Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom: Panenka s ananásom, brokolicová polievka so špenátom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

V čase, keď všade navôkol zúri chrípka, mali by sme siahnuť po jedlách, v ktorých sa nachádza veľa vitamínu C. A keďže jeho výbornými zásobárňami sú brokolica, kapusta a ananás, ponúkame vám recepty práve z týchto surovín.

Špenátovo-brokolicová polievka s cesnakom

Potrebujeme: ½ hlávky brokolice, balenie baby špenátu, 1 cibuľu, zeleninový alebo kurací vývar, 2 zemiaky, 3 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, sušené čili, limetku, kyslú smotanu, maslo, strúhaný parmezán

Postup: Nakrájanú cibuľu osmažíme na roztopenom masle, pridáme cesnak a na kocky nakrájané zemiaky. Orestujeme ich, zalejeme vývarom a povaríme, kým zemiaky nebudú polomäkké. Potom k zemiakom pridáme ružičky brokolice a ešte chvíľu varíme. Tesne pred koncom vhodíme do polievky umyté lístky špenátu a už len asi dve minútky necháme polievku vrieť. Nasypeme trochu parmezánu a polievku rozmixujeme na krém.

Vrátime späť na sporák, podľa potreby osolíme, okoreníme, pokvapkáme limetkou a ochutíme čili a na tanieri dozdobíme lyžicou kyslej pochúťkovej smotany. Kto chce, môže polievku zajedať opečenou bagetkou

Rýchle kuracie s kapustou

Postup: kuracie prsia, alebo vykostené kuracie stehná, olivový olej alebo kokosový olej, soľ, biele korenie, 1 ČL čerstvého strúhaného zázvoru, ½ hlávky bielej kapusty, zopár ružičiek brokolice, 1 veľkú mrkvu, 2 strúčiky cesnaku, omáčku Tamari, šťavu z polovice limetky, 1 ČL sezamového oleja

Postup: Rozohrejeme olej a keď je horúci, osmažíme na ňom na rezance nakrájané kuracie mäso. Osolíme ho aj okoreníme a keď je opečené zo všetkých strán, vyberieme ho z panvice nabok.

Do výpeku pridáme zázvor, kapustu nakrájanú na pásiky, malé ružičky brokolice a nakrájanú mrkvu. Restujeme a ak by hrozilo, že sa zelenina pripáli, podlejeme ju trochou vody.

Pridáme cesnak, Tamari omáčku, kto má rád, môže kvapnúť aj rybiu omáčku. Ešte krátku chvíľku restujeme, napokon pokvapkáme sezamovým olejom a podávame.

Panenka s ananásom

Potrebujeme: bravčovú panenku vcelku, soľ, čierne mleté korenie, maslo, biele víno, čerstvý rozmarín, ananás (najlepšie čerstvý), sójovú omáčku, med, brandy, 1 strúčik cesnaku

Postup: V miske zmiešame sójovú omáčku s medom, alkoholom a najemno nasekaným strúčikom cesnaku. Bravčovú panenku umyjeme, osušíme a nakrájame na medailóniky, ktoré vložíme do pripravenej marinády. Marinujeme v chladničke asi 1 hodinu. Kuchynskými utierkami osušíme z mäsa prebytočnú marinádu a upečieme ju, alebo ugrilujeme z každej strany. Počas grilovania potierame marinádou. Očistený ananás nakrájame na plátky a grilujeme 2 minúty z každej strany. Počas grilovania ho môžeme potrieť marinádou. Na záver medailóniky posolíme a podávame s plátkom ananásu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém recepty, Vitamíny a minerály, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop