Pikantné vegetariánske burgre
Potrebujeme: 1 a ½ šálky tmavej fazule, 1 cibuľu, 1 ČL pikantnej omáčky, trochu červenej papriky, kajenské korenie, 1 vajíčko, 1 šálka strúhanky, olej
Postup: Fazuľu uvaríme do zmäknutia a potom ju v miske popučíme, prípadne rozmixujeme na kašu.
Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, omáčku, korenie, soľ a vajíčko, podľa potreby aj strúhanku a vyformujeme hrubšie placky, ako bývajú burgre.
Kto nemá rád pikantné jedlá, namiesto pikantnej omáčky môže pridať klasickú paradajkovú.
Brugre môžeme upiecť na oleji, alebo ugrilovať a potom s nimi pracujeme tradičným spôsobom.
Prekrojíme žemle na polovice, nasucho ich opečieme, pridáme omáčky podľa chuti a fazuľové burgre.
Baklažánové „veggie“ pizze
Potrebujeme: baklažán, paradajkový pretlak, mozzarellu, oregano, cesnak, šampiňóny, olivový olej, kukuricu, soľ, korenie
Postup: Baklažán umyjeme a nakrájame na hrubé kolieska.
Osolíme ich a necháme na papierových utierkach, aby sa „vypotili“.
Potom ich poukladáme na plech vystlaný papierom. Každé koliesko potrieme trochou oleja a dáme zapiecť na 10 minút do vyhriatej rúry.
Paradajkový pretlak zmiešame s pretlačeným cesnakom, trochou soli a oreganom a lyžičkou túto omáčku nanesieme na každý baklažán.
Pridáme to, čo nám chutí – šampiňóny, kukuricu a plátky mozzarelly.
Dáme naspäť do rúry a pečieme asi 20 minút.
Zeleninový koláč s mascarpone
Potrebujeme: Na cesto – 200 g hladkej múky, 100 g masla, soľ, biely jogurt. Na náplň – brokolicu, kapiu, papriku, cuketu, paradajku, špargľu, štipku šalvie, soľ, korenie, kyslú smotanu, mascapone alebo lučinu, 3 vajíčka, tvrdý syr
Postup: Z uvedených surovín spracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a dáme asi na pol hodiny do chladničky.
Zatiaľ pripravíme zeleninu – cuketu nakrájame na plátky, ostatnú zeleninu na väčšie kúsky.
Okrúhlu formu vymastíme maslom a dáme do nej rozvaľkané cesto. Malo by byť o čosi väčšie, aby sme z neho mali aj okraje.
Dno popicháme vidličkou a dáme ho asi na 10 – 15 minút zapiecť do rúry.
Zatiaľ v panvici na troche oleja opečieme zeleninu. Nesmie tam byť dlho, aby sa nám nerozvarila na blato.
Dáme ju vychladnúť do misky, osolíme ju, okoreníme a pridáme kyslú smotanu, syr, vajíčka a podľa potreby aj soľ a korenie.
Zmes vylejeme na predpečené cesto a vrch posypeme strúhaným syrom. Ak chceme mať pekný farebný vrch, necháme z trochu zo zeleniny bokom a dáme ju ešte na vrch. Pečieme asi 25 minút, kým zmes nestuhne a koláč nechytí zlatistú farbu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.