Našu pravidelnú gastronomickú prechádzku po európskych a svetových kuchyniach sme teraz nasmerovali k našim východným susedom a chystáme sa ochutnať typické jedlá Ukrajiny.
Vareniki s mäsom
Ide o jeden z mnohých rôznorodých receptov na pirohy. Ukrajinci toto svoje národné jedlo na viacero spôsobov, napríklad aj so zemiakovo tvarohovou plnkou.
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, kefír, olej, mleté bravčové mäso, 2 cibule, mletú červenú papriku, čierne mleté korenie, kyslú smotanu
Postup: Príprava sa začína náplňou. Na rozohriatom oleji na panvici orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme k nej mäso, osolíme ho, okoreníme, poprášime červenou paprikou a orestujeme ho.
Druhá možnosť je mäso najskôr uvariť a potom ho pomlieť a ochutiť. V tom prípade ho už ale nerestujeme. Len k nemu pridáme osmaženú cibuľu, soľ a korenie.
Z múky, vajíčka, kefíru a soli pripravíme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a pohárom z neho vykrojíme kolieska.
Na každé koliesko naložíme lyžičkou mäsovú zmes, cesto preklopíme a spojíme ako naše pirohy. Niektoré gazdinky potom ešte konce spoja tak, že vareniki vyzerajú ako talianske ravioly.
Takto pripravené vareniki dáme do vriacej osolenej vody a asi desať minút ich povaríme.
Vyberieme ich z vody, posypeme osmaženou cibuľou a pridáme kyslú smotanu.
Golubce
Potrebujeme: 750 g mletého mäsa, najlepšie miešané hovädzie s bravčovým, 3 cibule, 500 g ryže, 1 mrkvu, sladkú papriku, čierne mleté korenie, soľ, hlávku kapusty, paradajkový pretlak, kyslú smotanu, cca 8 guličiek nového korenia, bobkový list, celé čierne korenie
Postup: Z kapusty vyrežeme hlúb a celú hlávku dáme do vriacej vody. Postupne z nej odtrhávame sparené listy a dávame ich do misky.
Popri tom si priebežne pripravíme náplň. Na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme k nej nastrúhanú mrku, osmažíme ich a odstavíme z ohňa.
Ryžu sparíme horúcou vodou, dáme ju do misy, pridáme k nej mleté surové mäso a orestovanú cibuľu s mrkvou.
Zmes okoreníme, osolíme, dobre premiešame a naplníme ňou kapustné listy, ktoré zabalíme ako obálku na listy.
Zvyšok kapusty, ktorú nespotrebujeme na napĺňanie nakrájame a dáme na dno veľkého hrnca.
Na to poukladáme golubce, povrch pokryjeme kapustnými listami, ktoré sme nevyužili, zalejeme vodou, do ktorej rozmiešame jeden paradajkový pretlak a osolíme ju.
Prihodíme do hrnca celé čierne korenie a nové korenie a varíme asi pol hodiny.
Podávame s hubovou smotanovou omáčkou, alebo len s kyslou smotanou.
Syrniki
Potrebujeme: 600 g mäkkého tvarohu, 70 g hrubej múky, 1 vajce, 60 g pr. cukru, 1 vanilku, 60 g masla, šľahačku
Postup: Tvaroh poriadne vymiešame a vidličkou rozpučíme prípadné hrudky. Dáme ho do misky, pridáme múku, práškový cukor, vajce, asi 30 g masla a spracujeme na cesto, ktoré sa dá rozvaľkať.
Keď ho rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm, pohárom vykrojíme kolieska, ktoré osmažíme na masle.
Hotové syrniky posypeme práškovým cukrom a podávame so šľahačkou.
Ukrajinský šašlik
Potrebujeme: jahňačie, kozľacie, alebo aj bravčové mäso (pliecko, krkovičku), mletú červenú papriku a cibuľu. Na marinádu: cca 3 dcl octu, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, bobkový list, trošku oleja
Postup: Mäso nakrájame na väčšie kocky, cibuľu na kolieska a zalejeme to marinádou, ktorú pripravíme z potrebných surovín.
Ocot robí šašliku dobrú službu, pretože vďaka nemu je mäso ľahšie stráviteľné, netreba to však s ním preháňať, aby nezanechalo v mäse pachuť.
Mäso s cibuľou jemne premiešame a takto môže pokojne odležať aj 2 dni.
Potom ich napichneme na grilovacie ihly a opečieme na drevenom uhlí.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.