Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Štedrá večera je rôzna. Tradičnou delikatesou je aj zahrabané vtáčie mláďa

Na čom si pochutnávajú na Vianoce v iných krajinách.

ŠvajčiarskoŠvajčiarsko (Zdroj: pinterest.com)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Celé zimné sviatky sú prepletené tradíciami.

Neprepájajú ľudí len v priestore, ale aj v čase.

Hoci pravé dôvody ich vykonávania sa už dávno vytratili, národom dávajú ich kultúrnu identitu a dedičstvo po predkoch, preto sa k nim vracajú stále znovu a znovu.

Jedlo býva niekedy oslavou samo osebe, no na sviatky naberá priam až posvätný význam, obzvlášť ak je súčasťou tradície.

Preto môžete na potulkách po svete na štedrovečernom stole nájsť aj nezvyčajné či exotické pokrmy, na ktoré však miestni nedajú dopustiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Pozrite sa s nami, ako vyzerá vianočné menu v rôznych krajinách po svete.

Barbados

V karibskom ostrovnom štátiku Barbados si počas štedrej večere pochutnávajú na morke, šunke a na sladkom batátovom koláči s ananásovou šťavou.

Na stole môžeme nájsť aj ryžu s fazuľou, rozličné šaláty či zapekané cestoviny.

Ako dezert sa podáva tzv. bajanský rumový čierny koláč so zmrzlinou, do ktorého sa pridáva na pastu rozmixované sušené ovocie a alkoholom sa v ňom rozhodne nešetrí.

Botswana

V Botswane podávajú na Vianoce vyprážané kura, ryžu a zeleninový šalát.

Považujú to za veľmi významné jedlo, servírované aj počas iných veľkých osláv, slávností, dokonca aj na svadbách.

Dánsko

Na Vianoce si v Dánsku môžete pochutiť na tzv. flæskestegu, narezanom pečenom bravčovom.

Skryť Vypnúť reklamu

Podávajú sa k nemu zemiaky, prípadne hranolky, teplá červená kapusta a omáčka z výpeku.

A ko sladkú bodku si dožičia ryžovú kašu s mandľami, šľahačkou a vanilkou.

Filipíny

Na Filipínach je štedrá večera oslavou sladkých jedál. Tradičná vianočná šunka je ochutená medom a pečené prasiatko má karamelizovanú kožu.

Vo sviatočnom menu sú aj Pinoy špagety so sladkou paradajkovou omáčkou.

Ako dezert podávajú tzv. leche flan, koláč z mlieka, vajec a karamelovej omáčky, či ovocný šalát z hrozna, jabĺk, čerešní, papáje a ananásu, ktorý je poliaty dresingom zo smotany a kondenzovaného mlieka.

Fínsko

Svoju lásku k rybám Fíni nezaprú ani počas zimných sviatkov. Vo vianočnom menu nájdete hneď niekoľko druhov.

Najedia sa aj zemiakového šalátu a niektorí si radi pochutia napríklad na mäsových guľôčkach.

Skryť Vypnúť reklamu

Na vyváženie chutí pečú perníky a joulutorttu, teda džemom plnené koláčiky v tvare vrtuľky.

Ako prípitok sa podáva glögi, nápoj podobný varenému vínu s kardamonom.

Grónsko

Na sviatky by sa istotne mnohé dámy radšej presťahovali do Grónska, tam totiž vianočné jedlo servírujú muži.

Jesť grónske sviatočné jedlo si však môže vyžadovať nemalý kus odvahy.

Klasický muttuk, pozostávajúci z pásov veľrybieho tuku, zabalených do veľrybej kože, sa prežúva len veľmi ťažko a aj domáci pri konzumácii tohto tradičného jedla zvyknú pohrýzť samých seba.

Okrem toho sa servíruje aj lahôdka zvaná kiviak. Ide o mláďatá morského vtáka alky, ktoré sú zašité v tulenej koži s tukom a zahrabané pod kamene niekoľko mesiacov pred Vianocami. Tesne po tom, čo začnú hniť, sa vykopú a podávajú ako delikatesa.

Guatemala

Na Vianoce si Guatemalčania vychutnávajú tradičné stredoamerické jedlo tamal.

Ide o plnené kukuričné cesto pripravované na pare v obale z banánových alebo kukuričných listov.

Plnka môže byť dvojaká: bielo-červená na slano alebo čierna na sladko.

Guatemalčania ich jedia tesne pred polnocou a hneď potom celá krajina zapaľuje ohňostroje na oslavu narodenia malého Ježiška.

Japonsko

V Japonsku v minulosti nemali veľa vlastných vianočných tradícií.

V druhej polovici minulého storočia si chceli nejaké prevziať zo západných krajín.

Morka sa u nich však nedala zohnať, a tak boli nútení hľadať alternatívu. Túto medzeru využil jeden z celosvetových fastfoodových reťazcov a v roku 1974 spustil v Japonsku kampaň, ukazujúc vyprážané kuracie mäso ako „niečo, čo by ste mali robiť na Vianoce“.

Tento trend sa rýchlo uchytil a ich vyprážané kura sa stalo sviatočným jedlom v celej krajine.

Japonci tak s obľubou dodnes trávia Štedrú večeru v kentuckých reštauráciách, prípadne si ich jedlo rezervujú na daný deň aj dva mesiace dopredu.

Nórsko

Krajina Vikingov nezabúda na svoje korene ani v dnešnej modernej dobe.

Kedysi v čase zimného slnovratu, teda 21. decembra, slávili nórski predkovia Yule, pohanský sviatok na počesť znovuzrodenia boha Slnka a bohyne Zeme.

Hoci je dnes tento sviatok pokresťančený, tradičné yulské jedlá sa zachovali.

Preto na vianočnom stole môžeme nájsť aj také netypické lahôdky, ako sušené uvarené jahňacie hlavy alebo rebierka či lúhovanú tresku s maslom a slaninou.

V 18. storočí bolo symbolom dobrého postavenia rodiny podávať minimálne sedem druhov doma pečených vianočných koláčov a tento zvyk sa takisto dodržiava dodnes.

Portugalsko

Hoci je Portugalsko od nás vzdialené niekoľko tisíc kilometrov, na vianočnom stole nájdete podobné suroviny ako na tom našom.

Na večeru takisto jedia rybu, nie však pečeného kapra, ale nasolenú tresku.

Ako príloha sa podáva šalát, pozostávajúci z varených zemiakov, vajíčok, cibule, cíceru a kapusty alebo inej listovej zeleniny. Ochutený je veľkým množstvom olivového oleja a dresingu z nakrájanej surovej cibule, cesnaku a petržlenu. Toto jedlo sa nazýva consoada.

Portoriko

V centre pozornosti sviatočného menu stojí jednoznačne prasa. Teda leží, opečené z každej strany.

Tento pokrm, zvaný aj lechón, si vyžaduje neustálu pozornosť aspoň dvoch ľudí, ktorí ho pripravujú vonku od druhej rána.

Aby šlo šéfkuchárom pečenie rýchlejšie, pripíjajú si sladkým nápojom z kokosového a kondenzovaného mlieka, do ktorého sa štedro pridáva aj rum.

Švajčiarsko

Vo Švajčiarsku sa rodina rada naje z jedného hrnca, a to doslovne.

Hoci nemajú v krajine stanovené žiadne tradičné jedlo, zvyčajne v domácnostiach siahajú po tzv. fondue chinoise.

Namiesto syrovej omáčky sa tu používa vývar, do ktorého namáčajú kúsky mäsa, nastoknuté na dlhé vidličky.

Mäso sa varí v hrnci s vývarom a podáva sa so zemiakmi, zeleninou a viacerými druhmi omáčok.

Venezuela

Tradičné vianočné jedlo sa v tejto krajine nazýva hallaca, čo je obdoba guatemalskej tamaly.

Ide o kukuričné cesto plnené duseným hovädzím, bravčovým aj kuracím mäsom, rybami, ale aj inými darmi mora. Pridávajú sa k nemu ešte hrozienka, kapary a olivy.

Hallaca sa následne varí zabalená do banánových listov, previazaných špagátom.

Okrem toho na venezuelskom stole nájdeme aj pečené bravčové alebo morčacie mäso.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 919
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 916
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 896
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 219
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 199
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 628
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 950
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 684
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 639
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Grónsko

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Venezuela, Japonsko

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

4 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

4 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov za tri vraždy.

6 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

5 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

10 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop