Korzár logo Korzár
Pondelok, 25. september, 2023 | Meniny má Vladislav

Varíme s Korzárom švédske špeciality: Köttbullar, ľahký šalát, princeznina torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Naša gastronomická prechádzka medzinárodnými kuchyňami tentoraz smeruje na sever. Takzvané švédske guľky, teda Köttbullar, ktoré s obľubou maškrtia návštevníci obchodného domu s nábytkom si môžete poľahky pripraviť aj doma. A rozhodne nie sú jedinou chutnou švédskou špecialitou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Köttbullar

Potrebujeme: rovnaký pomer bravčového a hovädzieho mäsa, napríklad 250 g z každého, k tomu 1 cibuľu, 1 vajíčko, 1 dl smotany, soľ, mleté nové korenie, mletý zázvor, maslo alebo olej na smaženie. Na omáčku 3 dl vývaru, 2 dl šľahačkovej smotany, hladkú múku.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Polovicu cibule nakrájame a orestujeme na masle. Necháme ju trochu vychladnúť a zmiešame ju s mletým mäsom. Druhú polovicu cibule nakrájame celkom na jemné kúsočky a tiež ju dáme k mäsu.

Pridáme aj vajce, smotanu, soľ, korenie a zázvor a všetko dobre premiešame, aby sme mali dobre ochutenú zmes.

Z mäsa robíme malé guľky, ktoré poukladáme do vodou opláchnutej misky a dáme asi na 20 minút do chladničky.

Guľky upečieme zo všetkých strán, dbáme však na to, aby nám nevznikla chrumkavá kôrka, ale aby boli krásne jemné.

Do výpeku po guľkách dáme väčšiu časť vývaru, do zvyšku rozmiešame hladkú múku a keď vývar v panvici začne vrieť, vlejeme ho tam.

Dobre povaríme, aby v omáčke nebolo cítiť múku a vtedy do nej vlejeme smotanu a ochutíme podľa vlastných predstáv.

SkryťVypnúť reklamu

Prevaríme a podávame ku guľkám, zemiakovej kaši a brusniciam.

Zemiakový šalát s kaparami

Potrebujeme: v šupke uvarené maličké zemiaky, reďkovky, zväzok nasekanej pažítky, kapary. Na dressing: 1 PL dijonskej horčice, 1 ČL balzamikového octu, 1 ČL medu, 1 dl olivového alebo repkového oleja, hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate, soľ a korenie

Postup: V šupke uvarené zemiaky necháme vychladiť a keď máme nové zemiaky, vôbec ich nemusíme šúpať, tie ostatné asi bude potrebné očistiť.

Menšie zemiaky stačí nechať ako sú, väčšie prekrojíme na polovice. Reďkovky nakrájame na tenké kolieska a spolu s kaparami a pažítkou ich zmiešame so zemiakmi.

Z horčice, octu, medu a oleja vymiešame dresing. Pridáme petržlenovú vňať, všetko osolíme a okoreníme, zalejeme dresingom a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Prinsesstårta – Princeznina torta

Tento recept bol kedysi špecialitou švédskeho kráľovského dvora a prvý krát bol vydaný učiteľom princezien Jennym Åkerströmom v roku 1948 v knihe s názvom Prinsessornas nya kokbok (Nová kuchárska kniha princezien). Dodnes ide o najpopulárnejší dezert vo Švédsku.

Potrebujeme:

Na piškótový korpus: 4 veľké vajcia, 200 g kryštálového cukru, 70 g hladkej múky, 65 g zemiakového alebo kukuričného škrobu, 1 ČL prášku do pečiva, štipku soli, jemnú strúhanku a maslo na vymastenie a vysypanie formy

Na vanilkový krém: 240 ml smotany na šľahanie, 4 veľké žĺtky, 2 PL solamylu, 2 PL krupicového cukru, 1 vanilkový struk alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na dokončenie: malinovú marmeládu, 500 ml šľahačky na šľahanie a stužovač, 300 g marcipánu/fondán a zelené farbivo

Postup: Vajíčka a cukor vyšľaháme do svetlej nadýchanej peny a jemne primiešame múku, škrob, prášok na pečenie a soľ.

