Korzár logo Korzár
Sobota, 28. marec, 2020 | Meniny má Soňa

Varíme s Korzárom: Hriatô, grog, či punč zahrejú v mraze a rozbehnú fašiangovú zábavu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Grog

Kedysi vraj bolo terno stať sa námorníkom. Obavu z morskej nemoci a búrok mal vyvážiť denný prídel rumu. Ale anglický admirál Vernon – asi vedel prečo – vyslovil k nemu príkaz: môže sa podávať iba zriedený horúcou vodou. Nosieval plášť z grogrenovej látky, nuž ho posádka lode familiárne prezývala generál Grog. A tak sa zrodil nápoj, ktorý dnes pije celý svet. Nesmie v ňom chýbať rum alebo iná liehovina – napríklad koňak, whisky, vodka či arak – k tomu cukor alebo med a horúca voda. Ďalšiemu dochucovaniu sa medze nekladú; do grogu naleje barman aj víno, citrónovú šťavu, čaj, škoricu či klinčeky.

Pritom ho zväzuje len jedno pravidlo – výsledkom musí byť silný alkoholický nápoj, v ktorom sa jeden diel liehoviny snúbi približne s tromi dielmi nealkoholickej tekutiny. Vyjadrenie „som groggy“ je však od grogu ďaleko; prišlo k nám z pästiarskeho športu.

Základný recept na grog

Potrebujeme: 4 cl rumu, 2 dl vriacej vody, 2 lyžičky kryštálového cukru, plátok citróna

Postup: Vo vriacej vode rozpustite cukor a prilejte rum, nalejte do pohárov a ozdobte plátkom citróna.

Slovenské hriatô

Z našich, slovenských, končín tiež pochádza špeciálny horúci „drink“. Na zohriaty med sa naleje rozohriata husacia masť, prileje pálenka a prisypú oškvarky. Tak vzniká stredoslovenské hriatô, ktoré v rôznych podobách možno nájsť aj na východnom Slovensku. V sliezskych oblastiach Moravy ho volajú vařonka. Tohto silného a ťažkého nápoja sa spravidla nedá vypiť viac než za kalíšok.

Aj slovenskí barmani sa usilujú o nové podoby zimných nápojov. Napríklad do pohárika s pálenkou vkladajú ovocie a servírujú nad čajovou sviečkou – plamienok vôňu ovocia pomaly a dobre uvoľňuje. Klasické hriatô dopĺňajú o citrónovú kôru, škoricu, klinčeky a ďalšie koreniny.

Hriatô so slaninou

Potrebujeme: 150 g údenej slaniny (málo prerastenej), 2 lyžice kryštálového cukru, 200 ml vody, 400 ml bielej pálenky (vodka, slivovica, hruškovica)

Postup: Stuhnutú slaninu pokrájajte na malé kocky. Vo vyššom hrnci ju na strednom ohni opečte do zlatista. Potom pridajte cukor a za stáleho miešania na miernom ohni nechajte skaramelizovať.

Do rozpusteného karamelu opatrne nalejte vodu (keď ju nalievate, odstavte na chvíľu hrniec z ohňa). Premiešajte, aby sa karamel rozpustil. Keď začne voda vrieť, prilejte pálenku, odstavte a hneď podávajte.

Zapražená pálenka

Potrebujeme: 300 ml vodky, 80 g kryštálového cukru, 30 g masla

Postup: Kryštálový cukor dajte skaramelizovať do hrnca, pridajte maslo, krátko premiešajte a zalejte pálenkou. Podávajte teplé.

Niečo slabšie? Tak potom punč

Punč je, čo sa alkoholu týka, slabší drink a do európskych končín sa dostal v 17. storočí. Podľa pôvodného hindustánskeho názvu „panša“ obsahuje päť zložiek – liehovinu, kyselinu, sladinu, koreninu a vodu. Tú prvú a najdôležitejšiu surovinu zastupujú tie isté liehoviny ako v grogu, teda rum, koňak, vodka, gin alebo arak. Recepty sa menia z krajiny do krajiny a takisto sa menili aj v priebehu storočí. Na rozdiel od grogu sa však punč pripravuje aj z bieleho alebo červeného vína, s ovocnými šťavami a sirupmi, ba dokonca aj s ušľahanými vajcami. Podľa jazykovedcov nemá slovíčko pančovať s punčom nič spoločné; dostalo sa k nám z nemčiny, kde panschem znamená riedenie.

Punč s brusnicami

Potrebujeme: 100 g hrozienok, 50 g sušených brusníc, 30 ml rumu alebo griotky, 1/2 litra silného čierneho čaju, 1 liter červeného vína, 1 citrón nakrájaný na plátky, 4 kúsky celej škorice, cukor podľa chuti

Postup: Sušené ovocie nasypte do misky, zalejte ich rumom alebo griotkou a nechajte namáčať najmenej dve hodiny. Čaj, víno, plátky citróna a kúsky škorice priveďte do varu. Do nahriatych pohárov potom rozdeľte sušené ovocie s rumom, zalejte punčom a podľa chuti oslaďte.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  2. "Škoda riskovať!"
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  4. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  5. Nestarnú, ale dozrievajú
  6. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  7. Expert radí: Najväčším nepriateľom pri investovaní sú emócie
  8. Madeira je rajom pre milovníkov prírody
  9. KORONAVÍRUS: Päť rád na bezpečné bankovanie
  10. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám?
  1. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  2. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  3. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  4. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  5. EUBA predlžuje termín podávania prihlášok do 15. apríla 2020
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. Odpad ako bezpečnostné riziko v období koronavírusovej pandémie
  8. Quarantine reading: Explore Slovakia from home
  9. Do seniorov sa oplatí investovať
  10. Aj napriek koronavírusu vyrážajú farmári na polia
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 36 799
  2. "Škoda riskovať!" 15 105
  3. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 13 774
  4. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 13 371
  5. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 099
  6. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 9 943
  7. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 527
  8. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 8 950
  9. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 8 662
  10. Staráte sa o chorého člena rodiny? Na toto máte nárok 7 830

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Plne vybavený tím doktorky Diany Ganajovej (na fotografii vpravo) z Košíc. Bežne robia v respirátoroch a rukaviciach. K dispozícii majú aj štíty.

Z rodičov sa zrazu stali učitelia. Ich deti dostávajú úlohy aj z hudobnej

Mama tretiaka a piatačky: Ako to zvládam, to sa ma opýtajte o dva týždne.

Tretiakovi Alanovi s úlohami pomáhajú mama aj sestra.

Učiteľka prvákov: Nemyslím si, že im budú vedomosti chýbať

Dobrovoľné úlohy robia deti radšej, ako tie povinné.

Cez spoločný videohovor môže deťom vysvetliť učivo aj skontrolovať ich pokroky v čítaní.

Dopady pandémie koronavírusu ekonomicky pocítia aj obce

Stoja kolaudácie, projekty, obmedzil sa chod úradov.

Rúška z Tichého Potoka.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA MICHALA HAVRANA

Nie sme vo vojne (píše Michal Havran)

Pocit, že za vami stojí celá spoločnosť, je najvýznamnejším znakom civilizácie.

Banskobystrický samosprávny kraj spustil službu donášky nákupov pre seniorov a ľudí z ohrozených skupín obyvateľstva pod heslom Staráme sa o starkých.
Ilustračná fotografia.
Autorská strana Zuzany Vasičákovej Očenášovej

Chýbaš mi, Británia. Ľúbostný list ostrovanom

Tri lekcie z ostrovov.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop