Korzár logo Korzár

Štedrá večera je rôzna. Tradičnou delikatesou je aj zahrabané vtáčie mláďa

Na čom si pochutnávajú na Vianoce v iných krajinách.

ŠvajčiarskoŠvajčiarsko (Zdroj: pinterest.com)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Celé zimné sviatky sú prepletené tradíciami.

Neprepájajú ľudí len v priestore, ale aj v čase.

Hoci pravé dôvody ich vykonávania sa už dávno vytratili, národom dávajú ich kultúrnu identitu a dedičstvo po predkoch, preto sa k nim vracajú stále znovu a znovu.

Jedlo býva niekedy oslavou samo osebe, no na sviatky naberá priam až posvätný význam, obzvlášť ak je súčasťou tradície.

Preto môžete na potulkách po svete na štedrovečernom stole nájsť aj nezvyčajné či exotické pokrmy, na ktoré však miestni nedajú dopustiť.

SkryťVypnúť reklamu

Pozrite sa s nami, ako vyzerá vianočné menu v rôznych krajinách po svete.

Barbados

V karibskom ostrovnom štátiku Barbados si počas štedrej večere pochutnávajú na morke, šunke a na sladkom batátovom koláči s ananásovou šťavou.

Na stole môžeme nájsť aj ryžu s fazuľou, rozličné šaláty či zapekané cestoviny.

Ako dezert sa podáva tzv. bajanský rumový čierny koláč so zmrzlinou, do ktorého sa pridáva na pastu rozmixované sušené ovocie a alkoholom sa v ňom rozhodne nešetrí.

Botswana

V Botswane podávajú na Vianoce vyprážané kura, ryžu a zeleninový šalát.

Považujú to za veľmi významné jedlo, servírované aj počas iných veľkých osláv, slávností, dokonca aj na svadbách.

Dánsko

Na Vianoce si v Dánsku môžete pochutiť na tzv. flæskestegu, narezanom pečenom bravčovom.

SkryťVypnúť reklamu

Podávajú sa k nemu zemiaky, prípadne hranolky, teplá červená kapusta a omáčka z výpeku.

A ko sladkú bodku si dožičia ryžovú kašu s mandľami, šľahačkou a vanilkou.

Filipíny

Na Filipínach je štedrá večera oslavou sladkých jedál. Tradičná vianočná šunka je ochutená medom a pečené prasiatko má karamelizovanú kožu.

Vo sviatočnom menu sú aj Pinoy špagety so sladkou paradajkovou omáčkou.

Ako dezert podávajú tzv. leche flan, koláč z mlieka, vajec a karamelovej omáčky, či ovocný šalát z hrozna, jabĺk, čerešní, papáje a ananásu, ktorý je poliaty dresingom zo smotany a kondenzovaného mlieka.

Fínsko

Svoju lásku k rybám Fíni nezaprú ani počas zimných sviatkov. Vo vianočnom menu nájdete hneď niekoľko druhov.

Najedia sa aj zemiakového šalátu a niektorí si radi pochutia napríklad na mäsových guľôčkach.

SkryťVypnúť reklamu

Na vyváženie chutí pečú perníky a joulutorttu, teda džemom plnené koláčiky v tvare vrtuľky.

Ako prípitok sa podáva glögi, nápoj podobný varenému vínu s kardamonom.

Grónsko

Na sviatky by sa istotne mnohé dámy radšej presťahovali do Grónska, tam totiž vianočné jedlo servírujú muži.

Jesť grónske sviatočné jedlo si však môže vyžadovať nemalý kus odvahy.

Klasický muttuk, pozostávajúci z pásov veľrybieho tuku, zabalených do veľrybej kože, sa prežúva len veľmi ťažko a aj domáci pri konzumácii tohto tradičného jedla zvyknú pohrýzť samých seba.

Okrem toho sa servíruje aj lahôdka zvaná kiviak. Ide o mláďatá morského vtáka alky, ktoré sú zašité v tulenej koži s tukom a zahrabané pod kamene niekoľko mesiacov pred Vianocami. Tesne po tom, čo začnú hniť, sa vykopú a podávajú ako delikatesa.

Guatemala

Na Vianoce si Guatemalčania vychutnávajú tradičné stredoamerické jedlo tamal.

Ide o plnené kukuričné cesto pripravované na pare v obale z banánových alebo kukuričných listov.

Plnka môže byť dvojaká: bielo-červená na slano alebo čierna na sladko.

Guatemalčania ich jedia tesne pred polnocou a hneď potom celá krajina zapaľuje ohňostroje na oslavu narodenia malého Ježiška.

Japonsko

V Japonsku v minulosti nemali veľa vlastných vianočných tradícií.

V druhej polovici minulého storočia si chceli nejaké prevziať zo západných krajín.

Morka sa u nich však nedala zohnať, a tak boli nútení hľadať alternatívu. Túto medzeru využil jeden z celosvetových fastfoodových reťazcov a v roku 1974 spustil v Japonsku kampaň, ukazujúc vyprážané kuracie mäso ako „niečo, čo by ste mali robiť na Vianoce“.

Tento trend sa rýchlo uchytil a ich vyprážané kura sa stalo sviatočným jedlom v celej krajine.

Japonci tak s obľubou dodnes trávia Štedrú večeru v kentuckých reštauráciách, prípadne si ich jedlo rezervujú na daný deň aj dva mesiace dopredu.

Nórsko

Krajina Vikingov nezabúda na svoje korene ani v dnešnej modernej dobe.

Kedysi v čase zimného slnovratu, teda 21. decembra, slávili nórski predkovia Yule, pohanský sviatok na počesť znovuzrodenia boha Slnka a bohyne Zeme.

Hoci je dnes tento sviatok pokresťančený, tradičné yulské jedlá sa zachovali.

Preto na vianočnom stole môžeme nájsť aj také netypické lahôdky, ako sušené uvarené jahňacie hlavy alebo rebierka či lúhovanú tresku s maslom a slaninou.

V 18. storočí bolo symbolom dobrého postavenia rodiny podávať minimálne sedem druhov doma pečených vianočných koláčov a tento zvyk sa takisto dodržiava dodnes.

Portugalsko

Hoci je Portugalsko od nás vzdialené niekoľko tisíc kilometrov, na vianočnom stole nájdete podobné suroviny ako na tom našom.

Na večeru takisto jedia rybu, nie však pečeného kapra, ale nasolenú tresku.

Ako príloha sa podáva šalát, pozostávajúci z varených zemiakov, vajíčok, cibule, cíceru a kapusty alebo inej listovej zeleniny. Ochutený je veľkým množstvom olivového oleja a dresingu z nakrájanej surovej cibule, cesnaku a petržlenu. Toto jedlo sa nazýva consoada.

Portoriko

V centre pozornosti sviatočného menu stojí jednoznačne prasa. Teda leží, opečené z každej strany.

Tento pokrm, zvaný aj lechón, si vyžaduje neustálu pozornosť aspoň dvoch ľudí, ktorí ho pripravujú vonku od druhej rána.

Aby šlo šéfkuchárom pečenie rýchlejšie, pripíjajú si sladkým nápojom z kokosového a kondenzovaného mlieka, do ktorého sa štedro pridáva aj rum.

Švajčiarsko

Vo Švajčiarsku sa rodina rada naje z jedného hrnca, a to doslovne.

Hoci nemajú v krajine stanovené žiadne tradičné jedlo, zvyčajne v domácnostiach siahajú po tzv. fondue chinoise.

Namiesto syrovej omáčky sa tu používa vývar, do ktorého namáčajú kúsky mäsa, nastoknuté na dlhé vidličky.

Mäso sa varí v hrnci s vývarom a podáva sa so zemiakmi, zeleninou a viacerými druhmi omáčok.

Venezuela

Tradičné vianočné jedlo sa v tejto krajine nazýva hallaca, čo je obdoba guatemalskej tamaly.

Ide o kukuričné cesto plnené duseným hovädzím, bravčovým aj kuracím mäsom, rybami, ale aj inými darmi mora. Pridávajú sa k nemu ešte hrozienka, kapary a olivy.

Hallaca sa následne varí zabalená do banánových listov, previazaných špagátom.

Okrem toho na venezuelskom stole nájdeme aj pečené bravčové alebo morčacie mäso.

Vianočné tipy a recepty:

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Tridsať rokov učí ľudí šoférovať. Čo je problém dnešných vodičov?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  2. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 19 587
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 035
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 5 159
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 765
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 3 023
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 737
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 640
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac 1 548
  1. Vladimír Zervan: Zvýšenie výdavkov na zbrojenie inak
  2. Elena Antalová: Ježiš nijakú cirkev nezakladal, volič KDH to vari len vie!
  3. Milan Removčík: Salatín
  4. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  5. Irena Šimuneková: Veľká biela skala a Náučný chodník hradisko Zobor
  6. Ľubica Adamková: List tej, ktorá stále zabúda na seba
  7. Viktor Pamula: Hladomor na Ukrajine alebo prečo musí Ukrajina prežiť.
  8. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 24 575
  2. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 23 587
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 13 790
  4. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 12 972
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 208
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 858
  7. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 7 165
  8. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 6 910
  1. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  2. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  3. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
  4. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  5. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  6. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  7. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  8. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Zervan: Zvýšenie výdavkov na zbrojenie inak
  2. Elena Antalová: Ježiš nijakú cirkev nezakladal, volič KDH to vari len vie!
  3. Milan Removčík: Salatín
  4. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  5. Irena Šimuneková: Veľká biela skala a Náučný chodník hradisko Zobor
  6. Ľubica Adamková: List tej, ktorá stále zabúda na seba
  7. Viktor Pamula: Hladomor na Ukrajine alebo prečo musí Ukrajina prežiť.
  8. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 24 575
  2. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 23 587
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 13 790
  4. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 12 972
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 208
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 858
  7. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 7 165
  8. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 6 910
  1. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  2. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  3. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
  4. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  5. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  6. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  7. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  8. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu