LUCIA BARMOŠOVÁ je známa hlavne ako slovenská žurnalistka, moderátorka a niekoľkonásobná držiteľka cien OTO. Vianoce však prežíva ako žena, ktorá sa prípravami na sviatky nenechá vystresovať. Veľmi si užíva varenie aj pečenie, a hoci má rada tradície, nepohrdne ani novými receptami.
V niektorých domácnostiach už odštartovali vianočné prípravy, no inde nezačnú skôr, než pár dní pred sviatkami. Ako je to u vás? Kedy je podľa vás ideálne začať s prípravami, aby šlo všetko hladko a bez stresu?
- Vianoce sú pre mňa sviatkami radosti a pokoja. Nikdy som sa nenechala vystresovať ani prípravami, ani zháňaním darčekov. Užívam si prípravy pár dní pred sviatkami. Skôr mi to okolnosti nedovoľujú, keďže koniec novembra aj december mám veľa pracovných povinností i mimo televízie. O to viac si potom vychutnávam chystanie vianočných dobrôt a nakupovanie. Čo nestihnem, nestihnem. Svet sa nezrúti.
Keďže je naša príloha o vianočnom varení, nedá mi neopýtať sa, aký vzťah máte k vareniu vy sama? Je to pre vás len nutnosť, alebo si prípravu (nielen vianočných) jedál skôr užívate?
- Vianočné prípravy si užívam a vždy uvítam aj nové recepty, ktoré vyskúšam. Varenie a pečenie sú pre mňa radosť, pokiaľ mám pre koho chystať dobroty. Veľmi rada totiž sledujem, ako druhým chutí to, čo som pripravila.
Mávate na sviatočnom stole aj niečo exotické alebo aspoň na slovenské pomery nezvyčajné? Alebo ste skôr pevnou zástankyňou tradícií?
- Preferujem tradičné Vianoce s tradičnou štedrou večerou a zvykmi, ktoré sa mi veľmi páčia a bez nich by to nebolo ono. Na začiatku sa vždy pomodlíme, poďakujeme a urobíme krížik medom na čelo. Nechýba ani obdarovanie rohov miestnosti orechmi, prekrojenie jabĺčok do hviezdy, šupiny z kapra pod tanier, či oblátky s medom a cesnakom.
Vianoce sú síce o láske a rodine, ale buďme k sebe úprimní, ani to dobré jedlo nie je na zahodenie. Je vo vašom vianočnom menu niečo, na čo sa už teraz tešíte? Ktoré z jedál je vaše najobľúbenejšie?
- Nesmierne sa teším na „štedrák“ – koláč, ktorý je naozaj štedrý, lebo doň dávate orechy, tvaroh, mak aj lekvár. Niekomu sa to možno zdá priveľa, ale mne nesmierne chutí a fantastický recept sa u nás dedí z generácie na generáciu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.