Polievka z pečenej zeleniny
Potrebujeme: 3 mrkvy, 2 petržleny, polovicu väčšieho zeleru, 1 hrubostennú červenú papriku, 100 g tekvice, 1 väčšiu cibuľu,, 3 strúčiky cesnaku, soľ, olej, mleté čierne korenie, štipku strúhaného zázvoru, smotanu, petržlenovú vňať
Postup: Tekvicu zbavíme jadierok, mrkvu a petržlen očistíme a všetko nakrájame na väčšie kusy.
Očistíme a nakrájame aj papriku, cibuľu a cesnak.
Všetko dáme do misy, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Dobre premiešame, dáme na plech vystlaný papierom, môžeme trochu podliať vodou, aby sa nespiekla a upečieme v rúre pri teplote cca 180°C.
Približne o pol hodiny, či štyridsať minút by mala byť zelenina hotová.
Preložíme ju do hrnca, nalejeme dostatok vody tak, aby keď polievku rozmixujeme vznikla krémová konzistencia a dáme variť na sporák.
Keď polievka začne vrieť, nalejeme smotanu podľa chuti a už len krátko prevaríme.
Ochutíme zázvorom, prípadne môžeme kvapnúť trochu octu a na záver posypeme petržlenovou vňaťou.
Lahodná cibuľová
Potrebujeme: 1 kg cibule, zeleninový vývar, maslo, sladkú smotanu, biele víno, soľ, korenie, tymian
Postup: Cibuľu očistíme, nakrájame na väčšie kusy a dáme ju restovať na dostatočné množstvo masla.
Keď chytí zlatistú farbu, podlejeme ju asi dvoma decilitrami bieleho vína a povaríme.
Potom do polievky nalejeme vývar a varíme, kým cibuľa nie je akurátne mäkká.
Rozmixujeme ju, podlejeme smotanou a ešte krátko povaríme.
Osolíme, okoreníme a podávame s chlebovými krutónmi.
Hrachovo-mrkvová
Potrebujeme: 300 g suchého hrachu, 3 mrkvy, 1 cibuľu, zeleninový vývar alebo vodu, 2 strúčiky cesnaku, majoránku, soľ, maslo, mleté čierne korenie
Postup: Najlepšie je, ak si hoci aj deň vopred predvaríme hrach, potom budeme mať polievku rýchlejšie hotovú. Ak tak neurobíme, dáme najskôr hrach povariť do vody, aby zmäkol.
Potom si na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a keď je primerane dozlatista opečená, pridáme k nej predvarený hrach.
Potom dáme do hrnca očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu aj pretlačený cesnak, všetko spolu orestujeme, osolíme, okoreníme, ochutíme majoránkou a podlejeme vodou alebo vývarom.
Varíme, kým mrkva nezmäkne a potom polievku rozmixujeme. Komu sa žiada krémovejšia polievka, môže si pridať sladkú smotanu a ešte ju prevariť, kto má rád zdravšie zeleninové polievky, už len túto hrachovo-mrkvovú dobrotu dochutí a môže podávať.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.