Korzár logo Korzár
Štvrtok, 13. december, 2018 | Meniny má Lucia
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom maďarské špeciality: Langoše ako z kúpaliska, originálny pörkölt

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Krumpli paprikáš so špenátom

Potrebujeme: cca 50 dkg zemiakov, 1 malú cibuľu, 1 ČL mletej červenej papriky, klobásu, soľ, špenát, mletú rascu, mleté čierne korenie, slnečnicový olej, vodu

Postup: Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a orestujeme ju na troche oleja. Keď začne chytať zlatistú farbu odstavíme hrniec z ohňa a zamiešame k cibuli červenú papriku a pridáme očistené zemiaky nakrájané asi na centimetrové plátky.

Osolíme, okoreníme, dáme štipku rasce a zalejeme vodou tak, aby zemiaky boli zakryté.

Zemiaky povaríme asi 15 – 20 minút

Potom k nim pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a špenát.

Opatrne premiešame, aby sa nám zemiaky nerozbili a ešte asi 5 – 10 minút dáme na oheň, aby sa odparila prípadná voda a aby sa klobása prehriala.

Zemiaky by mali mať krémovejšiu konzistenciu a takto chutia najlepšie.

Originálny bravčový pörkölt

Potrebujeme: 500 g bravčového pliecka, 2 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 100 g paradajkového pretlaku, bujón, sladkú červenú papriku, trochu štipľavej papriky, mleté čierne korenie, majoránku, rascu, soľ, slnečnicový olej, trochu citrónovej šťavy

Postup: Nakrájame cibuľu a cesnak a dáme do misky, pridáme k nim na kocky nakrájané mäso, osolíme, pokvapkáme trochou citrónovej šťavy a necháme asi hodinu postáť.

Potom v hrnci zohrejeme olej, nepoužívame však olivový, lebo svojou výraznou chuťou by zničil jedlo.

Na rozohriaty olej vysypeme ochutené mäso a zopár minút ho restujeme na vysokej teplote.

Potom plameň zoslabíme, mäso zalejeme asi pol litrom vody, pridáme štipku rasce, asi lyžičku bujónu, premiešame a pod pokrývkou dusíme za občasného miešania asi 40 minút. To je doba, za ktorú by sa mala takmer celkom odpariť voda.

Do misky dáme pol litra vody, rozmiešame v nej paradajkový pretlak.

K mäsu do hrnca pridáme lyžičku sladkej papriky, štipľavú papriku podľa chuti, majoránku, mleté čierne korenie, rascu a zalejeme vodou zmiešanou s pretlakom.

Dusíme ďalších asi 30 minút za občasného miešania, kým mäso nie je celkom mäkké.

Ideálne sa k nemu hodia nokerle, či iná obľúbená príloha.

Langoše ako z maďarského kúpaliska

Potrebujeme: 30 dag chlebovej múky, 1 dl mlieka, 1,5 dl vody, čerstvé droždie, lyžičku soli, 1 ČL práškového cukru, 2 dl kyslej smotany, 20 dag syra, slnečnicový olej, cesnak

Postup: Z teplého mlieka, droždia a cukru urobíme kvások.

Keď nakysne, zmiešame ho s múkou a štipkou soli a pridáme toľko vlažnej vody, aby sme dokázali vypracovať hladké a jemné cesto.

Necháme ho chvíľu kysnúť a potom ho nožom podelíme na menšie kúsky, ktoré rukami vyformujeme na langoše.

Pomáha, keď si ruky vopred naolejujeme.

Langoše vyprážame v horúcom oleji a jeme s tým, čo nám chutí, v maďarskom štýle to je cesnak rozmiešaný s olejom a soľou, kyslá smotana a syr.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  2. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  5. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  6. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  1. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  2. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  3. Slovensko spieva koledy
  4. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  5. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  6. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  7. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  8. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 51 209
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 594
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 034
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 9 074
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 079
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 785
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 751
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 727
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 451
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 5 206

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Most VSS je upchaný, pred dve nehody sa tvoria kolóny

Prejazdu týmto úsekom sa skúste vyhnúť.

Obvineným v kauze Shark predĺžili väzbu o päť mesiacov

Najvyšší súd radikálne zmenil verdikt Špecializovaného trestného.

Levočan pestuje vianočné stromčeky na plantáži. Nápad si doniesol z Ameriky

Tatranskí lesníci sú v pozore, aby nedochádzalo k nelegálnym výrubom.

Ôsmy div Babiš

Ide žalovať nie Ústav pamäti národa, ale rovno Slovensko.

Žiaci na Ukrajine majú problém s učebnicami, dostali Košické povesti

Rotary club Košice rozdal v Užhorode 150 kníh, deti sa z nich budú učiť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vlani mu o tisícku vyššie platy prekážali, Fico po roku otočil

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Platy politikov sú príležitosť odhaliť aj najzbabelejších demagógov

Nekonečné zmrazovanie je neúnosné.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop