Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom poľské tradičné jedlá: žurek, pierogi, surówku, zrazy

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

V našom pravidelnom receptári sme sa rozhodli vybrať trochu na potulky svetom a priniesť vám aj tradičné recepty z iných krajín, ktoré si ľahko viete pripraviť aj doma a ozvláštniť si tak svoje menu.

Začali sme u našich severných susedov a ponúkame vám štyri typické poľské recepty.

Nuž, smacznego!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka - Žurek

Potrebujeme: na žurek, teda zákvas potrebujeme: starý chlieb, 2 šálky ražnej múky, 5 šálok teplej vody, 1 bobkový list, 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky a veľkú sklenenú nádobu, prípadne si pri návšteve Poľska kúpime hotový zákvas, ktorý dostať kdekoľvek a príprava polievky bude jednoduchšia.

SkryťVypnúť reklamu

Na polievku: mrkvu, petržlen, pór, cibuľu, zeler, vodu, zemiaky, 3 šálky zákvasu, 3-4 bobkové lístky, hrsť sušených lesných húb, čierne mleté korenie, 2 strúčiky cesnaku, údené rebrá, klobása, soľ, vajíčka varené natvrdo.

Postup: Zákvas si musíme pripraviť s veľkým časovým náskokom. Do väčšej, najlepšie sklenej misky, dáme múku, zalejeme ju teplou vodou, pridáme kúsok kôrky zo starého chleba, cesnak a bobkový list. Premiešame, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 3-5 dní. Zákvas je hotový vtedy, keď má nielen kyslastú chuť, ale aj príjemnú vôňu.

Ak sme si kúpili hotový zákvas, túto prácu máme ušetrenú a môžeme sa pustiť do prípravy polievky.

Do veľkého polievkového hrnca dáme variť rebrá a klobásu, s cesnakom a bobkovým listom.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sú hotové, vyberieme ich a do polievky dáme koreňovú zeleninu, namočené huby, zákvas na žurek, dobre premiešame a varíme ešte asi dvadsať minút.

Až potom polievku dochucujeme, lebo údeniny sú slané.

Kým sa pripravuje polievka, uvaríme natvrdo vajíčka a môžeme zvlášť uvariť aj zemiaky (niekto ich do polievky vôbec nepoužíva).

Z rebier oberieme mäso, klobásu pokrájame na kolieska a môžeme servírovať.

Do hlbokého taniera dáme klobásu, mäso, zemiaky, vajíčko prerezané na polovice a všetko zalejeme polievkou.

Polievku môžeme na tanieri posypať petržlenovou vňaťou alebo kôprom a pridať aj lyžičku kyslej smotany.

Poľské zrazy podľa Žídeka

Potrebujeme: hovädzie mäso zo stehna, trochu bravčovej masti, 2 cibule, maslo, strúhanku, 2 vajcia, hovädzí vývar, slaninu, mleté čierne korenie, soľ, muškátový oriešok, petržlenovú vňať, rozmarín

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Mäso nakrájame na plátky, mierne ich naklepeme, na okrajoch narežeme, osolíme a okoreníme.

Do panvice dáme trochu masti a osmažíme na nej polovicu nakrájanej cibule, pridáme strúhanku, osolíme, okoreníme mletým muškátovým orieškom a čiernym korením, zalejeme vývarom a pridáme k tomu 2 žĺtky a nasekané bylinky.

Zmes povaríme a necháme vychladnúť.

Vychladenou hmotou potrieme pripravené plátky mäsa, môžeme pridať pásiky slaniny, zavinieme ich, upevníme niťou alebo špáradlami a na povrchu osolíme.

Závitky opečieme na zvyšnej časti tuku spoločne s nadrobno nakrájanou cibuľou.

Mäkké mäso vyberieme. Cibuľu mierne podlejeme horúcou vodou, prevaríme a opäť pridáme závitky do šťavy. Dusíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny.

Po tejto dobe mäso opäť vyberieme a šťavu ešte zahustíme preosiatou strúhankou (alebo zvyškom plnky), rozriedime podľa potreby vodou a povaríme.

Nakoniec do šťavy vložíme mäsové závitky, pokrm dosolíme a dovaríme.
Podávame s krúpovou alebo pohánkovou kašou, zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Poľské pirohy

Potrebujeme na cesto: 3 hrnčeky pšeničnej múky, 2 vajíčka, asi pol hrnčeka teplej vody, soľ. Na náplň: kyslú kapustu, huby, soľ, mleté čierne korenie, masť. Na ozdobu cibuľu a slaninu.

Postup: Zo surovín vypracujeme elastické cesto, rozvaľkáme ho na hrúbku asi 2 mm a vykrojíme z neho kolieska.

Huby nakrájame na malé kúsky a opečieme ich na troške masti.

Potom k nim pridáme kyslú kapustu, ak je veľmi dlhá, prekrojíme ju na menšie.

Premiešame a môžeme plniť pirohy. Zlepíme ich a asi tri minút varíme v slanej vode.

Slaninu nakrájame na malé kúsky a osmažíme ich. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme dozlatista.

Uvarené pirohy naservírujeme do misky, posypeme slaninou s cibuľou a podávame.

Šalát surówka

Potrebujeme: kyslú kapustu, jablká, mrkvu, cibuľu, petržlenovú vňať, slnečnicový olej, trochu cukru, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Ak je kapusta veľmi kyslá, premyjeme ju, ak nie, nemusíme.

Nakrájame ju nadrobno, dáme do misky a pridáme k nej na väčších očkách postrúhané jablká a mrkvu a na malé kúsky nakrájanú cibuľu.

Pokvapkáme octom, posypeme troškou cukru, osolíme a okoreníme, premiešame a pred servírovaním necháme chvíľu postáť, aby sa všetky chute dobre prepojili.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 481
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 247
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 979
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 871
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 479
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 174
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 948
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 113
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  2. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  4. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  5. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  6. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  7. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  8. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 113
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 062
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 625
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 875
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 359
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  2. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  4. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  5. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  6. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  7. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  8. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 113
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 062
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 625
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 875
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 359
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu