Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom švédske špeciality: Köttbullar, ľahký šalát, princeznina torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Naša gastronomická prechádzka medzinárodnými kuchyňami tentoraz smeruje na sever. Takzvané švédske guľky, teda Köttbullar, ktoré s obľubou maškrtia návštevníci obchodného domu s nábytkom si môžete poľahky pripraviť aj doma. A rozhodne nie sú jedinou chutnou švédskou špecialitou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Köttbullar

Potrebujeme: rovnaký pomer bravčového a hovädzieho mäsa, napríklad 250 g z každého, k tomu 1 cibuľu, 1 vajíčko, 1 dl smotany, soľ, mleté nové korenie, mletý zázvor, maslo alebo olej na smaženie. Na omáčku 3 dl vývaru, 2 dl šľahačkovej smotany, hladkú múku.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Polovicu cibule nakrájame a orestujeme na masle. Necháme ju trochu vychladnúť a zmiešame ju s mletým mäsom. Druhú polovicu cibule nakrájame celkom na jemné kúsočky a tiež ju dáme k mäsu.

Pridáme aj vajce, smotanu, soľ, korenie a zázvor a všetko dobre premiešame, aby sme mali dobre ochutenú zmes.

Z mäsa robíme malé guľky, ktoré poukladáme do vodou opláchnutej misky a dáme asi na 20 minút do chladničky.

Guľky upečieme zo všetkých strán, dbáme však na to, aby nám nevznikla chrumkavá kôrka, ale aby boli krásne jemné.

Do výpeku po guľkách dáme väčšiu časť vývaru, do zvyšku rozmiešame hladkú múku a keď vývar v panvici začne vrieť, vlejeme ho tam.

Dobre povaríme, aby v omáčke nebolo cítiť múku a vtedy do nej vlejeme smotanu a ochutíme podľa vlastných predstáv.

SkryťVypnúť reklamu

Prevaríme a podávame ku guľkám, zemiakovej kaši a brusniciam.

Zemiakový šalát s kaparami

Potrebujeme: v šupke uvarené maličké zemiaky, reďkovky, zväzok nasekanej pažítky, kapary. Na dressing: 1 PL dijonskej horčice, 1 ČL balzamikového octu, 1 ČL medu, 1 dl olivového alebo repkového oleja, hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate, soľ a korenie

Postup: V šupke uvarené zemiaky necháme vychladiť a keď máme nové zemiaky, vôbec ich nemusíme šúpať, tie ostatné asi bude potrebné očistiť.

Menšie zemiaky stačí nechať ako sú, väčšie prekrojíme na polovice. Reďkovky nakrájame na tenké kolieska a spolu s kaparami a pažítkou ich zmiešame so zemiakmi.

Z horčice, octu, medu a oleja vymiešame dresing. Pridáme petržlenovú vňať, všetko osolíme a okoreníme, zalejeme dresingom a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Prinsesstårta – Princeznina torta

Tento recept bol kedysi špecialitou švédskeho kráľovského dvora a prvý krát bol vydaný učiteľom princezien Jennym Åkerströmom v roku 1948 v knihe s názvom Prinsessornas nya kokbok (Nová kuchárska kniha princezien). Dodnes ide o najpopulárnejší dezert vo Švédsku.

Potrebujeme:

Na piškótový korpus: 4 veľké vajcia, 200 g kryštálového cukru, 70 g hladkej múky, 65 g zemiakového alebo kukuričného škrobu, 1 ČL prášku do pečiva, štipku soli, jemnú strúhanku a maslo na vymastenie a vysypanie formy

Na vanilkový krém: 240 ml smotany na šľahanie, 4 veľké žĺtky, 2 PL solamylu, 2 PL krupicového cukru, 1 vanilkový struk alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na dokončenie: malinovú marmeládu, 500 ml šľahačky na šľahanie a stužovač, 300 g marcipánu/fondán a zelené farbivo

Postup: Vajíčka a cukor vyšľaháme do svetlej nadýchanej peny a jemne primiešame múku, škrob, prášok na pečenie a soľ.

Korpus upečieme pri teplote 180 ° C asi 40 minút.

Necháme ho chvíľu chladnúť vo forme a až potom ho opatrne vyberieme na mriežku.

Pripravíme si vanilkový krém.

V miske metličkou vymiešame škrob, cukor a žĺtky. Pridáme asi polovicu smotany a vymiešame do hladka.

V hrnci zohrejeme zvyšok smotany s vanilkou a privedieme tesne k bodu varu, ale nevaríme. Pomaly zašľaháme smotanu do žĺtkovej zmesi, ktorú potom znovu prelejeme do kastrólika a stále šľaháme, až zhustne ako puding a skoro sa varí. Keď začne zmes prebublávať, stiahneme z tepla.

Korpus rozrežeme na tri časti.

Necháme bokom prostredný diel, ktorý je najohybnejší, ten totiž pôjde na vrch.

Spodný diel natrieme marmeládou, na ňu dáme polovicu vanilkového krému a priklopíme druhý plát cesta.

Ten natrieme zvyškom vanilkového krému.

Zo smotany a stužovača vyšľaháme tuhú šľahačku a jej väčšinu časť navrstvíme na druhý plát cesta, ktorý je natrený vanilkovým krémom.

Zo šľahačky by sme mali urobiť niečo ako kupolu, či kopec.

Tortu priklopíme posledným, teda prostredným plátom cesta a potrieme ho zvyškom šľahačky.

Marcipán zafarbíme podľa vlastných predstáv, no vo Švédsku sa zvyčajne robieva zelený.

Rozvaľkáme ho, prenesieme na tortu a dobre uhladíme.

Vyzdobíme ako sa nám páči a máme hotovo.

Recepty

Odtrhnuté plody by mali mať stopku, vtedy si zachovajú najviac sviežosti.


a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 8 932
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 4 759
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 966
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 665
  5. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 406
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 796
  7. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 2 306
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 156
  1. Jozef Stasík: Ak demokracia nedokáže zabezpečiť ľuďom dôstojný život, zákonite prehrá
  2. Pavol Burda: Neutralita, ako ekvivalent pozývacieho listu
  3. Elena Antalová: Pamodaj šťastia, lavička
  4. Anna Miľanová: Moje kompozície z jarnej prechádzky...
  5. Adam Mokráň: Civilizovaní barbari
  6. Adriana Mahdalová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  7. Martin Kresák: Meniče, ktoré nespolupracujú. Ako môžu solárne elektrárne zrútiť celú sieť? A ako sa to dá riešiť?
  8. Jozef Černek: Prečo si 5. júla pripomíname dvoch bratov zo Solúna? A čo to má spoločné s našou dnešnou Európou?
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 981
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 19 173
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 127
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 612
  5. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 470
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 6 344
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 050
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 4 522
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jozef Stasík: Ak demokracia nedokáže zabezpečiť ľuďom dôstojný život, zákonite prehrá
  2. Pavol Burda: Neutralita, ako ekvivalent pozývacieho listu
  3. Elena Antalová: Pamodaj šťastia, lavička
  4. Anna Miľanová: Moje kompozície z jarnej prechádzky...
  5. Adam Mokráň: Civilizovaní barbari
  6. Adriana Mahdalová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  7. Martin Kresák: Meniče, ktoré nespolupracujú. Ako môžu solárne elektrárne zrútiť celú sieť? A ako sa to dá riešiť?
  8. Jozef Černek: Prečo si 5. júla pripomíname dvoch bratov zo Solúna? A čo to má spoločné s našou dnešnou Európou?
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 981
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 19 173
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 127
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 612
  5. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 470
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 6 344
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 050
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 4 522
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu