Korzár logo Korzár
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom kysucké špeciality: úhrabky, sýrniky a kysucký bačovský hrniec

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Úhrabky

Potrebujeme: 1,5 kg zemiakov, 250 g hladkej múky, 250 g kyslej kapusty, 40 g masti, 60 g údenej slaniny, 100 g cibule, čierne korenie, voda, soľ

Postup: Z polovice múky a zemiakov pripravíme halušky, podobne ako strapačky.

Druhú polovicu zemiakov uvaríme v šupke, olúpeme a pokrájame na kolieska.

Na masť dáme pokrájanú slaninku s cibuľkou, popražíme, pridáme pokrájanú kyslú kapustu, pokrájané zemiaky, uvarené halušky, posolíme, okoreníme, spolu chvíľu popražíme a podávame.

Sýrníky

Potrebujeme: 500 g tvarohu, 50 g práškového cukru, 50 g masla, 2 vajcia, 80 g krupicovej múky, 70 g krupice, 2 dcl sladkej smotany, 20 g škoricového cukru a soľ

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava: Tvaroh rozmiešame s cukrom a maslom, pridáme vajcia, múku, krupicu, soľ a spolu dobre vymiešame.

Cesto rozdelíme na kúsky veľkosti orecha, roztlačíme do formy pagáčika a vo vriacej vode uvaríme.

Uvarené posypeme škoricovým cukrom a polejeme smotanou.

Kysucký bačovský hrniec

Potrebujeme: 800 g – 3 druhy akéhokoľvek mäsa, zemiaky, rozotretý cesnak, 2 veľké cibule, 3 rôznofarebné čerstvé papriky, olej, marináda, celé zemiaky pre 4 osoby , 4 – 5 plátkov údeného oštiepka alebo natrhanej parenice, soľ, čierne korenie, nové mleté korenie, lyžička horčice Marináda: olej, 3 strúčiky cesnaku, soľ, nové a čierne mleté korenie, 1 lyžička horčice

Postup: Mäso pokrájame na menšie kusy a dáme na 1 deň marinovať.

Do kameninového alebo rímskeho hrnca uložíme na spodok na kolieska nakrájanú cibuľu s trochou oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Na to uložíme celé olúpané zemiaky. Na zemiaky uložíme marinované mäso, osolíme, okoreníme, prikryjeme a dusíme do mäkka.

Podľa potreby podlievame horúcou vodou. Pred dodusením pridáme farebnú papriku.

Keď je mäso hotové, pridáme plátky oštiepkov alebo natrhanej parenice a dáme na 10 minút zapiecť dozlata.

Recepty spracované podľa publikácie Chuť regiónov Žilinského kraja.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 056
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 908
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 496
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 105
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 072
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 757
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 442
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 349
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 312
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

10 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop