Záhorácky guláš s kapustou
Potrebujeme: bravčové pliecko, bravčovú masť, cibuľu, sušené huby, hlávkovú kapustu, sladkú smotanu, mletú červenú papriku, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie
Postup: V hrnci roztopíme masť a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu.
Keď je cibuľa zlatistá, odstavíme hrniec z ohňa a posypeme ju červenou paprikou. Premiešame, vrátime na sporák a hneď zalejeme troškou vody, aby paprika nezhorkla.
Pridáme mäso nakrájané na kocky a orestujeme ho.
K mäsu dáme namočené huby, pokojne môžeme vliať aj vodu, v ktorej sa močili.
Osolíme, okoreníme a dusíme.
Keď už je mäso trochu mäkké, pridáme k nemu nakrájanú kapustu, môžeme trochu pokvapkať octom a pocukrovať.
Na troche tuku opražíme hladkú múku, pridáme k nej smotanu a vlejeme do hrnca vtedy, keď bude kapusta polomäkká.
Dochutíme a podávame.
Vegetariánsky hlivový guláš
Potrebujeme: väčšiu cibuľu, hlivu ustricovitú, hrsť ďalších húb (napríklad šampiňóny alebo dubáky), mleté čierne korenie, soľ, cesnak, mletú sladkú papriku, mletú rascu, majoránku, bobkový list, 2 paradajky, asi 4 stredne veľké zemiaky nakrájané na kocky, patizón,
Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Pridáme hlivu a ostatné huby narezané na kúsky.
Osolíme ich, okoreníme a pretlačíme k nim cesnak.
Jedlo posypeme paprikou, rascou a majoránom, vhodíme tam aj bobkový list.
Keď nám už koreniny zavoňajú, dáme do hrnca nakrájané paradajky aj zemiaky a zalejeme ich vodou, prípadne zeleninovým vývarom.
V čase, keď už začnú zemiaky mäknúť pridáme kúsky patizónu.
Nakoniec guláš zahustíme nastrúhaným zemiakom, prevaríme a podávame.
Kaprí guláš
Potrebujeme: filety z kapra, anglickú slaninu, maslo, olej, mletú červenú papriku, hladkú múku, cibuľu, cesnak, červenú a zelenú papriku, paradajky, paradajkový pretlak, petržlenovú vňať
Postup: Filety z kapra nakrájame na kúsky a obalíme v hladkej múke zmiešanej s červenou paprikou.
V hrnci roztopíme maslo, kúsky kapra na ňom opečieme, vyberieme ich a odložíme bokom.
Do výpeku kvapneme trochu oleja a dáme slaninu nakrájanú na malé kúsky.
Keď je slanina opečená, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak.
Orestujeme ich, potom hrniec dáme z ohňa preč a vsypeme mletú papriku a hneď za ňou idú do hrnca nakrájané čerstvé papriky a blanšírované paradajky nakrájané na kúsky.
Hrniec vrátime na oheň, všetko premiešame, pridáme paradajkový pretlak a podlejeme vodou, výborný by bol aj rybací vývar.
Všetko podľa chuti osolíme, okoreníme, vrátime do hrnca ryby a dovaríme, kým sa nám šťava nezredukuje.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.