Šošovicová polievka s klobásou
Potrebujeme: 150 g šošovice, 250 g klobásy, 300 g zemiakov, masť, hladkú múku, cibuľu, soľ, mletú červenú papriku
Postup: Vopred namočenú šošovicu dáme variť. Keď je polomäkká, pridáme k nej umytú klobásu a na kocky pokrájané zemiaky.
Z masti a múky a nadrobno nakrájanej cibule pripravíme zápražku, posypeme ju paprikou, zalejeme ju vlažnou vodou a dobre prevaríme.
Potom zápražku precedíme k šošovici, dochutíme soľou a ešte trochu prevaríme.
Šošovicová s hubami a sušenými slivkami
Potrebujeme: 500 g šošovice, masť, cibuľu, hladkú múku, zeleninový bujón, hrsť sušených húb, sušené slivky, soľ, ocot, cukor, cesnak, smotanu, mleté čierne korenie
Postup: Šošovicu dobre umyjeme, zalejeme studenou vodou a necháme zovrieť. Potom varíme na miernom ohni.
K šošovici pridáme huby, na masti speníme pokrájanú cibuľu, posypeme ju hladkou múkou a urobíme zápražku, ktorú zalejeme zeleninovým bujónom a vlejeme do polievky.
Pár minút pred dovarením pridáme do polievky sušené slivky, pretlačený cesnak, polievku zjemníme smotanou, dochutíme podľa potreby soľou, cukrom či octom.
Vianočná hríbovica
Potrebujeme: domácu klobásu, údené mäso, sušené hríby, cca 6 strúčikov cesnaku, 1 cibuľu, bobkový list, mleté čierne korenie, mlieko, kyslú smotanu, hladkú múku, olej, červenú papriku
Postup: Klobásu a údené mäso vcelku umyjeme, dáme do väčšieho hrnca a zalejeme vodou.
Pridáme cesnak, cibuľu, korenie, bobkový list a prekrojené huby.
Varíme, až kým nie je mäso a klobása mäkká.
Potom oboje vyberieme a odložíme do tepla.
Vyberieme aj cibuľu a bobkový list.
Na oleji urobíme zápražku z hladkej múky a červenej papriky, zalejeme ju trochou mlieka. Rozvaríme ju nahladko a vlejeme do hrnca a prilejeme asi liter mlieka.
Povaríme asi 10 minút a potom do polievky vmiešame kyslú smotanu.
Polievku prevaríme, dochutíme a podávame s nakrájanou klobásou a údeným mäsom.
Rybacia polievka
Potrebujeme: hlavu z kapra, 1 strednú cibuľu, muškátový orech, 2 mrkvy, polovicu zeleru, 1 petržlen, maslo, 1 PL hladkej múky, 2 dl mlieka, soľ, korenie, petržlenovú vňať
Postup: Rybiu hlavu očistíme, zbavíme žiabier a uvaríme v osolenej vode domäkka. Zeleninu a cibuľu očistíme, pokrájame na tenké rezance a udusíme na masle.
Pridáme štipku muškátového orieška, opražíme, potom to poprášime múkou a zalejeme vývarom z rybacej hlavy.
Ak máme ikry alebo mlieč umyjeme ich, pokrájame nadrobno a pridáme do polievky.
Všetko chvíľu povaríme na miernom ohni a napokon do polievky pridáme obraté mäso z hlavy, prilejeme trochu mlieka, dochutíme, ešte necháme minútku prevrieť a môžeme podávať posypanú petržlenovou vňaťou.
Rybacia polievka s hubami
Potrebujeme: rybaciu hlavu, mlieč, nové korenie, soľ, hrsť sušených húb, 1 cibuľu, 1 mrkvu, kúsok zeleru, 1 petržlen, maslo, hladkú múku, soľ, muškátový oriešok, majoránku, nasekanú petržlenovú vňať
Postup: Rybiu hlavu umyjeme a dáme variť do osolenej studenej vody s niekoľkými guľôčkami nového korenia.
Huby namočíme a uvaríme ich zvlášť.
Keď bude ryba asi po polhodine hotová, vyberieme ju a oberieme z nej mäso.
Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno.
Na panvici zohrejeme maslo, osmažíme na ňom cibuľu, ku ktorej potom pridáme zeleninu.
Orestujeme ju a potom spolu so scedenými hubami a očisteným mliečom pridáme do rybieho vývaru.
Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku a zahustíme ňou polievku.
Necháme asi 20 minút povariť, nakoniec vložíme obraté mäso a polievku dochutíme soľou, muškátovým orechom, štipkou majoránky a petržlenovou vňaťou.
Lososová polievka
Potrebujeme: odrezky a kúsky z lososa, ktoré zostali po príprave porcií ryby, 6 strúčikov cesnaku, ovsené vločky, 2 mrkvy, 2 petržleny, 1 dl vína, soľ, biele korenie, hrsť petržlenovej vňate
Postup: Kúsky lososa dáme do troch litrov osolenej vody a pomaly varíme asi pol hodiny spolu s očistenými strúčikmi cesnaku. Potom vývar precedíme, pridáme do neho nastrúhanú mrkvu a petržlen, trochu ovsených vločiek a časť mäsa.
Druhú časť mäsa rozmixujeme a dáme do takmer hotovej polievky. Prilejeme biele víno, ešte asi 10 minút povaríme a dochutíme podľa potreby.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.