Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. február, 2020 | Meniny má Roman, Romana

Varíme s Korzárom: Tri lahodné krémové polievky, ktoré v mraze zahrejú

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Polievka z pečenej zeleniny

Potrebujeme: 3 mrkvy, 2 petržleny, polovicu väčšieho zeleru, 1 hrubostennú červenú papriku, 100 g tekvice, 1 väčšiu cibuľu,, 3 strúčiky cesnaku, soľ, olej, mleté čierne korenie, štipku strúhaného zázvoru, smotanu, petržlenovú vňať

Postup: Tekvicu zbavíme jadierok, mrkvu a petržlen očistíme a všetko nakrájame na väčšie kusy.

Očistíme a nakrájame aj papriku, cibuľu a cesnak.

Článok pokračuje pod video reklamou

Všetko dáme do misy, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Dobre premiešame, dáme na plech vystlaný papierom, môžeme trochu podliať vodou, aby sa nespiekla a upečieme v rúre pri teplote cca 180°C.

Približne o pol hodiny, či štyridsať minút by mala byť zelenina hotová.

Preložíme ju do hrnca, nalejeme dostatok vody tak, aby keď polievku rozmixujeme vznikla krémová konzistencia a dáme variť na sporák.

Keď polievka začne vrieť, nalejeme smotanu podľa chuti a už len krátko prevaríme.

Ochutíme zázvorom, prípadne môžeme kvapnúť trochu octu a na záver posypeme petržlenovou vňaťou.

Lahodná cibuľová

Potrebujeme: 1 kg cibule, zeleninový vývar, maslo, sladkú smotanu, biele víno, soľ, korenie, tymian

Postup: Cibuľu očistíme, nakrájame na väčšie kusy a dáme ju restovať na dostatočné množstvo masla.

Keď chytí zlatistú farbu, podlejeme ju asi dvoma decilitrami bieleho vína a povaríme.

Potom do polievky nalejeme vývar a varíme, kým cibuľa nie je akurátne mäkká.

Rozmixujeme ju, podlejeme smotanou a ešte krátko povaríme.

Osolíme, okoreníme a podávame s chlebovými krutónmi.

Hrachovo-mrkvová

Potrebujeme: 300 g suchého hrachu, 3 mrkvy, 1 cibuľu, zeleninový vývar alebo vodu, 2 strúčiky cesnaku, majoránku, soľ, maslo, mleté čierne korenie

Postup: Najlepšie je, ak si hoci aj deň vopred predvaríme hrach, potom budeme mať polievku rýchlejšie hotovú. Ak tak neurobíme, dáme najskôr hrach povariť do vody, aby zmäkol.

Potom si na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a keď je primerane dozlatista opečená, pridáme k nej predvarený hrach.

Potom dáme do hrnca očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu aj pretlačený cesnak, všetko spolu orestujeme, osolíme, okoreníme, ochutíme majoránkou a podlejeme vodou alebo vývarom.

Varíme, kým mrkva nezmäkne a potom polievku rozmixujeme. Komu sa žiada krémovejšia polievka, môže si pridať sladkú smotanu a ešte ju prevariť, kto má rád zdravšie zeleninové polievky, už len túto hrachovo-mrkvovú dobrotu dochutí a môže podávať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  5. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  6. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  7. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  8. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  9. Darujte od srdca pre rozum
  10. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 16 997
  2. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 816
  3. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 8 473
  4. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 6 095
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 5 164
  6. SME proti extrémizmu na školách 4 650
  7. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 605
  8. Darujte od srdca pre rozum 4 543
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 322
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 297

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Košičanom vrátia za teplo vyše milióna eur

Tepláreň sľubuje vrátiť 1,6 milióna, Tepelné hospodárstvo peniaze prerozdelí.

Ilustračné foto.

Rómsky bojový šampión: Nezažil som žiadnu diskrimináciu

Julian Makula je majstrom Európy v brazílskom ju-jitsu.

Julian Makula.

Košické Staré Mesto je zatiaľ bez rozpočtu, chce stavať ihrisko

Centrálna mestská časť čakala na mestský rozpočet.

Ľuďom sa takéto kontajneroviská, ako na Braniskovej páčia a chceli by ich viac.
Momentka z rekordných pokusov v Poprade. V popredí kyslíkové fľaše, bez ktorých by výškové rekordy neboli možné.

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Jakub Benko

Mazurek ma inšpiroval. Prešlo ma to v Osvienčime (odomykáme)

Videl som ho usmievať sa na kremačné pece.

Milan Mazurek.

Google stopol videá Smeru, ten sa vyhovára na technické úpravy

Strana tvrdí, že šlo len o drobné technické úpravy.

Robert Fico vystupuje so svojím prejavom na programovej konferencii Smeru.

Čo všetko treba vybaviť skôr, než začnete stavať rodinný dom

Oplatí sa na papierovačky najať špecializovanú firmu?

Kým dostanete stavebné povolenie, môže prejsť niekoľko mesiacov. Pred stavebným úradom treba osloviť správcov sietí aj budúcich susedov.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop