Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Hriatô, grog, či punč zahrejú v mraze a rozbehnú fašiangovú zábavu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grog

Kedysi vraj bolo terno stať sa námorníkom. Obavu z morskej nemoci a búrok mal vyvážiť denný prídel rumu. Ale anglický admirál Vernon – asi vedel prečo – vyslovil k nemu príkaz: môže sa podávať iba zriedený horúcou vodou. Nosieval plášť z grogrenovej látky, nuž ho posádka lode familiárne prezývala generál Grog. A tak sa zrodil nápoj, ktorý dnes pije celý svet. Nesmie v ňom chýbať rum alebo iná liehovina – napríklad koňak, whisky, vodka či arak – k tomu cukor alebo med a horúca voda. Ďalšiemu dochucovaniu sa medze nekladú; do grogu naleje barman aj víno, citrónovú šťavu, čaj, škoricu či klinčeky.

Skryť Vypnúť reklamu

Pritom ho zväzuje len jedno pravidlo – výsledkom musí byť silný alkoholický nápoj, v ktorom sa jeden diel liehoviny snúbi približne s tromi dielmi nealkoholickej tekutiny. Vyjadrenie „som groggy“ je však od grogu ďaleko; prišlo k nám z pästiarskeho športu.

Základný recept na grog

Potrebujeme: 4 cl rumu, 2 dl vriacej vody, 2 lyžičky kryštálového cukru, plátok citróna

Postup: Vo vriacej vode rozpustite cukor a prilejte rum, nalejte do pohárov a ozdobte plátkom citróna.

Slovenské hriatô

Z našich, slovenských, končín tiež pochádza špeciálny horúci „drink“. Na zohriaty med sa naleje rozohriata husacia masť, prileje pálenka a prisypú oškvarky. Tak vzniká stredoslovenské hriatô, ktoré v rôznych podobách možno nájsť aj na východnom Slovensku. V sliezskych oblastiach Moravy ho volajú vařonka. Tohto silného a ťažkého nápoja sa spravidla nedá vypiť viac než za kalíšok.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj slovenskí barmani sa usilujú o nové podoby zimných nápojov. Napríklad do pohárika s pálenkou vkladajú ovocie a servírujú nad čajovou sviečkou – plamienok vôňu ovocia pomaly a dobre uvoľňuje. Klasické hriatô dopĺňajú o citrónovú kôru, škoricu, klinčeky a ďalšie koreniny.

Hriatô so slaninou

Potrebujeme: 150 g údenej slaniny (málo prerastenej), 2 lyžice kryštálového cukru, 200 ml vody, 400 ml bielej pálenky (vodka, slivovica, hruškovica)

Postup: Stuhnutú slaninu pokrájajte na malé kocky. Vo vyššom hrnci ju na strednom ohni opečte do zlatista. Potom pridajte cukor a za stáleho miešania na miernom ohni nechajte skaramelizovať.

Do rozpusteného karamelu opatrne nalejte vodu (keď ju nalievate, odstavte na chvíľu hrniec z ohňa). Premiešajte, aby sa karamel rozpustil. Keď začne voda vrieť, prilejte pálenku, odstavte a hneď podávajte.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapražená pálenka

Potrebujeme: 300 ml vodky, 80 g kryštálového cukru, 30 g masla

Postup: Kryštálový cukor dajte skaramelizovať do hrnca, pridajte maslo, krátko premiešajte a zalejte pálenkou. Podávajte teplé.

Niečo slabšie? Tak potom punč

Punč je, čo sa alkoholu týka, slabší drink a do európskych končín sa dostal v 17. storočí. Podľa pôvodného hindustánskeho názvu „panša“ obsahuje päť zložiek – liehovinu, kyselinu, sladinu, koreninu a vodu. Tú prvú a najdôležitejšiu surovinu zastupujú tie isté liehoviny ako v grogu, teda rum, koňak, vodka, gin alebo arak. Recepty sa menia z krajiny do krajiny a takisto sa menili aj v priebehu storočí. Na rozdiel od grogu sa však punč pripravuje aj z bieleho alebo červeného vína, s ovocnými šťavami a sirupmi, ba dokonca aj s ušľahanými vajcami. Podľa jazykovedcov nemá slovíčko pančovať s punčom nič spoločné; dostalo sa k nám z nemčiny, kde panschem znamená riedenie.

Punč s brusnicami

Potrebujeme: 100 g hrozienok, 50 g sušených brusníc, 30 ml rumu alebo griotky, 1/2 litra silného čierneho čaju, 1 liter červeného vína, 1 citrón nakrájaný na plátky, 4 kúsky celej škorice, cukor podľa chuti

Postup: Sušené ovocie nasypte do misky, zalejte ich rumom alebo griotkou a nechajte namáčať najmenej dve hodiny. Čaj, víno, plátky citróna a kúsky škorice priveďte do varu. Do nahriatych pohárov potom rozdeľte sušené ovocie s rumom, zalejte punčom a podľa chuti oslaďte.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 298
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 124
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 960
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 918
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 691
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 168
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 958
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


6 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop