Korzár logo Korzár
Štvrtok, 13. december, 2018 | Meniny má Lucia
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Polievka je základ. Skúste šošovicovú s paradajkami či kukuricovú

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Šošovicovo-paradajková polievka

Potrebujeme: cca 250 g šošovice (ak použijete červenú, bude polievka hotová rýchlejšie, hnedú nezabudnite vopred namočiť), 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, 3 čerstvé paradajky (môžeme ich nahradiť sterilizovanými), vývar, maslo, slaninu, soľ, korenie, obľúbené bylinky

Postup: V hrnci na roztopenom masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, dávame však pozor, aby sa nám nespálil a nezhorkol, lebo by pokazil chuť celej polievky.

Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a šošovicu. Orestujeme.

Ak používame čerstvé paradajky, tak ich blanšírovaním zbavíme šupky, nakrájame na kúsky a pridáme do hrnca. Sterilizované paradajky nám uľahčia prácu.

Všetko zalejeme vývarom a varíme, kým šošovica nezmäkne.

Potom odoberieme časť polievky, aby sme uchovali nejakú celú zeleninu a šošovicu a zvyšok v hrnci rozmixujeme.

Potom odobratú časť vrátime do hrnca, polievku podľa vlastnej chuti dosolíme, dokoreníme, prípadne kvapneme trochu octu.

Podávame s opečenými kúskami slaniny.

Kukuricová polievka

Potrebujeme: 2 – 3 zemiaky, konzervu kukurice, cesnak, vývar, soľ, mleté čierne korenie, maslo, kyslú smotanu, alebo Creme fraiche

Postup: Na masle opražíme zemiaky pokrájané na kocky, pridáme k nim pretlačený cesnak a kukuricu.

Chvíľku restujeme a potom zalejeme vývarom.

Varíme, kým kukurica nezmäkne

Potom z polievky vylovíme asi dve naberačky kukurice a odložíme si na chvíľu.

Polievku rozmixujeme a precedíme cez jemné sitko, aby sme sa zbavili šupiek.

Do polievky vmiešame asi lyžičku kyslej smotany, alebo Creme fraiche a vrátime kukuricu, ktorú sme vybrali pred mixovaním.

Polievku dosolíme a dokoreníme podľa chuti a kto má rád pikantné, pokojne si môže pridať nadrobno nakrájané čili. Dodá totiž polievke šmrnc.

Rýchla rybacia polievka

Potrebujeme: filety z tresky, prípadne inej obľúbenej ryby ako je zubáč, či morský vlk, sterilizované paradajky, rybací vývar, olej, cibuľu, papriku, cesnak, bobkový list, soľ, korenie

Postup: V hrnci na rozpálenom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, potom k nej pridáme pásiky papriky.

Pridáme pretlačený cesnak a paradajky, všetko osolíme, okoreníme a zalejeme rybacím vývarom. Do polievky vhodíme bobkový list a varíme ju pár minút a potom do nej dáme na kúsky pokrájanú rybu a polievku dovaríme.

Nesmieme ju variť dlho, aby sa ryba nerozpadla.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  2. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  5. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  1. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  2. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  3. Slovensko spieva koledy
  4. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  5. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  6. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  7. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  8. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 50 799
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 575
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 046
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 8 798
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 045
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 785
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 773
  8. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 749
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 552
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 5 364

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Obvineným v kauze Shark predĺžili väzbu o päť mesiacov

Najvyšší súd radikálne zmenil verdikt Špecializovaného trestného.

Levočan pestuje vianočné stromčeky na plantáži. Nápad si doniesol z Ameriky

Tatranskí lesníci sú v pozore, aby nedochádzalo k nelegálnym výrubom.

Ôsmy div Babiš

Ide žalovať nie Ústav pamäti národa, ale rovno Slovensko.

Žiaci na Ukrajine majú problém s učebnicami, dostali Košické povesti

Rotary club Košice rozdal v Užhorode 150 kníh, deti sa z nich budú učiť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vlani mu o tisícku vyššie platy prekážali, Fico po roku otočil

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Platy politikov sú príležitosť odhaliť aj najzbabelejších demagógov

Nekonečné zmrazovanie je neúnosné.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop