Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Panenka s ananásom, brokolicová polievka so špenátom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V čase, keď všade navôkol zúri chrípka, mali by sme siahnuť po jedlách, v ktorých sa nachádza veľa vitamínu C. A keďže jeho výbornými zásobárňami sú brokolica, kapusta a ananás, ponúkame vám recepty práve z týchto surovín.

Špenátovo-brokolicová polievka s cesnakom

Potrebujeme: ½ hlávky brokolice, balenie baby špenátu, 1 cibuľu, zeleninový alebo kurací vývar, 2 zemiaky, 3 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, sušené čili, limetku, kyslú smotanu, maslo, strúhaný parmezán

Postup: Nakrájanú cibuľu osmažíme na roztopenom masle, pridáme cesnak a na kocky nakrájané zemiaky. Orestujeme ich, zalejeme vývarom a povaríme, kým zemiaky nebudú polomäkké. Potom k zemiakom pridáme ružičky brokolice a ešte chvíľu varíme. Tesne pred koncom vhodíme do polievky umyté lístky špenátu a už len asi dve minútky necháme polievku vrieť. Nasypeme trochu parmezánu a polievku rozmixujeme na krém.

Skryť Vypnúť reklamu

Vrátime späť na sporák, podľa potreby osolíme, okoreníme, pokvapkáme limetkou a ochutíme čili a na tanieri dozdobíme lyžicou kyslej pochúťkovej smotany. Kto chce, môže polievku zajedať opečenou bagetkou

Rýchle kuracie s kapustou

Postup: kuracie prsia, alebo vykostené kuracie stehná, olivový olej alebo kokosový olej, soľ, biele korenie, 1 ČL čerstvého strúhaného zázvoru, ½ hlávky bielej kapusty, zopár ružičiek brokolice, 1 veľkú mrkvu, 2 strúčiky cesnaku, omáčku Tamari, šťavu z polovice limetky, 1 ČL sezamového oleja

Postup: Rozohrejeme olej a keď je horúci, osmažíme na ňom na rezance nakrájané kuracie mäso. Osolíme ho aj okoreníme a keď je opečené zo všetkých strán, vyberieme ho z panvice nabok.

Do výpeku pridáme zázvor, kapustu nakrájanú na pásiky, malé ružičky brokolice a nakrájanú mrkvu. Restujeme a ak by hrozilo, že sa zelenina pripáli, podlejeme ju trochou vody.

Skryť Vypnúť reklamu

Pridáme cesnak, Tamari omáčku, kto má rád, môže kvapnúť aj rybiu omáčku. Ešte krátku chvíľku restujeme, napokon pokvapkáme sezamovým olejom a podávame.

Panenka s ananásom

Potrebujeme: bravčovú panenku vcelku, soľ, čierne mleté korenie, maslo, biele víno, čerstvý rozmarín, ananás (najlepšie čerstvý), sójovú omáčku, med, brandy, 1 strúčik cesnaku

Postup: V miske zmiešame sójovú omáčku s medom, alkoholom a najemno nasekaným strúčikom cesnaku. Bravčovú panenku umyjeme, osušíme a nakrájame na medailóniky, ktoré vložíme do pripravenej marinády. Marinujeme v chladničke asi 1 hodinu. Kuchynskými utierkami osušíme z mäsa prebytočnú marinádu a upečieme ju, alebo ugrilujeme z každej strany. Počas grilovania potierame marinádou. Očistený ananás nakrájame na plátky a grilujeme 2 minúty z každej strany. Počas grilovania ho môžeme potrieť marinádou. Na záver medailóniky posolíme a podávame s plátkom ananásu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 220
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 213
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 915
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 103
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 875
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 715
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 227
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 995
  9. Po Slovensku na motorke 5 437
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


3 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop