Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom cícerové dobroty - falafel, chrumkavú pochúťku, cícerové čili

Inšpirácie zo skvelej strukoviny.

Cícer síce postupne získava na obľube, no vzhľadom k tomu, aké skvelé účinky má na naše telo, by si zaslúžil byť v našom jedálničku pravidelne.

- je najľahšie stráviteľnou strukovinou a nenafukuje

-obsahuje veľa bielkovín a mali by ho často jedávať ľudia, ktorí nemusia mäso, pretože vďaka cíceru získajú veľa proteínov

-má jemnú orieškovú chuť, a preto zachutí aj deťom

-dá sa pripravovať slano i na sladko alebo ako pochúťka namiesto čipsov

-pravidelnou konzumáciou cíceru doprajete svojmu organizmu veľa vlákniny, železa, tiež vitamíny skupiny B a draslík

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- výhodou je, že varením nestráca takmer nič zo svojich účinných zložiek

-a pokojne si ho môžu dopriať aj celiatici, pretože vôbec neobsahuje lepok

Pečený chrumkavý cícer

Potrebujeme: čerstvý cícer, olivový olej, korenie podľa vlastnej chuti môže to byť napríklad sušený cesnak, červená paprika, čili, grilovacie, alebo aj škorica

Postup: Cícer namočíme do vody a necháme takto aspoň 8 hodín.

Potom ho scedíme, prepláchneme čistou vodou a dáme vysušiť na utierku.

Pripravíme si „marinádu“, teda v miske zmiešame olivový olej s korením a nasypeme k nej cícer. Dobre premiešame a vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme asi 40 minút.

Priebežne plechom potrasieme, prípadne cícer vareškou premiešame, aby sa upiekol z každej strany a keď už bude krásne zlatistý, máme hotovú pochúťku.

SkryťVypnúť reklamu

Cícerové fašírky – falafel

Falafel je tradičné arabské jedlo, v ktorom má hlavnú úlohu cícer. Dajú sa podávať ako malé fašírky, prípadne v pita chlebe, so šalátom, či klasicky, so zemiakmi.

Potrebujeme: 200 g cíceru, cesnak, 1 malú cibuľu, mletú rascu, mleté čierne korenie, soľ, koriander, sódu bikarbónu, olej, cayenské korenie,

Postup: Ak používame čerstvý cícer, dáme ho, napríklad cez noc, namočiť do vody a potom ho uvaríme.

Ak si zvolíme konzervovaný cícer, príprava bude rýchlejšia, stačí scediť nálev a cícer je pripravený.

Rozmixujeme ho, trochu ho scedíme a pridáme pretlačený cesnak, cibuľu nakrájanú nadrobno, koreniny, soľ a sódou bikarbónou.

Ak máme takú možnosť, hmotu dáme do chladničky aspoň na dve hodiny.

Potom z nej formujeme malé guľky a vyprážame ich v horúcom oleji do zlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Necháme ich na papierovej utierke odkvapkať od prebytočného oleja a podávame.

Cícerové čili

Potrebujeme: 1 nakladaný cícer, olivový olej, 1 cibuľa, cesnak, čerstvú červenú papriku, paradajku a mrkvu, petržlenovú vňať, bazalku, oregano, paradajkový pretlak, soľ, cayenské korenie, čili

Postup: V panvici zohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu nakrájanú nadrobno.

Pridáme cesnak, na malé kúsky nakrájanú červenú papriku, paradajku, nastrúhanú mrkvu, cícer a bylinky.

Dobre premiešame, chvíľu popražíme a zalejeme paradajkovým pretlakom a nálevom z cíceru. Môžeme pridať ešte trochu vody, hrniec prikryjeme a povaríme.

Približne za pol hodiny by mal byť cícer mäkký a jedlo by mala mať hustú konzistenciu. Podávať môžeme napríklad s ryžou.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 573
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 509
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 167
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 473
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 314
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 267
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu