Polievka z mletého mäsa s pečeňovými knedličkami
Potrebujeme: 200 g mletého bravčového mäsa, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1/4 zeleru,
1 cibuľu, 80 g krúp. Na knedličky: 100 g bravčovej pečene, 80 g hladkej múky, 2 strúčiky cesnaku, 1 vajce, majoránku, hrsť petržlenovej vňate, soľ, mleté korenie
Postup: Mleté mäso dáme smažiť do hrnca a pritom ho miešame a varechou oddeľujeme, aby vznikla sypká zmes. Asi po 5 - 7 minútach pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a jemne nakrájanú cibuľu a smažíme ešte ďalšie tri minúty. Zalejeme litrom vody a priklopené varíme 10 minút.
V malom hrnci uvaríme zvlášť krúpy podľa návodu domäkka.
Potom rozmixujeme alebo zomelieme pečienku, vmiešame do nej vajcia, múku, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať, majoránku, lyžičku soli a korenie. Z tejto hmoty vytvarujeme pomocou dvoch lyžičiek halušky a vložíme ich do vriacej polievky. Varíme ich asi 6 minút, ešte pridáme do polievky uvarené krúpy, dochutíme polievku a podávame.
Mäsová štrúdľa
Potrebujeme: 1 hrnček hladkej múky, 1 žĺtok, 1/2 hrnčeka mlieka, 120 g masla, štipku soli. Plnka: mleté mäso, mrkvu, cibuľu, cesnak, soľ, 1 lyžicu sójovej omáčky, 3 lyžice ostrého kečupu
Postup: Cibuľu nakrájame aj s mrkvou a cesnakom, orestujeme na oleji, pridáme mleté mäso a ešte trochu restujeme, kým pustí šťavu. Pridáme sójovú omáčku, soľ, kečup, necháme dusiť, až kým zelenina a mäso nie sú mäkké. Necháme úplne vychladnúť.
Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme cesto, rozdelíme na tri časti. Každú časť na tenko vyvaľkáme a naplníme mäsovou zmesou, zvinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme vajíčkom, pečieme pri 180°C asi 25 minút.
Zapečená pohánka s údeným
Potrebujeme: 400 g údeného mäsa, 400 g pohánky, 8 dl vody, 100 g údenej slaniny, 3 hrste zeleniny podľa chuti (hrášok, kukurica, ...), mleté čierne korenie, 1 cibuľu, soľ, 1 väčší zemiak.
Postup: Údené mäso a zemiak uvaríme a necháme vychladnúť. Vychladnuté narežeme na kocky. Pohánku zalejeme vriacou vodou, zakryjeme a dáme na 30 minút. Slaninu narežeme na kocky, opražíme a orestujeme na nej narezanú cibuľu. Pridáme pohánku a 2 minúty na silnom ohni za stáleho miešania opražíme. Odstavíme, vmiešame zeleninu, narezané mäso a zemiak, osolíme, okoreníme. Masu uložíme do vymasteného pekáča a v horúcej rúre asi 15-20 minút zapečieme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.