Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Pečieme s Korzárom: Slané pochúťky, pri ktorých si na čipsy z obchodu ani nespomeniete

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Nachos s pikantnou salsou

Potrebujeme: Na nachos: 2 hrnčeky kukuričnej múky, 1 hrnček studenej vody, 1 ČL soli, olej. Na paradajkovú omáčku: sterilizované drvené paradajky, malú cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, limetkovú šťavu, koriander (najlepšie čerstvý), rímsky kmín, hrubozrnnú soľ, čili papričky a jalapeňo podľa toho, akú pikantnú omáčku obľubujete

Postup: Z múky, vody a soli spracujeme hladké a nelepivé cesto. Pozor, vodu prilievame postupne podľa toho, koľko si múka žiada.

Článok pokračuje pod video reklamou

Cesto necháme chvíľu odpočinúť pod utierkou.

Pripravíme si dva papiere na pečenie a medzi nimi rozvaľkáme cesto na hladkú placku.

Potom vrchný papier zložíme, placku aj s papierom dáme na plech a ten dáme do rúry vyhriatej na 250 stupňov.

Stačí ju piecť päť minút, musí byť ešte mäkká, nie tvrdá a potom plech vyberieme a kukuričný plát rýchlo potrieme olejom a posypeme trochou soli, kto má rád pikantné nachos, môže plát posypať štipľavou paprikou.

Celú placku nakrájame na trojuholníky a plech vrátime späť do rúry. Pri teplote 200 stupňov im postačí zopár minút, kým budú chrumkavé.

Nachos necháme vychladnúť na plechu a až potom ich vyberieme do misky.

Drvené paradajky dáme do mixéra, pridáme k nim cibuľu, cesnak a rozmixujeme ich len tak zľahka, aby nám v salse zostali kúsky zeleniny.

Osolíme a okoreníme podľa chuti a podávame.

Parmezánové krekry

Potrebujeme: 100 g masla, 150 g hladkej múky (môže byť špaldová), cesnak, 80 g parmezánu, hrubozrnnú soľ, vajce, provensálske korenie

Postup: Maslo necháme zmäknúť a zmiešame ho s múkou, dvomi strúčikmi cesnaku a polovicou parmezánu.

Pridáme korenie aj soľ a spracujeme cesto.

Necháme ho aspoň pol hodiny odpočinúť v chladničke, potom ho rozvaľkáme a radielkom nakrájame na krekry.

Poukladáme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme zvyškom parmezánu a upečieme dozlatista.

Tyčinky s bryndzou

Potrebujeme: 200 g celozrnnej hladkej múky, 100 g bryndze, 70 ml bieleho jogurtu, 1 vajíčko, 70 ml olivového oleja, pol balíčka sušeného droždia, soľ. Na potretie vajíčko, cesnak, prípadne aj ľanové semienka či sezam

Postup: Do misky dáme múku, droždie, soľ, vajíčko, bryndzu zmiešanú s jogurtom a olivový olej. Cesto by malo byť hladké a vláčne.

Necháme ho vykysnúť a potom ho vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme na niekoľko bochníkov.

Každý rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme ho rozšľahaným a osoleným vajíčkom aj pretlačeným cesnakom.

Plát nadvakrát preložíme a znovu rozvaľkáme na obdĺžnik.

Ten potom nakrájame na niekoľko rovnakých pásikov, ktoré popretáčame, poukladáme na plech, potrieme ho vajíčkom, posypeme soľou, semienkami a upečieme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  6. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop