Korzár logo Korzár
Streda, 24. apríl, 2019 | Meniny má Juraj
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom švédske špeciality: Köttbullar, ľahký šalát, princeznina torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Naša gastronomická prechádzka medzinárodnými kuchyňami tentoraz smeruje na sever. Takzvané švédske guľky, teda Köttbullar, ktoré s obľubou maškrtia návštevníci obchodného domu s nábytkom si môžete poľahky pripraviť aj doma. A rozhodne nie sú jedinou chutnou švédskou špecialitou.

Köttbullar

Potrebujeme: rovnaký pomer bravčového a hovädzieho mäsa, napríklad 250 g z každého, k tomu 1 cibuľu, 1 vajíčko, 1 dl smotany, soľ, mleté nové korenie, mletý zázvor, maslo alebo olej na smaženie. Na omáčku 3 dl vývaru, 2 dl šľahačkovej smotany, hladkú múku.

Postup: Polovicu cibule nakrájame a orestujeme na masle. Necháme ju trochu vychladnúť a zmiešame ju s mletým mäsom. Druhú polovicu cibule nakrájame celkom na jemné kúsočky a tiež ju dáme k mäsu.

Pridáme aj vajce, smotanu, soľ, korenie a zázvor a všetko dobre premiešame, aby sme mali dobre ochutenú zmes.

Z mäsa robíme malé guľky, ktoré poukladáme do vodou opláchnutej misky a dáme asi na 20 minút do chladničky.

Guľky upečieme zo všetkých strán, dbáme však na to, aby nám nevznikla chrumkavá kôrka, ale aby boli krásne jemné.

Do výpeku po guľkách dáme väčšiu časť vývaru, do zvyšku rozmiešame hladkú múku a keď vývar v panvici začne vrieť, vlejeme ho tam.

Dobre povaríme, aby v omáčke nebolo cítiť múku a vtedy do nej vlejeme smotanu a ochutíme podľa vlastných predstáv.

Prevaríme a podávame ku guľkám, zemiakovej kaši a brusniciam.

Zemiakový šalát s kaparami

Potrebujeme: v šupke uvarené maličké zemiaky, reďkovky, zväzok nasekanej pažítky, kapary. Na dressing: 1 PL dijonskej horčice, 1 ČL balzamikového octu, 1 ČL medu, 1 dl olivového alebo repkového oleja, hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate, soľ a korenie

Postup: V šupke uvarené zemiaky necháme vychladiť a keď máme nové zemiaky, vôbec ich nemusíme šúpať, tie ostatné asi bude potrebné očistiť.

Menšie zemiaky stačí nechať ako sú, väčšie prekrojíme na polovice. Reďkovky nakrájame na tenké kolieska a spolu s kaparami a pažítkou ich zmiešame so zemiakmi.

Z horčice, octu, medu a oleja vymiešame dresing. Pridáme petržlenovú vňať, všetko osolíme a okoreníme, zalejeme dresingom a podávame.

Prinsesstårta – Princeznina torta

Tento recept bol kedysi špecialitou švédskeho kráľovského dvora a prvý krát bol vydaný učiteľom princezien Jennym Åkerströmom v roku 1948 v knihe s názvom Prinsessornas nya kokbok (Nová kuchárska kniha princezien). Dodnes ide o najpopulárnejší dezert vo Švédsku.

Potrebujeme:

Na piškótový korpus: 4 veľké vajcia, 200 g kryštálového cukru, 70 g hladkej múky, 65 g zemiakového alebo kukuričného škrobu, 1 ČL prášku do pečiva, štipku soli, jemnú strúhanku a maslo na vymastenie a vysypanie formy

Na vanilkový krém: 240 ml smotany na šľahanie, 4 veľké žĺtky, 2 PL solamylu, 2 PL krupicového cukru, 1 vanilkový struk alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na dokončenie: malinovú marmeládu, 500 ml šľahačky na šľahanie a stužovač, 300 g marcipánu/fondán a zelené farbivo

Postup: Vajíčka a cukor vyšľaháme do svetlej nadýchanej peny a jemne primiešame múku, škrob, prášok na pečenie a soľ.

Korpus upečieme pri teplote 180 ° C asi 40 minút.

Necháme ho chvíľu chladnúť vo forme a až potom ho opatrne vyberieme na mriežku.

Pripravíme si vanilkový krém.

V miske metličkou vymiešame škrob, cukor a žĺtky. Pridáme asi polovicu smotany a vymiešame do hladka.

V hrnci zohrejeme zvyšok smotany s vanilkou a privedieme tesne k bodu varu, ale nevaríme. Pomaly zašľaháme smotanu do žĺtkovej zmesi, ktorú potom znovu prelejeme do kastrólika a stále šľaháme, až zhustne ako puding a skoro sa varí. Keď začne zmes prebublávať, stiahneme z tepla.

Korpus rozrežeme na tri časti.

Necháme bokom prostredný diel, ktorý je najohybnejší, ten totiž pôjde na vrch.

Spodný diel natrieme marmeládou, na ňu dáme polovicu vanilkového krému a priklopíme druhý plát cesta.

Ten natrieme zvyškom vanilkového krému.

Zo smotany a stužovača vyšľaháme tuhú šľahačku a jej väčšinu časť navrstvíme na druhý plát cesta, ktorý je natrený vanilkovým krémom.

Zo šľahačky by sme mali urobiť niečo ako kupolu, či kopec.

Tortu priklopíme posledným, teda prostredným plátom cesta a potrieme ho zvyškom šľahačky.

Marcipán zafarbíme podľa vlastných predstáv, no vo Švédsku sa zvyčajne robieva zelený.

Rozvaľkáme ho, prenesieme na tortu a dobre uhladíme.

Vyzdobíme ako sa nám páči a máme hotovo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  3. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  5. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  6. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  7. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  10. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  1. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  2. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  3. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  4. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  5. Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody.
  6. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  7. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  8. Women in business
  9. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  10. Bim Challenge 2019
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 22 865
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 10 142
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 417
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 6 909
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 482
  6. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 339
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 260
  8. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 3 361
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 946
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 1 593

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Mestský majetok v centre Košíc sa mení na ruiny, interiér budí hrôzu

Kontrolór navrhuje časť budov opraviť, časť predať a postaviť bytovky.

Hlavná 25.

Prešovský dopravný podnik chce kúpiť desať nových trolejbusov

Poslanci schválili investíciu za vyše 5 miliónov.

Dopravný podnik mesta Prešov chystá obnovu vozového parku.
Naši predkovia migrovali kvôli úniku z biedy, dnes sa to deje aj kvôli štúdiu na zahraničných univerzitách.

Košice pôjdu na plné gule. Taká šanca na double už možno nebude

Doma chcú sériu vyrovnať. Spoliehajú sa aj na divákov.

Finále volejbalovej extraligy sa do Košíc sťahuje za stavu 2:0 na zápasy pre Prievidzu.

Trofej Hráč mesiaca prvýkrát na Zemplíne, Kira tromfol aj Šporara

Michalovský brankár si ocenenie preberie pred duelom so Žilinou.

Brankár Michaloviec Matúš Kira ovládol posledné hlasovanie ankety Hráč mesiaca.

Hlavné správy zo Sme.sk

Café Európa: Ako sa zmení Ukrajina a čo čakať od Zelenského (video)

Diskusia o ukrajinských prezidentských voľbách.

Volodymyr Zelenskyj.
Peter Tóth
Dobré ráno

Dobré ráno: Polícia vedela, že Vadala tu buduje bunku mafie

Čo je horšie, že Gašpar klamal alebo si policajti nevymieňajú informácie.

Podcast Dobré Ráno
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Ak mohli sledovať novinárov, môžu sledovať aj vás

Nevieme, či sledovanie novinárov bol ojedinelý prípad.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop