Zemiakovo-špenátové
Potrebujeme: stredne veľkú misku zemiakovej kaše, 2 – 3 vajcia, maslo, čerstvý alebo mrazený špenát, soľ, korenie, 2 strúčiky cesnaku, tvrdý syr na strúhanie eidamového typu + tvrdý syr výraznejšej chuti, napríklad údený alebo čedar
Postup: Na masle orestujeme lístky špenátu, osolíme ich, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak.
Zemiakovú kašu dobre premiešame, keďže je z predchádzajúceho dňa, bude zrejme zatuhnutá a jemne k nej primiešame orestovaný špenát.
Pridáme asi 100 g strúhaného eidamu, prípadne môžeme aj viac a zmes rozdelíme do mafinových formičiek vymastených maslom alebo olejom.
Na vrch každého dáme strúhaný čedar alebo údený syr a upečieme dozlatista.
Zemiakovo - bylinkové
Potrebujeme: zemiakovú kašu, 2 vajíčka, nastrúhaný tvrdý syr a obľúbené bylinky – napríklad 3 PL nasekanej pažítky, alebo bazalky, či petržlenovú vňať
Postup. Kašu zmiešame s vajíčkom, syrom a bylinkami, v prípade potreby dochutíme a zmes rozdelíme do vopred vymastených formičiek.
Upečieme tak, aby boli okraje chrumkavé a keď mafiny vyberieme, ešte ich posypeme strúhaným syrom a nasekanými bylinkami, aké sme použili dovnútra.
Ak chceme ťahavý syr, už ich nedávame späť do rúry.
S bryndzou a slaninou
Potrebujeme: zemiakovú kašu, 1-2 vajíčka, bryndzu, slaninu, soľ a korenie podľa potreby
Postup: Do zemiakovej kaše poriadne vmiešame bryndzu a potom môžeme postupovať dvoma spôsobmi.
Ak máme domácu údenú slaninu, môžeme ju nakrájať na kocky, vypražiť a škvarky pridať ku bryndzovým zemiakom.
Takto pripravenú kašu naložíme do vymastených formičiek a upečieme.
Ak máme plátky anglickej slaniny, alebo pancetu, postupujeme inak.
Slaninou vystelieme mafinové formičky a do takto pripravených „hniezd“ dáme zemiakovo-bryndzovú zmes.
Upečieme dozlatista a podávame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.