Korzár logo Korzár
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Pripravujeme s Korzárom vianočnú rybu: Pstruh v záveji, farebný kapor, losos s koriandrom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Grilovaný pstruh v záveji

Potrebujeme: pstruhy podľa počtu stravníkov, 2 citróny, olej, kôpor, mleté biele korenie, soľ. Na omáčku: 4 dl bieleho jogurtu, šalátovú uhorku, 2 malé cibuľky, kapary, kôpor, pažítku, mleté biele korenie, soľ

Postup: Umyté a vypitvané pstruhy zvnútra i zvonku pokvapkáme citrónom, osolíme a okoreníme.

Olej premiešame s kôprom a polejeme ním povrch pstruhov. Preložíme ich na mriežku grilu a za občasného polievania kôprovým olejom grilujeme z každej strany zopár minút.

Očistenú uhorku zbavíme jadierok, nakrájame na kocky a dáme do misky. Pridáme jogurt, nadrobno nakrájanú cibuľku, nasekaný kôpor a kapary. Omáčku dochutíme korením a soľou, dobre premiešame, dáme vychladiť a podávame k pstruhom.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapor v syrovom cestíčku

Potrebujeme: očistené porcie kapra, 2 vajíčka, 50 g strúhaného syra, hladkú múku, čierne korenie, citrónovú šťavu, olej na smaženie

Postup: Kapra osolíme, okoreníme a obalíme najskôr v hladkej múke a potom vo vajíčkach zmiešaných so strúhaným syrom. Hneď vyprážame v oleji z oboch strán do ružova.

Usmažené ryby pokvapkáme citrónovou šťavou.

Cesnakovo-zázvorový kapor

Potrebujeme: kapra, prípadne inú obľúbenú rybu, 8 strúčikov cesnaku, soľ, zázvor, polohrubú múku, olej, strúhanku, vajíčka

Postup: Rybu naporciujeme a zbavíme kože. Potrieme ich pretlačeným cesnakom zmiešaným so soľou a necháme aspoň hodinu odležať prikryté v chladničke.

Múku zmiešame asi s tromi lyžičkami zázvoru a obalíme v nej rybu. Potom nasleduje obaľovanie vo vajíčkach a v strúhanke.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyprážame pomaly, na rozpálenom oleji, dozlatista.

Ryba v kukuričných lupienkoch

Potrebujeme: kapra alebo filety z inej ryby, hladkú múku, 2 vajíčka, mlieko, kukuričné lupienky, soľ, citrón, olej

Postup: Rybu narežeme na požadované porcie, osolíme a chvíľu necháme odležať. Potom ich osušíme a obalíme v múke a v osolených vajíčkach rozšľahaných s trochou mlieka.

Kukuričné cornflakes, teda lupienky, ktoré si zvyčajne dávame do mlieka podrvíme, napríklad valčekom na cesto, a nahradíme nimi strúhanku.

Takto obalené ryby vypražíme klasicky v horúcom oleji a podávame s kúskom citróna na pokvapkanie.

Losos s koriandrom

Potrebujeme: filety z lososa bez kože, 2 PL koriandra – ideálne je čerstvý nasekaný, no môže byť aj mletý, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, maslo, soľ, korenie štyroch farieb

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Lososa osolíme, okoreníme a posypeme koriandrom a nastrúhanou kôrou z citróna.

Opečieme ho na roztopenom masle a pred podávaním ho ešte pokvapkáme citrónom.

Ryba v karí cestíčku

Potrebujeme: filety z tresky či rybie filé, hladkú múku, vajíčka, karí korenie, vodu, soľ, citrón

Postup: Z hladkej múky, vajec, trošky vody, soli a asi 2 ČL karí korenia vymiešame cestíčko.

Rybu osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, obaľujeme v cestíčku a hneď vyprážame na oleji.

Plnený kapor

Potrebujeme: kapra, maslo, chren, anglickú slaninu, soľ, korenie, bylinky

Postup: Kapra očistíme, umyjeme a usušíme, potom ho osolíme a okoreníme.

Zvnútra ho potrieme maslom, vystelieme plátkami anglickej slaniny a naplníme strúhaným chrenom.

Kapra dáme na vymastený plech a pomaly pečieme. Pred dokončením ho ešte posypeme strúhaným chrenom, na vrch poukladáme plátky slaniny a dopečieme.

Kapor vo farebnom cestíčku

Potrebujeme: kapra, olej, soľ, mleté čierne korenie, tri farebné papriky (červenú, zelenú, žltú, vajíčka, hladkú múku, mlieko

Postup: Rybu naporcujeme, osolíme a okoreníme. Z múky, vajec a niekoľkých kvapiek mlieka pripravíme cestíčko, osolíme ho a pridáme k nemu na maličké kocky nakrájané farebné papriky.

V cestíčku obaľujeme kapra a vysmážame ho tradičným spôsobom.

Mandľové rybie filé

Potrebujeme: rybie filé, soľ, olej, čili, biele víno, 1 malú cibuľu, 50 g pražených mandlí, 1 dl vody, maslo

Postup: Porcie filé osolíme a opečieme na masle z oboch strán, vyberieme a odložíme do tepla.

Do výpeku pridáme zopár kvapiek oleja, ak je to potrebné, vsypeme nadrobno nakrájanú cibuľu, štipku čili a nasekané mandle.

Orestujeme, podlejeme vínom a trochou vody.

Dusíme, kým šťava nezhustne. Filé servírujeme s touto cibuľovo-mandľovou prikrývkou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  3. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  4. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Aká je chémia vôní
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Aká je chémia vôní
  8. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  9. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  10. Bývanie v meste predlžuje život
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 141
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 921
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 773
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 946
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 447
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 293
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 912
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 622
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Návštevníci u sv. Michala a spev Moniky (týždeň podľa Schutza)

Z radu kajúcnikov je exštátna tajomníčka zrejme vôbec najvýbušnejší materiál.

Ústavnoprávny výbor vypočúva kandidátov na generálneho prokurátora.
Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemickej situácii.
Cudzinecká polícia
Miesto atentátu na jadrového vedca.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop