Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom poľské tradičné jedlá: žurek, pierogi, surówku, zrazy

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

V našom pravidelnom receptári sme sa rozhodli vybrať trochu na potulky svetom a priniesť vám aj tradičné recepty z iných krajín, ktoré si ľahko viete pripraviť aj doma a ozvláštniť si tak svoje menu.

Začali sme u našich severných susedov a ponúkame vám štyri typické poľské recepty.

Nuž, smacznego!

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka - Žurek

Potrebujeme: na žurek, teda zákvas potrebujeme: starý chlieb, 2 šálky ražnej múky, 5 šálok teplej vody, 1 bobkový list, 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky a veľkú sklenenú nádobu, prípadne si pri návšteve Poľska kúpime hotový zákvas, ktorý dostať kdekoľvek a príprava polievky bude jednoduchšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Na polievku: mrkvu, petržlen, pór, cibuľu, zeler, vodu, zemiaky, 3 šálky zákvasu, 3-4 bobkové lístky, hrsť sušených lesných húb, čierne mleté korenie, 2 strúčiky cesnaku, údené rebrá, klobása, soľ, vajíčka varené natvrdo.

Postup: Zákvas si musíme pripraviť s veľkým časovým náskokom. Do väčšej, najlepšie sklenej misky, dáme múku, zalejeme ju teplou vodou, pridáme kúsok kôrky zo starého chleba, cesnak a bobkový list. Premiešame, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 3-5 dní. Zákvas je hotový vtedy, keď má nielen kyslastú chuť, ale aj príjemnú vôňu.

Ak sme si kúpili hotový zákvas, túto prácu máme ušetrenú a môžeme sa pustiť do prípravy polievky.

Do veľkého polievkového hrnca dáme variť rebrá a klobásu, s cesnakom a bobkovým listom.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď sú hotové, vyberieme ich a do polievky dáme koreňovú zeleninu, namočené huby, zákvas na žurek, dobre premiešame a varíme ešte asi dvadsať minút.

Až potom polievku dochucujeme, lebo údeniny sú slané.

Kým sa pripravuje polievka, uvaríme natvrdo vajíčka a môžeme zvlášť uvariť aj zemiaky (niekto ich do polievky vôbec nepoužíva).

Z rebier oberieme mäso, klobásu pokrájame na kolieska a môžeme servírovať.

Do hlbokého taniera dáme klobásu, mäso, zemiaky, vajíčko prerezané na polovice a všetko zalejeme polievkou.

Polievku môžeme na tanieri posypať petržlenovou vňaťou alebo kôprom a pridať aj lyžičku kyslej smotany.

Poľské zrazy podľa Žídeka

Potrebujeme: hovädzie mäso zo stehna, trochu bravčovej masti, 2 cibule, maslo, strúhanku, 2 vajcia, hovädzí vývar, slaninu, mleté čierne korenie, soľ, muškátový oriešok, petržlenovú vňať, rozmarín

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Mäso nakrájame na plátky, mierne ich naklepeme, na okrajoch narežeme, osolíme a okoreníme.

Do panvice dáme trochu masti a osmažíme na nej polovicu nakrájanej cibule, pridáme strúhanku, osolíme, okoreníme mletým muškátovým orieškom a čiernym korením, zalejeme vývarom a pridáme k tomu 2 žĺtky a nasekané bylinky.

Zmes povaríme a necháme vychladnúť.

Vychladenou hmotou potrieme pripravené plátky mäsa, môžeme pridať pásiky slaniny, zavinieme ich, upevníme niťou alebo špáradlami a na povrchu osolíme.

Závitky opečieme na zvyšnej časti tuku spoločne s nadrobno nakrájanou cibuľou.

Mäkké mäso vyberieme. Cibuľu mierne podlejeme horúcou vodou, prevaríme a opäť pridáme závitky do šťavy. Dusíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny.

Po tejto dobe mäso opäť vyberieme a šťavu ešte zahustíme preosiatou strúhankou (alebo zvyškom plnky), rozriedime podľa potreby vodou a povaríme.

Nakoniec do šťavy vložíme mäsové závitky, pokrm dosolíme a dovaríme.
Podávame s krúpovou alebo pohánkovou kašou, zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Poľské pirohy

Potrebujeme na cesto: 3 hrnčeky pšeničnej múky, 2 vajíčka, asi pol hrnčeka teplej vody, soľ. Na náplň: kyslú kapustu, huby, soľ, mleté čierne korenie, masť. Na ozdobu cibuľu a slaninu.

Postup: Zo surovín vypracujeme elastické cesto, rozvaľkáme ho na hrúbku asi 2 mm a vykrojíme z neho kolieska.

Huby nakrájame na malé kúsky a opečieme ich na troške masti.

Potom k nim pridáme kyslú kapustu, ak je veľmi dlhá, prekrojíme ju na menšie.

Premiešame a môžeme plniť pirohy. Zlepíme ich a asi tri minút varíme v slanej vode.

Slaninu nakrájame na malé kúsky a osmažíme ich. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme dozlatista.

Uvarené pirohy naservírujeme do misky, posypeme slaninou s cibuľou a podávame.

Šalát surówka

Potrebujeme: kyslú kapustu, jablká, mrkvu, cibuľu, petržlenovú vňať, slnečnicový olej, trochu cukru, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Ak je kapusta veľmi kyslá, premyjeme ju, ak nie, nemusíme.

Nakrájame ju nadrobno, dáme do misky a pridáme k nej na väčších očkách postrúhané jablká a mrkvu a na malé kúsky nakrájanú cibuľu.

Pokvapkáme octom, posypeme troškou cukru, osolíme a okoreníme, premiešame a pred servírovaním necháme chvíľu postáť, aby sa všetky chute dobre prepojili.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 504
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 393
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 053
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 424
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 990
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 171
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 715
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 392
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 313
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 4 648
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Testov, ochranných pomôcok aj dezinfekcie majú dosť.

4 h
Horiace drevené obydlie na Dreveníku.

O strechu nad hlavou prišlo 30 ľudí, starosta im hľadá ubytovanie.

2 h
Testovanie na Prešovskej univerzite.

Rektor aj župan už prešli testom.

5 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Poukazovanie na akúsi „kritickú infraštruktúru“ je kastovou verziou rakúsko-uhorského dedičstva.

20. jan
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

12 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop