Korzár logo Korzár
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Hriatô, grog, či punč zahrejú v mraze a rozbehnú fašiangovú zábavu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Grog

Kedysi vraj bolo terno stať sa námorníkom. Obavu z morskej nemoci a búrok mal vyvážiť denný prídel rumu. Ale anglický admirál Vernon – asi vedel prečo – vyslovil k nemu príkaz: môže sa podávať iba zriedený horúcou vodou. Nosieval plášť z grogrenovej látky, nuž ho posádka lode familiárne prezývala generál Grog. A tak sa zrodil nápoj, ktorý dnes pije celý svet. Nesmie v ňom chýbať rum alebo iná liehovina – napríklad koňak, whisky, vodka či arak – k tomu cukor alebo med a horúca voda. Ďalšiemu dochucovaniu sa medze nekladú; do grogu naleje barman aj víno, citrónovú šťavu, čaj, škoricu či klinčeky.

Skryť Vypnúť reklamu

Pritom ho zväzuje len jedno pravidlo – výsledkom musí byť silný alkoholický nápoj, v ktorom sa jeden diel liehoviny snúbi približne s tromi dielmi nealkoholickej tekutiny. Vyjadrenie „som groggy“ je však od grogu ďaleko; prišlo k nám z pästiarskeho športu.

Základný recept na grog

Potrebujeme: 4 cl rumu, 2 dl vriacej vody, 2 lyžičky kryštálového cukru, plátok citróna

Postup: Vo vriacej vode rozpustite cukor a prilejte rum, nalejte do pohárov a ozdobte plátkom citróna.

Slovenské hriatô

Z našich, slovenských, končín tiež pochádza špeciálny horúci „drink“. Na zohriaty med sa naleje rozohriata husacia masť, prileje pálenka a prisypú oškvarky. Tak vzniká stredoslovenské hriatô, ktoré v rôznych podobách možno nájsť aj na východnom Slovensku. V sliezskych oblastiach Moravy ho volajú vařonka. Tohto silného a ťažkého nápoja sa spravidla nedá vypiť viac než za kalíšok.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj slovenskí barmani sa usilujú o nové podoby zimných nápojov. Napríklad do pohárika s pálenkou vkladajú ovocie a servírujú nad čajovou sviečkou – plamienok vôňu ovocia pomaly a dobre uvoľňuje. Klasické hriatô dopĺňajú o citrónovú kôru, škoricu, klinčeky a ďalšie koreniny.

Hriatô so slaninou

Potrebujeme: 150 g údenej slaniny (málo prerastenej), 2 lyžice kryštálového cukru, 200 ml vody, 400 ml bielej pálenky (vodka, slivovica, hruškovica)

Postup: Stuhnutú slaninu pokrájajte na malé kocky. Vo vyššom hrnci ju na strednom ohni opečte do zlatista. Potom pridajte cukor a za stáleho miešania na miernom ohni nechajte skaramelizovať.

Do rozpusteného karamelu opatrne nalejte vodu (keď ju nalievate, odstavte na chvíľu hrniec z ohňa). Premiešajte, aby sa karamel rozpustil. Keď začne voda vrieť, prilejte pálenku, odstavte a hneď podávajte.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapražená pálenka

Potrebujeme: 300 ml vodky, 80 g kryštálového cukru, 30 g masla

Postup: Kryštálový cukor dajte skaramelizovať do hrnca, pridajte maslo, krátko premiešajte a zalejte pálenkou. Podávajte teplé.

Niečo slabšie? Tak potom punč

Punč je, čo sa alkoholu týka, slabší drink a do európskych končín sa dostal v 17. storočí. Podľa pôvodného hindustánskeho názvu „panša“ obsahuje päť zložiek – liehovinu, kyselinu, sladinu, koreninu a vodu. Tú prvú a najdôležitejšiu surovinu zastupujú tie isté liehoviny ako v grogu, teda rum, koňak, vodka, gin alebo arak. Recepty sa menia z krajiny do krajiny a takisto sa menili aj v priebehu storočí. Na rozdiel od grogu sa však punč pripravuje aj z bieleho alebo červeného vína, s ovocnými šťavami a sirupmi, ba dokonca aj s ušľahanými vajcami. Podľa jazykovedcov nemá slovíčko pančovať s punčom nič spoločné; dostalo sa k nám z nemčiny, kde panschem znamená riedenie.

Punč s brusnicami

Potrebujeme: 100 g hrozienok, 50 g sušených brusníc, 30 ml rumu alebo griotky, 1/2 litra silného čierneho čaju, 1 liter červeného vína, 1 citrón nakrájaný na plátky, 4 kúsky celej škorice, cukor podľa chuti

Postup: Sušené ovocie nasypte do misky, zalejte ich rumom alebo griotkou a nechajte namáčať najmenej dve hodiny. Čaj, víno, plátky citróna a kúsky škorice priveďte do varu. Do nahriatych pohárov potom rozdeľte sušené ovocie s rumom, zalejte punčom a podľa chuti oslaďte.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 190
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 894
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 823
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 932
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 460
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 310
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 924
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 640
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 294
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz

Jazdenie na nákladných vlakoch nie je romantika

Amin Palma skáče na vlaky v Mexiku aj v Čadci.

Na nákladných vlakoch musia byť čierni pasažieri pripravení na každé počasie, na bod mrazu aj horúčavy. Na snímke je jeden z Aminových spolujazdcov.
 Presvedčí Kristen Stewart v úlohe princeznej Diany?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop