Korzár logo Korzár
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Škoricové pečivo k Vianociam patrí. Upečte si voňavé dobroty

Inšpirácie na vianočné pečenie.

Nemecké škoricové hviezdičky

Potrebujeme: 300 g mandľovej múky (stačí poriadne pomlieť mandle), 100 g práškového cukru, 3 vajíčka, 2 lyžičky škorice, 1 lyžička mletej kávy

Postup: Oddelíme bielky od žĺtkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Najlepšie je šľahať v suchej sklenenej alebo keramickej miske, kombinácia šľahača a plastu nie je veľmi šťastná.

Pridávame cukor a šľaháme, potom odoberieme asi 3 PL sladkej cukrovej hmoty na glazúru.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potom prisypeme mandľovú múku, škoricu a kávu.

Vymiesime cesto a spracujeme ho do bochníka, ktorý dáme medzi dva hárky papiera na pečenie a vyvaľkáme ho na približne pol centimetra hrubú placku.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto dáme na 15 minút do mrazničky. Je to dôležitý krok, vďaka ktorému bude práca s cestom jednoduchšia.

Po vybratí z mrazničky odstránime horný papier na pečenie a so spodným cesto premiestnime na plech.

Vykrojíme z neho hviezdičky, alebo iné tvary podľa vlastných predstáv.

Natrieme ich cukrovými bielkami, ktoré sme si predtým odložili a dáme piecť.

V rúre zohriatej na 120 stupňov pečieme asi 25 minút.

Škoricové makarónky

Potrebujeme: 4 veľké vaječné bielky, 1 a 1/2 šálky mandľovej múky, 1 a 1/4 šálky práškového cukru, 1/2 čajovej lyžičky škorice

Na plnku: jedno balenie smotanového syra, 3 PL masla, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu, 1 a pol šálky práškového cukru, mletá škorica

Postup: Bielky dáme do misky a necháme ich asi pol hodiny postáť pri izbovej teplote.

Skryť Vypnúť reklamu

Mandľovú múku, práškový cukor a škoricu dvakrát preosejeme, aby v nich nezostali malé hrudky. Rúru predhrejeme na 160 stupňov.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a potom do nich postupne zašľaháme cukor, pridávame ho po jednej lyžici.

Primiešame zmes múky a škorice a takto pripravené cesto dáme do plastového vrecka na potraviny.

Z vrecúška odstrihneme konček a na plech vystlaný papierom na pečenie a striekame malé makarónky. Pomáha, ak si vopred predkreslíme tvar, aby boli približne rovnaké.

Ak máme radi výraznú škoricovú chuť a vôňu, môžeme ešte teraz poprášiť koláčiky škoricou a dáme piecť.

Makarónkam stačí pobudnúť v rúre 9-12 minút, hotové sú vtedy, keď je povrch zapečený a pevný na dotyk.

Koláčiky necháme vychladnúť mimo plechu a zatiaľ si pripravíme plnku. V miske vyšľaháme syr a maslo, aby mali kompaktnú krémovú konzistenciu. Pridáme vanilku a práškový cukor, dobre vymiešame a dáme na 10 minút do mrazničky.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom malou lyžičkou naberáme plnku a spájame ňou makarónky.

Uchovávame vo vzduchotesných nádobách v chladničke.

Škoricové kandizované pražené mandle

Potrebujeme: 1 šálku hnedého cukru, 1/4 šálky vody, 1 PL škorice, štipku soli, 2 šálky čerstvých nepražených mandlí

Postup: Do panvice dáme variť cukor, vodu, škoricu a soľ. Keď začne vrieť, pridáme mandle a za stáleho miešania varíme, kým sa voda neodparí.

Keď na mandliach zostane cukrový povlak, vysypeme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Uistíme sa, že žiadne mandle nie sú spojené a vrstva je pekná rovnomerná.

Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 10 minút.

Vyberieme z rúry, necháme úplne vychladiť a uchovávame vo vzduchotesnej nádobe.

Srdiečka s marmeládou

Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 50 g mletých lieskových orieškov, 1 a 1/2 balíčka pudingového prášku s čokoládovou príchuťou, 80 g kr. cukru, 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry, pol lyžičky perníkového korenia, 1 lyžičku kypriaceho prášku, 80 g masla, štipku soli, 1 vajíčko, vodu

Na zdobenie a plnenie: 50 g kr. cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžičky mletej škorice, obľúbenú marmeládu

Postup: V miske zmiešame múku, orechy, pudingový prášok, cukor, pomarančovú kôru, perníkové korenie, prášok do pečiva, štipku soli, dôkladne premiešame.

Pridáme maslo aj vajce a pokiaľ je zmes príliš suchá a drobí sa, tak pridáme aj trochu vody a vypracujeme hladké cesto.

Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu do chladničky.

Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát hrubý asi 3 mm a formičkou z neho vykrajujeme srdiečka.

Rozložíme ich na plech vystlaný papierom a upečieme.

Vychladnuté srdiečka spájame lekvárom a obaľujeme v zmesi kr. cukru, vanilky a škorice.

Pečivo so škoricovou polevou

Potrebujeme: 210 g hladkej múky, 100 g masla, 100 g práškového cukru, 2 lyžičky škorice, 2 PL smotany, 2 žĺtky

Na polevu: 1 bielok, 150 g práškového cukru, trochu škorice

Postup: Zo surovín spracujeme hladké cesto, ktoré necháme odležať v chlade.

Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary.

Rozložíme ich na plech s papierom a upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Pečivo necháme vychladnúť a potom ho ozdobíme bielkovo-škoricovou polevou.

Čokoládovo-škoricové sušienky bez múky

Potrebujeme: 100 g horkej čokolády, 300 g mandlí, 1 lyžička škorice, 2 bielky, štipku soli, 100 g práškového cukru

Postup: Nastrúhame čokoládu a zmiešame ju s pomletými mandľami a škoricou.

Bielky trošku osolíme a vyšľaháme z nich tuhý sneh, do ktorého potom zašľaháme cukor.

Jemne primiešame čokoládovú zmes a rukami spracujeme polotuhé cesto.

Dosku posypeme práškovým cukrom a cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.

Formičkou vykrojíme rôzne tvary a ukladáme ich na tukom vymazaný plech. Necháme ich na chladnom mieste stuhnúť a potom ich v stredne vyhriatej rúre upečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 43 406
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 050
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 845
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 216
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 775
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 689
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 540
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 439
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 437
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 294
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Kontroverzný aktivista Slávik sa zapojil aj do povoľovacieho procesu k modernizácii cesty na Slaneckej.

Trestné oznámenie Sulíka spustilo lavínu.

1 h
Centrálne parkovisko na Štrbskom Plese si obec Štrba prenajíma od eseročky Mesta Vysoké Tatry. Návštevník tam zaplatí menej ako napríklad v Tatranskej Lomnici či v Starom Smokovci.

Mesto chce motivovať ľudí a odľahčiť premávku.

1 h
Kto si vyšiel do lesa na prechádzku, neľutoval.

Navštívte spolu s nami zasnežený lesopark nad Sídliskom Ťahanovce.

1 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Daniel Lipšic.

Krajniak a Lipšic sa poznajú dekády.

5 h

Má jeden z kandidátov aj špeciálne zaobchádzanie?

2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop