Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom fašiangové špeciality: Výpečky na pive a jablkách, údené s čerešňami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

"Výpečky" na čiernom pive a jablkách

Potrebujeme: cca pol kg bravčového bôčika, 1 kg bravčového stehna, 3 väčšie cibule, 2-3 jablká, 8 strúčikov cesnaku, pol litra čierneho piva, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, celú rascu

Postup: Mäso nakrájame na kocky a rovno ho dáme do zapekacej misy. Cibuľu nakrájame na polkolieska, cesnak na plátky a pridáme k mäsu. Osolíme, okoreníme, dobre premiešame a necháme chvíľu postáť.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potom mäso podlejeme pivom, prikryjeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Približne po hodine a pol pridáme jablká nakrájané na polmesiačiky a mäso už odkryté dopečieme.

Skryť Vypnúť reklamu

Údené mäso s čerešňovým kompótom

Potrebujeme: údené mäso nakrájané na hrubé plátky, kúsok masla, 1 cibuľu, 350 g vykôstkovaných čerešní (môžu byť aj z kompótu), 2,5 PL červeného vinného octu, trochu práškového cukru, soľ, korenie, estragón

Postup: V panvici rozpustíme maslo, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej čerešne, ocot, asi dve lyžice cukru, soľ, mleté čierne korenie a zmes podusíme najskôr prikrytú a potom odkrytú, aby sa vyparila všetka tekutina. Mala by nám zostať hustá zmes, ktorú ochutíme estragónom a budeme podávať k pečenému údenému mäsu.

Hrubé plátky údeného môžeme opiecť na grile, alebo v grilovackej panvici, predtým nezabudneme narezať okraje, aby sa nám celé nestočilo.

Pečené koleno s jablkovým chrenom

Postup: 1 bravčové koleno, 1 vetvička čerstvého rozmarínu, 1 hlavička cesnaku, 2 veľké cibule, soľ, zopár guľôčok borievky, 1 pór , 1/2 zeleru, 4 mrkvy. Na jablkový chren: 1 chren (čerstvý alebo sterilizovaný, 2 jablká )

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Koleno umyjeme a kožu niekoľkokrát prerežeme, aby sa lepšie pieklo. Do rezov zasunieme kúsky rozmarínu a koleno vložíme do pekáča spolu s celými strúčikmi cesnaku a štvrtkami cibule.

Podlejeme vodou, osolíme a pridáme borievku. Pekáč prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov Celzia. Po 40 minútach mäso otočíme, podľa potreby podlejeme a pečieme ďalších 40 minút.

Teraz pridáme nahrubo nakrájaný pór, zeler a mrkvu. Ešte ľahko dosolíme a pečieme už odkryté ďalších 40 minút. Podľa potreby podlievame vodou a mäso podlievame šťavou.

Vyberieme z rúry a mäso pred porciovaním necháme asi 15 minút odpočinúť. Zatiaľ nastrúhame chren a jablká, zmes zalejeme 3 lyžicami šťavy z kolena a pomiešame. Podávame k upečenému mäsu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 384
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 228
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 941
  4. Po Slovensku na motorke 6 596
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 405
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 569
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 404
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 429
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 610
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 5 h
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 12 h
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Európania sú skeptickejší a viac sa spoliehajú na seba.


Susi Dennisonová 15. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop