Nivové stehná
Potrebujeme: dolné kuracie stehná – počet podľa počtu hladošov, zemiaky, mrkvu, anglickú slaninu, syr s modrou plesňou, napríklad Nivu, sladkú smotanu, cibuľu, cesnak, kari korenie, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na rovnako hrubé plátky a poukladáme do pekáča, ktorý sme predtým pokvapkali olejom. Osolíme ich a okoreníme.
Na zemiaky dáme očistenú a na pásiky nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájanú mrkvu.
Potom nasledujú kuracie stehná, ktoré je tiež potrebné osoliť a okoreniť a posypať kari korením
Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a hrubšiu vrstvu postrúhanej Nivy.
Všetko zalejeme smotanou a upečieme v rúre.
Španielske kurča
Potrebujeme: Kuracie stehná, ktoré môžeme rozdeliť na horné a dolné, biele fazule v plechovke, zelené olivy bez kôstky, olivový olej, mletú údenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, 1 cibuľu, 3-4 strúčiky cesnaku, čili papričku, 1 mrkvu, tymian, konzervované krájané paradajky, červený vinný ocot
Postup: Na rozpálenom oleji v panvici osmažíme najemno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak.
Pridáme nasekanú čili papričku a mrkvu nakrájanú na kocky, trochu ich orestujeme a vylejeme konzervu paradajok.
Všetko dochutíme tymianom, korením, soľou a omáčku chvíľku povaríme, kým sa trochu nezredukuje. Potom pridáme asi dve deci smotany a už len necháme zovrieť.
Ak máme radi hladkú omáčku, môžeme ju dať do mixéra a rozmixovať dohladka.
Kuracie stehná uložíme do pekáča, posypeme ich údenou paprikou, soľou aj korením, pridáme fazuľky a olivy a všetko zalejeme omáčkou.
Dáme odkryté do rúry a upečieme.
Stehienka s tekvicou
Potrebujeme: kuracie stehná, dijonskú horčicu, olej, balzamikový ocot, 2 strúčiky cesnaku, rozmarín, maslovú tekvicu (dá sa pokojne nahradiť batátmi), 2 PL javorového sirupu, soľ, korenie
Postup: Z horčice, olivového oleja, zopár kvapiek octu, pretlačeného cesnaku a rozmarínu pripravíme marinádu, ktorou polejeme stehná a necháme ich marinovať.
Zatiaľ pripravíme tekvicu – zbavíme ju jadierok a nakrájame na mesiačiky, ktoré dáme do misky a polejeme javorovým sirupom a olejom.
Tekvicu poukladáme na časť plechu, ktorý je dobré vystlať papierom na pečenie alebo alobalom.
Na druhú časť plechu poukladáme marinované stehná.
Použiť môžeme aj menšiu zapekaciu misu a v tom prípade tekvicu či batáty nakrájame na kocky a stehná poukladáme na ne.
Všetko dobre osolíme a okoreníme a upečieme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.