Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom škvarkové dobroty: Závin s údeným, pagáče, slimáky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Škvarkový závin

Potrebujeme: 500 g zemiakov, žĺtok, 1 PL masla, 150 g hladkej múky, strúhanku. Na plnku: rôzne zvyšky mäsa (varené, pečené, údené), škvarky, dusené huby, soľ, korenie podľa chuti.

Postup: Zemiaky uvaríme, prelisujeme, pridáme žĺtok, maslo a múku a všetko spolu spracujeme na jemné cesto. Na doske ho rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm.

Mäso posekáme na drobno, zmiešame ho s dusenými šampiňónmi, osolíme, okoreníme a naukladáme na cesto. Pridáme vrstvu škvariek, okraje potrieme bielkom a zvinieme ho. Čisté biele plátno navlhčíme, závin doň zabalíme, previažeme a dáme variť do osolenej vody na 20 minút. Uvarený závin odbalíme, pokrájame na kolieska, ktoré pred podávaním posypeme opraženou strúhankou a pokvapkáme rozpusteným maslom.

SkryťVypnúť reklamu

Škvarkové závitky

Potrebujeme: na kysnuté cesto: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, asi 2 dl mlieka, 1 vajce, 50 ml oleja, štipka soli, polovica lyžičky cukru. Na plnku: 300 g škvarkov, 1 vajce, 2 lyžice kyslej smotany, mleté čierne korenie, soľ. Na potretie: 1 vajce, sezamové semienka, rascu.

Postup: Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások a spolu s ostatnými prísadami vypracujeme pevnejšie cesto. Necháme ho vykysnúť.

Škvarky zomelieme a premiešame so smotanou a vajíčkom. Ochutíme podľa potreby.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme, rozotrieme naň náplň a zrolujeme. Narežeme na kúsky asi 2-3 cm široké a uložíme ich na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme.

Škvarkové pagáče

Potrebujeme: 70 dag hladkej múky špeciál, 0,5 l vlažného mlieka, 2 vajcia, 1 droždie, 1 PL octu, 2 KL soli, 2 KL cukru, 1 dl oleja, škvarky mleté, rascu a sezam na posýpanie, 1 vajce na potretie.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Z múky, mlieka, vajca, droždia si pripravíme základ cesta, pridáme ocot, soľ, cukor a olej.

Cesto rozvaľkáme a natrieme naň mleté škvarky. Osolíme ich a cesto poprekladáme zhora nadol a sprava doľava.

Necháme ho stáť asi 15-20 min pod utierkou a potom ho opäť rozvaľkáme a ešte raz poprekladáme.

Tento postup zopakujeme aj tretíkrát až napokon cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrojíme z neho kolieska.

Poukladáme ich na pomastený plech, natrieme vajcom, posypeme rascou alebo sezamom a necháme ešte 15-20 min. podkysnúť. Pečieme pri 180° C.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 8 650
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 798
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 106
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 017
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 227
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 695
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 617
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 111
  1. Milan Resutík: Romantika vraždenia
  2. Anna Miľanová: Myslím, ľudia, sme determinovaní lokálne, telesne-spoločensky a preto nemáme vlohy pre hocijakú prácu!
  3. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  4. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  5. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 182
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 13 413
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 190
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 922
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 824
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 880
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 716
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 706
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Milan Resutík: Romantika vraždenia
  2. Anna Miľanová: Myslím, ľudia, sme determinovaní lokálne, telesne-spoločensky a preto nemáme vlohy pre hocijakú prácu!
  3. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  4. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  5. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 182
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 13 413
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 190
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 922
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 824
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 880
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 716
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 706
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu