Čokoládovo arašidové ovsené tyčinky
Potrebujeme: 1 šálku masla, ½ šálky hnedého cukru, vanilku, 3 šálky ovsených vločiek, 1/2 čajovej lyžičky škorice, 1/4 čajovej lyžičky soli, 1 šálku čokolády, ¾ šálky arašidového masla s kúskami arašidov
Postup: V hrnci zohrejte maslo s cukrom a vanilkovým extraktom pri nízkej teplote. Keď sa cukor roztopí, pridajte ovsené vločky, škoricu a soľ.
Za stáleho miešania zmes povarte 4-5 minút.
Polovicu vločkovej zmesi nalejte na dno plechu vystlaného papierom a rovnomerne ju rozotrite. Môžete ju ku dnu jemne pritlačiť.
V malom hrnci zohrejte čokoládu a arašidové maslo. Miešajte ich kým sa úplne nespoja.
Väčšiu časť čokoládovo-arašidového krému vylejte na prvú vrstvu ovsených vločiek. Navrstvite zvyšok vločiek, jemne ich zatlačte a polejte zvyškom čokoládovo arašidového krému.
Dezert dajte aspoň na 2 hodiny do chladničky a až potom ju pokrájajte.
Voňavý ryžovo-mandľový puding
Potrebujeme: 0,5 l mlieka, 4 dl kondenzovaného mlieka, 200 g ryže, 150 g cukru, cca 4 PL masla, hrsť mandlí, kardamón a mletú škoricu
Postup: K roztopenému maslu v hrnci vsypeme ryžu, posypeme ju škoricou a dobre premiešame.
Ryžu zalejeme mliekom a necháme variť.
Len čo začne vrieť, teplotu znížime a za priebežného miešania varíme pomaly asi pol hodiny.
Potom prilejeme kondenzované mlieko, vsypeme cukor a varíme ešte asi 15 minút.
Napokon do pudingu vsypeme olúpané a nadrobno nasekané mandle a voňavou bodkou na záver je štipka kardamónu.
Domáce toffife
Potrebujeme: sladené kondenzované mlieko, orechy – buď vlašské alebo lieskové, čokoládu
Postup: Salko vylejeme do panvice a na miernom ohni ho povaríme.
Musíme stále miešať, aby neprihorelo a za cca 10 minút vznikne karamelová hmota, akú má aj tento kupovaný dezert.
Necháme to vychladiť a potom z hmoty odoberáme malé množstvo a vtláčame ho do rôznych formičiek na pralinky, alebo aj do prázdneho obalu od dezertu.
Potom do karamelu vtlačíme orechy a zalejeme ich roztopenou čokoládou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.