Poľská zapiekanka
Potrebujeme: Stredne veľké bagety, šunku (prípadne klobásu, alebo plátky slaniny), tvrdý syr na strúhanie, šampiňóny, cibuľu, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie olej
Postup: Na panvici na troche oleja opečieme nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej narezané šampiňóny a kúsky šunky alebo údeného.
Okoreníme, posypeme paprikou a všetko spolu orestujeme.
Bagety prekrojíme na polovice, poukladáme ich na plech a na každú naložíme hubovo-šunkovú zmes.
Posypeme strúhaným syrom a zapečieme v rúre na 200 stupňoch.
Cigánska pečienka
Potrebujeme: plátky bravčovej krkovičky, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, 2 dcl mlieka, masť na vyprážanie
Rezne naklepeme, osolíme, posypeme mletým čiernym korením a potrieme prelisovaným cesnakom.
Poukladáme ich do nádoby, ktorá sa dá zavrieť, zalejeme mliekom a necháme cez noc odstáť v chladničke.
Mäso na druhý deň vyberieme, snažíme sa, aby trochu stieklo z mlieka a vypražíme na masti z oboch strán, prípadne môžeme použiť aj gril.
K tomu si môžeme orestovať cibuľu a podávať v žemli potretej horčicou.
Sladké lokše
Potrebujeme: zemiaky uvarené v šupke, soľ a hladkú múku (presné množstvo sa nedá povedať, pretože závisí od toho, koľko si „berú“ zemiaky, približne však na kilo zemiakov je potrebných asi 300 g múky), maslo, práškový cukor, mletý mak či orechy
Postup: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle ako na syr.
Osolíme, pridáme múku a hnetieme, kým nespracujeme hladké cesto.
Potom si z neho urobíme valček, krájame z neho kúsky, ktoré rozvaľkáme na placky a tie nasucho, napríklad na suchej panvici upečieme.
Dá sa to napríklad na suchej panvici, alebo priamo na sporákovej platni.
Upečené lokše potrieme rozpusteným maslom a posypeme buď len práškovým cukrom, alebo aj makom či orechami.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.