Korpus upečieme pri teplote 180 ° C asi 40 minút.

Necháme ho chvíľu chladnúť vo forme a až potom ho opatrne vyberieme na mriežku.

Pripravíme si vanilkový krém.

V miske metličkou vymiešame škrob, cukor a žĺtky. Pridáme asi polovicu smotany a vymiešame do hladka.

V hrnci zohrejeme zvyšok smotany s vanilkou a privedieme tesne k bodu varu, ale nevaríme. Pomaly zašľaháme smotanu do žĺtkovej zmesi, ktorú potom znovu prelejeme do kastrólika a stále šľaháme, až zhustne ako puding a skoro sa varí. Keď začne zmes prebublávať, stiahneme z tepla.

Korpus rozrežeme na tri časti.

Necháme bokom prostredný diel, ktorý je najohybnejší, ten totiž pôjde na vrch.

Spodný diel natrieme marmeládou, na ňu dáme polovicu vanilkového krému a priklopíme druhý plát cesta.

Ten natrieme zvyškom vanilkového krému.

Zo smotany a stužovača vyšľaháme tuhú šľahačku a jej väčšinu časť navrstvíme na druhý plát cesta, ktorý je natrený vanilkovým krémom.

Zo šľahačky by sme mali urobiť niečo ako kupolu, či kopec.

Tortu priklopíme posledným, teda prostredným plátom cesta a potrieme ho zvyškom šľahačky.

Marcipán zafarbíme podľa vlastných predstáv, no vo Švédsku sa zvyčajne robieva zelený.

Rozvaľkáme ho, prenesieme na tortu a dobre uhladíme.

Vyzdobíme ako sa nám páči a máme hotovo.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Také veľké kníhkupectvo ako na Obchodnej už neotvoríme
  2. Na nechránenom školskom dvore namerali v lete až 60 stupňov
  3. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy?
  4. Via Pribina spúšťa súťaž INOVÁTOR1
  5. Zamestnanci Mecomu súťažili na športových dňoch
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát
  8. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  1. Zamestnanci Mecomu súťažili na športových dňoch
  2. Kaufland v Detve otvorí novú predajňu, čo v nej zákazníkov čaká?
  3. Via Pribina spúšťa súťaž INOVÁTOR1
  4. Príprava do školy nemusí byť nuda, HOME ju premení na zábavu
  5. Na nechránenom školskom dvore namerali v lete až 60 stupňov
  6. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát
  7. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka
  8. Richard Sulík: Volvo je pre Slovensko absolútna zmena hry
  1. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 15 426
  2. Hladinka smeruje do Košíc! 6 987
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 824
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 5 080
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 979
  6. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 170
  7. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 2 019
  8. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu 2 006

Blogy SME

  1. Michal Holko: A kto je tvoj blížny?
  2. Peter Malý: Prameň radikalizmu
  3. Tomáš Kollárik: O čom tieto voľby nie sú
  4. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  5. Alojz Baránik: Ako smerácka sudkyňa porazila slobodu slova v Národnej rade
  6. Milan Buno: Som rada, že mama zomrela | 7 knižných tipov
  7. Michael Achberger: Hypertenzia a šport: Ako cvičiť bez rizika?
  8. Martin Sústrik: Saudská Arábia
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 64 305
  2. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 35 770
  3. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 30 267
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 30 023
  5. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 28 802
  6. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 12 235
  7. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 194
  8. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 434
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Michal Holko: A kto je tvoj blížny?
  2. Peter Malý: Prameň radikalizmu
  3. Tomáš Kollárik: O čom tieto voľby nie sú
  4. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  5. Alojz Baránik: Ako smerácka sudkyňa porazila slobodu slova v Národnej rade
  6. Milan Buno: Som rada, že mama zomrela | 7 knižných tipov
  7. Michael Achberger: Hypertenzia a šport: Ako cvičiť bez rizika?
  8. Martin Sústrik: Saudská Arábia
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 64 305
  2. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 35 770
  3. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 30 267
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 30 023
  5. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 28 802
  6. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 12 235
  7. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 194
  8. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 434
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu