Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom evergreeny socializmu: Vajíčkový šalát, tradičný vlašák, ruské vajce

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Chvalabohu, už 29 rokov máme slobodu. Sú však veci z čias socializmu, na ktoré stále radi a s patričnou dávkou nostalgie spomíname. A týka sa to aj gastronómie. Ak si ešte viete vybaviť chuť originálneho „vlašáku“, či iných šalátov, nech sa páči, tu sú recepty zo starej kuchárskej knihy z roku 1965.

Domáca majonéza

Je základom všetkých starých receptov a svoje opodstatnenie má aj dnes, pretože bez nežiaducich „éčok“.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrebujeme: 2 veľké alebo 3 malé žĺtka, 210 g klasického stolového oleja, soľ, cukor, ocot alebo citrónovú šťavu

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Postup: Vajcia vyberieme z chladničky skôr, aby získali izbovú teplotu.

Potom žĺtky oddelíme od bielkov, na majonézu bielky nebudeme potrebovať.

Žĺtka vyšľaháme metličkou alebo elektrickým šľahačom a popri tom po kvapkách prilievame olej.

Keď hmota začne hustnúť, pramienok oleja môže byť silnejší.

Ak už máme majonézu tuhú, pridáme trochu soli, cukru a zopár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy a na záver trochu prešľaháme.

Ruské vajcia

Potrebujeme: 2 vajcia, 1 žĺtok, 1 dl oleja, 1 dl kyslej smotany, 40 g hrášku a rovnaké množstvo jabĺk, mrkvy, zemiakov, kyslých uhoriek, soľ, citrónová šťava, horčica, voda

Postup: Žĺtok vymiešame so soľou a horčicou a za stáleho miešania kvapkáme olej.

Prilejeme citrónovú šťavu, smotanu a zamiešame, potom pridáme zelený hrášok, uvarenú mrkvu a zemiaky, kyslé uhorky a olúpané surové jablká pokrájané na malé kocky.

SkryťVypnúť reklamu

Všetko dobre premiešame a šalát naservírujeme na sklenú misu vyloženú šalátovými listami a naň poukladáme vajcia uvarené natvrdo a rozkrojené na polovice a to rezom na šalát.

Vajíčkový šalát

(podľa štátnej normy ČSN 50151)

Odborníčky na studenú kuchyňu tvrdia, že ak chceme zachovať tú pravú chuť, je dôležité všetko vážiť a presne odmerať.

Potrebujeme: 9 vajec, 160 g doma vyrobenej majonézy, 175 g uvarených zemiakov, 162 g sterilizovaných uhoriek, 68 g cibule, 40 g horčice, 15 g octu, soľ

Postup: Natvrdo uvarené vajíčka a uhorky nakrájame, vajíčka môžu byť na väčšie kusy a uhorky na malé.

Cibuľu nakrájame nadrobno, dáme ju do sitka a prelejeme vriacou vodou, vďaka čomu nebude taká štipľavá a v šaláte nezhorkne. Takto upravenú ju pridáme k ostatným surovinám.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a nakrájame na celkom drobné kocôčky.

Domácu majonézu zmiešame s horčicou a octom a vlejeme do šalátu. Všetko osolíme, dobre premiešame a šalát je hotový.

Vlašský šalát

(podľa štátnej normy ČSN 50151)

Potrebujeme: 350 g zemiakov uverených v šupke, 228 g šunkovej alebo diétnej salámy, 90 g sterilizovaných uhoriek, 20 g sterilizovaného hrášku, 32 g vareného zeleru, 48 g mrkvy, 20 g plnotučnej horčice, 5 g čierneho mletého korenia, 15 g octu, 5 g worcestru, 200 g majonézy, 10 g kr. cukru, 10 g soľ

Postup: Uvarené a ošúpané zemiaky, zeler, mrkvu a uhorky nakrájame na kocky.

Salámu narežeme na pásiky a všetko dáme do misky.

Pridáme hrášok bez nálevu a ostatné ingrediencie.

Dobre premiešame a môžeme podávať.

Recepty

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Čo si uvariť na štedrý večer? Pozrite si naše tipy na jedno predjedlo, polievku, hlavný chod, koláčiky a nápoj.

Pripravte si štedrú večeru podľa receptov na polievku, hlavný chod a koláčiky.


redakcia SME ženy 5
Hloh obyčajný

Boľavé srdce tíši hloh.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  4. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 13 709
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 289
  3. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 7 148
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 772
  5. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 3 854
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 3 486
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 3 323
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 559
  1. Anton Kovalčík: Kresťania v strednej Európe v boji proti fašizmu. Štvrtá časť - Atentát na Heydricha.
  2. Martin Turčan: Keď stretnete na ulici voliča Smeru, rehumanizujte sa!
  3. Rado Surovka: Ako poraziť Fica ?
  4. Ivan Mlynár: Vyšetrovatelia policajnej inšpekcie – líhať si večer do postele s čistým svedomím neoceníte len vy.
  5. Irena Šimuneková: Vlkolínec, dedinka, kde sa zastavil čas...
  6. Julius Kravjar: Slovenské vody liečivé (2)
  7. Júlia Piraňa Mikolášiková: Vražda na ostrove Molat: zlato, cudzie DNA a nájdená loď. Podozrivý Slovák ostáva vo väzbe
  8. Katarina Strakova: Obecná kasa v Sklenom sa nekontrolovane otvára - nie pre občanov
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 13 968
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 611
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 6 951
  4. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 5 795
  5. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 5 506
  6. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 5 415
  7. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 374
  8. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 359
  1. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  2. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  3. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  4. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  5. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  6. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  7. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  8. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu