Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Slané pochúťky, pri ktorých si na čipsy z obchodu ani nespomeniete

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Nachos s pikantnou salsou

Potrebujeme: Na nachos: 2 hrnčeky kukuričnej múky, 1 hrnček studenej vody, 1 ČL soli, olej. Na paradajkovú omáčku: sterilizované drvené paradajky, malú cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, limetkovú šťavu, koriander (najlepšie čerstvý), rímsky kmín, hrubozrnnú soľ, čili papričky a jalapeňo podľa toho, akú pikantnú omáčku obľubujete

Postup: Z múky, vody a soli spracujeme hladké a nelepivé cesto. Pozor, vodu prilievame postupne podľa toho, koľko si múka žiada.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cesto necháme chvíľu odpočinúť pod utierkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Pripravíme si dva papiere na pečenie a medzi nimi rozvaľkáme cesto na hladkú placku.

Potom vrchný papier zložíme, placku aj s papierom dáme na plech a ten dáme do rúry vyhriatej na 250 stupňov.

Stačí ju piecť päť minút, musí byť ešte mäkká, nie tvrdá a potom plech vyberieme a kukuričný plát rýchlo potrieme olejom a posypeme trochou soli, kto má rád pikantné nachos, môže plát posypať štipľavou paprikou.

Celú placku nakrájame na trojuholníky a plech vrátime späť do rúry. Pri teplote 200 stupňov im postačí zopár minút, kým budú chrumkavé.

Nachos necháme vychladnúť na plechu a až potom ich vyberieme do misky.

Drvené paradajky dáme do mixéra, pridáme k nim cibuľu, cesnak a rozmixujeme ich len tak zľahka, aby nám v salse zostali kúsky zeleniny.

Osolíme a okoreníme podľa chuti a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Parmezánové krekry

Potrebujeme: 100 g masla, 150 g hladkej múky (môže byť špaldová), cesnak, 80 g parmezánu, hrubozrnnú soľ, vajce, provensálske korenie

Postup: Maslo necháme zmäknúť a zmiešame ho s múkou, dvomi strúčikmi cesnaku a polovicou parmezánu.

Pridáme korenie aj soľ a spracujeme cesto.

Necháme ho aspoň pol hodiny odpočinúť v chladničke, potom ho rozvaľkáme a radielkom nakrájame na krekry.

Poukladáme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme zvyškom parmezánu a upečieme dozlatista.

Tyčinky s bryndzou

Potrebujeme: 200 g celozrnnej hladkej múky, 100 g bryndze, 70 ml bieleho jogurtu, 1 vajíčko, 70 ml olivového oleja, pol balíčka sušeného droždia, soľ. Na potretie vajíčko, cesnak, prípadne aj ľanové semienka či sezam

Postup: Do misky dáme múku, droždie, soľ, vajíčko, bryndzu zmiešanú s jogurtom a olivový olej. Cesto by malo byť hladké a vláčne.

Skryť Vypnúť reklamu

Necháme ho vykysnúť a potom ho vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme na niekoľko bochníkov.

Každý rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme ho rozšľahaným a osoleným vajíčkom aj pretlačeným cesnakom.

Plát nadvakrát preložíme a znovu rozvaľkáme na obdĺžnik.

Ten potom nakrájame na niekoľko rovnakých pásikov, ktoré popretáčame, poukladáme na plech, potrieme ho vajíčkom, posypeme soľou, semienkami a upečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 311
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 087
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 963
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 920
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 671
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 140
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 951
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 860
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop