Korzár logo Korzár
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Nechutili vám volebné guláše? Uvarte si záhorácky, hlivový či kaprí

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Záhorácky guláš s kapustou

Potrebujeme: bravčové pliecko, bravčovú masť, cibuľu, sušené huby, hlávkovú kapustu, sladkú smotanu, mletú červenú papriku, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie

Postup: V hrnci roztopíme masť a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu.

Keď je cibuľa zlatistá, odstavíme hrniec z ohňa a posypeme ju červenou paprikou. Premiešame, vrátime na sporák a hneď zalejeme troškou vody, aby paprika nezhorkla.

Pridáme mäso nakrájané na kocky a orestujeme ho.

K mäsu dáme namočené huby, pokojne môžeme vliať aj vodu, v ktorej sa močili.

Skryť Vypnúť reklamu

Osolíme, okoreníme a dusíme.

Keď už je mäso trochu mäkké, pridáme k nemu nakrájanú kapustu, môžeme trochu pokvapkať octom a pocukrovať.

Na troche tuku opražíme hladkú múku, pridáme k nej smotanu a vlejeme do hrnca vtedy, keď bude kapusta polomäkká.

Dochutíme a podávame.

Vegetariánsky hlivový guláš

Potrebujeme: väčšiu cibuľu, hlivu ustricovitú, hrsť ďalších húb (napríklad šampiňóny alebo dubáky), mleté čierne korenie, soľ, cesnak, mletú sladkú papriku, mletú rascu, majoránku, bobkový list, 2 paradajky, asi 4 stredne veľké zemiaky nakrájané na kocky, patizón,

Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.

Pridáme hlivu a ostatné huby narezané na kúsky.

Osolíme ich, okoreníme a pretlačíme k nim cesnak.

Jedlo posypeme paprikou, rascou a majoránom, vhodíme tam aj bobkový list.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď nám už koreniny zavoňajú, dáme do hrnca nakrájané paradajky aj zemiaky a zalejeme ich vodou, prípadne zeleninovým vývarom.

V čase, keď už začnú zemiaky mäknúť pridáme kúsky patizónu.

Nakoniec guláš zahustíme nastrúhaným zemiakom, prevaríme a podávame.

Kaprí guláš

Potrebujeme: filety z kapra, anglickú slaninu, maslo, olej, mletú červenú papriku, hladkú múku, cibuľu, cesnak, červenú a zelenú papriku, paradajky, paradajkový pretlak, petržlenovú vňať

Postup: Filety z kapra nakrájame na kúsky a obalíme v hladkej múke zmiešanej s červenou paprikou.

V hrnci roztopíme maslo, kúsky kapra na ňom opečieme, vyberieme ich a odložíme bokom.

Do výpeku kvapneme trochu oleja a dáme slaninu nakrájanú na malé kúsky.

Keď je slanina opečená, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak.

Skryť Vypnúť reklamu

Orestujeme ich, potom hrniec dáme z ohňa preč a vsypeme mletú papriku a hneď za ňou idú do hrnca nakrájané čerstvé papriky a blanšírované paradajky nakrájané na kúsky.

Hrniec vrátime na oheň, všetko premiešame, pridáme paradajkový pretlak a podlejeme vodou, výborný by bol aj rybací vývar.

Všetko podľa chuti osolíme, okoreníme, vrátime do hrnca ryby a dovaríme, kým sa nám šťava nezredukuje.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 210
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 197
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 773
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 955
  5. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 11 943
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 050
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 148
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 596
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 510
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 357
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Začínajú s plošným testovaním (minúta po minúte)

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené na celoplošné testovanie na Covid-19.

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené.

Vlak po zrážke tlačil auto pred sebou 450 metrov

Seniorka stihla z vozidla v poslednej chvíli vystúpiť.

Zrážka vlaku s autom.
Polyfunkčný objekt, za ktorým je obytný súbor Park Anička.
Ilustračný záber tréningu mládeže v Aréne sršňov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Koronavírus: Slovensko má ďalších 19 úmrtí, Oravu a Bardejov plošné testujú (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 33 602. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Premiér Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik defacto skončil

Slovenská justícia sa otriasa v základoch.

Podcast Dobré Ráno.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop