Zapekané zemiaky s tofu
Potrebujeme: jedno biele tofu, zemiaky, údený tvrdý syr, sladkú smotanu, sójovú omáčku, majoránku, soľ, olivový olej, citrón
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme ich a nakrájame na plátky.
Na plátky nakrájame aj biele tofu, dáme ho do misky a dobre ho ochutíme.
Okoreníme ho, štedro pokvapkáme sójovou omáčkou a osolíme. So soľou však narábame opatrne, lebo aj sójová omáčka je slaná. Pridáme majoránku a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Do zapekacej misy ukladáme striedavo plátky zemiakov a syra.
Posypeme to nastrúhaným údeným syrom a polejeme smotanou.
Zapečieme a podávame.
Tofu nugetky
Potrebujeme: biele tofu, hladkú múku, cesnakový prášok, soľ, červená paprika, čierne korenie, vajíčka, kukuričné cornflakes
Postup: Tofu nakrájame na väčšie kocky a budeme ich obaľovať.
Najskôr ich dáme do misky s múkou, ktorú ochutíme cesnakom, soľou, červenou paprikou a korením.
Potom tofu hranolky putujú do rozšľahaného a osoleného vajíčka a treťou vrstvou budú rozdrvené alebo rozmixované kukuričné cornflakes.
Hranolky poukladáme na plech vystlaný papierom a upečieme v rúre tak, aby boli chrumkavé.
Tofu karí s brokolicou
Potrebujeme: 80 g údeného tofu, brokolicu, 1 cibuľu, cesnak, paradajkový pretlak, smotanu, olivový olej, zázvor, sójovú omáčku, rascu, karí korenie, červenú mletú papriku, soľ, čierne mleté korenie
Postup: Zo sójovej omáčky, rasce, karí, papriky, korenia a soli pripravíme marinádu, do ktorej namočíme tofu nakrájané na väčšie kocky.
Necháme ho takto postáť.
Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky a chvíľu povaríme v osolenej vode.
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak, potom k nim pridáme predvarenú brokolicu, marinované tofu, nastrúhame trochu čerstvého zázvoru a prilejeme aj trochu paradajkového pretlaku.
Premiešame, orestujeme a podlejeme smotanou, či už klasickou, alebo sójovou.
Dochutíme a podávame s ryžou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.