Čokoládová pena
Potrebujeme: 100 g čokolády (najlepšie kvalitnej, horkej), 200 ml vychladenej 33-percentnej smotany, 2 lyžičky kakaa, 40 ml vody, 20 g trstinového cukru, vanilkový extrakt, 1 PL likéru Grand Marnier
Postup: Z vody, cukru, extraktu a Grand Marnier pripravíme cukrový rozvar, to znamená, že všetko spolu povaríme asi 2 minúty.
Medzitým si nalámeme čokoládu do misky a pripravíme vodný kúpeľ.
Hneď, ako máme rozvar hotový, zalejeme ním čokoládu, misku dáme nad hrniec s vodou a v tomto vodnom kúpeli čokoládu rozpustíme dohladka.
Dáme ju vychladiť a zatiaľ si zo smotany vyšľaháme tuhú šľahačku.
Čokoláda nemusí byť vychladená celkom, stačí mierne a môžeme do nej pridať kakao a jemne zamiešať aj šľahačku.
Čokoládovú penu rozdelíme do pohárov a necháme poriadne, aj dve hodiny, vychladiť.
Cheesecake bez pečenia
Potrebujeme 1 balenie BeBe sušienok, 300 g čokolády, 100 g masla, 500 g nízkotučného tvarohu, 1 smotanu na šľahanie
Postup: Sušienky namrvíme a pridáme k nim roztopené maslo. Dobre premiešame a zmes dáme do formy, vystlanej alobalom.
Maslovo-sušienkový základ dobre zatlačíme.
Vyšľaháme si smotanu a jemne do nej zamiešame tvaroh, potom k plnke prilejeme roztopenú a mierne ochladnutú čokoládu.
Premiešame a vylejeme na korpus.
Povrch pekne uhladíme a ak sa nám ešte čokolády máli, môžeme vrch poliať čokoládovou polevou, alebo stačí keď na vrch poukladáme obľúbené čokoládové sušienky.
Koláč dáme hneď dobre vychladiť a až potom podávame.
Rýchly koláčik s kávou
Potrebujeme: 5 vajec, 1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček granka, 1 hrnček oleja, 1 prášok do pečiva, 1/2 hrnčeka kávy, „pikantný“ lekvár, čokoládu na varenie, šľahačkovú smotanu
Potrebujeme: Vyšľaháme vajíčka a postupne pridáme všetky ingrediencie okrem kávy, lekváru a čokolády na varenie a šľahačky.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme upiecť pri teplote 180 stupňov.
Keď koláč vyberieme z rúry, polejeme ho uvarenou kávou a potom natrieme lekvárom.
Roztopíme si čokoládu, pridáme k nej smotanu a povaríme.
Polevu dáme na koláč a necháme vychladiť.
Nečakajte však, že čokoláda stuhne úplne. Práve naopak, vďaka smotane zostane krémová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.