Korzár logo Korzár
Streda, 20. február, 2019 | Meniny má Lívia
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Tri lahodné krémové polievky, ktoré v mraze zahrejú

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Polievka z pečenej zeleniny

Potrebujeme: 3 mrkvy, 2 petržleny, polovicu väčšieho zeleru, 1 hrubostennú červenú papriku, 100 g tekvice, 1 väčšiu cibuľu,, 3 strúčiky cesnaku, soľ, olej, mleté čierne korenie, štipku strúhaného zázvoru, smotanu, petržlenovú vňať

Postup: Tekvicu zbavíme jadierok, mrkvu a petržlen očistíme a všetko nakrájame na väčšie kusy.

Očistíme a nakrájame aj papriku, cibuľu a cesnak.

Všetko dáme do misy, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Dobre premiešame, dáme na plech vystlaný papierom, môžeme trochu podliať vodou, aby sa nespiekla a upečieme v rúre pri teplote cca 180°C.

Približne o pol hodiny, či štyridsať minút by mala byť zelenina hotová.

Preložíme ju do hrnca, nalejeme dostatok vody tak, aby keď polievku rozmixujeme vznikla krémová konzistencia a dáme variť na sporák.

Keď polievka začne vrieť, nalejeme smotanu podľa chuti a už len krátko prevaríme.

Ochutíme zázvorom, prípadne môžeme kvapnúť trochu octu a na záver posypeme petržlenovou vňaťou.

Lahodná cibuľová

Potrebujeme: 1 kg cibule, zeleninový vývar, maslo, sladkú smotanu, biele víno, soľ, korenie, tymian

Postup: Cibuľu očistíme, nakrájame na väčšie kusy a dáme ju restovať na dostatočné množstvo masla.

Keď chytí zlatistú farbu, podlejeme ju asi dvoma decilitrami bieleho vína a povaríme.

Potom do polievky nalejeme vývar a varíme, kým cibuľa nie je akurátne mäkká.

Rozmixujeme ju, podlejeme smotanou a ešte krátko povaríme.

Osolíme, okoreníme a podávame s chlebovými krutónmi.

Hrachovo-mrkvová

Potrebujeme: 300 g suchého hrachu, 3 mrkvy, 1 cibuľu, zeleninový vývar alebo vodu, 2 strúčiky cesnaku, majoránku, soľ, maslo, mleté čierne korenie

Postup: Najlepšie je, ak si hoci aj deň vopred predvaríme hrach, potom budeme mať polievku rýchlejšie hotovú. Ak tak neurobíme, dáme najskôr hrach povariť do vody, aby zmäkol.

Potom si na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a keď je primerane dozlatista opečená, pridáme k nej predvarený hrach.

Potom dáme do hrnca očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu aj pretlačený cesnak, všetko spolu orestujeme, osolíme, okoreníme, ochutíme majoránkou a podlejeme vodou alebo vývarom.

Varíme, kým mrkva nezmäkne a potom polievku rozmixujeme. Komu sa žiada krémovejšia polievka, môže si pridať sladkú smotanu a ešte ju prevariť, kto má rád zdravšie zeleninové polievky, už len túto hrachovo-mrkvovú dobrotu dochutí a môže podávať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Konferencia - EU support for research
  2. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  3. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 15 554
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 956
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 12 014
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 163
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 355
  6. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 5 716
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 473
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 245
  9. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 3 862
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 494

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Humenčana obžalovali z výroby detskej pornografie

Psychologička radí: Treba kontrolovať, čo dieťa robí na sociálnych sieťach.

Humenčan skončí pred súdom.
Ilustračné foto.
Nové autobusy krstil počas dňa otvorených dverí v DPMK bývalý námestník primátora Martin Petruško (Smer).

Firma, ktorá robila strop, čo sa zrútil: Čo my máme s kolaudáciou?

Podnikateľ sa trestným stíhaním ohrozený necíti: Ja som ples neorganizoval.

Možnou príčinou sú podľa šéfa stavebnej firmy staré pórobetónové stropy a nevykurovaná premrznutá budova.
Na bezpečnosť bdejú kamery prevádzok súkromného investora.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Nespokojní farmári hodinu blokovali bratislavský most SNP

Z pokojného protestu farmárov sa stala blokáda.

Dnes píše Ondrej Prostredník

Ten objednávateľ je v nás

Nepočúva sa to ľahko. Veď kto by bol ochotný si pripustiť, že má podiel na smrti nevinných ľudí?

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop