Korzár logo Korzár
Streda, 24. apríl, 2019 | Meniny má Juraj
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom fašiangové špeciality: Výpečky na pive a jablkách, údené s čerešňami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

"Výpečky" na čiernom pive a jablkách

Potrebujeme: cca pol kg bravčového bôčika, 1 kg bravčového stehna, 3 väčšie cibule, 2-3 jablká, 8 strúčikov cesnaku, pol litra čierneho piva, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, celú rascu

Postup: Mäso nakrájame na kocky a rovno ho dáme do zapekacej misy. Cibuľu nakrájame na polkolieska, cesnak na plátky a pridáme k mäsu. Osolíme, okoreníme, dobre premiešame a necháme chvíľu postáť.

Potom mäso podlejeme pivom, prikryjeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Približne po hodine a pol pridáme jablká nakrájané na polmesiačiky a mäso už odkryté dopečieme.

Údené mäso s čerešňovým kompótom

Potrebujeme: údené mäso nakrájané na hrubé plátky, kúsok masla, 1 cibuľu, 350 g vykôstkovaných čerešní (môžu byť aj z kompótu), 2,5 PL červeného vinného octu, trochu práškového cukru, soľ, korenie, estragón

Postup: V panvici rozpustíme maslo, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej čerešne, ocot, asi dve lyžice cukru, soľ, mleté čierne korenie a zmes podusíme najskôr prikrytú a potom odkrytú, aby sa vyparila všetka tekutina. Mala by nám zostať hustá zmes, ktorú ochutíme estragónom a budeme podávať k pečenému údenému mäsu.

Hrubé plátky údeného môžeme opiecť na grile, alebo v grilovackej panvici, predtým nezabudneme narezať okraje, aby sa nám celé nestočilo.

Pečené koleno s jablkovým chrenom

Postup: 1 bravčové koleno, 1 vetvička čerstvého rozmarínu, 1 hlavička cesnaku, 2 veľké cibule, soľ, zopár guľôčok borievky, 1 pór , 1/2 zeleru, 4 mrkvy. Na jablkový chren: 1 chren (čerstvý alebo sterilizovaný, 2 jablká )

Postup: Koleno umyjeme a kožu niekoľkokrát prerežeme, aby sa lepšie pieklo. Do rezov zasunieme kúsky rozmarínu a koleno vložíme do pekáča spolu s celými strúčikmi cesnaku a štvrtkami cibule.

Podlejeme vodou, osolíme a pridáme borievku. Pekáč prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov Celzia. Po 40 minútach mäso otočíme, podľa potreby podlejeme a pečieme ďalších 40 minút.

Teraz pridáme nahrubo nakrájaný pór, zeler a mrkvu. Ešte ľahko dosolíme a pečieme už odkryté ďalších 40 minút. Podľa potreby podlievame vodou a mäso podlievame šťavou.

Vyberieme z rúry a mäso pred porciovaním necháme asi 15 minút odpočinúť. Zatiaľ nastrúhame chren a jablká, zmes zalejeme 3 lyžicami šťavy z kolena a pomiešame. Podávame k upečenému mäsu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  3. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  4. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  5. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  6. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  7. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  10. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  1. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  2. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  3. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  4. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  5. Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody.
  6. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  7. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  8. Women in business
  9. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  10. Bim Challenge 2019
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 22 866
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 10 135
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 417
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 6 909
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 476
  6. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 340
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 258
  8. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 3 362
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 946
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 1 593

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára, Fašiangy

Neprehliadnite tiež

Mestský majetok v centre Košíc sa mení na ruiny, interiér budí hrôzu

Kontrolór navrhuje časť budov opraviť, časť predať a postaviť bytovky.

Hlavná 25.

Prešovský dopravný podnik chce kúpiť desať nových trolejbusov

Poslanci schválili investíciu za vyše 5 miliónov.

Dopravný podnik mesta Prešov chystá obnovu vozového parku.
Naši predkovia migrovali kvôli úniku z biedy, dnes sa to deje aj kvôli štúdiu na zahraničných univerzitách.

Košice pôjdu na plné gule. Taká šanca na double už možno nebude

Doma chcú sériu vyrovnať. Spoliehajú sa aj na divákov.

Finále volejbalovej extraligy sa do Košíc sťahuje za stavu 2:0 na zápasy pre Prievidzu.

Trofej Hráč mesiaca prvýkrát na Zemplíne, Kira tromfol aj Šporara

Michalovský brankár si ocenenie preberie pred duelom so Žilinou.

Brankár Michaloviec Matúš Kira ovládol posledné hlasovanie ankety Hráč mesiaca.

Hlavné správy zo Sme.sk

Café Európa: Ako sa zmení Ukrajina a čo čakať od Zelenského (video)

Diskusia o ukrajinských prezidentských voľbách.

Volodymyr Zelenskyj.
Peter Tóth
Dobré ráno

Dobré ráno: Polícia vedela, že Vadala tu buduje bunku mafie

Čo je horšie, že Gašpar klamal alebo si policajti nevymieňajú informácie.

Podcast Dobré Ráno
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Ak mohli sledovať novinárov, môžu sledovať aj vás

Nevieme, či sledovanie novinárov bol ojedinelý prípad.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop