Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Plnené langoše, údené s delikátnou šošovicou, domáca pečeňovka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plnené langoše

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 400 ml mlieka, kocku droždia, 2 vajcia, 4 lyžičky soli, lyžičku cukru do kvásku, 1 kyslú smotanu, mletú rascu. Na plnku: šunkovú salámu, nastrúhaný syr

Postup: Z polovice mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť a potom ho zmiešame s múkou, zvyškom mlieka, vajíčkami, soľou, kyslou smotanou a mletou rascou.

Necháme prikryté postáť a potom z cesta tvarujeme langoše. Do stredu uložíme plátky šunky, posypeme ich syrom, preložíme a postláčame okraje, aby sa zlepili a z oboch strán ich vypražíme na oleji.

SkryťVypnúť reklamu

Údené karé s delikátnou šošovicou

Potrebujeme: údené karé (prípadne údenú krkovičku), olivový olej, 3 strúčiky cesnaku, maslo, 250 g šošovice, 1 veľkú cibuľu, 1 veľkú mrkvu, 1 stonkový zeler, zeleninový alebo kurací vývar, vrchovatú lyžicu petržlenovej vňate, čierne mleté korenie, soľ. (recept sa dá pripraviť aj s bravčovou panenkou)

Postup: Prebratú šošovicu nasypeme do hrnca s horúcou vodou, po minúte ju scedíme a prepláchneme tečúcou studenou vodou. Tým ju najlepšie prepláchneme a urýchlime jej varenie.

Potom v kastróle rozpustíme asi dve lyžice masla a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Zeleninu dusíme asi päť minút a potom k nej nasypeme šošovicu. Zalejeme ju asi litrom vývaru a necháme variť asi pol hodiny, kým nebude šošovica mäkká a pritom sypká bez zbytočnej vody. Na záver pridáme petržlenovú vňať a podľa potreby osolíme a okoreníme.

SkryťVypnúť reklamu

Údené mäso nakrájame na hrubšie plátky a opečieme ho na troche oleja na grilovacej panvici z oboch strán. Tesne pred koncom k mäsu pridáme trochu masla aj na plátky nakrájaný cesnak a môžeme podávať.

Domáca pečeňovka

Potrebujeme: 200 g čistého bravčového mäsa, 200 g slaniny bez kože, 500 g bravčovej pečene, 1 veľká cibuľu, 100 g bravčovej masti, 2 PL vegety, 3 vajíčka, 3 dl hovädzieho vývaru z kostí, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Prípravu začneme tým, že si uvaríme hovädzí vývar z kostí a trochy vegety. Kým sa varí, tak si na masti opražíme pokrájanú cibuľu dozlatista a necháme ju vychladnúť.

Mäso, slaninu a pečeň pomelieme, alebo rozmixujeme mixérom na celkom jemnú zmes. Pridáme k nej vidličkou vyšľahané žĺtky, vývar a masť, v ktorej sa pražila cibuľa (cibuľu nepoužijeme). Osolíme, okoreníme a všetko spolu ešte raz dobre vymiešame, alebo rozmixujeme. Formu, ktorá sa dá dobre uzavrieť vyložíme plátkami slaniny, naložíme do nej paštétu asi do dvoch tretín, na povrch tiež dáme slaninu, dobre uzavrieme a vo vodnom kúpeli varíme asi dve hodiny. Peštétu môžeme naložiť aj do malých zaváraninových pohárov a takto ju sterilizujeme.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


redakcia SME ženy

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. V Malackách vybudovali čajové impérium
  3. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  4. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  5. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  6. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  7. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  2. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  3. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  4. V Malackách vybudovali čajové impérium
  5. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  6. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  7. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 449
  2. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 358
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 8 780
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 5 885
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 430
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 282
  7. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 4 102
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 754
  1. Tomáš Kuvik: Veľká cena Azerbajdžanu 2025 – Pred štartom bitky v Baku
  2. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran.
  3. Juraj Droppa: Malé konštrukčné chyby v školskej reforme
  4. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  5. Michal Dolňan: Keď generálny prokurátor odkazuje predsedovi vlády, ktorý odkázal jemu...
  6. Miroslav Daniš: Parlamentná demokracia ? ZABUDNITE !!!
  7. Branislav Hláčik: Komando Tiger - Kapitola 10
  8. Štefan Šturdzík: Fico zaútočil a vie prečo a kedy. Načasovanie nieje náhodné.
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 99 576
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 22 194
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 12 929
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 509
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 139
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 7 049
  7. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli... 4 943
  8. Erik Kiss: Táto krajina nie je pre nikoho 4 106
  1. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  2. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  3. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  4. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  5. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  6. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  7. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
  8. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu