Korzár logo Korzár
Štvrtok, 6. október, 2022 | Meniny má Natália

Varíme s Korzárom novoročné špeciality: Jelenie medailónky so šípkami, karé s vermútom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

V prvý deň nového roka by sa podľa starých povier nemali jedávať ryby, lebo nám odpláva šťastie a ani hydina, aby nám nerozhrabala majetok. Tak vám teda ponúkame špeciality z hovädzieho a bravčového mäsa a aj zo zveriny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hovädzie s ríbezľovou omáčkou

Potrebujeme: hovädziu roštenku, korenie na divinu, cibuľu, olej, soľ, celé čierne korenie, červené víno, ríbezľový džem, mrazené ríbezle, šľahačkovú smotanu, hladkú múku, citrón

Postup: Celý kus hovädzieho potrieme olejom, okorením zmesou na divinu, dáme do pekáča, obložíme cibuľou prekrojenou na štvrtinky, podlejme vodou a upečieme do polomäkka.

SkryťVypnúť reklamu

Počas pečenia mäso stále prelievame výpekom a pred koncom pečenia podlejeme asi dvomi decilitrami červeného vína.

Potom mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.

Výpek prelejeme do hrnca a pripravíme z neho omáčku. K výpeku pridáme asi 2 PL ríbezľového džemu, mrazené ríbezle a trochu vody. Povaríme, omáčku precedíme (zopár ríbezlí si odoberieme) a ostatné pretlačíme cez sitko.

Omáčku zahustíme smotanou, povaríme, aby sa zredukovala, na záver do nej vrátime odobraté ríbezle, dochutíme a prelievame ňou plátky hovädzieho mäsa.

Karé s vermútovou omáčkou

Potrebujeme: vykostené bravčové karé vcelku, soľ, korenie, maslo, cibuľu, 2 dl suchého vermútu, číry bujón, plechovku olúpaných paradajok, sušený tymian

Postup: Mäso osolíme, okoreníme a na panvici na masle opečieme zo všetkých strán.

SkryťVypnúť reklamu

Preložíme ho do hrnca a do výpeku pridáme pokrájanú cibuľu.

Orestujeme ju, zalejeme vermútom, premiešame a chvíľku povaríme. Potom omáčku prelejeme do hrnca k mäsu, podlejeme ho vývarom, pridáme paradajky pokrájané na kúsky, tymian a prikryté dusíme asi 45 minút.

Potom mäso vyberieme, omáčku precedíme, ak je to potrebné, ešte ju zredukujeme, dochutíme a podávame s mäsom nakrájaným na plátky.

Pečené jahňacie na slivkách

Potrebujeme: jahňacie stehno alebo kotlety, 3 jablká, 2 figy, 2 PL medu, 1 väčšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 300 ml zeleninového alebo mäsového vývaru, 2 PL oleja, bobkový list, rozmarín, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Z medu, jednej lyžice vývaru, oleja, prelisovaného cesnaku, soli a korenia pripravíme marinádu a potrieme ňou umyté mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Na dno pekáča rozložíme na kolieska nakrájanú cibuľu, 2 bobkové listy, vetvičku rozmarínu, prilejeme vývar a na vrch položíme namarinované mäso. Pri teplote 180 stupňov pečieme 35 minút. Prvých desať minút by malo byť mäso prikryté, potom ho môžeme odkryť.

Medzitým očistíme a rozkrájame slivky a poukladáme ich okolo mäsa.

Podľa potreby mäso polievame výpekom a ak je to potrebné, dolievame do pekáča vodu.

Pečieme ešte asi 20 minút a môžeme servírovať.

Jelenie medailónky so šípkovou omáčkou

Potrebujeme: jelenie stehno, 100 g slaniny, koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen, 150 g paradajkového pretlaku, cukor, korenie na divinu, 3 bobkové listy, čierne mleté korenie, soľ, cibuľu, 1 PL šípkového džemu, 1-2 PL hladkej múky, slivkový lekvár, 1 PL citrónovej šťavy, 2 dl červeného vína, vývar alebo voda podľa potreby

Postup: Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na panvici. Potom ho na chvíľu odložíme bokom, kým si nepripravíme základ na omáčku.

Osmažíme na malé kúsky nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a orestujeme ich. Pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu, orestujeme ju a potom dáme do hrnca plátky mäsa.

Posypeme ho korením, podlejeme vývarom alebo vodou a necháme podusiť.

Len čo mäso zmäkne, vyberieme ho a do šťavy dáme paradajkový pretlak, šípkový džem a trochu cukru. Zalejeme to vínom a varíme, kým sa omáčka nezredukuje na potrebnú hustotu.

Dáme do nej naspäť mäso, nech sa ohreje, podľa potreby dosolíme či dokoreníme a môžeme podávať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  2. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  3. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  4. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  5. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  6. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  7. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  8. Dôležitosť duševnej pohody
  1. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  2. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  3. Riešenie Atosu zachraňuje životy
  4. Nechajte sa zelektrizovať!
  5. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  6. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  7. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  8. Nivy oslávili prvé narodeniny a takmer 13 miliónov návštevníkov
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 18 826
  2. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52% 7 480
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 343
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 273
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 6 001
  6. Dôležitosť duševnej pohody 4 999
  7. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 4 962
  8. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 3 624

Blogy SME

  1. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť tretia- Čierna Hora- Zátoka Boka Kotorska, Kotor, Bar, čiernohorské pobrežie
  2. Štefan Vidlár: Hríby
  3. Drahomíra Podhorcová: BANDEROVCI
  4. Věra Tepličková: Tak nám už aj Tarabu pozvali vraj ku žľabu
  5. Matej Galo: OTVORTE OČI (Rusko vs. Ukrajina)
  6. Dušan Šrámek: Štúdium v Kanade
  7. Miriam Studeničová: Kresťanstvo sa v niečom zásadnom mýli! V čom?
  8. Rastislav Profant: Putin, vojnový zločinec, masový vrah a mafián, dal svetu ultimátum: alebo mi dáte Ukrajinu, alebo začnem nukleárnu vojnu.
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 6 874
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 581
  3. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 162
  4. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 843
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 3 689
  6. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 781
  7. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 502
  8. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 2 029
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť tretia- Čierna Hora- Zátoka Boka Kotorska, Kotor, Bar, čiernohorské pobrežie
  2. Štefan Vidlár: Hríby
  3. Drahomíra Podhorcová: BANDEROVCI
  4. Věra Tepličková: Tak nám už aj Tarabu pozvali vraj ku žľabu
  5. Matej Galo: OTVORTE OČI (Rusko vs. Ukrajina)
  6. Dušan Šrámek: Štúdium v Kanade
  7. Miriam Studeničová: Kresťanstvo sa v niečom zásadnom mýli! V čom?
  8. Rastislav Profant: Putin, vojnový zločinec, masový vrah a mafián, dal svetu ultimátum: alebo mi dáte Ukrajinu, alebo začnem nukleárnu vojnu.
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 6 874
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 581
  3. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 162
  4. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 843
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 3 689
  6. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 781
  7. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 502
  8. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 2 029
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu