Guličky a ´la Rafaelo
Tieto guličky sa podobajú na známu cukrovinku, majú však menej cukru a viac zdravých ingrediencií.
Potrebujeme: puding s kokosovou arómou v prášku, 1 l kokosového (alebo klasického) mlieka, 100 g kokosového tuku, 2 vanilkové cukry, 50 g mandľovej múky, 50 g kokosovej múky, 20 g strúhaného kokosu, celé mandle, strúhaný kokos na obaľovanie
Postup: Puding uvaríme s mliekom a vanilkovým cukrom podľa návodu a necháme trochu vychladiť.
Vmiešame doň roztopený tuk a múky zmiešané so strúhaným kokosom. Necháme úplne stuhnúť v chlade (minimálne hodinu v chladničke). Medzitým si krátko obvaríme mandle, ošúpeme ich a osušíme.
Z cesta vyrábame guličky, do ktorých vložíme mandľové jadro a obalíme ich v kokose. Skladujeme v chladničke.
Vláčne tvarohové kokosky
Potrebujeme: 200 g kokosovej múčky, 70 g kr. cukru, 1 mäkký tučný tvaroh, 1 vanilkový cukor, 4 bielky
Postup: Z bielkov začneme šľahať sneh a postupne doň zašľaháme cukor a vanilku.
Keď bude sneh tuhý, jemne k nemu primiešame kokos a tvaroh.
Zmes naberáme malou lyžičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie robíme kôpky.
Upečieme ich v rúre pri teplote 150 stupňov.
Ovseno – kokosové srdiečka
Potrebujeme: 2 a 1/2 hrnčeka ovsených vločiek, 4 PL strúhaného kokosu, 1/3 hrnčeka kokosového oleja, 1/3 hrnčeka javorového sirupu alebo medu, 1 PL perníkového korenia, štipku morskej soli
Postup: V mixéri spolu rozmixujeme ovsené vločky, otruby (prípadne nahradené ďalšími ovsenými vločkami) a kokos. Vzniknutú múku vysypeme do misky a zamiešame do nej perníkové korenie, štipku soli a nakoniec roztopený kokosový olej spolu so zvoleným sladidlom, je na nás, či to bude sirup alebo med.
Ak by bolo cesto príliš husté, pridáme aj 1-3 lyžice vody. Vzniknuté cesto vložíme medzi 2 listy papiera na pečenie, natenko vyvaľkáme a vykrajujeme z neho srdiečka. Môžeme ich nechať celé, alebo z každého druhého vykrojíme stred. Sušienky poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme 25 minút na 165 stupňoch.
Koláčiky spájame lekvárom a pre cukrový efekt môžeme pred zliepaním posypať srdiečka kokosovou múkou. Sušienky skladujeme v uzavretej nádobe.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.