Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom švajčiarske špeciality: Rösti, alpské cestoviny, ženevské fondue

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Naše gastronomické potulky Európou tentoraz vedú do Švajčiarska. Aj keď je táto krajina známa predovšetkým čokoládou a syrmi, to rozhodne nie je všetko a šva čiarska gastronómia ponúka množstvo chutných jedál, ktoré si poľahky pripravíte aj v slovenských kuchyniach. Hlavnou zásadou Švajčiarov je spracovávať hlavne tie suroviny, ktoré zem ponúka a riadia sa podľa zásady „var z toho, čo máš“.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rösti

Švajčiarske zemiakové placky s názvom rösti sú o čosi iné ako naše a okrem toho majú niekoľko rôznych variácií. Niektoré sa podávajú s kúskami slaniny, iné poliate mliekom, v ďalších je maslo, údený syr, či kolieska cibule. Kedysi bývali pravidelnými raňajkami švajčiarskych sedliakov a zapíjali ich veľkým hrnčekom bielej kávy.

Skryť Vypnúť reklamu

Potrebujeme: na 1 kg zemiakov, cca 100 g slaniny, 2 cibule, 20 g masla, soľ, mleté čierne korenie, plátky syra ementálového typu

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, nie celkom domäkka, ale len al dente. Necháme ich vychladnúť, ošúpeme ich a nastrúhame ich na takom strúhadle ako používame na jablká. Slaninu nakrájame nadrobno a cibuľu na kolieska.

Do misky dáme zemiaky, slaninu aj cibuľu, všetko osolíme a okoreníme.

Na panvici rozohrejeme maslo a dávkujeme na ňu zemiaky, ktoré vareškou formujeme do placky, prípadne do iného tvaru, ako sa nám páči. Môžeme tiež použiť panvicu ako na lievance.

Na miernom plameni placky opekáme z jednej strany asi desať minút, uvoľníme ich však od dna, aby nám neprihoreli. Potom ich otočíme navrch položíme plátky syra, ktoré necháme rozpustiť a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Älplermakkaronen

Už názov jedlo napovedá, že pochádza z Álp a ide o kombináciu zemiakov, makarónov, syra, smotany, cibule a typickej jablkovej výživy. Jedlo vraj vzniklo v niekedy okolo roku 1870, kedy robotníci v Alpách stavali tunel najdlhší tunel Gotthard a jedna z talianskych žien im nosila práve toto jedlo.

Potrebujeme: 4 zemiaky, 200 g makarónov, 1 cibuľu, 150 g slaniny, 200 g strúhaného syra, 250 ml smotany, soľ, čierne mleté korenie, muškátový oriešok

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky a dáme ich variť do osolenej vody. O pár minút neskôr k nim pridáme makaróny a spolu uvaríme al dente. Medzitým dáme na panvicu škvariť na malé kocky nakrájanú slaninu a pridáme k nej nadrobno nasekanú cibuľu.

Zemiaky s cestovinami scedíme, pridáme k nim cibuľu a slaninu a premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Do zapekacej misky dáme vrstvu zemiakov, na to vrstvu strúhaného syra, opäť zemiaky a opäť syr. Všetko polejeme smotanou rozmiešanou so strúhaným orieškom a korením.

Upečieme v rúre pri teplote 150 ° C asi 10 minút, kým sa syr neroztopí. Tesne pred podávaním všetko ešte raz premiešame.

Ženevské fondue

Potrebujeme: 500 g ementálu, 3 žĺtky, 120 ml bieleho vína, 120 ml šľahačkovej smotany, strúhaný muškátový orech, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Žĺtky rozšľaháme so smotanou a spolu s bielym vínom dáme v hrnci na fondue (prípadne v obyčajnom hrnci) na sporák a uvedieme do varu. Ementál nakrájame na drobné kocky alebo nahrubo nastrúhame, postupne pridávame do hrnca a za stáleho, silného miešania varíme, kým nevznikne konzistentná masa. Ochutíme mletým korením, soľou, strúhaným muškátovým orechom a fondue ďalej necháme na variči slabo vrieť. Podávame s kockami bieleho chleba.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 298
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 124
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 960
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 918
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 691
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 168
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 958
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


5 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop