Tak tento rok už konečne začnem žiť zdravšie. Budem sa viac hýbať, budem jesť jedlá, od ktorých sa nepriberá a ktoré mi neškodia, začnem sa viac hýbať, nebudem po večeroch maškrtiť... Odhodlať sa je chvályhodné. Naozaj sa do toho pustiť je náročné. Zopár dobrých rád, ako začať a vydať sa po tej správnej ceste poskytol športový fyziológ Viktor Bielik z televíznej šou Reštart.
Mnoho ľudí chce svoj zaužívaný jedálniček zmeniť za zdravší a kvalitnejší. Čo by sme urobiť na začiatku, keď chceme jesť lepšie?
– Paradoxne, problém tkvie v tom, že sme zabudli na tradičnú slovenskú kuchyňu, na ktorej boli odchované naše predošlé generácie. Treba sa zamerať na výber potravín, vrátiť do kuchyne strukoviny, čerstvú zeleninu a ovocie, mliečne výrobky so živými kultúrami, orechy, obilniny a striedmo konzumovať mäso a tuky.
V snahe schudnúť a jesť diétnejšie sa neraz správame nerozumne a narobíme kopec chýb. Čo by sme sa mali vyvarovať, aby sme si viac neuškodili, ako pomohli?

– Nie je nevyhnutné začať prepočítavať kalorickú hodnotu každého sústa. Na začiatku stačí obmedziť príjem cukrov a mäsových spracovaných výrobkov. V prípade cukrov ani nie je dôležité, či pochádzajú z trendových zdrojov, ako je napríklad brezový cukor či javorový sirup, ale celkové skonzumované množstvo. Čajová lyžička rafinovaného cukru je menšie zlo ako polievková lyžica javorového sirupu.
Čo nášmu telu vyslovene neprospieva a mali by sme to obmedziť, prípadne to nahradiť zdravšou alternatívou?
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.