Šalát s ružičkovým kelom
Potrebujeme: 1 a ½ pohára vody, soľ, mleté čierne korenie, 1 a ¼ pohára kuskusu, 2 PL olivového oleja, ružičkový kel, červenú cibuľu, rukolu, citrónovú šťavu
Postup: Kuskus dáme do hrnca a zalejeme ho vriacou vodou, no môžeme ju nahradiť aj vývarom. Prikryjeme a necháme asi osem minút postáť, kým napučí.
V panvici zatiaľ zohrejeme olej a osmažíme na ňom na polovice, alebo štvrtiny prekrojené bobuľky ružičkového kelu.
Keď budú chytať hnedastú farbu, osolíme ich, okoreníme a pridáme asi 2 PL citrónovej šťavy.
V miske zmiešame kuskus, ružičkový kel, na mesiačiky nakrájanú cibuľu a rukolu, pridať však môžeme akúkoľvek obľúbenú zeleninu.
Pokvapkáme olivovým olejom, a ak je to potrebné, dosolíme a dokoreníme.
Pikantné kuracie karí s kuskusom
Potrebujeme: Kuracie mäso (veľmi dobré je zo stehien, pretože je šťavnaté), 1 ČL kurkumy, 1 PL garam masaly (pikantné indické korenie, ktoré obsahuje koriander, rímsku rascu, škoricu, klinčeky, kardamón a čierne korenie), 2 PL slnečnicového oleja, soľ, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, sladkú smotanu, pol litra kuracieho vývaru, kôru a šťavu z citróna, 250 g kuskusu, petržlenovú vňať.
Postup: Kuracie mäso nakrájame, osolíme a dobre posypeme korením.
Opečieme ho na oleji, až kým nebude mať zlatohnedú farbu.
Potom mäso z panvice povyberáme, do výpeku pridáme trochu oleja a na pásiky nakrájanú cibuľu a cesnak.
Ak máme chuť, pridať môžeme aj hrubostenné farebné papriky a paradajku.
Posypeme korením, podlejeme trochou vody a vrátime naspäť mäso.
Pridáme smotanu a dovaríme.
Kuskus dáme do misky, zalejeme kuracím vývarom a necháme postáť, kým nabobtná. Zjemniť ho môžeme trochou olivového oleja a podávame s kuracím karí.
Kuskusový šalát s ovocím a syrom feta
Potrebujeme: balenie kuskusu, sušené brusnice, hrozienka, sušené marhule, feta syr, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Kuskus pripravíme klasickým spôsobom – zalejeme vodou, necháme postáť a zjemníme kvapkou olivového oleja.
Nasypeme ho do misky a pridáme sušené ovocie, nakoniec namrvíme syr fetu.
Osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a servírujeme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.