Predjedlo: Tatarák z lososa
Potrebujeme: 400 g čerstvého lososa, 1 malá cibuľa, 1 a 1/2 lyžice kapár, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, olivový olej, chlieb, 2 PL bieleho vínneho octu, miešaný listový šalát
Postup: Lososa zbavíme kože a nakrájame ho na úplne maličké kúsky. V mise ho zmiešame s najemno nasekanou cibuľou a kúskami kapár. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Necháme postáť a pred podávaním ešte podľa potreby dosolíme alebo okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
Plátky chleba opečieme na panvici na troche olivového oleja dochrumkava, necháme ho vychladnúť a potom na nich servírujeme lososový tatarák. Šalátové listy zalejeme marinádou z vínneho octu, olivového oleja, soli a korenia a podávame ich k tataráku ako prílohu.
Panenka v slanine na vínovo slivkovej omáčke
Potrebujeme: bravčovú panenku, prosciutto alebo schwartzwaldskú šunku, maslo, hladkú múku, vodu, 100 ml červeného vína, 3 PL slivkového lekváru, citrón, sušené slivky, soľ, korenie, čili, olej
Postup: Panenku umyjeme, odblaníme, potrieme olejom, osolíme a okoreníme ju. Potom ju zabalíme do plátkov šunky a opečieme ju na panvici zo všetkých strán. Potom dáme mäso na 7 minút dopiecť do rúry.
Zatiaľ si pripravíme omáčku a to tak, že si v hrnci na roztopenom masle opražíme asi lyžicu hladkej múky, pridáme slivkový lekvár a všetko zalejeme vodou a vínom. Omáčku povaríme a ochutíme citrónovou kôrou, soľou, korením a čili, ktoré sa k nej mimoriadne hodí a je to aj afrodiziakum. Napokon pridáme prekrojené sušené slivky, ešte chvíľu povaríme a môžeme podávať.
Ako príloha sa hodia pučené, alebo ako sa zvyknú nazývať „štuchané“ zemiaky.
Čokoládový koláčik s horúcim srdcom
Postup: 250 g horkej čokolády (min.74%), 125 g masla, 125 g olivového oleja, 5 žĺtkov, 5 vajec, 100 g práškového cukru, 15 g hladkej múky, vanilkovú zmrzlinu, čerstvé maliny
Postup: Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, maslo a pridáme olivový olej. Celé vajcia, žĺtka a cukor vymiešame ručne aby do zmesi nevnikol vzduch a do tejto zmesi pomaly vlejeme čiastočne vychladenú čokoládovú zmes. Opäť zľahka ručne premiešame a napokon jemne primiešame múku. Cesto vlejeme do olejom vymastenej a múkou vysypaných formičiek a v rúre vyhriatej na 240 stupňov pečieme 5-6 minút.
Koláčiky necháme minútu postáť, potom ich z formičiek opatrne vyklopíme, pridáme zmrzlinu, maliny a podávame. Keď koláčik prekrojíme, vytečie z neho horúca čokoláda.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.