Korzár logo Korzár
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom novoročné špeciality: Jelenie medailónky so šípkami, karé s vermútom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

V prvý deň nového roka by sa podľa starých povier nemali jedávať ryby, lebo nám odpláva šťastie a ani hydina, aby nám nerozhrabala majetok. Tak vám teda ponúkame špeciality z hovädzieho a bravčového mäsa a aj zo zveriny.

Hovädzie s ríbezľovou omáčkou

Potrebujeme: hovädziu roštenku, korenie na divinu, cibuľu, olej, soľ, celé čierne korenie, červené víno, ríbezľový džem, mrazené ríbezle, šľahačkovú smotanu, hladkú múku, citrón

Postup: Celý kus hovädzieho potrieme olejom, okorením zmesou na divinu, dáme do pekáča, obložíme cibuľou prekrojenou na štvrtinky, podlejme vodou a upečieme do polomäkka.

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pečenia mäso stále prelievame výpekom a pred koncom pečenia podlejeme asi dvomi decilitrami červeného vína.

Potom mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.

Výpek prelejeme do hrnca a pripravíme z neho omáčku. K výpeku pridáme asi 2 PL ríbezľového džemu, mrazené ríbezle a trochu vody. Povaríme, omáčku precedíme (zopár ríbezlí si odoberieme) a ostatné pretlačíme cez sitko.

Omáčku zahustíme smotanou, povaríme, aby sa zredukovala, na záver do nej vrátime odobraté ríbezle, dochutíme a prelievame ňou plátky hovädzieho mäsa.

Karé s vermútovou omáčkou

Potrebujeme: vykostené bravčové karé vcelku, soľ, korenie, maslo, cibuľu, 2 dl suchého vermútu, číry bujón, plechovku olúpaných paradajok, sušený tymian

Postup: Mäso osolíme, okoreníme a na panvici na masle opečieme zo všetkých strán.

Skryť Vypnúť reklamu

Preložíme ho do hrnca a do výpeku pridáme pokrájanú cibuľu.

Orestujeme ju, zalejeme vermútom, premiešame a chvíľku povaríme. Potom omáčku prelejeme do hrnca k mäsu, podlejeme ho vývarom, pridáme paradajky pokrájané na kúsky, tymian a prikryté dusíme asi 45 minút.

Potom mäso vyberieme, omáčku precedíme, ak je to potrebné, ešte ju zredukujeme, dochutíme a podávame s mäsom nakrájaným na plátky.

Pečené jahňacie na slivkách

Potrebujeme: jahňacie stehno alebo kotlety, 3 jablká, 2 figy, 2 PL medu, 1 väčšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 300 ml zeleninového alebo mäsového vývaru, 2 PL oleja, bobkový list, rozmarín, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Z medu, jednej lyžice vývaru, oleja, prelisovaného cesnaku, soli a korenia pripravíme marinádu a potrieme ňou umyté mäso.

Skryť Vypnúť reklamu

Na dno pekáča rozložíme na kolieska nakrájanú cibuľu, 2 bobkové listy, vetvičku rozmarínu, prilejeme vývar a na vrch položíme namarinované mäso. Pri teplote 180 stupňov pečieme 35 minút. Prvých desať minút by malo byť mäso prikryté, potom ho môžeme odkryť.

Medzitým očistíme a rozkrájame slivky a poukladáme ich okolo mäsa.

Podľa potreby mäso polievame výpekom a ak je to potrebné, dolievame do pekáča vodu.

Pečieme ešte asi 20 minút a môžeme servírovať.

Jelenie medailónky so šípkovou omáčkou

Potrebujeme: jelenie stehno, 100 g slaniny, koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen, 150 g paradajkového pretlaku, cukor, korenie na divinu, 3 bobkové listy, čierne mleté korenie, soľ, cibuľu, 1 PL šípkového džemu, 1-2 PL hladkej múky, slivkový lekvár, 1 PL citrónovej šťavy, 2 dl červeného vína, vývar alebo voda podľa potreby

Postup: Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na panvici. Potom ho na chvíľu odložíme bokom, kým si nepripravíme základ na omáčku.

Osmažíme na malé kúsky nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a orestujeme ich. Pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu, orestujeme ju a potom dáme do hrnca plátky mäsa.

Posypeme ho korením, podlejeme vývarom alebo vodou a necháme podusiť.

Len čo mäso zmäkne, vyberieme ho a do šťavy dáme paradajkový pretlak, šípkový džem a trochu cukru. Zalejeme to vínom a varíme, kým sa omáčka nezredukuje na potrebnú hustotu.

Dáme do nej naspäť mäso, nech sa ohreje, podľa potreby dosolíme či dokoreníme a môžeme podávať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 780
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 936
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 660
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 717
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 459
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 863
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 478
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 320
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Premiér Igor Matovič.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Igor Matovič.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop