Domáca bôčiková paštéta
Potrebujeme: bravčový bôčik bez kosti, bravčovú pečeň (jeden diel pečene v pomere k trom dielom bôčika), na kilo mäsa asi štvrť kila cibule, cesnak, mleté čierne korenie, majoránku
Postup: Kúsky bôčika dáme do hrnca, keď sa začne topiť, pridáme k nemu cibuľu a chvíľu restujeme. Potom bude mäso poddajnejšie a lepšie sa pomelie či rozmixuje.
Bôčik s pečeňou mixujeme alebo melieme toľkokrát, kým nebude konzistencia tvoriť homogénnu pastu. Zmes dáme zase podusiť do kastróla a dochutíme ju soľou, korením či majoránkou. Pozor na silný plameň, stačí ju dusiť pri miernej teplote.
Ak chceme paštétu sterilizovať, naložíme ju do zaváraninových pohárov a sterilizujeme minimálne 1,5 hodiny. Môžeme ju držať aj v chladničke, v tom prípade zmes dáme do plochej keramickej misky a zalejeme ju roztopenou bravčovou masťou tak, aby po vychladnutí vytvorila na paštéte asi centimetrovú vrstvu.
Fašiangová kapusta s klobásou
Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 400 g bravčového mäsa, 2 lyžice masti, 200 g údenej klobásy, 1 cibuľu, soľ, vegetu
Postup: Kapustu podlejeme vodou a udusíme domäkka. Bravčové mäso nakrájame na kúsky, domácu klobásu na kolieska, osmažíme na masti a cibuli a dusíme do mäkka. Udusenú kapustu precedíme, pridáme do mäsa, premiešame a dochutíme.
Slaninový vrkoč
Potrebujeme: 450 g hladkej múky, pol kocky droždia, 1,5 PL soli, trocha cukru, 150 ml vlažnej vody, 150 ml vlažného mlieka, olej, 200 g slaniny.
Postup: Na oleji orestujeme na kocky nakrájanú slaninu a necháme vychladnúť. Do misky si preosejeme múku, rozdrobíme droždie, pridáme soľ a cukor – premiešame. Pridáme mlieko a vodu a vypracujeme cesto. Zapracujeme vychladnutú slaninu. Necháme nakysnúť, kým sa zdvojnásobí. Vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na tri časti. Z každej vyvaľkáme valček cca 30 cm. Zapletenie do vrkoča, prenesieme na plech s papierom, potrieme vajíčkom a necháme podkysnúť. Upečieme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.