Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom fašiangové špeciality: Výpečky na pive a jablkách, údené s čerešňami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

"Výpečky" na čiernom pive a jablkách

Potrebujeme: cca pol kg bravčového bôčika, 1 kg bravčového stehna, 3 väčšie cibule, 2-3 jablká, 8 strúčikov cesnaku, pol litra čierneho piva, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, celú rascu

Postup: Mäso nakrájame na kocky a rovno ho dáme do zapekacej misy. Cibuľu nakrájame na polkolieska, cesnak na plátky a pridáme k mäsu. Osolíme, okoreníme, dobre premiešame a necháme chvíľu postáť.

Potom mäso podlejeme pivom, prikryjeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Približne po hodine a pol pridáme jablká nakrájané na polmesiačiky a mäso už odkryté dopečieme.

Skryť Vypnúť reklamu

Údené mäso s čerešňovým kompótom

Potrebujeme: údené mäso nakrájané na hrubé plátky, kúsok masla, 1 cibuľu, 350 g vykôstkovaných čerešní (môžu byť aj z kompótu), 2,5 PL červeného vinného octu, trochu práškového cukru, soľ, korenie, estragón

Postup: V panvici rozpustíme maslo, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej čerešne, ocot, asi dve lyžice cukru, soľ, mleté čierne korenie a zmes podusíme najskôr prikrytú a potom odkrytú, aby sa vyparila všetka tekutina. Mala by nám zostať hustá zmes, ktorú ochutíme estragónom a budeme podávať k pečenému údenému mäsu.

Hrubé plátky údeného môžeme opiecť na grile, alebo v grilovackej panvici, predtým nezabudneme narezať okraje, aby sa nám celé nestočilo.

Pečené koleno s jablkovým chrenom

Postup: 1 bravčové koleno, 1 vetvička čerstvého rozmarínu, 1 hlavička cesnaku, 2 veľké cibule, soľ, zopár guľôčok borievky, 1 pór , 1/2 zeleru, 4 mrkvy. Na jablkový chren: 1 chren (čerstvý alebo sterilizovaný, 2 jablká )

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Koleno umyjeme a kožu niekoľkokrát prerežeme, aby sa lepšie pieklo. Do rezov zasunieme kúsky rozmarínu a koleno vložíme do pekáča spolu s celými strúčikmi cesnaku a štvrtkami cibule.

Podlejeme vodou, osolíme a pridáme borievku. Pekáč prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov Celzia. Po 40 minútach mäso otočíme, podľa potreby podlejeme a pečieme ďalších 40 minút.

Teraz pridáme nahrubo nakrájaný pór, zeler a mrkvu. Ešte ľahko dosolíme a pečieme už odkryté ďalších 40 minút. Podľa potreby podlievame vodou a mäso podlievame šťavou.

Vyberieme z rúry a mäso pred porciovaním necháme asi 15 minút odpočinúť. Zatiaľ nastrúhame chren a jablká, zmes zalejeme 3 lyžicami šťavy z kolena a pomiešame. Podávame k upečenému mäsu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 749
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 592
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 673
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 633
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 271
  6. Aká je chémia vôní 9 049
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 669
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 585
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 075
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Fašiangy

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Odber vzoriek.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Most už opäť otvorili pre vodičov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.
Ilustračné foto

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.
Píše Branislav Vančo

Aby sa zo Žilinku nestal ďalší Trnka

Sústreďme sa na reformu prokuratúry.

Verejné vypočúvanie Maroša Žilinku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop