Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom vianočné polievky: Šošovicová s hubami, lososová hríbovica

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Šošovicová polievka s klobásou

Potrebujeme: 150 g šošovice, 250 g klobásy, 300 g zemiakov, masť, hladkú múku, cibuľu, soľ, mletú červenú papriku

Postup: Vopred namočenú šošovicu dáme variť. Keď je polomäkká, pridáme k nej umytú klobásu a na kocky pokrájané zemiaky.

Z masti a múky a nadrobno nakrájanej cibule pripravíme zápražku, posypeme ju paprikou, zalejeme ju vlažnou vodou a dobre prevaríme.

Potom zápražku precedíme k šošovici, dochutíme soľou a ešte trochu prevaríme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šošovicová s hubami a sušenými slivkami

Potrebujeme: 500 g šošovice, masť, cibuľu, hladkú múku, zeleninový bujón, hrsť sušených húb, sušené slivky, soľ, ocot, cukor, cesnak, smotanu, mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Šošovicu dobre umyjeme, zalejeme studenou vodou a necháme zovrieť. Potom varíme na miernom ohni.

K šošovici pridáme huby, na masti speníme pokrájanú cibuľu, posypeme ju hladkou múkou a urobíme zápražku, ktorú zalejeme zeleninovým bujónom a vlejeme do polievky.

Pár minút pred dovarením pridáme do polievky sušené slivky, pretlačený cesnak, polievku zjemníme smotanou, dochutíme podľa potreby soľou, cukrom či octom.

Vianočná hríbovica

Potrebujeme: domácu klobásu, údené mäso, sušené hríby, cca 6 strúčikov cesnaku, 1 cibuľu, bobkový list, mleté čierne korenie, mlieko, kyslú smotanu, hladkú múku, olej, červenú papriku

Postup: Klobásu a údené mäso vcelku umyjeme, dáme do väčšieho hrnca a zalejeme vodou.

Pridáme cesnak, cibuľu, korenie, bobkový list a prekrojené huby.

SkryťVypnúť reklamu

Varíme, až kým nie je mäso a klobása mäkká.

Potom oboje vyberieme a odložíme do tepla.

Vyberieme aj cibuľu a bobkový list.

Na oleji urobíme zápražku z hladkej múky a červenej papriky, zalejeme ju trochou mlieka. Rozvaríme ju nahladko a vlejeme do hrnca a prilejeme asi liter mlieka.

Povaríme asi 10 minút a potom do polievky vmiešame kyslú smotanu.

Polievku prevaríme, dochutíme a podávame s nakrájanou klobásou a údeným mäsom.

Rybacia polievka

Potrebujeme: hlavu z kapra, 1 strednú cibuľu, muškátový orech, 2 mrkvy, polovicu zeleru, 1 petržlen, maslo, 1 PL hladkej múky, 2 dl mlieka, soľ, korenie, petržlenovú vňať

Postup: Rybiu hlavu očistíme, zbavíme žiabier a uvaríme v osolenej vode domäkka. Zeleninu a cibuľu očistíme, pokrájame na tenké rezance a udusíme na masle.

SkryťVypnúť reklamu

Pridáme štipku muškátového orieška, opražíme, potom to poprášime múkou a zalejeme vývarom z rybacej hlavy.

Ak máme ikry alebo mlieč umyjeme ich, pokrájame nadrobno a pridáme do polievky.

Všetko chvíľu povaríme na miernom ohni a napokon do polievky pridáme obraté mäso z hlavy, prilejeme trochu mlieka, dochutíme, ešte necháme minútku prevrieť a môžeme podávať posypanú petržlenovou vňaťou.

Rybacia polievka s hubami

Potrebujeme: rybaciu hlavu, mlieč, nové korenie, soľ, hrsť sušených húb, 1 cibuľu, 1 mrkvu, kúsok zeleru, 1 petržlen, maslo, hladkú múku, soľ, muškátový oriešok, majoránku, nasekanú petržlenovú vňať

Postup: Rybiu hlavu umyjeme a dáme variť do osolenej studenej vody s niekoľkými guľôčkami nového korenia.

Huby namočíme a uvaríme ich zvlášť.

Keď bude ryba asi po polhodine hotová, vyberieme ju a oberieme z nej mäso.

Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno.

Na panvici zohrejeme maslo, osmažíme na ňom cibuľu, ku ktorej potom pridáme zeleninu.

Orestujeme ju a potom spolu so scedenými hubami a očisteným mliečom pridáme do rybieho vývaru.

Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku a zahustíme ňou polievku.

Necháme asi 20 minút povariť, nakoniec vložíme obraté mäso a polievku dochutíme soľou, muškátovým orechom, štipkou majoránky a petržlenovou vňaťou.

Lososová polievka

Potrebujeme: odrezky a kúsky z lososa, ktoré zostali po príprave porcií ryby, 6 strúčikov cesnaku, ovsené vločky, 2 mrkvy, 2 petržleny, 1 dl vína, soľ, biele korenie, hrsť petržlenovej vňate

Postup: Kúsky lososa dáme do troch litrov osolenej vody a pomaly varíme asi pol hodiny spolu s očistenými strúčikmi cesnaku. Potom vývar precedíme, pridáme do neho nastrúhanú mrkvu a petržlen, trochu ovsených vločiek a časť mäsa.

Druhú časť mäsa rozmixujeme a dáme do takmer hotovej polievky. Prilejeme biele víno, ešte asi 10 minút povaríme a dochutíme podľa potreby.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 874
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 564
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 087
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 203
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 508
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 278
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 244
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 971
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 012
  3. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 8 699
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 663
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 672
  6. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 739
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 710
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 311
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 971
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 012
  3. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 8 699
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 663
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 672
  6. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 739
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 710
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 311
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu