Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom švajčiarske špeciality: Rösti, alpské cestoviny, ženevské fondue

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Naše gastronomické potulky Európou tentoraz vedú do Švajčiarska. Aj keď je táto krajina známa predovšetkým čokoládou a syrmi, to rozhodne nie je všetko a šva čiarska gastronómia ponúka množstvo chutných jedál, ktoré si poľahky pripravíte aj v slovenských kuchyniach. Hlavnou zásadou Švajčiarov je spracovávať hlavne tie suroviny, ktoré zem ponúka a riadia sa podľa zásady „var z toho, čo máš“.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rösti

Švajčiarske zemiakové placky s názvom rösti sú o čosi iné ako naše a okrem toho majú niekoľko rôznych variácií. Niektoré sa podávajú s kúskami slaniny, iné poliate mliekom, v ďalších je maslo, údený syr, či kolieska cibule. Kedysi bývali pravidelnými raňajkami švajčiarskych sedliakov a zapíjali ich veľkým hrnčekom bielej kávy.

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: na 1 kg zemiakov, cca 100 g slaniny, 2 cibule, 20 g masla, soľ, mleté čierne korenie, plátky syra ementálového typu

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, nie celkom domäkka, ale len al dente. Necháme ich vychladnúť, ošúpeme ich a nastrúhame ich na takom strúhadle ako používame na jablká. Slaninu nakrájame nadrobno a cibuľu na kolieska.

Do misky dáme zemiaky, slaninu aj cibuľu, všetko osolíme a okoreníme.

Na panvici rozohrejeme maslo a dávkujeme na ňu zemiaky, ktoré vareškou formujeme do placky, prípadne do iného tvaru, ako sa nám páči. Môžeme tiež použiť panvicu ako na lievance.

Na miernom plameni placky opekáme z jednej strany asi desať minút, uvoľníme ich však od dna, aby nám neprihoreli. Potom ich otočíme navrch položíme plátky syra, ktoré necháme rozpustiť a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Älplermakkaronen

Už názov jedlo napovedá, že pochádza z Álp a ide o kombináciu zemiakov, makarónov, syra, smotany, cibule a typickej jablkovej výživy. Jedlo vraj vzniklo v niekedy okolo roku 1870, kedy robotníci v Alpách stavali tunel najdlhší tunel Gotthard a jedna z talianskych žien im nosila práve toto jedlo.

Potrebujeme: 4 zemiaky, 200 g makarónov, 1 cibuľu, 150 g slaniny, 200 g strúhaného syra, 250 ml smotany, soľ, čierne mleté korenie, muškátový oriešok

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky a dáme ich variť do osolenej vody. O pár minút neskôr k nim pridáme makaróny a spolu uvaríme al dente. Medzitým dáme na panvicu škvariť na malé kocky nakrájanú slaninu a pridáme k nej nadrobno nasekanú cibuľu.

Zemiaky s cestovinami scedíme, pridáme k nim cibuľu a slaninu a premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Do zapekacej misky dáme vrstvu zemiakov, na to vrstvu strúhaného syra, opäť zemiaky a opäť syr. Všetko polejeme smotanou rozmiešanou so strúhaným orieškom a korením.

Upečieme v rúre pri teplote 150 ° C asi 10 minút, kým sa syr neroztopí. Tesne pred podávaním všetko ešte raz premiešame.

Ženevské fondue

Potrebujeme: 500 g ementálu, 3 žĺtky, 120 ml bieleho vína, 120 ml šľahačkovej smotany, strúhaný muškátový orech, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Žĺtky rozšľaháme so smotanou a spolu s bielym vínom dáme v hrnci na fondue (prípadne v obyčajnom hrnci) na sporák a uvedieme do varu. Ementál nakrájame na drobné kocky alebo nahrubo nastrúhame, postupne pridávame do hrnca a za stáleho, silného miešania varíme, kým nevznikne konzistentná masa. Ochutíme mletým korením, soľou, strúhaným muškátovým orechom a fondue ďalej necháme na variči slabo vrieť. Podávame s kockami bieleho chleba.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 482
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 248
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 961
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 872
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 479
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 174
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 951
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 109
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  3. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  4. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  5. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  6. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  7. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  8. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 114
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 063
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 628
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 875
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 333
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  3. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  4. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  5. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  6. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  7. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  8. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 114
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 063
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 628
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 875
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 333
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu