Niekto už má vykvasenú, niekomu práve kysne, takže práve nastal ideálny čas obohatiť svoj jedálniček zaujímavými receptmi zo zdravej kyslej kapusty.
Pohánka s kyslou kapustou
Potrebujeme: 5-6 zemiakov, cca pol kila kyslej kapusty, 1 hrnček pohánky, olej, soľ, rascu, červenú papriku, malú cibuľu
Postup: Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky a dáme variť do mierne osolenej vody.
V druhom hrnci si na troche oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej kyslú kapustu a keď sa nám za malú chvíľu osmaží, posypeme ju paprikou, rascou a zalejeme ju trochou vody. Ak nemáme príliš slanú kapustu, môžeme ju aj mierne osoliť.
Takto pripravenú kapustu podusíme, aby ne bola celkom mäkká a odstavíme.
Pohánku orestujeme na troche oleja v ďalšom hrnci, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme ju.
Uvarené zemiaky a podusenú kapustu zmiešame v hrnci, pridáme k nim pohánku, ochutíme korením a soľou a zdravé jesenné slovenské jedlo je hotové.
Placky z kyslej kapusty a špenátu
Potrebujeme: kyslú kapustu, vodu, mletú rascu, vajce, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, baby špenát, olej
Postup: Kapustu chvíľu povaríme v hrnci s vodou, môžeme ju ochutiť rascou a mierne posoliť.
Keď zmäkne odstavíme ju, necháme vychladnúť a pokrájame ju nadrobno.
Pokrájanú kapustu vysypeme do misky, pridáme vajce, pretlačené asi dva strúčiky cesnaku, korenie, umytý a osušený špenát, trochu osolíme a okoreníme a môžeme prisypať aj hrsť strúhanky.
Zo zmesi tvarujeme malé placky, ktoré opečieme na troche oleja, no chutiť budú aj vtedy, ak ich dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme v rúre.
Hodí sa k nim jogurtový dip.
Tradičná strešenina
Potrebujeme: zemiaky, kyslú kapustu, maslo, soľ, slaninu, cibuľu, olej.
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na kocky.
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme na nej kyslú kapustu.
Hotovú kapustu pridáme do misky k zemiakom, osolíme, polejeme roztopeným maslom a celú misku poriadne, po východniarsky povedané, „strešeme“, teda potrasieme miskou tak, aby sa ingrediencie premiešali.
Nakoniec posypeme popraženou slaninou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.