Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom vianočné polievky: Šošovicová s hubami, lososová hríbovica

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Šošovicová polievka s klobásou

Potrebujeme: 150 g šošovice, 250 g klobásy, 300 g zemiakov, masť, hladkú múku, cibuľu, soľ, mletú červenú papriku

Postup: Vopred namočenú šošovicu dáme variť. Keď je polomäkká, pridáme k nej umytú klobásu a na kocky pokrájané zemiaky.

Z masti a múky a nadrobno nakrájanej cibule pripravíme zápražku, posypeme ju paprikou, zalejeme ju vlažnou vodou a dobre prevaríme.

Potom zápražku precedíme k šošovici, dochutíme soľou a ešte trochu prevaríme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šošovicová s hubami a sušenými slivkami

Potrebujeme: 500 g šošovice, masť, cibuľu, hladkú múku, zeleninový bujón, hrsť sušených húb, sušené slivky, soľ, ocot, cukor, cesnak, smotanu, mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Šošovicu dobre umyjeme, zalejeme studenou vodou a necháme zovrieť. Potom varíme na miernom ohni.

K šošovici pridáme huby, na masti speníme pokrájanú cibuľu, posypeme ju hladkou múkou a urobíme zápražku, ktorú zalejeme zeleninovým bujónom a vlejeme do polievky.

Pár minút pred dovarením pridáme do polievky sušené slivky, pretlačený cesnak, polievku zjemníme smotanou, dochutíme podľa potreby soľou, cukrom či octom.

Vianočná hríbovica

Potrebujeme: domácu klobásu, údené mäso, sušené hríby, cca 6 strúčikov cesnaku, 1 cibuľu, bobkový list, mleté čierne korenie, mlieko, kyslú smotanu, hladkú múku, olej, červenú papriku

Postup: Klobásu a údené mäso vcelku umyjeme, dáme do väčšieho hrnca a zalejeme vodou.

Pridáme cesnak, cibuľu, korenie, bobkový list a prekrojené huby.

SkryťVypnúť reklamu

Varíme, až kým nie je mäso a klobása mäkká.

Potom oboje vyberieme a odložíme do tepla.

Vyberieme aj cibuľu a bobkový list.

Na oleji urobíme zápražku z hladkej múky a červenej papriky, zalejeme ju trochou mlieka. Rozvaríme ju nahladko a vlejeme do hrnca a prilejeme asi liter mlieka.

Povaríme asi 10 minút a potom do polievky vmiešame kyslú smotanu.

Polievku prevaríme, dochutíme a podávame s nakrájanou klobásou a údeným mäsom.

Rybacia polievka

Potrebujeme: hlavu z kapra, 1 strednú cibuľu, muškátový orech, 2 mrkvy, polovicu zeleru, 1 petržlen, maslo, 1 PL hladkej múky, 2 dl mlieka, soľ, korenie, petržlenovú vňať

Postup: Rybiu hlavu očistíme, zbavíme žiabier a uvaríme v osolenej vode domäkka. Zeleninu a cibuľu očistíme, pokrájame na tenké rezance a udusíme na masle.

SkryťVypnúť reklamu

Pridáme štipku muškátového orieška, opražíme, potom to poprášime múkou a zalejeme vývarom z rybacej hlavy.

Ak máme ikry alebo mlieč umyjeme ich, pokrájame nadrobno a pridáme do polievky.

Všetko chvíľu povaríme na miernom ohni a napokon do polievky pridáme obraté mäso z hlavy, prilejeme trochu mlieka, dochutíme, ešte necháme minútku prevrieť a môžeme podávať posypanú petržlenovou vňaťou.

Rybacia polievka s hubami

Potrebujeme: rybaciu hlavu, mlieč, nové korenie, soľ, hrsť sušených húb, 1 cibuľu, 1 mrkvu, kúsok zeleru, 1 petržlen, maslo, hladkú múku, soľ, muškátový oriešok, majoránku, nasekanú petržlenovú vňať

Postup: Rybiu hlavu umyjeme a dáme variť do osolenej studenej vody s niekoľkými guľôčkami nového korenia.

Huby namočíme a uvaríme ich zvlášť.

Keď bude ryba asi po polhodine hotová, vyberieme ju a oberieme z nej mäso.

Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno.

Na panvici zohrejeme maslo, osmažíme na ňom cibuľu, ku ktorej potom pridáme zeleninu.

Orestujeme ju a potom spolu so scedenými hubami a očisteným mliečom pridáme do rybieho vývaru.

Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku a zahustíme ňou polievku.

Necháme asi 20 minút povariť, nakoniec vložíme obraté mäso a polievku dochutíme soľou, muškátovým orechom, štipkou majoránky a petržlenovou vňaťou.

Lososová polievka

Potrebujeme: odrezky a kúsky z lososa, ktoré zostali po príprave porcií ryby, 6 strúčikov cesnaku, ovsené vločky, 2 mrkvy, 2 petržleny, 1 dl vína, soľ, biele korenie, hrsť petržlenovej vňate

Postup: Kúsky lososa dáme do troch litrov osolenej vody a pomaly varíme asi pol hodiny spolu s očistenými strúčikmi cesnaku. Potom vývar precedíme, pridáme do neho nastrúhanú mrkvu a petržlen, trochu ovsených vločiek a časť mäsa.

Druhú časť mäsa rozmixujeme a dáme do takmer hotovej polievky. Prilejeme biele víno, ešte asi 10 minút povaríme a dochutíme podľa potreby.

Recepty

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Správne vychladené a extrémne chutné.


Ivana Lakošová
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  3. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  4. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  6. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  1. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  2. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  3. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  4. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  7. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  8. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 16 073
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 7 299
  3. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 5 989
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 4 153
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 937
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 252
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 1 519
  8. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár 1 157
  1. Ernest Klotton: Slovensko podľa predstáv Roberta Fica
  2. Vladimír Bojničan: Prečo cirkev počas SNP kolaborovala s Tisom a podporovala fašizmus – a prečo je dodnes vážnym rizikom pre našu slobodu a demokraciu
  3. Stop alibizmu: Aj minister školstva Tomáš Drucker požehnal šikane ukrajinských žiakov
  4. Braňo Ondruš: Svedectvá izraelských vojakov ako cielene vyvražďujú Palestíncov
  5. Zora Horská: Plné vrecká slovenských dôchodcov
  6. Štefan Šturdzík: Adamovské jazerá. Rybársky raj a skvelá zastávka pri cyklotrase.
  7. Zuzana Kučminová: Modriny na duši - Keď sa minie ružová
  8. Danica Chames: O plnotučných obrazoch a ich štíhlej autorke
  1. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 25 097
  2. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 19 002
  3. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 12 457
  4. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok. 8 651
  5. Ján Valchár: Zaujímavé fakty okolo ruskej ropy. 8 027
  6. Ján Bilohuščin: "Svetu vládnu starí kreténi" 6 613
  7. Ján Valchár: Zaujímavé info o ruskom rafinačnom sektore 5 244
  8. Marcel Rebro: Rusko: veľmoc latrín a tankodrómov 5 186
  1. Marian Nanias: Jachtavý brat Lacko.
  2. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS
  3. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee II. - jedno z možných objasnení
  4. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee
  5. Jiří Ščobák: Ako prísť o peniaze ľahko a rýchlo
  6. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa vedie do SNP.
  7. Věra Tepličková: O sviniach, potkanoch a sokoloch
  8. Post Bellum SK: Známi aj menej známi hrdinovia SNP
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu