Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. február, 2020 | Meniny má Roman, Romana

Pečieme s Korzárom: Lístkové cesto so zemiakmi, údeným mäsom či camembertom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Šatôčky s camembertom a brusnicami

Potrebujeme: 1 balenie lístkového cesta, 1 väčší plesnivý syr typu camembert, 1,5 dcl červeného vína, hrsť vlašských orechov, klinčeky, zázvor, citrón, 150 g brusníc – môžu byť sušené či zavárané, maslo, jablko, olivový olej, pažítku

Postup: Syr nakrájame na väčšie kúsky a rozmixujeme ho spolu s cca 50 g orechov a pažítkou.

Potom orechovú zmes naberáme lyžičkou a ukladáme na lístkové cesto, ktoré sme predtým nakrájali na štvorce. Urobíme šatôčky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Kým sa šatôčky pečú, pripravíme si omáčku. Do hrnca nasypeme brusnice, podlejeme ich vínom a varíme ochutené klinčekmi a trochou zázvoru a citrónovej kôry. Keď sa nám šťava trochu zredukuje, omáčku rozmixujeme a ak bude príliš hustá, podlejeme ju trochou vody a ešte prevaríme.

Ochutíme podľa svojich predstáv a podávame k syrovým šatôčkam.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiakovo-bylinkový závin

Potrebujeme: lístkové cesto, zemiaky, vajíčko, čerstvé bylinky – napríklad petržlenovú vňať, pažítku, estragón, maslo, cibuľu, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, sušený tymian, kyslú smotanu, muškátový oriešok

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, cesto rozvaľkáme na pracovnej doske. V panvici roztopíme asi dve lyžice masla a opečieme na ňom nakrájanú šalotku, na plátky nakrájaný cesnak a tymian.

Keď táto zmes vychladne, pridáme k nej smotanu, nasekané bylinky a očistené zemiaky nakrájané na tenké plátky. Premiešame a naplníme cesto.

Plát cesta rozvaľkáme a do prostriedku dáme vrstvu zemiakovej zmesi, preložíme na ňu jednu časť cesta, pritlačíme, aby sa dobre uchytilo. Potom navrstvíme zvyšok zmesi a preložíme druhú časť cesta. Opäť dobre pritlačíme, dáme na plech a potrieme rozšľahaným a osoleným vajíčkom.

Ak chceme mať vrch závinu pestrejší, môžeme ho posypať ľanovými či sezamovými semienkami alebo rascou. Upečieme ho vo vyhriatej rúre dozlatista.

Štrúdľa s údeným mäsom a kapustou

Potrebujeme: lístkové cesto, údené mäso, jednu väčšiu hrsť kyslej kapusty, olej, cibuľu, rascu, 1 zemiak, 1 rozšľahané vajíčko, soľ, korenie

Postup: Na rozohriatom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, k nej dáme na kocky nakrájané údené mäso, chvíľu ho popražíme a potom pridáme kyslú kapustu. Zatiaľ nesolíme ani nekoreníme, keďže aj údeniny aj kapusta sú niekedy až veľmi slané.

Kapustovo-údeninovú zmes chvíľu podusíme, ak je to potrebné, podlejeme ju trochou vody. Na stiahnutie šťavy môžeme nastrúhať trochu surového zemiaku, potom zmes ochutnáme, podľa potreby osolíme a okoreníme a necháme vychladnúť.

Naložíme na rozvaľkané lístkové cesto, zrolujeme, povrch potrieme rozšľahaným a osoleným vajíčkom a upečieme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  5. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  6. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  7. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  8. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  9. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  10. Darujte od srdca pre rozum
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 17 372
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 9 752
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 582
  4. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 5 678
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 905
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať 4 758
  7. SME proti extrémizmu na školách 4 517
  8. Darujte od srdca pre rozum 4 429
  9. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 322
  10. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 187

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Dva milióny na liek má Riško na účte, no jeho stav sa zhoršil

Prevoz vládnym špeciálom do Ameriky rodičia odmietli, nechcú byť súčasťou kampane.

Balintovci bojujú ako najlepšie vedia.

Meteorológovia varujú v Tatrách pred extrémne silným vetrom

V regiónoch Tatry a Zamagurie predpovedajú snehové jazyky a záveje.

Ilustračné.

Skialpinisti v noci uviazli v centrálnom žľabe Kriváňa

Záchranárom pomohli počas pátracej akcie GPS súradnice.

Ilustračné.

Košičanom vrátia za teplo vyše milión eur

Tepláreň sľubuje vrátiť 1,6 milióna, Tepelné hospodárstvo peniaze prerozdelí.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop