Korzár logo Korzár

Pripravujeme s Korzárom vianočnú rybu: Pstruh v záveji, farebný kapor, losos s koriandrom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grilovaný pstruh v záveji

Potrebujeme: pstruhy podľa počtu stravníkov, 2 citróny, olej, kôpor, mleté biele korenie, soľ. Na omáčku: 4 dl bieleho jogurtu, šalátovú uhorku, 2 malé cibuľky, kapary, kôpor, pažítku, mleté biele korenie, soľ

Postup: Umyté a vypitvané pstruhy zvnútra i zvonku pokvapkáme citrónom, osolíme a okoreníme.

Olej premiešame s kôprom a polejeme ním povrch pstruhov. Preložíme ich na mriežku grilu a za občasného polievania kôprovým olejom grilujeme z každej strany zopár minút.

Očistenú uhorku zbavíme jadierok, nakrájame na kocky a dáme do misky. Pridáme jogurt, nadrobno nakrájanú cibuľku, nasekaný kôpor a kapary. Omáčku dochutíme korením a soľou, dobre premiešame, dáme vychladiť a podávame k pstruhom.

SkryťVypnúť reklamu

Kapor v syrovom cestíčku

Potrebujeme: očistené porcie kapra, 2 vajíčka, 50 g strúhaného syra, hladkú múku, čierne korenie, citrónovú šťavu, olej na smaženie

Postup: Kapra osolíme, okoreníme a obalíme najskôr v hladkej múke a potom vo vajíčkach zmiešaných so strúhaným syrom. Hneď vyprážame v oleji z oboch strán do ružova.

Usmažené ryby pokvapkáme citrónovou šťavou.

Cesnakovo-zázvorový kapor

Potrebujeme: kapra, prípadne inú obľúbenú rybu, 8 strúčikov cesnaku, soľ, zázvor, polohrubú múku, olej, strúhanku, vajíčka

Postup: Rybu naporciujeme a zbavíme kože. Potrieme ich pretlačeným cesnakom zmiešaným so soľou a necháme aspoň hodinu odležať prikryté v chladničke.

Múku zmiešame asi s tromi lyžičkami zázvoru a obalíme v nej rybu. Potom nasleduje obaľovanie vo vajíčkach a v strúhanke.

SkryťVypnúť reklamu

Vyprážame pomaly, na rozpálenom oleji, dozlatista.

Ryba v kukuričných lupienkoch

Potrebujeme: kapra alebo filety z inej ryby, hladkú múku, 2 vajíčka, mlieko, kukuričné lupienky, soľ, citrón, olej

Postup: Rybu narežeme na požadované porcie, osolíme a chvíľu necháme odležať. Potom ich osušíme a obalíme v múke a v osolených vajíčkach rozšľahaných s trochou mlieka.

Kukuričné cornflakes, teda lupienky, ktoré si zvyčajne dávame do mlieka podrvíme, napríklad valčekom na cesto, a nahradíme nimi strúhanku.

Takto obalené ryby vypražíme klasicky v horúcom oleji a podávame s kúskom citróna na pokvapkanie.

Losos s koriandrom

Potrebujeme: filety z lososa bez kože, 2 PL koriandra – ideálne je čerstvý nasekaný, no môže byť aj mletý, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, maslo, soľ, korenie štyroch farieb

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Lososa osolíme, okoreníme a posypeme koriandrom a nastrúhanou kôrou z citróna.

Opečieme ho na roztopenom masle a pred podávaním ho ešte pokvapkáme citrónom.

Ryba v karí cestíčku

Potrebujeme: filety z tresky či rybie filé, hladkú múku, vajíčka, karí korenie, vodu, soľ, citrón

Postup: Z hladkej múky, vajec, trošky vody, soli a asi 2 ČL karí korenia vymiešame cestíčko.

Rybu osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, obaľujeme v cestíčku a hneď vyprážame na oleji.

Plnený kapor

Potrebujeme: kapra, maslo, chren, anglickú slaninu, soľ, korenie, bylinky

Postup: Kapra očistíme, umyjeme a usušíme, potom ho osolíme a okoreníme.

Zvnútra ho potrieme maslom, vystelieme plátkami anglickej slaniny a naplníme strúhaným chrenom.

Kapra dáme na vymastený plech a pomaly pečieme. Pred dokončením ho ešte posypeme strúhaným chrenom, na vrch poukladáme plátky slaniny a dopečieme.

Kapor vo farebnom cestíčku

Potrebujeme: kapra, olej, soľ, mleté čierne korenie, tri farebné papriky (červenú, zelenú, žltú, vajíčka, hladkú múku, mlieko

Postup: Rybu naporcujeme, osolíme a okoreníme. Z múky, vajec a niekoľkých kvapiek mlieka pripravíme cestíčko, osolíme ho a pridáme k nemu na maličké kocky nakrájané farebné papriky.

V cestíčku obaľujeme kapra a vysmážame ho tradičným spôsobom.

Mandľové rybie filé

Potrebujeme: rybie filé, soľ, olej, čili, biele víno, 1 malú cibuľu, 50 g pražených mandlí, 1 dl vody, maslo

Postup: Porcie filé osolíme a opečieme na masle z oboch strán, vyberieme a odložíme do tepla.

Do výpeku pridáme zopár kvapiek oleja, ak je to potrebné, vsypeme nadrobno nakrájanú cibuľu, štipku čili a nasekané mandle.

Orestujeme, podlejeme vínom a trochou vody.

Dusíme, kým šťava nezhustne. Filé servírujeme s touto cibuľovo-mandľovou prikrývkou.

Recepty

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy

Ibiškovec jedlý poznali pestovatelia už pred 6000 rokmi.


a 1 ďalší 1
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 002
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 437
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 931
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 971
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 478
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 338
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 077
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 051
  1. Branislav Gröhling: Gröhling odpovedá Ficovi na list
  2. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho.
  3. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  4. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  5. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  6. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  7. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  8. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 29 582
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 15 913
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 679
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 489
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 089
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 964
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 276
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 915
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Branislav Gröhling: Gröhling odpovedá Ficovi na list
  2. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho.
  3. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  4. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  5. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  6. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  7. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  8. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 29 582
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 15 913
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 679
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 489
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 089
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 964
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 276
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 915
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu