Korzár logo Korzár

Vyskúšajte vianočné recepty ozvláštniť netradičnými surovinami

Maškrtiť sa dá aj zdravšie a predsa chutne.

Ilustračné foto. Ilustračné foto. (Zdroj: Pexels.com)

Biela múka či biely cukor rozdeľujú ľudí na tri tábory: na tradicionalistov, ktorým ich prítomnosť v jedlách neprekáža, na alternatívnych konzumentov, vyznávajúcich zdravý životný štýl a na ľudí trpiacich alergiou alebo intoleranciou na niektorú zo zložiek týchto surovín.

Bez ohľadu na to, kam patríte práve vy, nikdy nie je na škodu zaexperimentovať a použiť namiesto nich zdravšie suroviny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Alternatíva bielej múky

Ak ste sa rozhodli experimentovať a vyskúšať v tradičných receptoch nahradiť bielu pšeničnú múku niečím iným, máte hneď niekoľko možností. Každá alternatíva má však iné vlastnosti a aj pri pečení sa správa inak, preto je dobré si pomer múky v recepte prepočítať.

SkryťVypnúť reklamu

Celozrnná pšeničná múka sa od klasickej odlišuje najmä tým, že obsahuje aj pomleté klíčky a otruby, teda je obohatená o vitamíny a minerály. Rýchlejšie dodá pocit sýtosti a vďaka komplexným sacharidom, ktoré obsahujú všetky celozrnné múky, sa trávi pomalšie, čím udržuje v krvi stálu hladinu cukru. Je vhodná na zahusťovanie aj na pečenie chleba, koláčov, palaciniek či lievancov.

Celozrnná špaldová múka vzniká mletím nešľachtenej špaldovej pšenice. Trávi sa ľahšie ako ostatné druhy obilnín. Oproti celozrnnej pšeničnej múke má nižší glykemický index a lepšie viaže vodu, preto je dobré pridať z nej do receptu o pár lyžíc naviac. Má jemne orieškovú chuť. Je vhodná pre ľudí trpiacich migrénou, cukrovkou, arterosklerózou či vysokým krvným tlakom.

Ovsená múka sa dá poľahky vyrobiť aj doma. Stačí najemno rozomlieť ovsené vločky. Môžete k nim prisypať aj ovsené klíčky či otruby. Obsahuje stopy lepku, no kúpiť sa dá aj bezlepkový variant. Ovos má podporné účinky pre metabolizmus a je vhodné ho konzumovať pri ochoreniach pečene. Dokáže tiež stabilizovať hladinu cukru v krvi, preto je skvelou alternatívou aj u cukrovkárov. Obsahuje aj psychoaktívne látky, ktoré potláčajú chuť na nikotín a pôsobia antidepresívne. Vysoké dávky ovsa však môžu spôsobiť nafukovanie a bolesti brucha.

SkryťVypnúť reklamu

Ražná múka sa v minulosti často využívala na pečenie chleba, ktorý bol preto tmavší a mal aj dlhšiu trvanlivosť. Cestu dodáva horkú chuť, preto je vhodné zmiešať ju s iným druhom múky. Jej konzumácia je vhodná najmä pre ľudí s osteoporózou a problémami s trávením.

Kokosová múka je prirodzene bezlepková, preto je veľmi obľúbená najmä u celiatikov. Vzniká z dužiny kokosového orecha, z ktorej sa odstráni väčšina tuku a vody a následne sa pomelie najemno. Má nízky glykemický index, pretože obsahuje málo sacharidov. Na druhej strane obsahuje veľa vlákniny, je ľahko stráviteľná a rýchlo dodáva pocit sýtosti. V receptoch platí pomer, že jeden hrnček klasickej múky sa dá nahradiť štvrtinou hrnčeka kokosovej múky. Pomer tekutých surovín je dobré zachovať, prípadne ešte zvýšiť, pretože kokosová múka dokáže pohltiť veľa vlhkosti.

SkryťVypnúť reklamu

Alternatívy bieleho cukru

Cukor sám osebe nie je nebezpečný, práve naopak. Pre správne fungovanie organizmu je nevyhnutný. Problém však nastáva pri jeho nadmernej konzumácii. Nie každý má však dosť silnú vôľu, aby vo svojom jedálničku cukrovinky a sladké jedlá obmedzil na minimum. Preto potravinársky trh ponúka viacero možností, ako si život osladiť a pritom sa nebáť o svoje zdravie.

Med sa používal ako sladidlo dávno predtým, ako bol po prvý raz vyrobený rafinovaný cukor a je jednou z jeho najpoužívanejších alternatív. Stále však ide o druh jednoduchého cukru, ktorý má vysoký glykemický index, preto sa odporúča používať ho s mierou. Posilňuje však imunitný systém, má antibakteriálne účinky a obsahuje veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Trstinový cukor je najjednoduchšou a zrejme najdostupnejšou náhradou bieleho cukru, pretože sa používa v rovnakom pomere a má aj rovnaké vlastnosti. Má vysoký glykemický index, no obsahuje viac živín ako klasický cukor.

Kokosový cukor sa vyrába z kokosových kvetov. Ide o nerafinovaný prírodný produkt, ktorý je pri výrobe šetrný aj k životnému prostrediu. Má nízky glykemický index, teda je vhodný aj pre diabetikov a oproti iným sladidlám obsahuje väčšie množstvo minerálov a vitamínov. Jeho chuť je mierne karamelová a jedlám dodáva hnedé sfarbenie.

Javorový sirup je prírodný produkt vyrobený z miazgy javora. Predáva sa vo viacerých kvalitách. Ten najlepší druh je svetlý a riedky a obsahuje aj najviac prospešných látok. Nezaťažuje tráviaci trakt a má protizápalové a antioxidačné účinky. Taktiež obsahuje veľa zinku, mangánu či vápnika a má aj protirakovinové účinky. Nahrádza sa v pomere tri diely sirupu na štyri diely cukru.

Melasa vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe cukru z cukrovej trstiny. Obsahuje len málo cukru, no na druhej strane v ňom nájdeme veľa vitamínov skupiny B, horčík, mangán či draslík. Pôsobí priaznivo pri kožných ochoreniach, vysokom krvnom tlaku a pri ochoreniach kostí a kĺbov. Výskumy dokazujú aj jej pozitívne účinky pri liečbe rakoviny.

Včely

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 170
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 558
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 084
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 202
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 499
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 288
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 246
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 968
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 000
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 661
  4. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 8 412
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 668
  6. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 739
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 703
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 311
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 968
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 000
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 661
  4. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 8 412
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 668
  6. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 739
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 703
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 311
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu