Korzár logo Korzár
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom švajčiarske špeciality: Rösti, alpské cestoviny, ženevské fondue

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Naše gastronomické potulky Európou tentoraz vedú do Švajčiarska. Aj keď je táto krajina známa predovšetkým čokoládou a syrmi, to rozhodne nie je všetko a šva čiarska gastronómia ponúka množstvo chutných jedál, ktoré si poľahky pripravíte aj v slovenských kuchyniach. Hlavnou zásadou Švajčiarov je spracovávať hlavne tie suroviny, ktoré zem ponúka a riadia sa podľa zásady „var z toho, čo máš“.

Rösti

Švajčiarske zemiakové placky s názvom rösti sú o čosi iné ako naše a okrem toho majú niekoľko rôznych variácií. Niektoré sa podávajú s kúskami slaniny, iné poliate mliekom, v ďalších je maslo, údený syr, či kolieska cibule. Kedysi bývali pravidelnými raňajkami švajčiarskych sedliakov a zapíjali ich veľkým hrnčekom bielej kávy.

Skryť Vypnúť reklamu

Potrebujeme: na 1 kg zemiakov, cca 100 g slaniny, 2 cibule, 20 g masla, soľ, mleté čierne korenie, plátky syra ementálového typu

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, nie celkom domäkka, ale len al dente. Necháme ich vychladnúť, ošúpeme ich a nastrúhame ich na takom strúhadle ako používame na jablká. Slaninu nakrájame nadrobno a cibuľu na kolieska.

Do misky dáme zemiaky, slaninu aj cibuľu, všetko osolíme a okoreníme.

Na panvici rozohrejeme maslo a dávkujeme na ňu zemiaky, ktoré vareškou formujeme do placky, prípadne do iného tvaru, ako sa nám páči. Môžeme tiež použiť panvicu ako na lievance.

Na miernom plameni placky opekáme z jednej strany asi desať minút, uvoľníme ich však od dna, aby nám neprihoreli. Potom ich otočíme navrch položíme plátky syra, ktoré necháme rozpustiť a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Älplermakkaronen

Už názov jedlo napovedá, že pochádza z Álp a ide o kombináciu zemiakov, makarónov, syra, smotany, cibule a typickej jablkovej výživy. Jedlo vraj vzniklo v niekedy okolo roku 1870, kedy robotníci v Alpách stavali tunel najdlhší tunel Gotthard a jedna z talianskych žien im nosila práve toto jedlo.

Potrebujeme: 4 zemiaky, 200 g makarónov, 1 cibuľu, 150 g slaniny, 200 g strúhaného syra, 250 ml smotany, soľ, čierne mleté korenie, muškátový oriešok

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky a dáme ich variť do osolenej vody. O pár minút neskôr k nim pridáme makaróny a spolu uvaríme al dente. Medzitým dáme na panvicu škvariť na malé kocky nakrájanú slaninu a pridáme k nej nadrobno nasekanú cibuľu.

Zemiaky s cestovinami scedíme, pridáme k nim cibuľu a slaninu a premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Do zapekacej misky dáme vrstvu zemiakov, na to vrstvu strúhaného syra, opäť zemiaky a opäť syr. Všetko polejeme smotanou rozmiešanou so strúhaným orieškom a korením.

Upečieme v rúre pri teplote 150 ° C asi 10 minút, kým sa syr neroztopí. Tesne pred podávaním všetko ešte raz premiešame.

Ženevské fondue

Potrebujeme: 500 g ementálu, 3 žĺtky, 120 ml bieleho vína, 120 ml šľahačkovej smotany, strúhaný muškátový orech, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Žĺtky rozšľaháme so smotanou a spolu s bielym vínom dáme v hrnci na fondue (prípadne v obyčajnom hrnci) na sporák a uvedieme do varu. Ementál nakrájame na drobné kocky alebo nahrubo nastrúhame, postupne pridávame do hrnca a za stáleho, silného miešania varíme, kým nevznikne konzistentná masa. Ochutíme mletým korením, soľou, strúhaným muškátovým orechom a fondue ďalej necháme na variči slabo vrieť. Podávame s kockami bieleho chleba.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 167
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 898
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 798
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 935
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 460
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 301
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 914
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 631
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 271
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz

Jazdenie na nákladných vlakoch nie je romantika

Amin Palma skáče na vlaky v Mexiku aj v Čadci.

Na nákladných vlakoch musia byť čierni pasažieri pripravení na každé počasie, na bod mrazu aj horúčavy. Na snímke je jeden z Aminových spolujazdcov.
 Presvedčí Kristen Stewart v úlohe princeznej Diany?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop