V prvý deň nového roka by sa podľa starých povier nemali jedávať ryby, lebo nám odpláva šťastie a ani hydina, aby nám nerozhrabala majetok. Tak vám teda ponúkame špeciality z hovädzieho a bravčového mäsa a aj zo zveriny.
Hovädzie s ríbezľovou omáčkou
Potrebujeme: hovädziu roštenku, korenie na divinu, cibuľu, olej, soľ, celé čierne korenie, červené víno, ríbezľový džem, mrazené ríbezle, šľahačkovú smotanu, hladkú múku, citrón
Postup: Celý kus hovädzieho potrieme olejom, okorením zmesou na divinu, dáme do pekáča, obložíme cibuľou prekrojenou na štvrtinky, podlejme vodou a upečieme do polomäkka.
Počas pečenia mäso stále prelievame výpekom a pred koncom pečenia podlejeme asi dvomi decilitrami červeného vína.
Potom mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.
Výpek prelejeme do hrnca a pripravíme z neho omáčku. K výpeku pridáme asi 2 PL ríbezľového džemu, mrazené ríbezle a trochu vody. Povaríme, omáčku precedíme (zopár ríbezlí si odoberieme) a ostatné pretlačíme cez sitko.
Omáčku zahustíme smotanou, povaríme, aby sa zredukovala, na záver do nej vrátime odobraté ríbezle, dochutíme a prelievame ňou plátky hovädzieho mäsa.
Karé s vermútovou omáčkou
Potrebujeme: vykostené bravčové karé vcelku, soľ, korenie, maslo, cibuľu, 2 dl suchého vermútu, číry bujón, plechovku olúpaných paradajok, sušený tymian
Postup: Mäso osolíme, okoreníme a na panvici na masle opečieme zo všetkých strán.
Preložíme ho do hrnca a do výpeku pridáme pokrájanú cibuľu.
Orestujeme ju, zalejeme vermútom, premiešame a chvíľku povaríme. Potom omáčku prelejeme do hrnca k mäsu, podlejeme ho vývarom, pridáme paradajky pokrájané na kúsky, tymian a prikryté dusíme asi 45 minút.
Potom mäso vyberieme, omáčku precedíme, ak je to potrebné, ešte ju zredukujeme, dochutíme a podávame s mäsom nakrájaným na plátky.
Pečené jahňacie na slivkách
Potrebujeme: jahňacie stehno alebo kotlety, 3 jablká, 2 figy, 2 PL medu, 1 väčšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 300 ml zeleninového alebo mäsového vývaru, 2 PL oleja, bobkový list, rozmarín, soľ a mleté čierne korenie
Postup: Z medu, jednej lyžice vývaru, oleja, prelisovaného cesnaku, soli a korenia pripravíme marinádu a potrieme ňou umyté mäso.
Na dno pekáča rozložíme na kolieska nakrájanú cibuľu, 2 bobkové listy, vetvičku rozmarínu, prilejeme vývar a na vrch položíme namarinované mäso. Pri teplote 180 stupňov pečieme 35 minút. Prvých desať minút by malo byť mäso prikryté, potom ho môžeme odkryť.
Medzitým očistíme a rozkrájame slivky a poukladáme ich okolo mäsa.
Podľa potreby mäso polievame výpekom a ak je to potrebné, dolievame do pekáča vodu.
Pečieme ešte asi 20 minút a môžeme servírovať.
Jelenie medailónky so šípkovou omáčkou
Potrebujeme: jelenie stehno, 100 g slaniny, koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen, 150 g paradajkového pretlaku, cukor, korenie na divinu, 3 bobkové listy, čierne mleté korenie, soľ, cibuľu, 1 PL šípkového džemu, 1-2 PL hladkej múky, slivkový lekvár, 1 PL citrónovej šťavy, 2 dl červeného vína, vývar alebo voda podľa potreby
Postup: Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na panvici. Potom ho na chvíľu odložíme bokom, kým si nepripravíme základ na omáčku.
Osmažíme na malé kúsky nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a orestujeme ich. Pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu, orestujeme ju a potom dáme do hrnca plátky mäsa.
Posypeme ho korením, podlejeme vývarom alebo vodou a necháme podusiť.
Len čo mäso zmäkne, vyberieme ho a do šťavy dáme paradajkový pretlak, šípkový džem a trochu cukru. Zalejeme to vínom a varíme, kým sa omáčka nezredukuje na potrebnú hustotu.
Dáme do nej naspäť mäso, nech sa ohreje, podľa potreby dosolíme či dokoreníme a môžeme podávať.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.