Goralská hrachová polievka
Potrebujeme: 200 g suchého hrachu, 2 litre vody, 2 stredne veľké cibule, masť, zemiaky, hladkú múku, cca 50 g zeleru, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Hrach umyjeme a deň pred varením ho namočíme do studenej vody.
Polievku začíname pripravovať tak, že hrach aj s vodou, v ktorej bol namočený, dáme variť. Keď už bude polomäkký, pridáme očistený a na kocky nakrájané zemiaky a zeler.
Osolíme, okorením a kým sa bude zelenina variť, zvlášť si pripravíme zápražku z múky a cibule nakrájanej nadrobno a zalejeme ju hrachovým vývarom.
Zápražku potom vlejeme do polievky, ešte chvíľu ju povaríme a na záver prípadne dochutíme a posypeme petržlenovou vňaťou.
Tirolské rezne
Potrebujeme: 600 g bravčových kotliet, soľ, mleté čierne korenie, 100 g údeného syra, 2 vajíčka, horčica, 100 ml mlieka, 100 g strúhanky, olej
Postup: Mäso nakrájame na rezne a z oboch strán ich naklepeme.
Osolíme, okoreníme a natrieme horčicou.
Potom rezne obalíme v najemno nastrúhanom syre, potom v rozšľahaných vajíčkach a napokon v strúhanke.
Na panvici rozohrejeme olej a kotlety z vypražíme.
Zeleninový šalát so šunkou
Potrebujeme: 150 g hydinovej šunky, 2 paradajky, 2 mladé kaleráby, 1 papriku, 4 mrkvy, 1 šalátovú uhorku, šťavu z citróna, mladú cibuľku, kôpor
Postup: Plátky šunky narežeme na rezance, pridáme k nim kaleráb postrúhaný na hrubšom strúhadle, na kolieska nakrájanú uhorku, mrkvu, mladú cibuľku a na pásiky nakrájanú paradajku a papriku.
Všetko pokvapkáme citrónom, osolíme, posypeme kôprom a premiešame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.