Korzár logo Korzár

Varíme a pečieme s Korzárom: silvestrovské slané i sladké maškrty a ovocné bowle

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kokosové guľôčky

Potrebujeme: puding s kokosovou arómou v prášku (4 porcie na 1 litra mlieka), 1 l kokosového mlieka, 100 g kokosového tuku, 2 vanilkové cukry, 50 g mandľovej múky, 50 g kokosovej múky, 20 g strúhaného kokosu, celé mandle, strúhaný kokos na obaľovanie

Postup: Puding uvaríme s kokosovým mliekom a vanilkovým cukrom podľa návodu a necháme trochu vychladiť.

Vmiešame doň roztopený tuk a múky zmiešané so strúhaným kokosom. Necháme úplne stuhnúť v chlade (minimálne hodinu v chladničke). Medzitým si krátko obvaríme mandle, ošúpeme ich a osušíme.

SkryťVypnúť reklamu

Z cesta vyrábame guličky, do ktorých vložíme mandľové jadro a obalíme ich v kokose. Skladujeme v chladničke až do zjedenia (čo je značne krátky čas).

Mandľový biskupský chlebík

Potrebujeme: 125 g masla, 75 g práškového cukru, 5 vajec, 150 g mandľovej múky, 50 g strúhaného kokosu, 75 g mandlí, 50 g kandizovaného zázvoru, 50 g sušených marhúľ, 50 g horkej čokolády, 1 balíček prášku do pečiva

Postup: Maslo vymiešame do penista s práškovým cukrom a žĺtkami, jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov a do cesta postupne pridávame kokos, múku s práškom do pečiva, posekané ovocie, čokoládu a mandle. Premiešame a vlejeme do vymastenej hranatej formy. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Skúšame najskôr po 35 minútach zapichnutím špajdle alebo špáradla do stredu. Cesto je hotové, keď sa na ňu neprilepí.

SkryťVypnúť reklamu

Biele šuhajdy

Potrebujeme: 1 plechovku Salka, 250 g strúhaného kokosu, cca 200 g bielej čokolády na varenie, stužený tuk

Postup: Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli so stuženým tukom. Kto nemusí bielu čokoládu, bez problémov sa dá nahradiť tmavou.

Kokos zalejeme asi pol deci horúcej vody, premiešame a pridáme kondenzované mlieko. Zmiešame a plníme do košíčkov so stuhnutým čokoládovým základom. Vrch zalejeme čokoládou

Paradajkovo-cesnakový koláč z lístkového cesta

Potrebujeme: 1 menšiu hlávku cesnaku, sterilizované paradajky, alebo paradajkové pyré, 1 lístkové cesto, tymian, mleté čierne korenie, soľ, olivový olej

Postup: Cesnak rozkrojíme priečne cez všetky strúčiky na polovicu. Položíme ho do malej zapekacej misky, povrch pokvapkáme olejom a osolíme. Misku dobre utesníme alobalom a cesnak takto pečieme asi pol hodiny pri teplote 200 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Kým sa cesnak pečie, na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a napríklad podľa misy vyrežeme dva kruhy. Z odrezkov vytvoríme ornamenty, ktorými napokon ozdobíme koláč.

Z upečených cesnakov vytlačíme mäkkú dužinu do misky, roztlačíme ju vidličkou a zmiešame ju s olivovým olejom.

Zmes natrieme na cesto a potom naň navrstvíme paradajky, posypeme ich tymianom, korením a soľou. Upečieme dozlatista.

Ovocné bowle

Potrebujeme: 1 l bieleho vína, kryštálový cukor, 2 dcl vodky, rôzne ovocie, napríklad ananás, pomaranč, kiwi, môže byť aj broskyňový, jahodový, či malinový kompót

Postup: Ovocie dôkladne umyjeme, očistíme a nakrájame na kúsky. Dáme ho do sklenenej misky a zasypeme cukrom, jeho množstvo závisí od toho, aké sladké nápoje máme radi.

Kompóty pridávame do misky aj so šťavou.

Ovocie zalejeme vínom a vodkou, všetko dobre premiešame a ak je to ešte potrebné osladíme.

Bowle dáme do chladničky, prípadne k nemu prihodíme kocky ľadu.

Recepty

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy

Ibiškovec jedlý poznali pestovatelia už pred 6000 rokmi.


a 1 ďalší 1
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 708
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 476
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 913
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 708
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 549
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 232
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 140
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 073
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 100
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 728
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 610
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 827
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 942
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 720
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 222
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 818
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 100
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 728
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 610
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 827
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 942
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 720
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 222
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 818
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu