Korzár logo Korzár
Sobota, 7. december, 2019 | Meniny má Ambróz

Varíme s Korzárom: Dobrý vianočný šalát sa začína pri dobrých zemiakoch

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Zemiakový šalát je už celé desaťročia súčasťou štedrovečerného menu vo väčšine slovenských domácností. Niekde sa overený recept dedí priam ako rodinné striebro, v iných domácnostiach radi experimentujú a niektorí ten svoj správny recept ešte len hľadajú. Ak chcete poznať, v čom spočíva hlavné tajomstvo dobrého šalátu, my vám to prezradíme. Je to v prvom rade v zemiakoch.

„Musia to byť Áčka“

Hoci existuje obrovské množstvo odrôd zemiakov, ak ich rozdelíme na varné typy, tak tu máme štyri: A, B, C, D. Na šalát je určený varný tip A. Tieto zemiaky sú totiž pevné, lojovité, majú jemnú až stredne jemnú štruktúru, nerozvaria sa, sú primerane vlhké a len minimálne múčnaté.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ak použijete iné typy, výsledok nebude taký, aký by ste chceli.

V prípade, že nemáte varný typ A, akou-takou náhradou môže byť varný typ B, ktorý je zvyčajne vhodný ako príloha, alebo na pečenie, vám poskytne zemiaky polopevné, polomúčnaté s jemnou až hrubšou štruktúrou.

Zemiaky typu C sú múčnaté, majú polohrubú štruktúru, sú stredne vlhké až suché a hodia sa na zemiakovú kašu, alebo do zemiakového cesta. A úplne nevhodný do šalátov je typ D, pretože ide o silne múčnaté zemiaky, ktoré sa silne rozvárajú a sú vhodné len na výrobky zo zemiakov.

Nechajte ich odstáť

Pri príprave zemiakového šalátu dosť zaváži aj príprava samotných surovín. Zemiaky varte v šupke deň vopred. Cez šupku nenasajú toľko vody a do druhého dňa ešte nejakú vodu stratia. Tak potom absorbujú všetky chute, ktoré do šalátu pridávame. Vyberte si zemiaky rovnakej veľkosti, aby sa rovnako uvarili. Zemiaky by mali siahať maximálne do polovice hrnca a musia byť všetky zaliate vodou, aby sa uvarili rovnomerne.

Druhým krokom k úspechu je majonéza. Najrozumnejšie je spoľahnúť sa na kvalitnú kupovanú. Domáca majonéza je skvelá, idú však do nej surové vajcia a tak je len na vašom zvážení, či máte vajíčka z dôveryhodného zdroja a nezabezpečíte rodine pobyt na infekčnom oddelení.

Ak chcete doma robenú majonézu, môžete si skúsiť vegánsku. Tá sa totiž pripravuje zmixovaním sójového mlieka a oleja v pomere jedna k jednej a ochucuje sa trochou horčice, soľou a korením.

Zemiakový šalát a ´la Pohlreich

Aj známy český šéfkuchár sa na Vianoce pridržiava tradícií a preferuje tie najzákladnejšie ingrediencie – zemiaky, koreňovú zeleninu, kyslé sterilizované uhorky, mrazený hrášok, varené vajíčka, cibuľu, trochu dijonskej horčice, majonézu, pre odľahčenie zmiešanú pol na pol s kyslou smotanou, soľ a mleté čierne korenie.

„Zeleninu pred varením nečistím, urobím tak až keď je uvarená. Varím ju totiž dohromady so zemiaky v jednom hrnci. A v osolenej vode, aby sa šalát nemusel veľmi dosoľovať,“ vysvetľuje Zdeněk Pohlreich s tým, že tieto suroviny si bez problémov môžeme pripraviť deň vopred a tým si na Štedrý deň zrýchlime prípravu.

Zemiaky krája nožom a dáva si záležať na tom, aby boli kocky rovnaké. A skôr menšie, ako veľké kusy.

Najdôležitejšia je podľa neho práve konzistencia zemiakového šalátu.

Uvarenú zeleninu krája ešte na trošku menšie kúsky ako zemiaky a uhorky a cibuľu nakrája nadrobno.

K takto pripraveným surovinám do misky pridá ešte soľ, korenie, lyžicu dijonskej horčice a odľahčenú majonézu. Potom všetko malo vareškou zvoľna premieša.

„Aby sa vám pri tom šalát zbytočne ´nerozmačkal´, prilejte k nemu trochu nálevu z uhoriek, trošku mu uľavte. Bude trochu redší a bude sa vám lepšie miešať. Navyše vďaka tomu už nemusíte pridávať ani ocot, ani cukor,“ radí známy televízny šéf.

Až potom pridajte pokrájané vajíčka, teda až vo chvíli, kedy je šalát perfektne premiešaný a v podstate už aj dochutený.

Dajte ho odležať do chladu a základ štedrej večere máte hotový.

Zemiakový šalát s hubami

Potrebujeme: 600 g zemiakov, 20 g húb, 1 cibuľu, ocot, soľ, trošku cukru, majonézu

Postup: V šupke uvarené zemiaky očistíme a nakrájame na tenšie kolieska. Sušené huby prelomíme na menšie kúsky a povaríme v osolenej vode asi 10 minút.

Scedíme ich, necháme trochu ochladiť a dáme do misky k zemiakom.

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a zalejeme nálevom pripraveným z trošky octu, vody, cukru a majonézy.

Všetko podľa chuti osolíme a môžeme podávať.

Sladko-kyslý zemiakový šalát

Potrebujeme: 800 g zemiakov, 100 g cibule, 2 PL oleja, 5 PL octu, 1 PL cukru, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Celé umyté zemiaky dajte variť, vychladené ich ošúpte a nakrájajte na polkolieska.

Očistenú cibuľu pokrájajte na jemno, a opečte ju na oleji kým nezačne mäknúť. Cibuľu osoľte a dokoreňte. V pohári si zmiešajte 200 ml vody s octom a cukrom, vlejte zálievku do cibule, odstavte z plameňa, premiešajte a vlejte na zemiaky. Zľahka všetka spolu premiešajte nechajte vychladnúť, kým zálievka nevsiakne do zemiakov a môžete servírovať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  2. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  3. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  4. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  5. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  6. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Dotácie stlačili cenu ekologických Volkswagenov na minimum
  9. Aké vianočné darčeky nakúpiť a zaplatiť len za dva z troch?
  10. ​​​​​​​Navštívte Horný Zemplín, kde je všetko
  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  2. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  3. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  4. Tipy na darčeky z Tokaja...
  5. Vieme kto vám dá garanciu doručenia zásielky do Vianoc
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  7. Tenisový lakeť je nielen ochorenie športovca
  8. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  9. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 13 389
  2. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 9 777
  3. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 9 739
  4. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 211
  5. Každodenne sa na cestách zraní veľa detí 7 990
  6. Žijú v núdzi, zázrak je aj kilo cestovín 7 283
  7. Čo chýba deťom v pestúnskych rodinách? Láska to nie je 7 069
  8. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 6 591
  9. Hypotéka v dvadsiatke. Ako vyzerá opak mileniálov? 6 176
  10. Večer bola voda pitná, ráno už nie 6 174

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Prešov bude po výbuchu plynu hľadať odpovede, panelák prezrie statik

Výbuch neprežilo najmenej päť ľudí, ich počet sa pravdepodobne zvýši.

Tragický požiar bytovky v Prešove po výbuchu plynu.
Premiér Pellegrini a ministerka Saková na mieste nešťastia.

Odborník: Prešovská bytovka po výbuchu spadnúť nemôže

Dôvodom je konštrukcia zo železobetónových panelov.

Horiaca bytovka po výbuchu plynu v Prešove.

Hlavné správy zo Sme.sk

Prešov bude po výbuchu plynu hľadať odpovede, panelák prezrie statik

Výbuch neprežilo najmenej päť ľudí, ich počet sa pravdepodobne zvýši.

Výbuch plynu v Prešove.
Jedna z dvesto vzoriek produktov, ktoré museli vedci analyzovať vrámci vyšetrovania nákazy chorých vaperov.
Al Pacino a Robert De Niro vo filme The Irishman.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop