Chvalabohu, už 29 rokov máme slobodu. Sú však veci z čias socializmu, na ktoré stále radi a s patričnou dávkou nostalgie spomíname. A týka sa to aj gastronómie. Ak si ešte viete vybaviť chuť originálneho „vlašáku“, či iných šalátov, nech sa páči, tu sú recepty zo starej kuchárskej knihy z roku 1965.
Domáca majonéza
Je základom všetkých starých receptov a svoje opodstatnenie má aj dnes, pretože bez nežiaducich „éčok“.
Potrebujeme: 2 veľké alebo 3 malé žĺtka, 210 g klasického stolového oleja, soľ, cukor, ocot alebo citrónovú šťavu
Postup: Vajcia vyberieme z chladničky skôr, aby získali izbovú teplotu.
Potom žĺtky oddelíme od bielkov, na majonézu bielky nebudeme potrebovať.
Žĺtka vyšľaháme metličkou alebo elektrickým šľahačom a popri tom po kvapkách prilievame olej.
Keď hmota začne hustnúť, pramienok oleja môže byť silnejší.
Ak už máme majonézu tuhú, pridáme trochu soli, cukru a zopár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy a na záver trochu prešľaháme.
Ruské vajcia
Potrebujeme: 2 vajcia, 1 žĺtok, 1 dl oleja, 1 dl kyslej smotany, 40 g hrášku a rovnaké množstvo jabĺk, mrkvy, zemiakov, kyslých uhoriek, soľ, citrónová šťava, horčica, voda
Postup: Žĺtok vymiešame so soľou a horčicou a za stáleho miešania kvapkáme olej.
Prilejeme citrónovú šťavu, smotanu a zamiešame, potom pridáme zelený hrášok, uvarenú mrkvu a zemiaky, kyslé uhorky a olúpané surové jablká pokrájané na malé kocky.
Všetko dobre premiešame a šalát naservírujeme na sklenú misu vyloženú šalátovými listami a naň poukladáme vajcia uvarené natvrdo a rozkrojené na polovice a to rezom na šalát.
Vajíčkový šalát
(podľa štátnej normy ČSN 50151)
Odborníčky na studenú kuchyňu tvrdia, že ak chceme zachovať tú pravú chuť, je dôležité všetko vážiť a presne odmerať.
Potrebujeme: 9 vajec, 160 g doma vyrobenej majonézy, 175 g uvarených zemiakov, 162 g sterilizovaných uhoriek, 68 g cibule, 40 g horčice, 15 g octu, soľ
Postup: Natvrdo uvarené vajíčka a uhorky nakrájame, vajíčka môžu byť na väčšie kusy a uhorky na malé.
Cibuľu nakrájame nadrobno, dáme ju do sitka a prelejeme vriacou vodou, vďaka čomu nebude taká štipľavá a v šaláte nezhorkne. Takto upravenú ju pridáme k ostatným surovinám.
Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a nakrájame na celkom drobné kocôčky.
Domácu majonézu zmiešame s horčicou a octom a vlejeme do šalátu. Všetko osolíme, dobre premiešame a šalát je hotový.
Vlašský šalát
(podľa štátnej normy ČSN 50151)
Potrebujeme: 350 g zemiakov uverených v šupke, 228 g šunkovej alebo diétnej salámy, 90 g sterilizovaných uhoriek, 20 g sterilizovaného hrášku, 32 g vareného zeleru, 48 g mrkvy, 20 g plnotučnej horčice, 5 g čierneho mletého korenia, 15 g octu, 5 g worcestru, 200 g majonézy, 10 g kr. cukru, 10 g soľ
Postup: Uvarené a ošúpané zemiaky, zeler, mrkvu a uhorky nakrájame na kocky.
Salámu narežeme na pásiky a všetko dáme do misky.
Pridáme hrášok bez nálevu a ostatné ingrediencie.
Dobre premiešame a môžeme podávať.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.