Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. február, 2020 | Meniny má Roman, Romana

Varíme s Korzárom švajčiarske špeciality: Rösti, alpské cestoviny, ženevské fondue

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Naše gastronomické potulky Európou tentoraz vedú do Švajčiarska. Aj keď je táto krajina známa predovšetkým čokoládou a syrmi, to rozhodne nie je všetko a šva čiarska gastronómia ponúka množstvo chutných jedál, ktoré si poľahky pripravíte aj v slovenských kuchyniach. Hlavnou zásadou Švajčiarov je spracovávať hlavne tie suroviny, ktoré zem ponúka a riadia sa podľa zásady „var z toho, čo máš“.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rösti

Švajčiarske zemiakové placky s názvom rösti sú o čosi iné ako naše a okrem toho majú niekoľko rôznych variácií. Niektoré sa podávajú s kúskami slaniny, iné poliate mliekom, v ďalších je maslo, údený syr, či kolieska cibule. Kedysi bývali pravidelnými raňajkami švajčiarskych sedliakov a zapíjali ich veľkým hrnčekom bielej kávy.

Potrebujeme: na 1 kg zemiakov, cca 100 g slaniny, 2 cibule, 20 g masla, soľ, mleté čierne korenie, plátky syra ementálového typu

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, nie celkom domäkka, ale len al dente. Necháme ich vychladnúť, ošúpeme ich a nastrúhame ich na takom strúhadle ako používame na jablká. Slaninu nakrájame nadrobno a cibuľu na kolieska.

Do misky dáme zemiaky, slaninu aj cibuľu, všetko osolíme a okoreníme.

Na panvici rozohrejeme maslo a dávkujeme na ňu zemiaky, ktoré vareškou formujeme do placky, prípadne do iného tvaru, ako sa nám páči. Môžeme tiež použiť panvicu ako na lievance.

Na miernom plameni placky opekáme z jednej strany asi desať minút, uvoľníme ich však od dna, aby nám neprihoreli. Potom ich otočíme navrch položíme plátky syra, ktoré necháme rozpustiť a podávame.

Älplermakkaronen

Už názov jedlo napovedá, že pochádza z Álp a ide o kombináciu zemiakov, makarónov, syra, smotany, cibule a typickej jablkovej výživy. Jedlo vraj vzniklo v niekedy okolo roku 1870, kedy robotníci v Alpách stavali tunel najdlhší tunel Gotthard a jedna z talianskych žien im nosila práve toto jedlo.

Potrebujeme: 4 zemiaky, 200 g makarónov, 1 cibuľu, 150 g slaniny, 200 g strúhaného syra, 250 ml smotany, soľ, čierne mleté korenie, muškátový oriešok

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky a dáme ich variť do osolenej vody. O pár minút neskôr k nim pridáme makaróny a spolu uvaríme al dente. Medzitým dáme na panvicu škvariť na malé kocky nakrájanú slaninu a pridáme k nej nadrobno nasekanú cibuľu.

Zemiaky s cestovinami scedíme, pridáme k nim cibuľu a slaninu a premiešame.

Do zapekacej misky dáme vrstvu zemiakov, na to vrstvu strúhaného syra, opäť zemiaky a opäť syr. Všetko polejeme smotanou rozmiešanou so strúhaným orieškom a korením.

Upečieme v rúre pri teplote 150 ° C asi 10 minút, kým sa syr neroztopí. Tesne pred podávaním všetko ešte raz premiešame.

Ženevské fondue

Potrebujeme: 500 g ementálu, 3 žĺtky, 120 ml bieleho vína, 120 ml šľahačkovej smotany, strúhaný muškátový orech, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Žĺtky rozšľaháme so smotanou a spolu s bielym vínom dáme v hrnci na fondue (prípadne v obyčajnom hrnci) na sporák a uvedieme do varu. Ementál nakrájame na drobné kocky alebo nahrubo nastrúhame, postupne pridávame do hrnca a za stáleho, silného miešania varíme, kým nevznikne konzistentná masa. Ochutíme mletým korením, soľou, strúhaným muškátovým orechom a fondue ďalej necháme na variči slabo vrieť. Podávame s kockami bieleho chleba.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  5. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  6. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  7. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  8. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  9. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  10. Darujte od srdca pre rozum
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 17 357
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 9 668
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 589
  4. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 5 708
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 920
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať 4 664
  7. SME proti extrémizmu na školách 4 516
  8. Darujte od srdca pre rozum 4 427
  9. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 335
  10. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 188

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Silný vietor očakávajú meteorológovia na celom území Slovenska

V regiónoch Tatry a Zamagurie predpovedajú snehové jazyky a záveje.

Ilustračné.

Skialpinisti v noci uviazli v centrálnom žľabe Kriváňa

Záchranárom pomohli počas pátracej akcie GPS súradnice.

Ilustračné.

Košičanom vrátia za teplo vyše milión eur

Tepláreň sľubuje vrátiť 1,6 milióna, Tepelné hospodárstvo peniaze prerozdelí.

Ilustračné foto.

Rómsky bojový šampión: Nezažil som žiadnu diskrimináciu

Julian Makula je majstrom Európy v brazílskom ju-jitsu.

Julian Makula.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop