Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Škoricové pečivo k Vianociam patrí. Upečte si voňavé dobroty

Inšpirácie na vianočné pečenie.

Nemecké škoricové hviezdičky

Potrebujeme: 300 g mandľovej múky (stačí poriadne pomlieť mandle), 100 g práškového cukru, 3 vajíčka, 2 lyžičky škorice, 1 lyžička mletej kávy

Postup: Oddelíme bielky od žĺtkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Najlepšie je šľahať v suchej sklenenej alebo keramickej miske, kombinácia šľahača a plastu nie je veľmi šťastná.

Pridávame cukor a šľaháme, potom odoberieme asi 3 PL sladkej cukrovej hmoty na glazúru.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potom prisypeme mandľovú múku, škoricu a kávu.

Vymiesime cesto a spracujeme ho do bochníka, ktorý dáme medzi dva hárky papiera na pečenie a vyvaľkáme ho na približne pol centimetra hrubú placku.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto dáme na 15 minút do mrazničky. Je to dôležitý krok, vďaka ktorému bude práca s cestom jednoduchšia.

Po vybratí z mrazničky odstránime horný papier na pečenie a so spodným cesto premiestnime na plech.

Vykrojíme z neho hviezdičky, alebo iné tvary podľa vlastných predstáv.

Natrieme ich cukrovými bielkami, ktoré sme si predtým odložili a dáme piecť.

V rúre zohriatej na 120 stupňov pečieme asi 25 minút.

Škoricové makarónky

Potrebujeme: 4 veľké vaječné bielky, 1 a 1/2 šálky mandľovej múky, 1 a 1/4 šálky práškového cukru, 1/2 čajovej lyžičky škorice

Na plnku: jedno balenie smotanového syra, 3 PL masla, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu, 1 a pol šálky práškového cukru, mletá škorica

Postup: Bielky dáme do misky a necháme ich asi pol hodiny postáť pri izbovej teplote.

SkryťVypnúť reklamu

Mandľovú múku, práškový cukor a škoricu dvakrát preosejeme, aby v nich nezostali malé hrudky. Rúru predhrejeme na 160 stupňov.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a potom do nich postupne zašľaháme cukor, pridávame ho po jednej lyžici.

Primiešame zmes múky a škorice a takto pripravené cesto dáme do plastového vrecka na potraviny.

Z vrecúška odstrihneme konček a na plech vystlaný papierom na pečenie a striekame malé makarónky. Pomáha, ak si vopred predkreslíme tvar, aby boli približne rovnaké.

Ak máme radi výraznú škoricovú chuť a vôňu, môžeme ešte teraz poprášiť koláčiky škoricou a dáme piecť.

Makarónkam stačí pobudnúť v rúre 9-12 minút, hotové sú vtedy, keď je povrch zapečený a pevný na dotyk.

Koláčiky necháme vychladnúť mimo plechu a zatiaľ si pripravíme plnku. V miske vyšľaháme syr a maslo, aby mali kompaktnú krémovú konzistenciu. Pridáme vanilku a práškový cukor, dobre vymiešame a dáme na 10 minút do mrazničky.

SkryťVypnúť reklamu

Potom malou lyžičkou naberáme plnku a spájame ňou makarónky.

Uchovávame vo vzduchotesných nádobách v chladničke.

Škoricové kandizované pražené mandle

Potrebujeme: 1 šálku hnedého cukru, 1/4 šálky vody, 1 PL škorice, štipku soli, 2 šálky čerstvých nepražených mandlí

Postup: Do panvice dáme variť cukor, vodu, škoricu a soľ. Keď začne vrieť, pridáme mandle a za stáleho miešania varíme, kým sa voda neodparí.

Keď na mandliach zostane cukrový povlak, vysypeme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Uistíme sa, že žiadne mandle nie sú spojené a vrstva je pekná rovnomerná.

Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 10 minút.

Vyberieme z rúry, necháme úplne vychladiť a uchovávame vo vzduchotesnej nádobe.

Srdiečka s marmeládou

Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 50 g mletých lieskových orieškov, 1 a 1/2 balíčka pudingového prášku s čokoládovou príchuťou, 80 g kr. cukru, 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry, pol lyžičky perníkového korenia, 1 lyžičku kypriaceho prášku, 80 g masla, štipku soli, 1 vajíčko, vodu

Na zdobenie a plnenie: 50 g kr. cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžičky mletej škorice, obľúbenú marmeládu

Postup: V miske zmiešame múku, orechy, pudingový prášok, cukor, pomarančovú kôru, perníkové korenie, prášok do pečiva, štipku soli, dôkladne premiešame.

Pridáme maslo aj vajce a pokiaľ je zmes príliš suchá a drobí sa, tak pridáme aj trochu vody a vypracujeme hladké cesto.

Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu do chladničky.

Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát hrubý asi 3 mm a formičkou z neho vykrajujeme srdiečka.

Rozložíme ich na plech vystlaný papierom a upečieme.

Vychladnuté srdiečka spájame lekvárom a obaľujeme v zmesi kr. cukru, vanilky a škorice.

Pečivo so škoricovou polevou

Potrebujeme: 210 g hladkej múky, 100 g masla, 100 g práškového cukru, 2 lyžičky škorice, 2 PL smotany, 2 žĺtky

Na polevu: 1 bielok, 150 g práškového cukru, trochu škorice

Postup: Zo surovín spracujeme hladké cesto, ktoré necháme odležať v chlade.

Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary.

Rozložíme ich na plech s papierom a upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Pečivo necháme vychladnúť a potom ho ozdobíme bielkovo-škoricovou polevou.

Čokoládovo-škoricové sušienky bez múky

Potrebujeme: 100 g horkej čokolády, 300 g mandlí, 1 lyžička škorice, 2 bielky, štipku soli, 100 g práškového cukru

Postup: Nastrúhame čokoládu a zmiešame ju s pomletými mandľami a škoricou.

Bielky trošku osolíme a vyšľaháme z nich tuhý sneh, do ktorého potom zašľaháme cukor.

Jemne primiešame čokoládovú zmes a rukami spracujeme polotuhé cesto.

Dosku posypeme práškovým cukrom a cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.

Formičkou vykrojíme rôzne tvary a ukladáme ich na tukom vymazaný plech. Necháme ich na chladnom mieste stuhnúť a potom ich v stredne vyhriatej rúre upečieme.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 569
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 570
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 087
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 203
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 512
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 271
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 238
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 980
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 397
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 039
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 680
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 682
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 724
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 604
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 214
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 980
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 397
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 039
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 680
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 682
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 724
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 604
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 214
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu