Korzár logo Korzár
Štvrtok, 13. december, 2018 | Meniny má Lucia
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom poľské tradičné jedlá: žurek, pierogi, surówku, zrazy

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

V našom pravidelnom receptári sme sa rozhodli vybrať trochu na potulky svetom a priniesť vám aj tradičné recepty z iných krajín, ktoré si ľahko viete pripraviť aj doma a ozvláštniť si tak svoje menu.

Začali sme u našich severných susedov a ponúkame vám štyri typické poľské recepty.

Nuž, smacznego!

Polievka - Žurek

Potrebujeme: na žurek, teda zákvas potrebujeme: starý chlieb, 2 šálky ražnej múky, 5 šálok teplej vody, 1 bobkový list, 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky a veľkú sklenenú nádobu, prípadne si pri návšteve Poľska kúpime hotový zákvas, ktorý dostať kdekoľvek a príprava polievky bude jednoduchšia.

Na polievku: mrkvu, petržlen, pór, cibuľu, zeler, vodu, zemiaky, 3 šálky zákvasu, 3-4 bobkové lístky, hrsť sušených lesných húb, čierne mleté korenie, 2 strúčiky cesnaku, údené rebrá, klobása, soľ, vajíčka varené natvrdo.

Postup: Zákvas si musíme pripraviť s veľkým časovým náskokom. Do väčšej, najlepšie sklenej misky, dáme múku, zalejeme ju teplou vodou, pridáme kúsok kôrky zo starého chleba, cesnak a bobkový list. Premiešame, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 3-5 dní. Zákvas je hotový vtedy, keď má nielen kyslastú chuť, ale aj príjemnú vôňu.

Ak sme si kúpili hotový zákvas, túto prácu máme ušetrenú a môžeme sa pustiť do prípravy polievky.

Do veľkého polievkového hrnca dáme variť rebrá a klobásu, s cesnakom a bobkovým listom.

Keď sú hotové, vyberieme ich a do polievky dáme koreňovú zeleninu, namočené huby, zákvas na žurek, dobre premiešame a varíme ešte asi dvadsať minút.

Až potom polievku dochucujeme, lebo údeniny sú slané.

Kým sa pripravuje polievka, uvaríme natvrdo vajíčka a môžeme zvlášť uvariť aj zemiaky (niekto ich do polievky vôbec nepoužíva).

Z rebier oberieme mäso, klobásu pokrájame na kolieska a môžeme servírovať.

Do hlbokého taniera dáme klobásu, mäso, zemiaky, vajíčko prerezané na polovice a všetko zalejeme polievkou.

Polievku môžeme na tanieri posypať petržlenovou vňaťou alebo kôprom a pridať aj lyžičku kyslej smotany.

Poľské zrazy podľa Žídeka

Potrebujeme: hovädzie mäso zo stehna, trochu bravčovej masti, 2 cibule, maslo, strúhanku, 2 vajcia, hovädzí vývar, slaninu, mleté čierne korenie, soľ, muškátový oriešok, petržlenovú vňať, rozmarín

Postup: Mäso nakrájame na plátky, mierne ich naklepeme, na okrajoch narežeme, osolíme a okoreníme.

Do panvice dáme trochu masti a osmažíme na nej polovicu nakrájanej cibule, pridáme strúhanku, osolíme, okoreníme mletým muškátovým orieškom a čiernym korením, zalejeme vývarom a pridáme k tomu 2 žĺtky a nasekané bylinky.

Zmes povaríme a necháme vychladnúť.

Vychladenou hmotou potrieme pripravené plátky mäsa, môžeme pridať pásiky slaniny, zavinieme ich, upevníme niťou alebo špáradlami a na povrchu osolíme.

Závitky opečieme na zvyšnej časti tuku spoločne s nadrobno nakrájanou cibuľou.

Mäkké mäso vyberieme. Cibuľu mierne podlejeme horúcou vodou, prevaríme a opäť pridáme závitky do šťavy. Dusíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny.

Po tejto dobe mäso opäť vyberieme a šťavu ešte zahustíme preosiatou strúhankou (alebo zvyškom plnky), rozriedime podľa potreby vodou a povaríme.

Nakoniec do šťavy vložíme mäsové závitky, pokrm dosolíme a dovaríme.
Podávame s krúpovou alebo pohánkovou kašou, zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Poľské pirohy

Potrebujeme na cesto: 3 hrnčeky pšeničnej múky, 2 vajíčka, asi pol hrnčeka teplej vody, soľ. Na náplň: kyslú kapustu, huby, soľ, mleté čierne korenie, masť. Na ozdobu cibuľu a slaninu.

Postup: Zo surovín vypracujeme elastické cesto, rozvaľkáme ho na hrúbku asi 2 mm a vykrojíme z neho kolieska.

Huby nakrájame na malé kúsky a opečieme ich na troške masti.

Potom k nim pridáme kyslú kapustu, ak je veľmi dlhá, prekrojíme ju na menšie.

Premiešame a môžeme plniť pirohy. Zlepíme ich a asi tri minút varíme v slanej vode.

Slaninu nakrájame na malé kúsky a osmažíme ich. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme dozlatista.

Uvarené pirohy naservírujeme do misky, posypeme slaninou s cibuľou a podávame.

Šalát surówka

Potrebujeme: kyslú kapustu, jablká, mrkvu, cibuľu, petržlenovú vňať, slnečnicový olej, trochu cukru, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Ak je kapusta veľmi kyslá, premyjeme ju, ak nie, nemusíme.

Nakrájame ju nadrobno, dáme do misky a pridáme k nej na väčších očkách postrúhané jablká a mrkvu a na malé kúsky nakrájanú cibuľu.

Pokvapkáme octom, posypeme troškou cukru, osolíme a okoreníme, premiešame a pred servírovaním necháme chvíľu postáť, aby sa všetky chute dobre prepojili.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  5. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  6. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  1. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  2. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  3. Slovensko spieva koledy
  4. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  5. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  6. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  7. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  8. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 51 209
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 594
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 034
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 9 074
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 079
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 785
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 751
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 727
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 451
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 5 206

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Most VSS je upchaný, pred dve nehody sa tvoria kolóny

Prejazdu týmto úsekom sa skúste vyhnúť.

Obvineným v kauze Shark predĺžili väzbu o päť mesiacov

Najvyšší súd radikálne zmenil verdikt Špecializovaného trestného.

Levočan pestuje vianočné stromčeky na plantáži. Nápad si doniesol z Ameriky

Tatranskí lesníci sú v pozore, aby nedochádzalo k nelegálnym výrubom.

Ôsmy div Babiš

Ide žalovať nie Ústav pamäti národa, ale rovno Slovensko.

Žiaci na Ukrajine majú problém s učebnicami, dostali Košické povesti

Rotary club Košice rozdal v Užhorode 150 kníh, deti sa z nich budú učiť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vlani mu o tisícku vyššie platy prekážali, Fico po roku otočil

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Platy politikov sú príležitosť odhaliť aj najzbabelejších demagógov

Nekonečné zmrazovanie je neúnosné.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop