Korzár logo Korzár
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom vianočné polievky: Šošovicová s hubami, lososová hríbovica

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Šošovicová polievka s klobásou

Potrebujeme: 150 g šošovice, 250 g klobásy, 300 g zemiakov, masť, hladkú múku, cibuľu, soľ, mletú červenú papriku

Postup: Vopred namočenú šošovicu dáme variť. Keď je polomäkká, pridáme k nej umytú klobásu a na kocky pokrájané zemiaky.

Z masti a múky a nadrobno nakrájanej cibule pripravíme zápražku, posypeme ju paprikou, zalejeme ju vlažnou vodou a dobre prevaríme.

Potom zápražku precedíme k šošovici, dochutíme soľou a ešte trochu prevaríme.

Šošovicová s hubami a sušenými slivkami

Potrebujeme: 500 g šošovice, masť, cibuľu, hladkú múku, zeleninový bujón, hrsť sušených húb, sušené slivky, soľ, ocot, cukor, cesnak, smotanu, mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Šošovicu dobre umyjeme, zalejeme studenou vodou a necháme zovrieť. Potom varíme na miernom ohni.

K šošovici pridáme huby, na masti speníme pokrájanú cibuľu, posypeme ju hladkou múkou a urobíme zápražku, ktorú zalejeme zeleninovým bujónom a vlejeme do polievky.

Pár minút pred dovarením pridáme do polievky sušené slivky, pretlačený cesnak, polievku zjemníme smotanou, dochutíme podľa potreby soľou, cukrom či octom.

Vianočná hríbovica

Potrebujeme: domácu klobásu, údené mäso, sušené hríby, cca 6 strúčikov cesnaku, 1 cibuľu, bobkový list, mleté čierne korenie, mlieko, kyslú smotanu, hladkú múku, olej, červenú papriku

Postup: Klobásu a údené mäso vcelku umyjeme, dáme do väčšieho hrnca a zalejeme vodou.

Pridáme cesnak, cibuľu, korenie, bobkový list a prekrojené huby.

Skryť Vypnúť reklamu

Varíme, až kým nie je mäso a klobása mäkká.

Potom oboje vyberieme a odložíme do tepla.

Vyberieme aj cibuľu a bobkový list.

Na oleji urobíme zápražku z hladkej múky a červenej papriky, zalejeme ju trochou mlieka. Rozvaríme ju nahladko a vlejeme do hrnca a prilejeme asi liter mlieka.

Povaríme asi 10 minút a potom do polievky vmiešame kyslú smotanu.

Polievku prevaríme, dochutíme a podávame s nakrájanou klobásou a údeným mäsom.

Rybacia polievka

Potrebujeme: hlavu z kapra, 1 strednú cibuľu, muškátový orech, 2 mrkvy, polovicu zeleru, 1 petržlen, maslo, 1 PL hladkej múky, 2 dl mlieka, soľ, korenie, petržlenovú vňať

Postup: Rybiu hlavu očistíme, zbavíme žiabier a uvaríme v osolenej vode domäkka. Zeleninu a cibuľu očistíme, pokrájame na tenké rezance a udusíme na masle.

Skryť Vypnúť reklamu

Pridáme štipku muškátového orieška, opražíme, potom to poprášime múkou a zalejeme vývarom z rybacej hlavy.

Ak máme ikry alebo mlieč umyjeme ich, pokrájame nadrobno a pridáme do polievky.

Všetko chvíľu povaríme na miernom ohni a napokon do polievky pridáme obraté mäso z hlavy, prilejeme trochu mlieka, dochutíme, ešte necháme minútku prevrieť a môžeme podávať posypanú petržlenovou vňaťou.

Rybacia polievka s hubami

Potrebujeme: rybaciu hlavu, mlieč, nové korenie, soľ, hrsť sušených húb, 1 cibuľu, 1 mrkvu, kúsok zeleru, 1 petržlen, maslo, hladkú múku, soľ, muškátový oriešok, majoránku, nasekanú petržlenovú vňať

Postup: Rybiu hlavu umyjeme a dáme variť do osolenej studenej vody s niekoľkými guľôčkami nového korenia.

Huby namočíme a uvaríme ich zvlášť.

Keď bude ryba asi po polhodine hotová, vyberieme ju a oberieme z nej mäso.

Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno.

Na panvici zohrejeme maslo, osmažíme na ňom cibuľu, ku ktorej potom pridáme zeleninu.

Orestujeme ju a potom spolu so scedenými hubami a očisteným mliečom pridáme do rybieho vývaru.

Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku a zahustíme ňou polievku.

Necháme asi 20 minút povariť, nakoniec vložíme obraté mäso a polievku dochutíme soľou, muškátovým orechom, štipkou majoránky a petržlenovou vňaťou.

Lososová polievka

Potrebujeme: odrezky a kúsky z lososa, ktoré zostali po príprave porcií ryby, 6 strúčikov cesnaku, ovsené vločky, 2 mrkvy, 2 petržleny, 1 dl vína, soľ, biele korenie, hrsť petržlenovej vňate

Postup: Kúsky lososa dáme do troch litrov osolenej vody a pomaly varíme asi pol hodiny spolu s očistenými strúčikmi cesnaku. Potom vývar precedíme, pridáme do neho nastrúhanú mrkvu a petržlen, trochu ovsených vločiek a časť mäsa.

Druhú časť mäsa rozmixujeme a dáme do takmer hotovej polievky. Prilejeme biele víno, ešte asi 10 minút povaríme a dochutíme podľa potreby.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 873
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 901
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 210
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 348
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 319
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 125
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 893
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 950
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 795
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 735
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Odberné miesta otvorili, testuje sa už tretí deň (minúta po minúte)

Cieľom pilotného celoplošného testovania je spomaliť šírenie ochorenia Covid-19.

Testovanie v Bardejove.
Historikovi pripomína monotónna biela omietka zateplený panelák.
Interiér krematória prešiel úpravou.
Vizsolyská biblie, inak nazývaná aj Károlyiho biblia. Je vzácna, keďže ide o prvý maďarský preklad Svätého písma z roku 1590.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Oravčanov hanili za svadby, teraz sú vzorom. A poďakujte vojakom, znelo z každej dediny

Celoštátne testovanie ohrozuje neistá ochota zdravotníkov.

Rad v Donom Kubíne pred mestským kultúrnym strediskom o 8:55 h.

Prvá západná krajina, ktorá sa pokúša plošne testovať, píšu o Slovensku

Netreba odhaliť každého pozitívneho, vysvetľuje odborník.

Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.
Komentár Bena Cunninghama

Mýli sa pápež?

Akú hodnotu má vyhlásenie cirkvi, ak sa dá jednoducho zmeniť?

Ben Cunningham.
Limuzína, v ktorej sa viezol predseda parlamentu Boris Kollár.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop