Korzár logo Korzár
Nedeľa, 5. apríl, 2020 | Meniny má Miroslava

Varíme s Korzárom švédske špeciality: Köttbullar, ľahký šalát, princeznina torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Naša gastronomická prechádzka medzinárodnými kuchyňami tentoraz smeruje na sever. Takzvané švédske guľky, teda Köttbullar, ktoré s obľubou maškrtia návštevníci obchodného domu s nábytkom si môžete poľahky pripraviť aj doma. A rozhodne nie sú jedinou chutnou švédskou špecialitou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Köttbullar

Potrebujeme: rovnaký pomer bravčového a hovädzieho mäsa, napríklad 250 g z každého, k tomu 1 cibuľu, 1 vajíčko, 1 dl smotany, soľ, mleté nové korenie, mletý zázvor, maslo alebo olej na smaženie. Na omáčku 3 dl vývaru, 2 dl šľahačkovej smotany, hladkú múku.

Postup: Polovicu cibule nakrájame a orestujeme na masle. Necháme ju trochu vychladnúť a zmiešame ju s mletým mäsom. Druhú polovicu cibule nakrájame celkom na jemné kúsočky a tiež ju dáme k mäsu.

Pridáme aj vajce, smotanu, soľ, korenie a zázvor a všetko dobre premiešame, aby sme mali dobre ochutenú zmes.

Z mäsa robíme malé guľky, ktoré poukladáme do vodou opláchnutej misky a dáme asi na 20 minút do chladničky.

Guľky upečieme zo všetkých strán, dbáme však na to, aby nám nevznikla chrumkavá kôrka, ale aby boli krásne jemné.

Do výpeku po guľkách dáme väčšiu časť vývaru, do zvyšku rozmiešame hladkú múku a keď vývar v panvici začne vrieť, vlejeme ho tam.

Dobre povaríme, aby v omáčke nebolo cítiť múku a vtedy do nej vlejeme smotanu a ochutíme podľa vlastných predstáv.

Prevaríme a podávame ku guľkám, zemiakovej kaši a brusniciam.

Zemiakový šalát s kaparami

Potrebujeme: v šupke uvarené maličké zemiaky, reďkovky, zväzok nasekanej pažítky, kapary. Na dressing: 1 PL dijonskej horčice, 1 ČL balzamikového octu, 1 ČL medu, 1 dl olivového alebo repkového oleja, hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate, soľ a korenie

Postup: V šupke uvarené zemiaky necháme vychladiť a keď máme nové zemiaky, vôbec ich nemusíme šúpať, tie ostatné asi bude potrebné očistiť.

Menšie zemiaky stačí nechať ako sú, väčšie prekrojíme na polovice. Reďkovky nakrájame na tenké kolieska a spolu s kaparami a pažítkou ich zmiešame so zemiakmi.

Z horčice, octu, medu a oleja vymiešame dresing. Pridáme petržlenovú vňať, všetko osolíme a okoreníme, zalejeme dresingom a podávame.

Prinsesstårta – Princeznina torta

Tento recept bol kedysi špecialitou švédskeho kráľovského dvora a prvý krát bol vydaný učiteľom princezien Jennym Åkerströmom v roku 1948 v knihe s názvom Prinsessornas nya kokbok (Nová kuchárska kniha princezien). Dodnes ide o najpopulárnejší dezert vo Švédsku.

Potrebujeme:

Na piškótový korpus: 4 veľké vajcia, 200 g kryštálového cukru, 70 g hladkej múky, 65 g zemiakového alebo kukuričného škrobu, 1 ČL prášku do pečiva, štipku soli, jemnú strúhanku a maslo na vymastenie a vysypanie formy

Na vanilkový krém: 240 ml smotany na šľahanie, 4 veľké žĺtky, 2 PL solamylu, 2 PL krupicového cukru, 1 vanilkový struk alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na dokončenie: malinovú marmeládu, 500 ml šľahačky na šľahanie a stužovač, 300 g marcipánu/fondán a zelené farbivo

Postup: Vajíčka a cukor vyšľaháme do svetlej nadýchanej peny a jemne primiešame múku, škrob, prášok na pečenie a soľ.

Korpus upečieme pri teplote 180 ° C asi 40 minút.

Necháme ho chvíľu chladnúť vo forme a až potom ho opatrne vyberieme na mriežku.

Pripravíme si vanilkový krém.

V miske metličkou vymiešame škrob, cukor a žĺtky. Pridáme asi polovicu smotany a vymiešame do hladka.

V hrnci zohrejeme zvyšok smotany s vanilkou a privedieme tesne k bodu varu, ale nevaríme. Pomaly zašľaháme smotanu do žĺtkovej zmesi, ktorú potom znovu prelejeme do kastrólika a stále šľaháme, až zhustne ako puding a skoro sa varí. Keď začne zmes prebublávať, stiahneme z tepla.

Korpus rozrežeme na tri časti.

Necháme bokom prostredný diel, ktorý je najohybnejší, ten totiž pôjde na vrch.

Spodný diel natrieme marmeládou, na ňu dáme polovicu vanilkového krému a priklopíme druhý plát cesta.

Ten natrieme zvyškom vanilkového krému.

Zo smotany a stužovača vyšľaháme tuhú šľahačku a jej väčšinu časť navrstvíme na druhý plát cesta, ktorý je natrený vanilkovým krémom.

Zo šľahačky by sme mali urobiť niečo ako kupolu, či kopec.

Tortu priklopíme posledným, teda prostredným plátom cesta a potrieme ho zvyškom šľahačky.

Marcipán zafarbíme podľa vlastných predstáv, no vo Švédsku sa zvyčajne robieva zelený.

Rozvaľkáme ho, prenesieme na tortu a dobre uhladíme.

Vyzdobíme ako sa nám páči a máme hotovo.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT!
  2. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  3. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  4. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  5. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  6. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  7. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  8. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  9. Bude dobre!
  10. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  1. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  2. Aby nám Veľká noc nezostala ležať v žalúdku...
  3. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  4. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná?
  5. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  6. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  7. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT!
  8. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  9. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  10. Daj ľuďom voľnú ruku a prinesie to želané ovocie
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 49 000
  2. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší? 30 261
  3. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 20 723
  4. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT! 17 066
  5. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná? 16 831
  6. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 15 663
  7. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho 15 586
  8. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 14 032
  9. Bude dobre! 11 481
  10. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace 11 040

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Náčelník generálneho štábu: Vrtuľník a dron neboli demonštráciou sily

Operácia v Jarovniciach dostala pomenovanie Carousel.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.
Peter Petras na popradskom cintoríne.

Socialistickej komisii ukázal autoportrét so stiahnutými nohavicami

Júliusa Jakobyho nevidel nikto maľovať. Predsedovi vlády odmietol dať obraz.

Sochu kráčajúceho Jakobyho venoval Starému Mestu sochár Juraj Bartusz. V lete niekoľko týždňov v centre chýbala, opravovali poškodenie spôsobené zásobovacou dodávkou.
Rozhovor

Arcibiskup Cyril Vasiľ: Pandémia až brutálne pripomína našu krehkosť

Apoštolský administrátor Košickej eparchie o svojom živote, viere i novej funkcii.

Arcibiskup Cyril Vasiľ, apoštolský administrátor sede plena Gréckokatolíckej eparchie v Košiciach.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop