Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Lístkové cesto so zemiakmi, údeným mäsom či camembertom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Šatôčky s camembertom a brusnicami

Potrebujeme: 1 balenie lístkového cesta, 1 väčší plesnivý syr typu camembert, 1,5 dcl červeného vína, hrsť vlašských orechov, klinčeky, zázvor, citrón, 150 g brusníc – môžu byť sušené či zavárané, maslo, jablko, olivový olej, pažítku

Postup: Syr nakrájame na väčšie kúsky a rozmixujeme ho spolu s cca 50 g orechov a pažítkou.

Potom orechovú zmes naberáme lyžičkou a ukladáme na lístkové cesto, ktoré sme predtým nakrájali na štvorce. Urobíme šatôčky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Kým sa šatôčky pečú, pripravíme si omáčku. Do hrnca nasypeme brusnice, podlejeme ich vínom a varíme ochutené klinčekmi a trochou zázvoru a citrónovej kôry. Keď sa nám šťava trochu zredukuje, omáčku rozmixujeme a ak bude príliš hustá, podlejeme ju trochou vody a ešte prevaríme.

Ochutíme podľa svojich predstáv a podávame k syrovým šatôčkam.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiakovo-bylinkový závin

Potrebujeme: lístkové cesto, zemiaky, vajíčko, čerstvé bylinky – napríklad petržlenovú vňať, pažítku, estragón, maslo, cibuľu, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, sušený tymian, kyslú smotanu, muškátový oriešok

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, cesto rozvaľkáme na pracovnej doske. V panvici roztopíme asi dve lyžice masla a opečieme na ňom nakrájanú šalotku, na plátky nakrájaný cesnak a tymian.

SkryťVypnúť reklamu

Keď táto zmes vychladne, pridáme k nej smotanu, nasekané bylinky a očistené zemiaky nakrájané na tenké plátky. Premiešame a naplníme cesto.

Plát cesta rozvaľkáme a do prostriedku dáme vrstvu zemiakovej zmesi, preložíme na ňu jednu časť cesta, pritlačíme, aby sa dobre uchytilo. Potom navrstvíme zvyšok zmesi a preložíme druhú časť cesta. Opäť dobre pritlačíme, dáme na plech a potrieme rozšľahaným a osoleným vajíčkom.

Ak chceme mať vrch závinu pestrejší, môžeme ho posypať ľanovými či sezamovými semienkami alebo rascou. Upečieme ho vo vyhriatej rúre dozlatista.

Štrúdľa s údeným mäsom a kapustou

Potrebujeme: lístkové cesto, údené mäso, jednu väčšiu hrsť kyslej kapusty, olej, cibuľu, rascu, 1 zemiak, 1 rozšľahané vajíčko, soľ, korenie

Postup: Na rozohriatom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, k nej dáme na kocky nakrájané údené mäso, chvíľu ho popražíme a potom pridáme kyslú kapustu. Zatiaľ nesolíme ani nekoreníme, keďže aj údeniny aj kapusta sú niekedy až veľmi slané.

SkryťVypnúť reklamu

Kapustovo-údeninovú zmes chvíľu podusíme, ak je to potrebné, podlejeme ju trochou vody. Na stiahnutie šťavy môžeme nastrúhať trochu surového zemiaku, potom zmes ochutnáme, podľa potreby osolíme a okoreníme a necháme vychladnúť.

Naložíme na rozvaľkané lístkové cesto, zrolujeme, povrch potrieme rozšľahaným a osoleným vajíčkom a upečieme.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 938
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 517
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 312
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 794
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 259
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu