Korzár logo Korzár
Piatok, 22. február, 2019 | Meniny má Etela
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom poľské tradičné jedlá: žurek, pierogi, surówku, zrazy

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

V našom pravidelnom receptári sme sa rozhodli vybrať trochu na potulky svetom a priniesť vám aj tradičné recepty z iných krajín, ktoré si ľahko viete pripraviť aj doma a ozvláštniť si tak svoje menu.

Začali sme u našich severných susedov a ponúkame vám štyri typické poľské recepty.

Nuž, smacznego!

Polievka - Žurek

Potrebujeme: na žurek, teda zákvas potrebujeme: starý chlieb, 2 šálky ražnej múky, 5 šálok teplej vody, 1 bobkový list, 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky a veľkú sklenenú nádobu, prípadne si pri návšteve Poľska kúpime hotový zákvas, ktorý dostať kdekoľvek a príprava polievky bude jednoduchšia.

Na polievku: mrkvu, petržlen, pór, cibuľu, zeler, vodu, zemiaky, 3 šálky zákvasu, 3-4 bobkové lístky, hrsť sušených lesných húb, čierne mleté korenie, 2 strúčiky cesnaku, údené rebrá, klobása, soľ, vajíčka varené natvrdo.

Postup: Zákvas si musíme pripraviť s veľkým časovým náskokom. Do väčšej, najlepšie sklenej misky, dáme múku, zalejeme ju teplou vodou, pridáme kúsok kôrky zo starého chleba, cesnak a bobkový list. Premiešame, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 3-5 dní. Zákvas je hotový vtedy, keď má nielen kyslastú chuť, ale aj príjemnú vôňu.

Ak sme si kúpili hotový zákvas, túto prácu máme ušetrenú a môžeme sa pustiť do prípravy polievky.

Do veľkého polievkového hrnca dáme variť rebrá a klobásu, s cesnakom a bobkovým listom.

Keď sú hotové, vyberieme ich a do polievky dáme koreňovú zeleninu, namočené huby, zákvas na žurek, dobre premiešame a varíme ešte asi dvadsať minút.

Až potom polievku dochucujeme, lebo údeniny sú slané.

Kým sa pripravuje polievka, uvaríme natvrdo vajíčka a môžeme zvlášť uvariť aj zemiaky (niekto ich do polievky vôbec nepoužíva).

Z rebier oberieme mäso, klobásu pokrájame na kolieska a môžeme servírovať.

Do hlbokého taniera dáme klobásu, mäso, zemiaky, vajíčko prerezané na polovice a všetko zalejeme polievkou.

Polievku môžeme na tanieri posypať petržlenovou vňaťou alebo kôprom a pridať aj lyžičku kyslej smotany.

Poľské zrazy podľa Žídeka

Potrebujeme: hovädzie mäso zo stehna, trochu bravčovej masti, 2 cibule, maslo, strúhanku, 2 vajcia, hovädzí vývar, slaninu, mleté čierne korenie, soľ, muškátový oriešok, petržlenovú vňať, rozmarín

Postup: Mäso nakrájame na plátky, mierne ich naklepeme, na okrajoch narežeme, osolíme a okoreníme.

Do panvice dáme trochu masti a osmažíme na nej polovicu nakrájanej cibule, pridáme strúhanku, osolíme, okoreníme mletým muškátovým orieškom a čiernym korením, zalejeme vývarom a pridáme k tomu 2 žĺtky a nasekané bylinky.

Zmes povaríme a necháme vychladnúť.

Vychladenou hmotou potrieme pripravené plátky mäsa, môžeme pridať pásiky slaniny, zavinieme ich, upevníme niťou alebo špáradlami a na povrchu osolíme.

Závitky opečieme na zvyšnej časti tuku spoločne s nadrobno nakrájanou cibuľou.

Mäkké mäso vyberieme. Cibuľu mierne podlejeme horúcou vodou, prevaríme a opäť pridáme závitky do šťavy. Dusíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny.

Po tejto dobe mäso opäť vyberieme a šťavu ešte zahustíme preosiatou strúhankou (alebo zvyškom plnky), rozriedime podľa potreby vodou a povaríme.

Nakoniec do šťavy vložíme mäsové závitky, pokrm dosolíme a dovaríme.
Podávame s krúpovou alebo pohánkovou kašou, zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Poľské pirohy

Potrebujeme na cesto: 3 hrnčeky pšeničnej múky, 2 vajíčka, asi pol hrnčeka teplej vody, soľ. Na náplň: kyslú kapustu, huby, soľ, mleté čierne korenie, masť. Na ozdobu cibuľu a slaninu.

Postup: Zo surovín vypracujeme elastické cesto, rozvaľkáme ho na hrúbku asi 2 mm a vykrojíme z neho kolieska.

Huby nakrájame na malé kúsky a opečieme ich na troške masti.

Potom k nim pridáme kyslú kapustu, ak je veľmi dlhá, prekrojíme ju na menšie.

Premiešame a môžeme plniť pirohy. Zlepíme ich a asi tri minút varíme v slanej vode.

Slaninu nakrájame na malé kúsky a osmažíme ich. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme dozlatista.

Uvarené pirohy naservírujeme do misky, posypeme slaninou s cibuľou a podávame.

Šalát surówka

Potrebujeme: kyslú kapustu, jablká, mrkvu, cibuľu, petržlenovú vňať, slnečnicový olej, trochu cukru, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Ak je kapusta veľmi kyslá, premyjeme ju, ak nie, nemusíme.

Nakrájame ju nadrobno, dáme do misky a pridáme k nej na väčších očkách postrúhané jablká a mrkvu a na malé kúsky nakrájanú cibuľu.

Pokvapkáme octom, posypeme troškou cukru, osolíme a okoreníme, premiešame a pred servírovaním necháme chvíľu postáť, aby sa všetky chute dobre prepojili.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  6. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  7. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  1. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  5. Konferencia - EU support for research
  6. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  7. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  8. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  9. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  10. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 081
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 15 583
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 12 673
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 6 984
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 5 830
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 5 721
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 986
  8. Štefánka by Pulitzer 4 823
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 663
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 869

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Najtesnejší súboj na košickej župe sa zvádza o post šéfa kultúry

Trnka: Je to jediný odbor, kde zvažujem a radím sa.

Podľa Trnku je pri výbere šéfa kultúry špecifická situácia.
Práce na D1 Prešov, západ - Prešov, juh postupujú aj počas zimných mesiacov.

Fico, Danko, Bugár, choďte už preč. Pozrite si zhromaždenia na východe

V mestách si pripomenuli pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Nezdravotníci v štátnych nemocniciach si prilepšia. Čakali viac

Maďar sa bráni: Moja dovolenka to nezdržala. Stále prebiehali rokovania.

Riaditeľ UNLP v Košiciach a prezident Asociácie štátnych nemocníc Milan Maďar

Jednosmerka sa stala pre vodičov pascou. Chceli ju však miestni obyvatelia

Na Tomášikovej ulici v Prešove si musia zvykať na zmeny.

Zmena dopravy na Tomášikovej ulici.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Priateľský rozhovor Fica s Vadalom možno preverí Špeciálna prokuratúra

Talianska prokuratúra telefonát zachytila v roku 2012.

DOMOV

Farmári vykydali hnoj Matečnej pred ministerstvo

Farmár František Oravec vyhlásil, že Matečná preňho nie je ministerkou.

Dobré ráno

Dobré ráno: Taliani pri odpočúvaní Vadalu narazili na Ficov hlas

Talianska mafia sa dotkla expremiéra.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Telefonát pánovi Úžasnému

Je síce lákavé oblúkom sa vrátiť k téme Kuciakovho posledného článku. No zatiaľ Vadalov hovor s Ficom nepreceňujme.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop