Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. október, 2019 | Meniny má Vendelín
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom novoročné špeciality: Jelenie medailónky so šípkami, karé s vermútom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

V prvý deň nového roka by sa podľa starých povier nemali jedávať ryby, lebo nám odpláva šťastie a ani hydina, aby nám nerozhrabala majetok. Tak vám teda ponúkame špeciality z hovädzieho a bravčového mäsa a aj zo zveriny.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hovädzie s ríbezľovou omáčkou

Potrebujeme: hovädziu roštenku, korenie na divinu, cibuľu, olej, soľ, celé čierne korenie, červené víno, ríbezľový džem, mrazené ríbezle, šľahačkovú smotanu, hladkú múku, citrón

Postup: Celý kus hovädzieho potrieme olejom, okorením zmesou na divinu, dáme do pekáča, obložíme cibuľou prekrojenou na štvrtinky, podlejme vodou a upečieme do polomäkka.

Počas pečenia mäso stále prelievame výpekom a pred koncom pečenia podlejeme asi dvomi decilitrami červeného vína.

Potom mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.

Výpek prelejeme do hrnca a pripravíme z neho omáčku. K výpeku pridáme asi 2 PL ríbezľového džemu, mrazené ríbezle a trochu vody. Povaríme, omáčku precedíme (zopár ríbezlí si odoberieme) a ostatné pretlačíme cez sitko.

Omáčku zahustíme smotanou, povaríme, aby sa zredukovala, na záver do nej vrátime odobraté ríbezle, dochutíme a prelievame ňou plátky hovädzieho mäsa.

Karé s vermútovou omáčkou

Potrebujeme: vykostené bravčové karé vcelku, soľ, korenie, maslo, cibuľu, 2 dl suchého vermútu, číry bujón, plechovku olúpaných paradajok, sušený tymian

Postup: Mäso osolíme, okoreníme a na panvici na masle opečieme zo všetkých strán.

Preložíme ho do hrnca a do výpeku pridáme pokrájanú cibuľu.

Orestujeme ju, zalejeme vermútom, premiešame a chvíľku povaríme. Potom omáčku prelejeme do hrnca k mäsu, podlejeme ho vývarom, pridáme paradajky pokrájané na kúsky, tymian a prikryté dusíme asi 45 minút.

Potom mäso vyberieme, omáčku precedíme, ak je to potrebné, ešte ju zredukujeme, dochutíme a podávame s mäsom nakrájaným na plátky.

Pečené jahňacie na slivkách

Potrebujeme: jahňacie stehno alebo kotlety, 3 jablká, 2 figy, 2 PL medu, 1 väčšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 300 ml zeleninového alebo mäsového vývaru, 2 PL oleja, bobkový list, rozmarín, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Z medu, jednej lyžice vývaru, oleja, prelisovaného cesnaku, soli a korenia pripravíme marinádu a potrieme ňou umyté mäso.

Na dno pekáča rozložíme na kolieska nakrájanú cibuľu, 2 bobkové listy, vetvičku rozmarínu, prilejeme vývar a na vrch položíme namarinované mäso. Pri teplote 180 stupňov pečieme 35 minút. Prvých desať minút by malo byť mäso prikryté, potom ho môžeme odkryť.

Medzitým očistíme a rozkrájame slivky a poukladáme ich okolo mäsa.

Podľa potreby mäso polievame výpekom a ak je to potrebné, dolievame do pekáča vodu.

Pečieme ešte asi 20 minút a môžeme servírovať.

Jelenie medailónky so šípkovou omáčkou

Potrebujeme: jelenie stehno, 100 g slaniny, koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen, 150 g paradajkového pretlaku, cukor, korenie na divinu, 3 bobkové listy, čierne mleté korenie, soľ, cibuľu, 1 PL šípkového džemu, 1-2 PL hladkej múky, slivkový lekvár, 1 PL citrónovej šťavy, 2 dl červeného vína, vývar alebo voda podľa potreby

Postup: Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na panvici. Potom ho na chvíľu odložíme bokom, kým si nepripravíme základ na omáčku.

Osmažíme na malé kúsky nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a orestujeme ich. Pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu, orestujeme ju a potom dáme do hrnca plátky mäsa.

Posypeme ho korením, podlejeme vývarom alebo vodou a necháme podusiť.

Len čo mäso zmäkne, vyberieme ho a do šťavy dáme paradajkový pretlak, šípkový džem a trochu cukru. Zalejeme to vínom a varíme, kým sa omáčka nezredukuje na potrebnú hustotu.

Dáme do nej naspäť mäso, nech sa ohreje, podľa potreby dosolíme či dokoreníme a môžeme podávať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  2. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  3. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  4. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  5. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Pripojte sa na nový internet už aj v oblasti Gemera a Novohradu
  2. Na Kysuciach budete môcť surfovať na internete rýchlejšie
  3. Na Orave dobre aj s novým optickým internetom
  4. Aj do Liptovského Mikuláša dorazí nová optická sieť
  5. Najnovšia ponuka optického internetu na Spiši
  6. V oblasti Prešova budete môcť využiť nový optický internet
  7. V okolí Levíc budete mať možnosť využiť nový, rýchly internet
  8. Moderný a spoľahlivý internet aj na Hornom Zemplíne
  9. Surfujte na novej optickej sieti aj na Dolnom Zemplíne
  10. Už aj v Košiciach sa pripojíte do modernej optickej siete
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 15 196
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 14 350
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 13 926
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 8 364
  5. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 913
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 833
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 7 561
  8. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 7 504
  9. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 7 366
  10. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 6 444

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Löffler miloval Košice. Schádzali sa u neho umelci

Stretol sa s Picassom. K sochám sa dostal náhodou.

Uznávaný umelec pracoval s ebenovom, striebrom, olovom, bronzom či slonovinou. Plastika zdobí aj jeho rodný dom na Kmeťovej.

Zahraniční Slováci sa na východe stretli s Warholom i Máraiom

Novinári z 10 krajín sprostredkúvajú rodákom kontakt s domovom.

Košice hostí skutočne očarili.

Mužom roka v Česku môže byť 33-ročný Prešovčan

Milosh Harajda konkuruje neurochirurgovi a spisovateľovi.

Producent Milosh Harajda.

Laco Tverďák: Humor bez vtipu je ako guláš bez korenia a papriky

Jeden z najznámejších karikaturistov oslavuje. Už bez alkoholu

Ladislav Tverďák.

Hlavné správy zo Sme.sk

Sudca Lindtner z Threemy: Kočner si tyká so všetkými, no jeho vplyv sa preceňuje

Na zabíjačke u Rehákovcov bol aj predseda bratislavského súdu. Kvôli Kočnerovi neodišiel.

Dávid Lindtner.
Boris Johnson zažil v parlamente ďalšiu prehru.
Poľský reportér a publicista. Študoval žurnalistiku, holandčinu a sociológiu na univerzite vo Vroclave, a potom ročný reportážny program vo Varšave. Pracuje v neziskovke Instytut Reportażu (Reportážny inštitút) vo Varšave a ako novinár na voľnej nohe. Jeho prvá kniha nedávno vyšla na Slovensku pod názvom Všechny Louisovy děti. V súčasnosti píše tretiu knihu, ktorá bude o súčasnom Holandsku. Je ženatý a je hrdým otcom deväťmesačnej dcérky. Na Slovensko prišiel na diskusiu na festivale Jeden svet.
Hráči Prievidze na ilustračnej fotografii.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop