Korzár logo Korzár
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Varíme a pečieme s Korzárom: silvestrovské slané i sladké maškrty a ovocné bowle

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kokosové guľôčky

Potrebujeme: puding s kokosovou arómou v prášku (4 porcie na 1 litra mlieka), 1 l kokosového mlieka, 100 g kokosového tuku, 2 vanilkové cukry, 50 g mandľovej múky, 50 g kokosovej múky, 20 g strúhaného kokosu, celé mandle, strúhaný kokos na obaľovanie

Postup: Puding uvaríme s kokosovým mliekom a vanilkovým cukrom podľa návodu a necháme trochu vychladiť.

Vmiešame doň roztopený tuk a múky zmiešané so strúhaným kokosom. Necháme úplne stuhnúť v chlade (minimálne hodinu v chladničke). Medzitým si krátko obvaríme mandle, ošúpeme ich a osušíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Z cesta vyrábame guličky, do ktorých vložíme mandľové jadro a obalíme ich v kokose. Skladujeme v chladničke až do zjedenia (čo je značne krátky čas).

Mandľový biskupský chlebík

Potrebujeme: 125 g masla, 75 g práškového cukru, 5 vajec, 150 g mandľovej múky, 50 g strúhaného kokosu, 75 g mandlí, 50 g kandizovaného zázvoru, 50 g sušených marhúľ, 50 g horkej čokolády, 1 balíček prášku do pečiva

Postup: Maslo vymiešame do penista s práškovým cukrom a žĺtkami, jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov a do cesta postupne pridávame kokos, múku s práškom do pečiva, posekané ovocie, čokoládu a mandle. Premiešame a vlejeme do vymastenej hranatej formy. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Skúšame najskôr po 35 minútach zapichnutím špajdle alebo špáradla do stredu. Cesto je hotové, keď sa na ňu neprilepí.

Skryť Vypnúť reklamu

Biele šuhajdy

Potrebujeme: 1 plechovku Salka, 250 g strúhaného kokosu, cca 200 g bielej čokolády na varenie, stužený tuk

Postup: Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli so stuženým tukom. Kto nemusí bielu čokoládu, bez problémov sa dá nahradiť tmavou.

Kokos zalejeme asi pol deci horúcej vody, premiešame a pridáme kondenzované mlieko. Zmiešame a plníme do košíčkov so stuhnutým čokoládovým základom. Vrch zalejeme čokoládou

Paradajkovo-cesnakový koláč z lístkového cesta

Potrebujeme: 1 menšiu hlávku cesnaku, sterilizované paradajky, alebo paradajkové pyré, 1 lístkové cesto, tymian, mleté čierne korenie, soľ, olivový olej

Postup: Cesnak rozkrojíme priečne cez všetky strúčiky na polovicu. Položíme ho do malej zapekacej misky, povrch pokvapkáme olejom a osolíme. Misku dobre utesníme alobalom a cesnak takto pečieme asi pol hodiny pri teplote 200 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa cesnak pečie, na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a napríklad podľa misy vyrežeme dva kruhy. Z odrezkov vytvoríme ornamenty, ktorými napokon ozdobíme koláč.

Z upečených cesnakov vytlačíme mäkkú dužinu do misky, roztlačíme ju vidličkou a zmiešame ju s olivovým olejom.

Zmes natrieme na cesto a potom naň navrstvíme paradajky, posypeme ich tymianom, korením a soľou. Upečieme dozlatista.

Ovocné bowle

Potrebujeme: 1 l bieleho vína, kryštálový cukor, 2 dcl vodky, rôzne ovocie, napríklad ananás, pomaranč, kiwi, môže byť aj broskyňový, jahodový, či malinový kompót

Postup: Ovocie dôkladne umyjeme, očistíme a nakrájame na kúsky. Dáme ho do sklenenej misky a zasypeme cukrom, jeho množstvo závisí od toho, aké sladké nápoje máme radi.

Kompóty pridávame do misky aj so šťavou.

Ovocie zalejeme vínom a vodkou, všetko dobre premiešame a ak je to ešte potrebné osladíme.

Bowle dáme do chladničky, prípadne k nemu prihodíme kocky ľadu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  2. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  3. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Budovanie zelenej značky
  8. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  9. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  10. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 423
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 123
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 516
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 773
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 381
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 118
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 505
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 409
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 274
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 248
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Kontroverzný aktivista Slávik sa zapojil aj do povoľovacieho procesu k modernizácii cesty na Slaneckej.

Trestné oznámenie Sulíka spustilo lavínu.

23 h
Riaditeľ ZSS Arcus Juraj Briškár potvrdil ďalších sedem úmrtí.

Infikovaných je 70 klientov a 36 zamestnancov zariadenia.

9 h
Centrálne parkovisko na Štrbskom Plese si obec Štrba prenajíma od eseročky mesta Vysoké Tatry. Návštevník tam zaplatí menej ako napríklad v Tatranskej Lomnici či v Starom Smokovci.

Mesto chce motivovať ľudí a odľahčiť premávku.

23 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop