Korzár logo Korzár
Sobota, 1. október, 2022 | Meniny má Arnold

Varíme s Korzárom: Mäsová štrúdľa, polievka z mletého mäsa, zapečená pohánka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Polievka z mletého mäsa s pečeňovými knedličkami

Potrebujeme: 200 g mletého bravčového mäsa, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1/4 zeleru,
1 cibuľu, 80 g krúp. Na knedličky: 100 g bravčovej pečene, 80 g hladkej múky, 2 strúčiky cesnaku, 1 vajce, majoránku, hrsť petržlenovej vňate, soľ, mleté korenie

Postup: Mleté mäso dáme smažiť do hrnca a pritom ho miešame a varechou oddeľujeme, aby vznikla sypká zmes. Asi po 5 - 7 minútach pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a jemne nakrájanú cibuľu a smažíme ešte ďalšie tri minúty. Zalejeme litrom vody a priklopené varíme 10 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V malom hrnci uvaríme zvlášť krúpy podľa návodu domäkka.

Potom rozmixujeme alebo zomelieme pečienku, vmiešame do nej vajcia, múku, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať, majoránku, lyžičku soli a korenie. Z tejto hmoty vytvarujeme pomocou dvoch lyžičiek halušky a vložíme ich do vriacej polievky. Varíme ich asi 6 minút, ešte pridáme do polievky uvarené krúpy, dochutíme polievku a podávame.

Mäsová štrúdľa

Potrebujeme: 1 hrnček hladkej múky, 1 žĺtok, 1/2 hrnčeka mlieka, 120 g masla, štipku soli. Plnka: mleté mäso, mrkvu, cibuľu, cesnak, soľ, 1 lyžicu sójovej omáčky, 3 lyžice ostrého kečupu

Postup: Cibuľu nakrájame aj s mrkvou a cesnakom, orestujeme na oleji, pridáme mleté mäso a ešte trochu restujeme, kým pustí šťavu. Pridáme sójovú omáčku, soľ, kečup, necháme dusiť, až kým zelenina a mäso nie sú mäkké. Necháme úplne vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme cesto, rozdelíme na tri časti. Každú časť na tenko vyvaľkáme a naplníme mäsovou zmesou, zvinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme vajíčkom, pečieme pri 180°C asi 25 minút.

Zapečená pohánka s údeným

Potrebujeme: 400 g údeného mäsa, 400 g pohánky, 8 dl vody, 100 g údenej slaniny, 3 hrste zeleniny podľa chuti (hrášok, kukurica, ...), mleté čierne korenie, 1 cibuľu, soľ, 1 väčší zemiak.

Postup: Údené mäso a zemiak uvaríme a necháme vychladnúť. Vychladnuté narežeme na kocky. Pohánku zalejeme vriacou vodou, zakryjeme a dáme na 30 minút. Slaninu narežeme na kocky, opražíme a orestujeme na nej narezanú cibuľu. Pridáme pohánku a 2 minúty na silnom ohni za stáleho miešania opražíme. Odstavíme, vmiešame zeleninu, narezané mäso a zemiak, osolíme, okoreníme. Masu uložíme do vymasteného pekáča a v horúcej rúre asi 15-20 minút zapečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Atos má „platinovú“ medailu EcoVadis za postoj k udržateľnosti
  2. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  3. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  4. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  5. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  6. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  7. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  8. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  1. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  2. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  4. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  5. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  6. SITA Slovenská tlačová agentúra zlepšuje dostupnosť služieb
  7. 4 veci, na ktoré si treba dať pozor pri zateplení šikmej strechy
  8. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  1. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 7 656
  2. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 4 944
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 4 906
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 4 593
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 880
  6. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 3 770
  7. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 763
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 496

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Európska geologická rarita v Moravských Budějoviciach
  2. Lucia Žárska: Zvyšovanie úrokových sadzieb v ČR a SR
  3. Erik Kriššák: William Wordsworth - Blúdim sťa mrak osamelý
  4. Jakub Konečný: UKRAJINA PRIPOJILA 21 RUSKÝCH OBLASTÍ
  5. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam.
  6. Adriana Karpinska: Bicyklom po (ne)hodvábnej ceste v Kirgizsku
  7. Štefan Vidlár: Hmm...
  8. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú...
  1. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 9 729
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 751
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 5 847
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 672
  5. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 5 271
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 869
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 3 412
  8. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 2 914
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Európska geologická rarita v Moravských Budějoviciach
  2. Lucia Žárska: Zvyšovanie úrokových sadzieb v ČR a SR
  3. Erik Kriššák: William Wordsworth - Blúdim sťa mrak osamelý
  4. Jakub Konečný: UKRAJINA PRIPOJILA 21 RUSKÝCH OBLASTÍ
  5. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam.
  6. Adriana Karpinska: Bicyklom po (ne)hodvábnej ceste v Kirgizsku
  7. Štefan Vidlár: Hmm...
  8. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú...
  1. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 9 729
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 751
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 5 847
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 672
  5. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 5 271
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 869
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 3 412
  8. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 2 914
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu