Nátierka z varenej alebo pečenej kuraciny
Potrebujeme: kuracie mäso, ktoré sa nám zvýšilo, môže byť aj z krídel, trupu či stehna, cca 100 g masla, 2 ČL dijonskej horčice, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, štipka kurkumy, čierne olivy (nemusia byť)
Postup: Kuracie mäso oberieme od kosti, odstránime kože, nakrájame ho a rozmixujeme na hladkú zmes spolu s maslom.
Ak máte radi olivy, nasekajte ich na maličké kúsky pridajte do nátierky.
Pridáme pretlačený cesnak, horčicu, soľ a korenie.
Dobre všetko rozmixujte, aby bola nátierka nadýchaná.
Slaný koláč s dusenou červenou kapustou
Cez víkend ste si pochutili na pečenom mäsku, knedli a dusenej červenej kapuste a práve tú nemal kto dojesť? Tak z nej pripravte fajnový quiche.
Potrebujeme na cesto. 250 g hladkej múky, štipku soli, polovicu ČL cukru, 170 g masla, vodu. Na náplň: klasicky dusenú sladkokyslú červenú kapustu, sladkú smotanu, 3 vajíčka, syr (napríklad s modrou plesňou), maslo na vymazanie formy na pečenie
Postup: Najskôr zmiešame suché ingrediencie – múku, soľ, cukor, potom k nim pridáme maslo a poriadne studenú vodu.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a dáme do vymastenej formy.
Popicháme ho vidličkou a pripravíme s náplň.
Dusenú kapustu zmiešame s vajíčkami a smotanou, premiešame a v prípade potreby dochutíme.
Dámu ju na cesto, rozdrobíme na ňu syr a upečieme.
Zemiakovo – syrové krokety
Potrebujeme: zemiakovú kašu, krupicu, 3 vajíčka, vodu, muškátový oriešok, soľ, tvrdý syr, šunku (nemusí byť), olej
Postup: Do zemiakovej kaše vmiešame krupicu, vajíčka a podľa potreby toľko vody, aby nám vznikla primerane hustá zmes.
Nastrúhame do nej syr a nakrájame kúsky šunky.
Tvarujeme väčšie guľky, ktoré vysmažíme v oleji a podávame napríklad s obľúbeným zeleninovým šalátom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.