Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Plnené langoše, údené s delikátnou šošovicou, domáca pečeňovka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plnené langoše

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 400 ml mlieka, kocku droždia, 2 vajcia, 4 lyžičky soli, lyžičku cukru do kvásku, 1 kyslú smotanu, mletú rascu. Na plnku: šunkovú salámu, nastrúhaný syr

Postup: Z polovice mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť a potom ho zmiešame s múkou, zvyškom mlieka, vajíčkami, soľou, kyslou smotanou a mletou rascou.

Necháme prikryté postáť a potom z cesta tvarujeme langoše. Do stredu uložíme plátky šunky, posypeme ich syrom, preložíme a postláčame okraje, aby sa zlepili a z oboch strán ich vypražíme na oleji.

SkryťVypnúť reklamu

Údené karé s delikátnou šošovicou

Potrebujeme: údené karé (prípadne údenú krkovičku), olivový olej, 3 strúčiky cesnaku, maslo, 250 g šošovice, 1 veľkú cibuľu, 1 veľkú mrkvu, 1 stonkový zeler, zeleninový alebo kurací vývar, vrchovatú lyžicu petržlenovej vňate, čierne mleté korenie, soľ. (recept sa dá pripraviť aj s bravčovou panenkou)

Postup: Prebratú šošovicu nasypeme do hrnca s horúcou vodou, po minúte ju scedíme a prepláchneme tečúcou studenou vodou. Tým ju najlepšie prepláchneme a urýchlime jej varenie.

Potom v kastróle rozpustíme asi dve lyžice masla a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Zeleninu dusíme asi päť minút a potom k nej nasypeme šošovicu. Zalejeme ju asi litrom vývaru a necháme variť asi pol hodiny, kým nebude šošovica mäkká a pritom sypká bez zbytočnej vody. Na záver pridáme petržlenovú vňať a podľa potreby osolíme a okoreníme.

SkryťVypnúť reklamu

Údené mäso nakrájame na hrubšie plátky a opečieme ho na troche oleja na grilovacej panvici z oboch strán. Tesne pred koncom k mäsu pridáme trochu masla aj na plátky nakrájaný cesnak a môžeme podávať.

Domáca pečeňovka

Potrebujeme: 200 g čistého bravčového mäsa, 200 g slaniny bez kože, 500 g bravčovej pečene, 1 veľká cibuľu, 100 g bravčovej masti, 2 PL vegety, 3 vajíčka, 3 dl hovädzieho vývaru z kostí, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Prípravu začneme tým, že si uvaríme hovädzí vývar z kostí a trochy vegety. Kým sa varí, tak si na masti opražíme pokrájanú cibuľu dozlatista a necháme ju vychladnúť.

Mäso, slaninu a pečeň pomelieme, alebo rozmixujeme mixérom na celkom jemnú zmes. Pridáme k nej vidličkou vyšľahané žĺtky, vývar a masť, v ktorej sa pražila cibuľa (cibuľu nepoužijeme). Osolíme, okoreníme a všetko spolu ešte raz dobre vymiešame, alebo rozmixujeme. Formu, ktorá sa dá dobre uzavrieť vyložíme plátkami slaniny, naložíme do nej paštétu asi do dvoch tretín, na povrch tiež dáme slaninu, dobre uzavrieme a vo vodnom kúpeli varíme asi dve hodiny. Peštétu môžeme naložiť aj do malých zaváraninových pohárov a takto ju sterilizujeme.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 15 944
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 176
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 913
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 887
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 339
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 215
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 972
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 730
  1. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 17
  2. Anna Miľanová: Moja kolorovaná kresba, Únik zo zle organizovaného chaosu...
  3. Martin Fronk: Maďarský Karibik
  4. Ján Raclavský: Smrtiaca kombinácia pre regióny: centralizácia politiky
  5. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  6. Jaroslav Liptak: Kde sme urobili chybu?
  7. Alexandra Drobná: Život z nadhľadu či s nadhľadom ?
  8. Angelika Herčková: Feministka: Keď sa vlastný názor stane "nadávkou"
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 076
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 546
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 115
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 572
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 825
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 486
  7. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 257
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 3 978
  1. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  2. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  3. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  4. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  5. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  6. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  7. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  8. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 17
  2. Anna Miľanová: Moja kolorovaná kresba, Únik zo zle organizovaného chaosu...
  3. Martin Fronk: Maďarský Karibik
  4. Ján Raclavský: Smrtiaca kombinácia pre regióny: centralizácia politiky
  5. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  6. Jaroslav Liptak: Kde sme urobili chybu?
  7. Alexandra Drobná: Život z nadhľadu či s nadhľadom ?
  8. Angelika Herčková: Feministka: Keď sa vlastný názor stane "nadávkou"
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 076
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 546
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 115
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 572
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 825
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 486
  7. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 257
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 3 978
  1. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  2. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  3. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  4. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  5. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  6. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  7. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  8. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu