Celé zimné sviatky sú prepletené tradíciami.
Neprepájajú ľudí len v priestore, ale aj v čase.
Hoci pravé dôvody ich vykonávania sa už dávno vytratili, národom dávajú ich kultúrnu identitu a dedičstvo po predkoch, preto sa k nim vracajú stále znovu a znovu.
Jedlo býva niekedy oslavou samo osebe, no na sviatky naberá priam až posvätný význam, obzvlášť ak je súčasťou tradície.
Preto môžete na potulkách po svete na štedrovečernom stole nájsť aj nezvyčajné či exotické pokrmy, na ktoré však miestni nedajú dopustiť.
Pozrite sa s nami, ako vyzerá vianočné menu v rôznych krajinách po svete.
Barbados
V karibskom ostrovnom štátiku Barbados si počas štedrej večere pochutnávajú na morke, šunke a na sladkom batátovom koláči s ananásovou šťavou.
Na stole môžeme nájsť aj ryžu s fazuľou, rozličné šaláty či zapekané cestoviny.
Ako dezert sa podáva tzv. bajanský rumový čierny koláč so zmrzlinou, do ktorého sa pridáva na pastu rozmixované sušené ovocie a alkoholom sa v ňom rozhodne nešetrí.
Botswana
V Botswane podávajú na Vianoce vyprážané kura, ryžu a zeleninový šalát.
Považujú to za veľmi významné jedlo, servírované aj počas iných veľkých osláv, slávností, dokonca aj na svadbách.
Dánsko
Na Vianoce si v Dánsku môžete pochutiť na tzv. flæskestegu, narezanom pečenom bravčovom.
Podávajú sa k nemu zemiaky, prípadne hranolky, teplá červená kapusta a omáčka z výpeku.
A ko sladkú bodku si dožičia ryžovú kašu s mandľami, šľahačkou a vanilkou.
Filipíny
Na Filipínach je štedrá večera oslavou sladkých jedál. Tradičná vianočná šunka je ochutená medom a pečené prasiatko má karamelizovanú kožu.
Vo sviatočnom menu sú aj Pinoy špagety so sladkou paradajkovou omáčkou.
Ako dezert podávajú tzv. leche flan, koláč z mlieka, vajec a karamelovej omáčky, či ovocný šalát z hrozna, jabĺk, čerešní, papáje a ananásu, ktorý je poliaty dresingom zo smotany a kondenzovaného mlieka.
Fínsko
Svoju lásku k rybám Fíni nezaprú ani počas zimných sviatkov. Vo vianočnom menu nájdete hneď niekoľko druhov.
Najedia sa aj zemiakového šalátu a niektorí si radi pochutia napríklad na mäsových guľôčkach.
Na vyváženie chutí pečú perníky a joulutorttu, teda džemom plnené koláčiky v tvare vrtuľky.
Ako prípitok sa podáva glögi, nápoj podobný varenému vínu s kardamonom.
Grónsko
Na sviatky by sa istotne mnohé dámy radšej presťahovali do Grónska, tam totiž vianočné jedlo servírujú muži.
Jesť grónske sviatočné jedlo si však môže vyžadovať nemalý kus odvahy.
Klasický muttuk, pozostávajúci z pásov veľrybieho tuku, zabalených do veľrybej kože, sa prežúva len veľmi ťažko a aj domáci pri konzumácii tohto tradičného jedla zvyknú pohrýzť samých seba.
Okrem toho sa servíruje aj lahôdka zvaná kiviak. Ide o mláďatá morského vtáka alky, ktoré sú zašité v tulenej koži s tukom a zahrabané pod kamene niekoľko mesiacov pred Vianocami. Tesne po tom, čo začnú hniť, sa vykopú a podávajú ako delikatesa.
Guatemala
Na Vianoce si Guatemalčania vychutnávajú tradičné stredoamerické jedlo tamal.
Ide o plnené kukuričné cesto pripravované na pare v obale z banánových alebo kukuričných listov.
Plnka môže byť dvojaká: bielo-červená na slano alebo čierna na sladko.
Guatemalčania ich jedia tesne pred polnocou a hneď potom celá krajina zapaľuje ohňostroje na oslavu narodenia malého Ježiška.
Japonsko
V Japonsku v minulosti nemali veľa vlastných vianočných tradícií.
V druhej polovici minulého storočia si chceli nejaké prevziať zo západných krajín.
Morka sa u nich však nedala zohnať, a tak boli nútení hľadať alternatívu. Túto medzeru využil jeden z celosvetových fastfoodových reťazcov a v roku 1974 spustil v Japonsku kampaň, ukazujúc vyprážané kuracie mäso ako „niečo, čo by ste mali robiť na Vianoce“.
Tento trend sa rýchlo uchytil a ich vyprážané kura sa stalo sviatočným jedlom v celej krajine.
Japonci tak s obľubou dodnes trávia Štedrú večeru v kentuckých reštauráciách, prípadne si ich jedlo rezervujú na daný deň aj dva mesiace dopredu.
Nórsko
Krajina Vikingov nezabúda na svoje korene ani v dnešnej modernej dobe.
Kedysi v čase zimného slnovratu, teda 21. decembra, slávili nórski predkovia Yule, pohanský sviatok na počesť znovuzrodenia boha Slnka a bohyne Zeme.
Hoci je dnes tento sviatok pokresťančený, tradičné yulské jedlá sa zachovali.
Preto na vianočnom stole môžeme nájsť aj také netypické lahôdky, ako sušené uvarené jahňacie hlavy alebo rebierka či lúhovanú tresku s maslom a slaninou.
V 18. storočí bolo symbolom dobrého postavenia rodiny podávať minimálne sedem druhov doma pečených vianočných koláčov a tento zvyk sa takisto dodržiava dodnes.
Portugalsko
Hoci je Portugalsko od nás vzdialené niekoľko tisíc kilometrov, na vianočnom stole nájdete podobné suroviny ako na tom našom.
Na večeru takisto jedia rybu, nie však pečeného kapra, ale nasolenú tresku.
Ako príloha sa podáva šalát, pozostávajúci z varených zemiakov, vajíčok, cibule, cíceru a kapusty alebo inej listovej zeleniny. Ochutený je veľkým množstvom olivového oleja a dresingu z nakrájanej surovej cibule, cesnaku a petržlenu. Toto jedlo sa nazýva consoada.
Portoriko
V centre pozornosti sviatočného menu stojí jednoznačne prasa. Teda leží, opečené z každej strany.
Tento pokrm, zvaný aj lechón, si vyžaduje neustálu pozornosť aspoň dvoch ľudí, ktorí ho pripravujú vonku od druhej rána.
Aby šlo šéfkuchárom pečenie rýchlejšie, pripíjajú si sladkým nápojom z kokosového a kondenzovaného mlieka, do ktorého sa štedro pridáva aj rum.
Švajčiarsko
Vo Švajčiarsku sa rodina rada naje z jedného hrnca, a to doslovne.
Hoci nemajú v krajine stanovené žiadne tradičné jedlo, zvyčajne v domácnostiach siahajú po tzv. fondue chinoise.
Namiesto syrovej omáčky sa tu používa vývar, do ktorého namáčajú kúsky mäsa, nastoknuté na dlhé vidličky.
Mäso sa varí v hrnci s vývarom a podáva sa so zemiakmi, zeleninou a viacerými druhmi omáčok.
Venezuela
Tradičné vianočné jedlo sa v tejto krajine nazýva hallaca, čo je obdoba guatemalskej tamaly.
Ide o kukuričné cesto plnené duseným hovädzím, bravčovým aj kuracím mäsom, rybami, ale aj inými darmi mora. Pridávajú sa k nemu ešte hrozienka, kapary a olivy.
Hallaca sa následne varí zabalená do banánových listov, previazaných špagátom.
Okrem toho na venezuelskom stole nájdeme aj pečené bravčové alebo morčacie mäso.
Vianočné tipy a recepty:

- Vianočné darčeky: pre mamu, pre otca, pre deti, pre babku, pre dedka, pre teenagerov
- Vianočné recepty: štedrá večera, medovníky, plnené oriešky, vanilkové rožky, medové rezy, vianočné koláče
- Vianočné filmy: TV program, romantické, komédie, rozprávky a animáky
- Vianočné pesničky: koledy, hity, texty
- Vianočné priania a vinše a obrázky na stiahnutie
- Vianočné trhy: v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Trnave, Martine, Trenčíne, Poprade
- Vianočné dekorácie: ako zabaliť darčeky ekologicky, trendy v roku 2024, ako vyzdobiť stromček
- Naj roka 2024: knihy roka, najlepšie filmy, najlepšie rozprávky, najlepšie seriály
- Aké bude počasie na Vianoce
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.