Oreo cheesecake
Potrebujeme: cca 40 kusov keksíkov Oreo, prípadne iných podobných čokoládových sušienok s vanilkovou náplňou, 5 PL masla, 800 g smotanového syra, tretinu šálky cukru, vanilku, šálku mlieka, 1 PL želatíny
Postup: Sušienky rozoberieme, do misky dáme náplň a keksíky dáme do igelitového vrecúška, v ktorom ich pomocou valčeka podrvíme. Niekoľko sušienok si odložíme na záverečnú ozdobu.
Podrvené sušienky dáme do misy, prilejeme roztopené maslo a vymiešame tak, aby sme mali konzistenciu ako mokrý piesok.
Zmes poriadne natlačíme do tortovej formy a na chvíľu odložíme.
Do hrnca dáme smotanový syr, cukor, krém zo sušienok, vanilku, dobre premiešame a na sporáku pri nízkej teplote zohrejeme. Krém by nemal mať žiadne hrudky.
Pridáme mlieko a želatínu a pridáme ku krému.
Stále miešame a keď začne jemne bublať, zložíme z ohňa.
Krém nalejeme na keksíkový základ a vrch ozdobíme sušienkami, ktoré sme si odložili bokom.
Dáme do mrazničky minimálne na štyri hodiny a až potom môžeme maškrtiť.
Arašidový cheesecake
Potrebujeme: 10 grahamových krekrov, 7 lyžíc masla, 680 g smotanového syra, 1 a ½ šálky práškového cukru, 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu, 1 a ½ šálky čokolády, 2 šálky arašidového masla, 1 šálku práškového cukru
Postup: Grahamové krekery dáme do plastového vrecka a rozdrvíme ich na jemné kúsky.
V miske ich spojíme s roztopeným maslom a dobre premiešame.
Zmes natlačíme do tortovej formy a dáme do chladu.
Vo veľkej miske zmiešajte zmäknutý smotanový syr a práškový cukor a miešame až kým nie je zmes hladká bez hrudiek.
Pridáme vanilku a roztavenú čokoládu a opäť premiešame. Krém nalejeme na základ do formy a opäť odložíme do chladu.
V ďalšej miske zmiešajte roztopené arašidové maslo a práškový cukor a tento krém vylejeme na syrový. Pekne uhladíme, ozdobíme podľa vlastnej fantázie a dáme do chladničky na 3 hodiny.
Karamelový cheesecake
Potrebujeme: 24 čokoládových sušienok s krémovou náplňou, ⅓ šálky roztopeného masla, 225 g smotanového syra, vanilkový extrakt, 1 šálku šľahačkovej smotany, jedno karamelové salko, prípadne obyčajné, ktoré predtým varíme, aby sa skaramelizovalo
Postup: Aj príprava tohto zákusku sa začína rozdrvením sušienok a ich zmiešaním s roztopeným maslom.
Zmes natlačíme do formy tak, aby tvorila kompaktný základ.
V miske vymiešame salko, syr a vanilku do hladkej hmoty a v druhej miske vyšľaháme smotanu, ktorú jemne primiešame do karamelovej zmesi.
Natrieme na koláč, dáme vychladiť na 3-4 hodiny a potom vrch ozdobíme buď ovocím, alebo skaramelizovanými orieškami.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.