Korzár logo Korzár
Pondelok, 21. október, 2019 | Meniny má Uršuľa
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom švédske špeciality: Köttbullar, ľahký šalát, princeznina torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Naša gastronomická prechádzka medzinárodnými kuchyňami tentoraz smeruje na sever. Takzvané švédske guľky, teda Köttbullar, ktoré s obľubou maškrtia návštevníci obchodného domu s nábytkom si môžete poľahky pripraviť aj doma. A rozhodne nie sú jedinou chutnou švédskou špecialitou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Köttbullar

Potrebujeme: rovnaký pomer bravčového a hovädzieho mäsa, napríklad 250 g z každého, k tomu 1 cibuľu, 1 vajíčko, 1 dl smotany, soľ, mleté nové korenie, mletý zázvor, maslo alebo olej na smaženie. Na omáčku 3 dl vývaru, 2 dl šľahačkovej smotany, hladkú múku.

Postup: Polovicu cibule nakrájame a orestujeme na masle. Necháme ju trochu vychladnúť a zmiešame ju s mletým mäsom. Druhú polovicu cibule nakrájame celkom na jemné kúsočky a tiež ju dáme k mäsu.

Pridáme aj vajce, smotanu, soľ, korenie a zázvor a všetko dobre premiešame, aby sme mali dobre ochutenú zmes.

Z mäsa robíme malé guľky, ktoré poukladáme do vodou opláchnutej misky a dáme asi na 20 minút do chladničky.

Guľky upečieme zo všetkých strán, dbáme však na to, aby nám nevznikla chrumkavá kôrka, ale aby boli krásne jemné.

Do výpeku po guľkách dáme väčšiu časť vývaru, do zvyšku rozmiešame hladkú múku a keď vývar v panvici začne vrieť, vlejeme ho tam.

Dobre povaríme, aby v omáčke nebolo cítiť múku a vtedy do nej vlejeme smotanu a ochutíme podľa vlastných predstáv.

Prevaríme a podávame ku guľkám, zemiakovej kaši a brusniciam.

Zemiakový šalát s kaparami

Potrebujeme: v šupke uvarené maličké zemiaky, reďkovky, zväzok nasekanej pažítky, kapary. Na dressing: 1 PL dijonskej horčice, 1 ČL balzamikového octu, 1 ČL medu, 1 dl olivového alebo repkového oleja, hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate, soľ a korenie

Postup: V šupke uvarené zemiaky necháme vychladiť a keď máme nové zemiaky, vôbec ich nemusíme šúpať, tie ostatné asi bude potrebné očistiť.

Menšie zemiaky stačí nechať ako sú, väčšie prekrojíme na polovice. Reďkovky nakrájame na tenké kolieska a spolu s kaparami a pažítkou ich zmiešame so zemiakmi.

Z horčice, octu, medu a oleja vymiešame dresing. Pridáme petržlenovú vňať, všetko osolíme a okoreníme, zalejeme dresingom a podávame.

Prinsesstårta – Princeznina torta

Tento recept bol kedysi špecialitou švédskeho kráľovského dvora a prvý krát bol vydaný učiteľom princezien Jennym Åkerströmom v roku 1948 v knihe s názvom Prinsessornas nya kokbok (Nová kuchárska kniha princezien). Dodnes ide o najpopulárnejší dezert vo Švédsku.

Potrebujeme:

Na piškótový korpus: 4 veľké vajcia, 200 g kryštálového cukru, 70 g hladkej múky, 65 g zemiakového alebo kukuričného škrobu, 1 ČL prášku do pečiva, štipku soli, jemnú strúhanku a maslo na vymastenie a vysypanie formy

Na vanilkový krém: 240 ml smotany na šľahanie, 4 veľké žĺtky, 2 PL solamylu, 2 PL krupicového cukru, 1 vanilkový struk alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na dokončenie: malinovú marmeládu, 500 ml šľahačky na šľahanie a stužovač, 300 g marcipánu/fondán a zelené farbivo

Postup: Vajíčka a cukor vyšľaháme do svetlej nadýchanej peny a jemne primiešame múku, škrob, prášok na pečenie a soľ.

Korpus upečieme pri teplote 180 ° C asi 40 minút.

Necháme ho chvíľu chladnúť vo forme a až potom ho opatrne vyberieme na mriežku.

Pripravíme si vanilkový krém.

V miske metličkou vymiešame škrob, cukor a žĺtky. Pridáme asi polovicu smotany a vymiešame do hladka.

V hrnci zohrejeme zvyšok smotany s vanilkou a privedieme tesne k bodu varu, ale nevaríme. Pomaly zašľaháme smotanu do žĺtkovej zmesi, ktorú potom znovu prelejeme do kastrólika a stále šľaháme, až zhustne ako puding a skoro sa varí. Keď začne zmes prebublávať, stiahneme z tepla.

Korpus rozrežeme na tri časti.

Necháme bokom prostredný diel, ktorý je najohybnejší, ten totiž pôjde na vrch.

Spodný diel natrieme marmeládou, na ňu dáme polovicu vanilkového krému a priklopíme druhý plát cesta.

Ten natrieme zvyškom vanilkového krému.

Zo smotany a stužovača vyšľaháme tuhú šľahačku a jej väčšinu časť navrstvíme na druhý plát cesta, ktorý je natrený vanilkovým krémom.

Zo šľahačky by sme mali urobiť niečo ako kupolu, či kopec.

Tortu priklopíme posledným, teda prostredným plátom cesta a potrieme ho zvyškom šľahačky.

Marcipán zafarbíme podľa vlastných predstáv, no vo Švédsku sa zvyčajne robieva zelený.

Rozvaľkáme ho, prenesieme na tortu a dobre uhladíme.

Vyzdobíme ako sa nám páči a máme hotovo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestarnú, ale dozrievajú
  2. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  3. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  5. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  6. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  7. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  8. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  9. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Levanduľa pre zamestnancov
  2. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  3. Kvalitné Vianočné osvetlenie
  4. Unikát medzi značkami. CUPRA
  5. A new, ultra - modern logistics park with an ideal location
  6. Bezpečnosť pri práci je priorita, pomáhajú i moderné technológie
  7. Pripojte sa na nový internet už aj v oblasti Gemera a Novohradu
  8. Na Kysuciach budete môcť surfovať na internete rýchlejšie
  9. Na Orave dobre aj s novým optickým internetom
  10. Aj do Ružomberka a okolia dorazí nová optická sieť
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 16 884
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 16 452
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 15 233
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 10 299
  5. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 8 696
  6. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 8 597
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 086
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 6 509
  9. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 6 170
  10. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy 5 700

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Gymnázium v Kežmarku sa dočká obnovy

Plánujú aj výstavbu Školy umeleckého priemyslu.

O obnove gymnázia a vybudovaní novej školy rozhodli poslanci PSK na októbrovom zasadnutí.

Cenu košickej župy udelia aj osobnosti Novembra 1989

Uznania sa dostane aj divadlu a zakladateľkám speváckych zborov.

Divadlo Actores z Rožňavy.

V Abranovciach horel autobus, cestujúci stihli včas ujsť

Len nedávno sa podobný incident stal v Šarišských Sokolovciach a v Košiciach.

Horiaci autobus.

Visma chce v Košiciach zamestnať 196 ľudí, žiada peniaze od štátu

Nórska firma pôvodne žiadala od štátu 5,2 milióna eur, rezort to znížil.

Z tlačovky v roku 2018. Zľava Oto Pisoň zo SARIO, riaditeľ spoločnosti Visma Nils Vold a šéf IT Valley Pavol Miroššay.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Samuela Marca

Mečiar to vybudoval, Dzurinda využíval a Fico zdokonalil (píše Samo Marec)

Áno, Slovensko je mafiánsky štát. Takto to malo byť celý čas.

Bez komentára.
Píše Ivan Mikloš

Čia kauza je Gorila? (píše Ivan Mikloš)

Za Ficových vlád sa nepohlo s vyšetrovaním. Nie je to náhoda.

Ivan Mikloš.
CYNICKÁ OBLUDA

Neandertálci sa ohradzujú

Potetovaní náckovia sa ukrivdene ohradzujú proti tomu, že ich médiá vykresľujú ako "neandertálcov".

Andrej Kiska.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop