Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom fašiangové dobroty: Kolienko na pive, tradičné šišky, české koláče

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kolienko na pive

Potrebujeme: 1 bravčové koleno, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, 1 zeler, 0,3 dl tmavého piva, 0,5 l svetlého piva, 150 ml medu, 100 g plnotučnej horčice, 3 bobkové listy, čierne korenie celé, masť

Postup: Kolienko dobre umyjeme pod tečúcou vodou a dáme ho variť do hrnca plného vody aspoň na hodinu hodiny.

Medzitým si zeleninu nakrájame na drobné kocky a opražíme ju na. Zeleninu opražíme na masti a potom ju spolu s vareným kolienkom dáme do väčšej nádoby, ktorá sa hodí do rúry, a prilejeme pivo.

Dodáme ešte trochu vody tak, aby tretina kolena bola v náleve. Pridáme všetky koreniny, nádobu prikryjeme napríklad alobalom a pečieme v rúre asi 2 hodiny.

Potom mäso odkryjeme, natrieme ho medom a dopečieme, kým nebude kôrka chrumkavá.

Tradičné šišky

Potrebujem: 500 g polohrubej múky, 200 ml mlieka, 50 g masla, 40 g práškového cukru, 20 g droždia, 2 žĺtky, 2 PL rumu, 1 PL kryštálového cukru, štipka soli, nastrúhaná citrónová kôra, džem, bravčová masť na vyprážanie

Postup: Do vlažného mlieka namrvte droždie, kryštálový cukor, štipku soli a nechajte nakysnúť kvások na teplom mieste aspoň pol hodiny.

Do múky nastrúhajte kôru z citróna, vlejte kvások, rozpustené maslo, rum a práškový cukor. Vypracujte cesto a nechajte na teplom mieste kysnúť minimálne 1 hodinu.

Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte podľa formičky alebo pohára kruhy. Tie nechajte na doske podkysnúť.

Prstom spravte v strede šišky dierku a vypražte v horúcej masti z obidvoch strán. Servírujte s marhuľovým alebo jahodovým džemom uprostred.

To, že sa šišky pražili v bravčovej masti nebolo v minulosti ničím výnimočné. Bravčový tuk im dodával červenkastú kôrku, akú slnečnicový olej nevyčarí. A trochu alkoholu v ceste ich zase odľahčuje.

České „masopustové“ koláče

Potrebujeme: 500 ml mlieka, kocku droždia, 100 g kr. cukru, 250 g masla, 750 g hladkej múky, štipku soli, 5 žĺtkov, 1 celé vajíčko na potieranie, štamperlík rumu, lúpané mandle, hrozienka, marmeládu, tvaroh alebo mak, podľa chuti

Postup: Do trošky vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, zamiešame a necháme na teplom mieste vzísť kvások.

Zatiaľ do misy dáme múku, pridáme štipku soli, zvyšok cukru, žĺtky, rozpustené maslo a rum. Premiešame, pridáme kvások, miešame a podľa potreby prilievame mlieko. Urobíme vláčne a nadýchané cesto. Hotové je vtedy, keď sa nelepí na ruky.

Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

Potom cesto vyberieme na pracovnú dosku, rozvaľkáme ho a vykrajujeme koláče, veľkosť podľa vlastných predstáv – podľa toho si vyberieme z kuchynského riadu okrúhlu formu – napríklad rôzne veľké misky.

Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom a ešte necháme trochu kysnúť.

Potom prostriedok cesta zatlačíme napríklad dnom menšej misky, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a prostriedok naplníme ako nám chutí – marmeládou, makom zmiešaným z horúcim mliekom a cukrom, či tvarohom zmiešaným so žĺtkom a cukrom.

Posypeme napríklad hrozienkami a mandľami a hrozienkami a upečieme pri teplote 180 stupňov.

Nenechajte si ujsť

V piatok 1. februára nájdete v denníku Korzár prílohu plnú chutných fašiangových receptov na sladké i slané, typické fašiangové dobroty.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop