Polievka z ružičkového kelu
Potrebujeme: pol kila ružičkového kelu, 1 cibuľu, maslo, zeleninový vývar, sladkú smotanu, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať
Postup. Ružičkový kel čistíme a väčšie ružičky rozrežeme na polovice. Opláchneme ich, dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a necháme variť. Stačí ich mať na miernom ohni asi 15-20 minút. Potom kel scedíme a na chvíľu odložíme bokom.
Na masle osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu , pridáme k nej uvarený kel, chvíľu ho orestujeme, potom zalejeme vodou a varíme chvíľu, kým celkom zmäkne. Potom polievku rozmixujeme, vlejeme do nej smotanu a dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Guláš z rúry
Potrebujeme: 1 kg bravčového mäsa, 3 cibule, 4 – 5 strúčikov cesnaku, 2 ČL gulášového korenia, 3 ČL sladkej papriky, 3 PL solamylu, 1 – 2 masoxy, 1 paradajkový pretlak, 1 malé lečo, asi 1 l vody, podľa chuti soľ, čierne korenie a pálivú papriku
Postup: Mäso nakrájame na kocky. Dáme do pekáča, cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak pretlačíme. Pridáme postupne všetky suroviny a podlejeme vodou. Premiešame, zakryjeme alobalom a vložíme do rúry. Pečieme približne 1 hodinu bez miešania a po hodine máme guláš hotový.
Minitrdelníky
Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 100 g cukru, štipka soli, 200 g masla, 1 vajce, 5 žĺtkov, 30 g droždia, asi 2 – 3 dl mlieka, vajce na potretie. Na posypanie: 350 g mletých orechov, 100 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry.
Postup: Z prísad vymiesime cesto a necháme vykysnúť. Potom ho vyvaľkáme do obdĺžnika na hrúbku 1 cm, narežeme na pásiky široké 3 cm a tie namotávame na pomastené trubičky. Namotané trubičky potrieme rozšľahaným vajíčkom, uložíme na plech a upečieme. Po upečení ihneď obalíme v orechoch zmiešaných s práškovým a vanilkovým cukrom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.