Korzár logo Korzár
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Mäsová štrúdľa, polievka z mletého mäsa, zapečená pohánka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Polievka z mletého mäsa s pečeňovými knedličkami

Potrebujeme: 200 g mletého bravčového mäsa, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1/4 zeleru,
1 cibuľu, 80 g krúp. Na knedličky: 100 g bravčovej pečene, 80 g hladkej múky, 2 strúčiky cesnaku, 1 vajce, majoránku, hrsť petržlenovej vňate, soľ, mleté korenie

Postup: Mleté mäso dáme smažiť do hrnca a pritom ho miešame a varechou oddeľujeme, aby vznikla sypká zmes. Asi po 5 - 7 minútach pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a jemne nakrájanú cibuľu a smažíme ešte ďalšie tri minúty. Zalejeme litrom vody a priklopené varíme 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

V malom hrnci uvaríme zvlášť krúpy podľa návodu domäkka.

Potom rozmixujeme alebo zomelieme pečienku, vmiešame do nej vajcia, múku, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať, majoránku, lyžičku soli a korenie. Z tejto hmoty vytvarujeme pomocou dvoch lyžičiek halušky a vložíme ich do vriacej polievky. Varíme ich asi 6 minút, ešte pridáme do polievky uvarené krúpy, dochutíme polievku a podávame.

Mäsová štrúdľa

Potrebujeme: 1 hrnček hladkej múky, 1 žĺtok, 1/2 hrnčeka mlieka, 120 g masla, štipku soli. Plnka: mleté mäso, mrkvu, cibuľu, cesnak, soľ, 1 lyžicu sójovej omáčky, 3 lyžice ostrého kečupu

Postup: Cibuľu nakrájame aj s mrkvou a cesnakom, orestujeme na oleji, pridáme mleté mäso a ešte trochu restujeme, kým pustí šťavu. Pridáme sójovú omáčku, soľ, kečup, necháme dusiť, až kým zelenina a mäso nie sú mäkké. Necháme úplne vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme cesto, rozdelíme na tri časti. Každú časť na tenko vyvaľkáme a naplníme mäsovou zmesou, zvinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme vajíčkom, pečieme pri 180°C asi 25 minút.

Zapečená pohánka s údeným

Potrebujeme: 400 g údeného mäsa, 400 g pohánky, 8 dl vody, 100 g údenej slaniny, 3 hrste zeleniny podľa chuti (hrášok, kukurica, ...), mleté čierne korenie, 1 cibuľu, soľ, 1 väčší zemiak.

Postup: Údené mäso a zemiak uvaríme a necháme vychladnúť. Vychladnuté narežeme na kocky. Pohánku zalejeme vriacou vodou, zakryjeme a dáme na 30 minút. Slaninu narežeme na kocky, opražíme a orestujeme na nej narezanú cibuľu. Pridáme pohánku a 2 minúty na silnom ohni za stáleho miešania opražíme. Odstavíme, vmiešame zeleninu, narezané mäso a zemiak, osolíme, okoreníme. Masu uložíme do vymasteného pekáča a v horúcej rúre asi 15-20 minút zapečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 050
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 119
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 214
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 336
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 322
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 122
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 921
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 969
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 816
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 757
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Odberné miesta otvorili, testuje sa už tretí deň (minúta po minúte)

Cieľom pilotného celoplošného testovania je spomaliť šírenie ochorenia Covid-19.

Testovanie v Bardejove.
Historikovi pripomína monotónna biela omietka zateplený panelák.
Interiér krematória prešiel úpravou.
Vizsolyská biblie, inak nazývaná aj Károlyiho biblia. Je vzácna, keďže ide o prvý maďarský preklad Svätého písma z roku 1590.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Oravčanov hanili za svadby, teraz sú vzorom. A poďakujte vojakom, znelo z každej dediny

Celoštátne testovanie ohrozuje neistá ochota zdravotníkov.

Rad v Donom Kubíne pred mestským kultúrnym strediskom o 8:55 h.

Prvá západná krajina, ktorá sa pokúša plošne testovať, píšu o Slovensku

Netreba odhaliť každého pozitívneho, vysvetľuje odborník.

Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.
Komentár Bena Cunninghama

Mýli sa pápež?

Akú hodnotu má vyhlásenie cirkvi, ak sa dá jednoducho zmeniť?

Ben Cunningham.
Limuzína, v ktorej sa viezol predseda parlamentu Boris Kollár.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop