Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Plnené langoše, údené s delikátnou šošovicou, domáca pečeňovka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plnené langoše

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 400 ml mlieka, kocku droždia, 2 vajcia, 4 lyžičky soli, lyžičku cukru do kvásku, 1 kyslú smotanu, mletú rascu. Na plnku: šunkovú salámu, nastrúhaný syr

Postup: Z polovice mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť a potom ho zmiešame s múkou, zvyškom mlieka, vajíčkami, soľou, kyslou smotanou a mletou rascou.

Necháme prikryté postáť a potom z cesta tvarujeme langoše. Do stredu uložíme plátky šunky, posypeme ich syrom, preložíme a postláčame okraje, aby sa zlepili a z oboch strán ich vypražíme na oleji.

SkryťVypnúť reklamu

Údené karé s delikátnou šošovicou

Potrebujeme: údené karé (prípadne údenú krkovičku), olivový olej, 3 strúčiky cesnaku, maslo, 250 g šošovice, 1 veľkú cibuľu, 1 veľkú mrkvu, 1 stonkový zeler, zeleninový alebo kurací vývar, vrchovatú lyžicu petržlenovej vňate, čierne mleté korenie, soľ. (recept sa dá pripraviť aj s bravčovou panenkou)

Postup: Prebratú šošovicu nasypeme do hrnca s horúcou vodou, po minúte ju scedíme a prepláchneme tečúcou studenou vodou. Tým ju najlepšie prepláchneme a urýchlime jej varenie.

Potom v kastróle rozpustíme asi dve lyžice masla a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Zeleninu dusíme asi päť minút a potom k nej nasypeme šošovicu. Zalejeme ju asi litrom vývaru a necháme variť asi pol hodiny, kým nebude šošovica mäkká a pritom sypká bez zbytočnej vody. Na záver pridáme petržlenovú vňať a podľa potreby osolíme a okoreníme.

SkryťVypnúť reklamu

Údené mäso nakrájame na hrubšie plátky a opečieme ho na troche oleja na grilovacej panvici z oboch strán. Tesne pred koncom k mäsu pridáme trochu masla aj na plátky nakrájaný cesnak a môžeme podávať.

Domáca pečeňovka

Potrebujeme: 200 g čistého bravčového mäsa, 200 g slaniny bez kože, 500 g bravčovej pečene, 1 veľká cibuľu, 100 g bravčovej masti, 2 PL vegety, 3 vajíčka, 3 dl hovädzieho vývaru z kostí, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Prípravu začneme tým, že si uvaríme hovädzí vývar z kostí a trochy vegety. Kým sa varí, tak si na masti opražíme pokrájanú cibuľu dozlatista a necháme ju vychladnúť.

Mäso, slaninu a pečeň pomelieme, alebo rozmixujeme mixérom na celkom jemnú zmes. Pridáme k nej vidličkou vyšľahané žĺtky, vývar a masť, v ktorej sa pražila cibuľa (cibuľu nepoužijeme). Osolíme, okoreníme a všetko spolu ešte raz dobre vymiešame, alebo rozmixujeme. Formu, ktorá sa dá dobre uzavrieť vyložíme plátkami slaniny, naložíme do nej paštétu asi do dvoch tretín, na povrch tiež dáme slaninu, dobre uzavrieme a vo vodnom kúpeli varíme asi dve hodiny. Peštétu môžeme naložiť aj do malých zaváraninových pohárov a takto ju sterilizujeme.

Recepty

Odtrhnuté plody by mali mať stopku, vtedy si zachovajú najviac sviežosti.


a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


redakcia SME ženy

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 555
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 829
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 4 068
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 394
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 793
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 772
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 029
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 899
  1. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie!
  2. Ľubica Adamková: Gaslighting: Keď uveríš, že tvoja pravda je lož
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 7
  4. Ľubica Adamková: Spotrebné dane a spotrebované duše
  5. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 1. časť
  6. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu
  7. Vladimír Bojničan: Mentálna pedofília: Najzákernejší zločin dogmatických ideológií
  8. Iveta Grootová: Kvetinárka
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 907
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 904
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 750
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 000
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 625
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 774
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 867
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 392
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie!
  2. Ľubica Adamková: Gaslighting: Keď uveríš, že tvoja pravda je lož
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 7
  4. Ľubica Adamková: Spotrebné dane a spotrebované duše
  5. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 1. časť
  6. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu
  7. Vladimír Bojničan: Mentálna pedofília: Najzákernejší zločin dogmatických ideológií
  8. Iveta Grootová: Kvetinárka
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 907
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 904
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 750
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 000
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 625
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 774
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 867
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 392
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu