Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Hriatô, grog, či punč zahrejú v mraze a rozbehnú fašiangovú zábavu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grog

Kedysi vraj bolo terno stať sa námorníkom. Obavu z morskej nemoci a búrok mal vyvážiť denný prídel rumu. Ale anglický admirál Vernon – asi vedel prečo – vyslovil k nemu príkaz: môže sa podávať iba zriedený horúcou vodou. Nosieval plášť z grogrenovej látky, nuž ho posádka lode familiárne prezývala generál Grog. A tak sa zrodil nápoj, ktorý dnes pije celý svet. Nesmie v ňom chýbať rum alebo iná liehovina – napríklad koňak, whisky, vodka či arak – k tomu cukor alebo med a horúca voda. Ďalšiemu dochucovaniu sa medze nekladú; do grogu naleje barman aj víno, citrónovú šťavu, čaj, škoricu či klinčeky.

SkryťVypnúť reklamu

Pritom ho zväzuje len jedno pravidlo – výsledkom musí byť silný alkoholický nápoj, v ktorom sa jeden diel liehoviny snúbi približne s tromi dielmi nealkoholickej tekutiny. Vyjadrenie „som groggy“ je však od grogu ďaleko; prišlo k nám z pästiarskeho športu.

Základný recept na grog

Potrebujeme: 4 cl rumu, 2 dl vriacej vody, 2 lyžičky kryštálového cukru, plátok citróna

Postup: Vo vriacej vode rozpustite cukor a prilejte rum, nalejte do pohárov a ozdobte plátkom citróna.

Slovenské hriatô

Z našich, slovenských, končín tiež pochádza špeciálny horúci „drink“. Na zohriaty med sa naleje rozohriata husacia masť, prileje pálenka a prisypú oškvarky. Tak vzniká stredoslovenské hriatô, ktoré v rôznych podobách možno nájsť aj na východnom Slovensku. V sliezskych oblastiach Moravy ho volajú vařonka. Tohto silného a ťažkého nápoja sa spravidla nedá vypiť viac než za kalíšok.

SkryťVypnúť reklamu

Aj slovenskí barmani sa usilujú o nové podoby zimných nápojov. Napríklad do pohárika s pálenkou vkladajú ovocie a servírujú nad čajovou sviečkou – plamienok vôňu ovocia pomaly a dobre uvoľňuje. Klasické hriatô dopĺňajú o citrónovú kôru, škoricu, klinčeky a ďalšie koreniny.

Hriatô so slaninou

Potrebujeme: 150 g údenej slaniny (málo prerastenej), 2 lyžice kryštálového cukru, 200 ml vody, 400 ml bielej pálenky (vodka, slivovica, hruškovica)

Postup: Stuhnutú slaninu pokrájajte na malé kocky. Vo vyššom hrnci ju na strednom ohni opečte do zlatista. Potom pridajte cukor a za stáleho miešania na miernom ohni nechajte skaramelizovať.

Do rozpusteného karamelu opatrne nalejte vodu (keď ju nalievate, odstavte na chvíľu hrniec z ohňa). Premiešajte, aby sa karamel rozpustil. Keď začne voda vrieť, prilejte pálenku, odstavte a hneď podávajte.

SkryťVypnúť reklamu

Zapražená pálenka

Potrebujeme: 300 ml vodky, 80 g kryštálového cukru, 30 g masla

Postup: Kryštálový cukor dajte skaramelizovať do hrnca, pridajte maslo, krátko premiešajte a zalejte pálenkou. Podávajte teplé.

Niečo slabšie? Tak potom punč

Punč je, čo sa alkoholu týka, slabší drink a do európskych končín sa dostal v 17. storočí. Podľa pôvodného hindustánskeho názvu „panša“ obsahuje päť zložiek – liehovinu, kyselinu, sladinu, koreninu a vodu. Tú prvú a najdôležitejšiu surovinu zastupujú tie isté liehoviny ako v grogu, teda rum, koňak, vodka, gin alebo arak. Recepty sa menia z krajiny do krajiny a takisto sa menili aj v priebehu storočí. Na rozdiel od grogu sa však punč pripravuje aj z bieleho alebo červeného vína, s ovocnými šťavami a sirupmi, ba dokonca aj s ušľahanými vajcami. Podľa jazykovedcov nemá slovíčko pančovať s punčom nič spoločné; dostalo sa k nám z nemčiny, kde panschem znamená riedenie.

Punč s brusnicami

Potrebujeme: 100 g hrozienok, 50 g sušených brusníc, 30 ml rumu alebo griotky, 1/2 litra silného čierneho čaju, 1 liter červeného vína, 1 citrón nakrájaný na plátky, 4 kúsky celej škorice, cukor podľa chuti

Postup: Sušené ovocie nasypte do misky, zalejte ich rumom alebo griotkou a nechajte namáčať najmenej dve hodiny. Čaj, víno, plátky citróna a kúsky škorice priveďte do varu. Do nahriatych pohárov potom rozdeľte sušené ovocie s rumom, zalejte punčom a podľa chuti oslaďte.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 8 788
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 789
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 104
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 4 889
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 226
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 687
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 617
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 113
  1. Milan Resutík: Romantika vraždenia
  2. Anna Miľanová: Myslím, ľudia, sme determinovaní lokálne, telesne-spoločensky a preto nemáme vlohy pre hocijakú prácu!
  3. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  4. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  5. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 176
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 13 345
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 190
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 914
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 821
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 871
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 716
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 684
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Milan Resutík: Romantika vraždenia
  2. Anna Miľanová: Myslím, ľudia, sme determinovaní lokálne, telesne-spoločensky a preto nemáme vlohy pre hocijakú prácu!
  3. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  4. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  5. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 176
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 13 345
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 190
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 914
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 821
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 871
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 716
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 684
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu