Korzár logo Korzár
Pondelok, 26. september, 2022 | Meniny má Edita

Varíme s Korzárom: Plnené langoše, údené s delikátnou šošovicou, domáca pečeňovka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plnené langoše

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 400 ml mlieka, kocku droždia, 2 vajcia, 4 lyžičky soli, lyžičku cukru do kvásku, 1 kyslú smotanu, mletú rascu. Na plnku: šunkovú salámu, nastrúhaný syr

Postup: Z polovice mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť a potom ho zmiešame s múkou, zvyškom mlieka, vajíčkami, soľou, kyslou smotanou a mletou rascou.

Necháme prikryté postáť a potom z cesta tvarujeme langoše. Do stredu uložíme plátky šunky, posypeme ich syrom, preložíme a postláčame okraje, aby sa zlepili a z oboch strán ich vypražíme na oleji.

SkryťVypnúť reklamu

Údené karé s delikátnou šošovicou

Potrebujeme: údené karé (prípadne údenú krkovičku), olivový olej, 3 strúčiky cesnaku, maslo, 250 g šošovice, 1 veľkú cibuľu, 1 veľkú mrkvu, 1 stonkový zeler, zeleninový alebo kurací vývar, vrchovatú lyžicu petržlenovej vňate, čierne mleté korenie, soľ. (recept sa dá pripraviť aj s bravčovou panenkou)

Postup: Prebratú šošovicu nasypeme do hrnca s horúcou vodou, po minúte ju scedíme a prepláchneme tečúcou studenou vodou. Tým ju najlepšie prepláchneme a urýchlime jej varenie.

Potom v kastróle rozpustíme asi dve lyžice masla a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Zeleninu dusíme asi päť minút a potom k nej nasypeme šošovicu. Zalejeme ju asi litrom vývaru a necháme variť asi pol hodiny, kým nebude šošovica mäkká a pritom sypká bez zbytočnej vody. Na záver pridáme petržlenovú vňať a podľa potreby osolíme a okoreníme.

SkryťVypnúť reklamu

Údené mäso nakrájame na hrubšie plátky a opečieme ho na troche oleja na grilovacej panvici z oboch strán. Tesne pred koncom k mäsu pridáme trochu masla aj na plátky nakrájaný cesnak a môžeme podávať.

Domáca pečeňovka

Potrebujeme: 200 g čistého bravčového mäsa, 200 g slaniny bez kože, 500 g bravčovej pečene, 1 veľká cibuľu, 100 g bravčovej masti, 2 PL vegety, 3 vajíčka, 3 dl hovädzieho vývaru z kostí, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Prípravu začneme tým, že si uvaríme hovädzí vývar z kostí a trochy vegety. Kým sa varí, tak si na masti opražíme pokrájanú cibuľu dozlatista a necháme ju vychladnúť.

Mäso, slaninu a pečeň pomelieme, alebo rozmixujeme mixérom na celkom jemnú zmes. Pridáme k nej vidličkou vyšľahané žĺtky, vývar a masť, v ktorej sa pražila cibuľa (cibuľu nepoužijeme). Osolíme, okoreníme a všetko spolu ešte raz dobre vymiešame, alebo rozmixujeme. Formu, ktorá sa dá dobre uzavrieť vyložíme plátkami slaniny, naložíme do nej paštétu asi do dvoch tretín, na povrch tiež dáme slaninu, dobre uzavrieme a vo vodnom kúpeli varíme asi dve hodiny. Peštétu môžeme naložiť aj do malých zaváraninových pohárov a takto ju sterilizujeme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šliapnuť do pedálov – a ide sa na to!
  2. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike
  3. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  4. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  8. Sledujte príjem živín u starých rodičov
  1. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  2. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  3. Spolu tvoríme inkluzívne susedstvá
  4. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Industriálna Spilka Offices je súčasťou Týždňa zelených budov
  7. Hagyari: Som pripravený intenzívne a tvrdo pracovať
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 483
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 392
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 841
  4. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 447
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 320
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 308
  7. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 1 758
  8. Viete, ktorá je najvzácnejšia komodita? Budete prekvapení! 1 749

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (2): Hollywood v púšti
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny?
  3. Andrej Csino: Prax Dr. Schamana 17 / Mier
  4. Ľubomír Belák: Slovensko vyhlásilo vojnu? Komu?
  5. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  6. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  7. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  8. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 233
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 554
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 267
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 255
  5. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 5 086
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 572
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 4 006
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 434
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Centrum amerického finančníctva Wall Street

Matematici a ekonómia v tom majú jasno už dlho: trh sa správa náhodne, prekonať sa nedá.


14. sep
Za Slovensko. Za Rusko. Brat za brata. Za slobodu. Za mier. (Protest strán Smer a Republika pred Prezidentským palácom 20. septembra 2022.)

Rusko vraždí a Ukrajina sa bráni. Stred neexistuje


25. sep
Protest proti štátnemu pohrebu pre expremiéra.

Náklady na pohreb oberajú vládu o dôveru.


Miloslava Némová 5 h
Ruskí žoldnieri bojovali aj na východe Ukrajiny.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 21 h

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (2): Hollywood v púšti
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny?
  3. Andrej Csino: Prax Dr. Schamana 17 / Mier
  4. Ľubomír Belák: Slovensko vyhlásilo vojnu? Komu?
  5. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  6. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  7. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  8. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 233
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 554
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 267
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 255
  5. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 5 086
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 572
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 4 006
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 434
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu