Korzár logo Korzár
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Varíme s Korzárom švajčiarske špeciality: Rösti, alpské cestoviny, ženevské fondue

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Naše gastronomické potulky Európou tentoraz vedú do Švajčiarska. Aj keď je táto krajina známa predovšetkým čokoládou a syrmi, to rozhodne nie je všetko a šva čiarska gastronómia ponúka množstvo chutných jedál, ktoré si poľahky pripravíte aj v slovenských kuchyniach. Hlavnou zásadou Švajčiarov je spracovávať hlavne tie suroviny, ktoré zem ponúka a riadia sa podľa zásady „var z toho, čo máš“.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rösti

Švajčiarske zemiakové placky s názvom rösti sú o čosi iné ako naše a okrem toho majú niekoľko rôznych variácií. Niektoré sa podávajú s kúskami slaniny, iné poliate mliekom, v ďalších je maslo, údený syr, či kolieska cibule. Kedysi bývali pravidelnými raňajkami švajčiarskych sedliakov a zapíjali ich veľkým hrnčekom bielej kávy.

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: na 1 kg zemiakov, cca 100 g slaniny, 2 cibule, 20 g masla, soľ, mleté čierne korenie, plátky syra ementálového typu

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, nie celkom domäkka, ale len al dente. Necháme ich vychladnúť, ošúpeme ich a nastrúhame ich na takom strúhadle ako používame na jablká. Slaninu nakrájame nadrobno a cibuľu na kolieska.

Do misky dáme zemiaky, slaninu aj cibuľu, všetko osolíme a okoreníme.

Na panvici rozohrejeme maslo a dávkujeme na ňu zemiaky, ktoré vareškou formujeme do placky, prípadne do iného tvaru, ako sa nám páči. Môžeme tiež použiť panvicu ako na lievance.

Na miernom plameni placky opekáme z jednej strany asi desať minút, uvoľníme ich však od dna, aby nám neprihoreli. Potom ich otočíme navrch položíme plátky syra, ktoré necháme rozpustiť a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Älplermakkaronen

Už názov jedlo napovedá, že pochádza z Álp a ide o kombináciu zemiakov, makarónov, syra, smotany, cibule a typickej jablkovej výživy. Jedlo vraj vzniklo v niekedy okolo roku 1870, kedy robotníci v Alpách stavali tunel najdlhší tunel Gotthard a jedna z talianskych žien im nosila práve toto jedlo.

Potrebujeme: 4 zemiaky, 200 g makarónov, 1 cibuľu, 150 g slaniny, 200 g strúhaného syra, 250 ml smotany, soľ, čierne mleté korenie, muškátový oriešok

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky a dáme ich variť do osolenej vody. O pár minút neskôr k nim pridáme makaróny a spolu uvaríme al dente. Medzitým dáme na panvicu škvariť na malé kocky nakrájanú slaninu a pridáme k nej nadrobno nasekanú cibuľu.

Zemiaky s cestovinami scedíme, pridáme k nim cibuľu a slaninu a premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Do zapekacej misky dáme vrstvu zemiakov, na to vrstvu strúhaného syra, opäť zemiaky a opäť syr. Všetko polejeme smotanou rozmiešanou so strúhaným orieškom a korením.

Upečieme v rúre pri teplote 150 ° C asi 10 minút, kým sa syr neroztopí. Tesne pred podávaním všetko ešte raz premiešame.

Ženevské fondue

Potrebujeme: 500 g ementálu, 3 žĺtky, 120 ml bieleho vína, 120 ml šľahačkovej smotany, strúhaný muškátový orech, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Žĺtky rozšľaháme so smotanou a spolu s bielym vínom dáme v hrnci na fondue (prípadne v obyčajnom hrnci) na sporák a uvedieme do varu. Ementál nakrájame na drobné kocky alebo nahrubo nastrúhame, postupne pridávame do hrnca a za stáleho, silného miešania varíme, kým nevznikne konzistentná masa. Ochutíme mletým korením, soľou, strúhaným muškátovým orechom a fondue ďalej necháme na variči slabo vrieť. Podávame s kockami bieleho chleba.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  2. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  3. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  4. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  6. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  8. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  1. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  2. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  3. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  4. Rebríček úsporných ojazdených vozidiel
  5. 4-dňový pracovný režim spoločnosti NN Slovensko získal ocenenie
  6. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  7. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  8. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 745
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 990
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 860
  4. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 459
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 300
  6. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 278
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 535
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 268

Blogy SME

  1. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
  2. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
  3. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  4. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
  5. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
  7. Anna Romanová: Moja psychóza 1
  8. Ján Škerko: Orbán a dezoláti sa hnevajú na Ukrajincov
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 389
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 833
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 878
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 479
  5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 733
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 384
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 052
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Odchádzajúci lekári môžu opäť spôsobiť kolaps slovenského zdravotníctva ako v roku 2011. Ilustračné foto.

V roku 2020 pracovalo v štátnych nemocniciach vyše sedemtisíc lekárov.


9 h
Obvinený Jozef Brhel prichádza vypovedať na Prezídium policajného zboru v Bratislave.

Oligarcha spájaný so Smerom sa prvýkrát postaví pred súd 10. októbra.


8 h
Investovanie na finančných trhoch

Pasívne investovanie nie je náročné, poplatky sú oproti podielovým fondom nižšie.


14. sep
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


5 h

Blogy SME

  1. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
  2. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
  3. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  4. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
  5. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
  7. Anna Romanová: Moja psychóza 1
  8. Ján Škerko: Orbán a dezoláti sa hnevajú na Ukrajincov
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 389
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 833
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 878
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 479
  5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 733
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 384
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 052
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu