Korzár logo Korzár
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Rozhodli ste sa v novom roku schudnúť? Skúste to s jedlami z ryže

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Ryžovo-zeleninové placky

Potrebujeme: ½ kg uvarenej ryže, šunku, tvrdý údený syr, obľúbenú zeleninu, napríklad uvarenú brokolicu, karfiol, alebo mrvu, či hrášok, vajce, ryžovú múku, soľ, olej, korenie, bylinky

Postup: Uvarenú ryžu zmiešame s vajíčkom, nakrájanou šunkou, nahrubo nastrúhaným syrom a nakrájanou zeleninou.

Ochutíme korením, soľou a bylinkami a ak je zmes riedka, prisypeme ryžovú múku, prípade trochu strúhanky.

Zo zmesi robíme placky, ktoré môžeme vypražiť v oleji, alebo ako zdravšiu verziu, upiecť na plechu v rúre.

Skryť Vypnúť reklamu

Ryža s mangom

Ak máte chuť na sladkú maškrtu, po záplave sviatočných koláčov radšej uprednostnite ryžovú kašu s mangom.

Potrebujeme: cca 200 g ryže, trstinový cukor, vanilku, pol litra kokosového mlieka, mango

Postup: Ryžu varíme s vodou a vanilkovým luskom, kým nebude takmer hotová.

Potom k nej prilejeme kokosové mlieko, nasypeme cukor podľa chuti a povaríme, kým ryža celkom nezmäkne.

Takúto ryžovú kašičku naložíme do misiek a pridáme k nej nakrájané mango.

Rizoto s cuketou

Potrebujeme: 2 poháre ryže, najlepšie arborio, cibuľu, mladú cuketu, maslo, parmezán, biele víno, zeleninový vývar, soľ, korenie, trochu šafranu, ak chceme mať pekné žlté rizoto

Postup: Do hrnca dáme roztopiť maslo a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu.

Prisypeme k nej ryžu, ktorú však nepremývame, aby sme nevymyli potrebný škrob.

Skryť Vypnúť reklamu

Ryžu opečieme, kým sa maslom neobalia všetky zrnká a potom ju zalejeme asi decilitrom bieleho vína.

Miešame a necháme víno odpariť, potom budeme priebežne po naberačkách pridávať k ryži vývar. Vždy, keď sa nám vyvarí, pridáme novú naberačku vývaru.

Rizoto stále miešame

Po prvej naberačke vývaru pridáme do rizota cuketu, ktorú môžeme buď najemno nakrájať, alebo nahrubo nastrúhať.

Keď bude ryža al dente uvarená, vmiešame do nej nastrúhaný parmezán a dobre premiešame. Potom dodáme maslo, aby rizoto získalo krémovú konzistenciu.

Na záver dosolíme a dokoreníme podľa potreby.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 795
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 620
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 247
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 711
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 929
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 444
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 091
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 602
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 508
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 352
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop