Chalupárska zimná fazuľovica
Potrebujeme: 100 g fazule, 150 g kyslej kapusty, 150 g údeného mäsa, 100 g póru, tuk, zeleninový bujón, cibuľu, hladkú múku, paradajkový pretlak, mletú červenú papriku, soľ, štipku čili, biely jogurt, petržlenovú vňať
Postup: Fazuľu preberieme, opláchneme a aj deň vopred namočíme do 1,5 litra studenej vody. Potom ju aj s tou vodou dáme variť.
Na tuku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, posypeme ju hladkou múkou a urobíme svetlú zápražku. Vmiešame do nej červenú papriku a rozriedime ju litrom studenej vody, aby sa zápražka dobre rozpustila.
Za stáleho miešania povaríme asi 5 minút, potom do nej pridáme na kocky nakrájané údené mäso, kyslú kapustu, kocku bujónu a asi 3 PL paradajkového pretlaku.
Všetko premiešame a uvaríme. Potom pridáme ku kapuste s mäsom očistený a na kolieska nakrájaný pór, aby sa dlhým varením nestratila jeho krehkosť.
Nakoniec do polievky vlejeme uvarenú fazuľu so zvyškom vody.
Polievku solíme až tesne pred dovarením, pretože údené i kapusta sú slané.
Dochutíme čili korením a podávame posypanú petržlenovou vňaťou a s lyžičkou bieleho jogurtu.
Hubové fašírky
Potrebujeme: cca 400 g čerstvých šampiňónov, 400 g hlivy ustricovej, 300 g uvarených zemiakov, 60 g ementálu, 60 g nivy, 2 vajíčka, cibuľu, olej, mleté čierne korenie, strúhanku, soľ, petržlenovú vňať
Postup: Najemno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme k nej nakrájané huby a podusíme ich.
Ochutíme korením a soľou a necháme vychladiť.
Potom k hubám nastrúhame uvarené zemiaky a obidva druhy syra, pridáme petržlenovú vňať a vajíčka.
Všetko zmiešame a pridáme toľko strúhanky, koľko si zmes vyžaduje, aby sa z nej dali urobiť fašírky.
Vyprážame ich na oleji, alebo upečieme v rúre.
Čokoládová pena s ananásom
Potrebujeme: 2 vajcia, 1 PL rumu, 10 dg čokolády, 3 PL teplej vody, 1 PL práškového cukru, 1/8 šľahačkovej smotany, ananás
Postup: V horúcom kúpeli rozpustíme čokoládu s 3 PL vody. Zvlášť vymiešame žĺtky s cukrom a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
Do rozpustenej čokolády jemne primiešame žĺtky s cukrom a napokon zľahka zamiešame sneh z bielkov.
Smotanu vyšľaháme a pridáme ju do krému, narábame s ňou však opatrne, aby sme udržali našľahaný objem krému.
Do pripravených pohárov dáme na dno ananás, na to krém a ešte môžeme ozdobiť ananásom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.