Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. február, 2020 | Meniny má Roman, Romana

Varíme s Korzárom: Plnené langoše, údené s delikátnou šošovicou, domáca pečeňovka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Plnené langoše

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 400 ml mlieka, kocku droždia, 2 vajcia, 4 lyžičky soli, lyžičku cukru do kvásku, 1 kyslú smotanu, mletú rascu. Na plnku: šunkovú salámu, nastrúhaný syr

Postup: Z polovice mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť a potom ho zmiešame s múkou, zvyškom mlieka, vajíčkami, soľou, kyslou smotanou a mletou rascou.

Necháme prikryté postáť a potom z cesta tvarujeme langoše. Do stredu uložíme plátky šunky, posypeme ich syrom, preložíme a postláčame okraje, aby sa zlepili a z oboch strán ich vypražíme na oleji.

Údené karé s delikátnou šošovicou

Potrebujeme: údené karé (prípadne údenú krkovičku), olivový olej, 3 strúčiky cesnaku, maslo, 250 g šošovice, 1 veľkú cibuľu, 1 veľkú mrkvu, 1 stonkový zeler, zeleninový alebo kurací vývar, vrchovatú lyžicu petržlenovej vňate, čierne mleté korenie, soľ. (recept sa dá pripraviť aj s bravčovou panenkou)

Postup: Prebratú šošovicu nasypeme do hrnca s horúcou vodou, po minúte ju scedíme a prepláchneme tečúcou studenou vodou. Tým ju najlepšie prepláchneme a urýchlime jej varenie.

Potom v kastróle rozpustíme asi dve lyžice masla a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Zeleninu dusíme asi päť minút a potom k nej nasypeme šošovicu. Zalejeme ju asi litrom vývaru a necháme variť asi pol hodiny, kým nebude šošovica mäkká a pritom sypká bez zbytočnej vody. Na záver pridáme petržlenovú vňať a podľa potreby osolíme a okoreníme.

Údené mäso nakrájame na hrubšie plátky a opečieme ho na troche oleja na grilovacej panvici z oboch strán. Tesne pred koncom k mäsu pridáme trochu masla aj na plátky nakrájaný cesnak a môžeme podávať.

Domáca pečeňovka

Potrebujeme: 200 g čistého bravčového mäsa, 200 g slaniny bez kože, 500 g bravčovej pečene, 1 veľká cibuľu, 100 g bravčovej masti, 2 PL vegety, 3 vajíčka, 3 dl hovädzieho vývaru z kostí, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Prípravu začneme tým, že si uvaríme hovädzí vývar z kostí a trochy vegety. Kým sa varí, tak si na masti opražíme pokrájanú cibuľu dozlatista a necháme ju vychladnúť.

Mäso, slaninu a pečeň pomelieme, alebo rozmixujeme mixérom na celkom jemnú zmes. Pridáme k nej vidličkou vyšľahané žĺtky, vývar a masť, v ktorej sa pražila cibuľa (cibuľu nepoužijeme). Osolíme, okoreníme a všetko spolu ešte raz dobre vymiešame, alebo rozmixujeme. Formu, ktorá sa dá dobre uzavrieť vyložíme plátkami slaniny, naložíme do nej paštétu asi do dvoch tretín, na povrch tiež dáme slaninu, dobre uzavrieme a vo vodnom kúpeli varíme asi dve hodiny. Peštétu môžeme naložiť aj do malých zaváraninových pohárov a takto ju sterilizujeme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  5. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  6. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  7. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  8. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  9. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  10. Darujte od srdca pre rozum
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 17 372
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 9 752
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 582
  4. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 5 678
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 905
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať 4 758
  7. SME proti extrémizmu na školách 4 517
  8. Darujte od srdca pre rozum 4 429
  9. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 322
  10. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 187

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Dva milióny na liek má Riško na účte, no jeho stav sa zhoršil

Prevoz vládnym špeciálom do Ameriky rodičia odmietli, nechcú byť súčasťou kampane.

Balintovci bojujú ako najlepšie vedia.

Meteorológovia varujú v Tatrách pred extrémne silným vetrom

V regiónoch Tatry a Zamagurie predpovedajú snehové jazyky a záveje.

Ilustračné.

Skialpinisti v noci uviazli v centrálnom žľabe Kriváňa

Záchranárom pomohli počas pátracej akcie GPS súradnice.

Ilustračné.

Košičanom vrátia za teplo vyše milión eur

Tepláreň sľubuje vrátiť 1,6 milióna, Tepelné hospodárstvo peniaze prerozdelí.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop