Korzár logo Korzár
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Varíme s Kozárom záhorácke špeciality: Škvarkový uokeš, stupavské kapustníky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Stupavské kapustníky

Okolie mesta Stupava je známe svojou tradíciou pestovania kapusty. A aj tamojšie kapustové koláče sú chýrne a chutné.

Potrebujeme na cesto: ½ kg hladkej múky, 1-2 PL kr. cukru, soľ, 100 ml oleja, ¼ l vlažného mlieka, ½ kocky droždia. Na náplň: 1 kg čerstvej bielej kapusty, 2-3 PL kr. cukru, 2 PL oleja, mletú škoricu, soľ, mleté čierne korenie, masť, mlieko a vajce na potretie

Postup: Múku zmiešajte s cukrom, soľou, olejom a kváskom.

Miešajte, kým sa cesto spojí a nechajte ho prikryté vykysnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom z cesta vytvarujte rukami menšie krúžky, ktoré plníte dusenou kapustou.
Tú si pripravíte tak, že do oleja v kastróle nasypete cukor, necháte ho trochu skaramelizovať a potom pridáte nasekanú kapustu.

Osoľte, okoreňte, ochuťte troškou škorice a pod pokrievkou duste do mäkka.

Každý krúžok cesta naplňte dusenou kapustou, okraje cesta spojte a kapustníky položte na vymastený, pomúčený plech.

Potrite ich roztopenou masťou, nechajte ešte trošku vykysnúť a ešte pred pečením potrite aj vajcom rozhabarkovaným s trochou mlieka.

Pečte v predhriatej rúre do zlatista na 180°C približne 15-20 minút. Horúci upečený kapustník potrite ešte mliekom.

Šumajster

Potrebujeme: 500 g krúpov, 500 g bielej fazule, 2 celé cibule, soľ, čierne korenie, 4 strúčiky cesnaku, 500 g slaniny na škvarky, bravčová masť

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Fazuľu deň dopredu namočíme a krúpy premyjeme, potom ich, každé zvlášť, uvaríme do mäkka, každé zvlášť.

Na bravčovej masti udusíme nadrobno nasekanú cibuľku, keď už bude takmer hotová, pridáme k nej pretlačený cesnak.

Keď máme všetko uvarené, zmiešame cibuľku s cesnakom, fazuľu a krúpy dokopy, dosolíme a dokoreníme. Na záver posypeme čerstvo vypraženými škvarkami.

Oškvarkový uokeš (lokeš)

Potrebujeme: Polohrubú múku, bravčovú masť, klasické bravčové oškvarky, soľ, mlieko – množstvo, je ako to už býva u tradičných receptov „od oka“

Postup: Z múky, nadrobno nakrájaných oškvarkov, masti, mlieka a soli zarobíme cesto.

Jeho konzistencia by mala byť taká, aby sa s ním dalo dobre pracovať a vaľkať.

Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na obdĺžnik a potom ho preložíme tak, ako keby sme chceli robiť lístkové cesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Znovu rozvaľkáme a preložíme na vymastený plech. Cesto by malo byť hrubé asi 1 centimeter.

Na povrchu môžeme nožom trochu narezať ako keby ozdobnú mriežku, koláč potrieme bravčovou masťou a upečieme.

Stačí ho piecť 20 – 25 minút, nie dlhšie, aby nebol vysušený.

Potom koláč nakrájame na kocky alebo si z neho len tak odlamujeme kúsky.

Recepty spracované podľa podkladov SACR.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  2. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  3. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  4. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  7. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  8. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  9. Pomáhajte čítaním
  10. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  1. Budúcnosť M&A v Európe
  2. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  3. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  4. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  5. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  8. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  9. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  10. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 121
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 955
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 562
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 154
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 057
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 024
  7. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 683
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 673
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 582
  10. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 287
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.
Dobré ráno

Dobré ráno: Aj právnici chcú robiť niečo pekné

Vznikol u nás prvý pro bono rebríček.

Stĺpček Jakuba Fila

Figa borová v podaní Igora Matoviča

Krajina si zaslúži mať príčetného premiéra.

Jakub Filo.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop