Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Tri lahodné krémové polievky, ktoré v mraze zahrejú

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Polievka z pečenej zeleniny

Potrebujeme: 3 mrkvy, 2 petržleny, polovicu väčšieho zeleru, 1 hrubostennú červenú papriku, 100 g tekvice, 1 väčšiu cibuľu,, 3 strúčiky cesnaku, soľ, olej, mleté čierne korenie, štipku strúhaného zázvoru, smotanu, petržlenovú vňať

Postup: Tekvicu zbavíme jadierok, mrkvu a petržlen očistíme a všetko nakrájame na väčšie kusy.

Očistíme a nakrájame aj papriku, cibuľu a cesnak.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetko dáme do misy, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Dobre premiešame, dáme na plech vystlaný papierom, môžeme trochu podliať vodou, aby sa nespiekla a upečieme v rúre pri teplote cca 180°C.

SkryťVypnúť reklamu

Približne o pol hodiny, či štyridsať minút by mala byť zelenina hotová.

Preložíme ju do hrnca, nalejeme dostatok vody tak, aby keď polievku rozmixujeme vznikla krémová konzistencia a dáme variť na sporák.

Keď polievka začne vrieť, nalejeme smotanu podľa chuti a už len krátko prevaríme.

Ochutíme zázvorom, prípadne môžeme kvapnúť trochu octu a na záver posypeme petržlenovou vňaťou.

Lahodná cibuľová

Potrebujeme: 1 kg cibule, zeleninový vývar, maslo, sladkú smotanu, biele víno, soľ, korenie, tymian

Postup: Cibuľu očistíme, nakrájame na väčšie kusy a dáme ju restovať na dostatočné množstvo masla.

Keď chytí zlatistú farbu, podlejeme ju asi dvoma decilitrami bieleho vína a povaríme.

Potom do polievky nalejeme vývar a varíme, kým cibuľa nie je akurátne mäkká.

SkryťVypnúť reklamu

Rozmixujeme ju, podlejeme smotanou a ešte krátko povaríme.

Osolíme, okoreníme a podávame s chlebovými krutónmi.

Hrachovo-mrkvová

Potrebujeme: 300 g suchého hrachu, 3 mrkvy, 1 cibuľu, zeleninový vývar alebo vodu, 2 strúčiky cesnaku, majoránku, soľ, maslo, mleté čierne korenie

Postup: Najlepšie je, ak si hoci aj deň vopred predvaríme hrach, potom budeme mať polievku rýchlejšie hotovú. Ak tak neurobíme, dáme najskôr hrach povariť do vody, aby zmäkol.

Potom si na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a keď je primerane dozlatista opečená, pridáme k nej predvarený hrach.

Potom dáme do hrnca očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu aj pretlačený cesnak, všetko spolu orestujeme, osolíme, okoreníme, ochutíme majoránkou a podlejeme vodou alebo vývarom.

SkryťVypnúť reklamu

Varíme, kým mrkva nezmäkne a potom polievku rozmixujeme. Komu sa žiada krémovejšia polievka, môže si pridať sladkú smotanu a ešte ju prevariť, kto má rád zdravšie zeleninové polievky, už len túto hrachovo-mrkvovú dobrotu dochutí a môže podávať.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 938
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 517
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 312
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 794
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 259
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu